dee
|
|
« Отговор #15 -: 08.06.2009 20:44 » |
|
И аз да кажа, че като съм ходила при физиотерапевт и той ми е казвал, че кръста ми няма как да е ок, ако го натоварвам само когато карам сърф през лятото и за това ми препоръча упражнения и ратягане през цялата година. И аз си ги правя. Е, не съм като нова, ама бивам . И да - кални бани.
|
|
|
|
RRD Freestyle Wave 90 Exocet SL 71 - 118l Search 4,2 Force 5,3 Fusion 6,1 Ride 7
|
|
|
extremerider
|
|
« Отговор #16 -: 08.06.2009 21:05 » |
|
Антон, бързо възстановяване и намиране на най-добрата профилактика.
От известно време насам си мисля, дали да не отворим раздел спортни травми във форума? Не знам какво мислят администраторите и другите двама модератори, но повече информация по темите, които са проблем на потърпевшите е добре дошла? Аз например имам проблем с менискус на коляното и ще се радвам да чуя съвет и опит. (ще отворя отделна тема за този проблем)
За коляното и връзките около него може да се напише цяла книга само за травми сигурно... аз преди две години късах предни к. връзки и менискус от ски. Възможно е менискуса да е частично наранен или разкъсан, когато усещаш болка при силно разстягане или усукващи движения в коляното, но за да си сигурен най- добре потърси специалист. На мен SHMIT ми препоръча д-р Хубенов в Дианабад и вече забравих за травмата Имай предвид, че менискус се възстановява сравнително бързо с правилна терапия и постоянство, но дори и да не се стигне до оперативна намеса се приготви за една бърза рехабилитация
|
|
|
|
~A-H-D Fast Forward 149l.~ ~Starboard Formula 147l.~ ~A-H-D G Ride 90l.~ ~A-H-D Kauli Pro 75l.~ ~Gaastra Nitro 5 11.0~ ~Gaastra Nitro 5 9.3~ ~Arrows Craze 6.0~ ~Arrows Zest 4.7~ ~Arrows Impact 4.0~ THE SERIOUS ONE
|
|
|
Ceco
|
|
« Отговор #17 -: 10.06.2009 15:31 » |
|
За коляното и връзките около него може да се напише цяла книга само за травми сигурно... аз преди две години късах предни к. връзки и менискус от ски. Възможно е менискуса да е частично наранен или разкъсан, когато усещаш болка при силно разстягане или усукващи движения в коляното, но за да си сигурен най- добре потърси специалист. На мен SHMIT ми препоръча д-р Хубенов в Дианабад и вече забравих за травмата Имай предвид, че менискус се възстановява сравнително бързо с правилна терапия и постоянство, но дори и да не се стигне до оперативна намеса се приготви за една бърза рехабилитация Благодаря. Ходих на ортопед и на ЯМР: диагнозта е "лезия 3 а". Според специалиста, които ме преглежда, артроскопията е единствената алтернатива. Друг познат ортопед пък ми каза да си карам с "оригиналните сегменти" докато мога. Иначе проблема ми е от юли м.г. и засега карам така. Нямам проблем при норамлно ходене, карам и сноуборд и сърф, но при дълбок клек с тежестта на този крак или при усускване коляното блокира и не мога да стъпвам. При плуване е особено голяма вероятността от блокаж, даже м.г. Юли ме вади от водата на острова (благодаря!!!). Та се чудя какво да правя. Всички казват, че артроскопията е добър метод и възстановяването е много бързо. Но чувам, че в дългосрочен план липсата на менискус води до увреждане на хрущяла и в по-напреднал стадии и на ставите на коляното. От друга страна пък, отлагането на отстраняването на увредения менискус водело да увреждане на хрущяла. С интерес бих прочел мнения и опит по въпроса. Между другото някой знае ли, какво стана с Чичо, през април и той беше скъсал менискус май?
|
|
|
|
Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3 Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
|
|
|
tsvetelin
Вятърничав
Публикации: 238
|
|
« Отговор #18 -: 10.06.2009 19:26 » |
|
Стана въпрос за Павел Баня - бях там за 14 дни миналия месец заради подобни проблеми. Както Юли каза материалната база (стаите) не са на ниво и доста са устарели. Единия от блоковете е напълно реновиран, но там искат доплащане за нощувка. Плаща се 20лв за храноден. По добрия вариат като чели е хотел Маркони - 52лв двойна стая със закуска и предлагат всички процедури които ги има и комплекса на НОИ на същите цени. НОИ - програмата за рехабилитация е с определен бюджет. Като свърши може да се ходи само платено. Тази година по принцип има по малко желаещи и ще има средства до късна есен евентуално. Резервации се правят през предходния месец (за София) в офиса на бул. Стамбулийски. Както всяко държавно учреждение има едни опашки в деня на започване на резервациите. Хубаво е да се провери кога е денят. Процедурите: най важното е когато доктора ви приеме, какво от всичко възможно ще ви препише. Общо 5 безплатни се полагат на ден. Там правят и така наречената подводна ектензия - насилствено разтягане на гръбначния стълб, за да може да се преберат дисковете в следсвтие на "някакво" обратно налягане или нещо такова. Трябва да кажа че на доста хора който не можеха да ходят след 10 процедури доста се раздвижиха. Имаше и хора на които ектензията им влоши положението. На мен също ми я изписаха - като по време на процедурите мислех че ставам по зле. След седмица обаче нещата доста се подобриха. Трябва просто да внивате и контролирате рехабилитаторите как правят специално тази процедура. Иначе покриват свичко : електо, магнитни, водни процедури, суха и подводна гимнастика, лечебни масажи .... Повечето специалисти препоръчват 2 пъти в година да се ходи. Аз лично смятам на есен пак да отида Ако някой има въпроси може да ми се обади 0888 565 064 И много здраве, че има вятър
|
|
|
|
72kg. RRD Wave Thruster 231x56x76l, Exocet Cross 239x59x94l, RRD X-Fire 112 235x69 Loft Lip Wave 4.3, Gaastra ManicHD 4.7, Lip Wave 5.2, Arrows T-Force 5.9, Loft O2 6.6, Loft Switch Blade 7.8
|
|
|
Venelin
|
|
« Отговор #19 -: 10.06.2009 20:02 » |
|
Благодаря. Ходих на ортопед и на ЯМР: диагнозта е "лезия 3 а". Според специалиста, които ме преглежда, артроскопията е единствената алтернатива. Друг познат ортопед пък ми каза да си карам с "оригиналните сегменти" докато мога. Иначе проблема ми е от юли м.г. и засега карам така. Нямам проблем при норамлно ходене, карам и сноуборд и сърф, но при дълбок клек с тежестта на този крак или при усускване коляното блокира и не мога да стъпвам. При плуване е особено голям вероятноста от блокаж, даже м.г. Юли ме вади от водата на острова (благодаря!!!). Та се чудя какво да правя. Всички казват, че артроскопията е добър метод и възстановяването е много бързо. Но чувам, че в дългосрочен план липсата на менискус води до увреждане на хрущяла и в по-напреднал стадии и на ставите на коляното. От друга страна пък, отлагането на отстраняването на увредения менискус водело да увреждане на хрущяла. С интерес бих прочел мнения и опит по въпроса. Между другото някой знае ли, какво стана с Чичо, през април и той беше скъсал менискус май?
Цецо, това, което описваш много прилича на състоянието на брат ми. Години наред при определени натоварвания му блокираше коляното и за съжаление не ставаше по-добре. Имаше скъсан менискус, а после се оказа, че има и скъсани кръстни връзки. Постепенно коляното му започна да се надува - дори и при по-продължително ходене или бягане, при студ и пр. Разбира се, спря да кара ски. Преди две години се оперира при д-р Хубенов - последвахме примера и съветите на Шмит Вече е ОК.
|
|
|
|
"Do or do not. There is no try."
Board: Fanatic Shark 145 l. Sails: 8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free Skills: Freeride Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
|
|
|
Ceco
|
|
« Отговор #20 -: 10.06.2009 21:22 » |
|
Вен, благодаря! Брат ти кара ли ски сега? То, че ще има рязане е ясно, въпроса е да се отлага ли...
|
|
|
|
Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3 Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
|
|
|
Venelin
|
|
« Отговор #21 -: 11.06.2009 14:22 » |
|
Тази зима трябваше да започне пак да кара, но нещо не можахме да се стиковаме и пропусна сезона. Мисля, че още е стресиран от спомена за блокажите. Тъй като и аз имам вина за някои от тях, не исках да му давам зор и да го стресирам допълнително Но мой колега със същата операция (екстремист от групата на Шмит) започна да кара пак още на следващия сезон.
|
|
|
|
"Do or do not. There is no try."
Board: Fanatic Shark 145 l. Sails: 8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free Skills: Freeride Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #22 -: 12.06.2009 00:52 » |
|
Цецо,това,което знам е че при 20% от случаите (щастливите) менискусът става за шиене или зараства сам. Но пък тогава се налага обездвижване на крака за около месец,което води до много сериозна атрофия. За да се възстановят напълно ,мускулите се нуждаят от около 3 месеца изключително сериозна,упорита и агресивна рехабилитация.Миналата неделя,точно 2 месеца след реконструкция на скъсани предни кр. връзки и един месец след сваляне на шината,не издържах на гледката на една ригната с 11кв. формула и "принудително" открих сезона,пък макар и за около половин час само.
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
|