22.11.2024 00:46
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: лекция ЛАВИННА БЕЗОПАСТНОСТ  (Прочетена 7586 пъти)
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« -: 13.12.2008 21:36 »

На 22.12.2008г. от 19:00 до 22:00 часа в залата на УАСГ - Университет по архитектура, строителство и геодезия, бул. "Христо Смирненски" №1 БАССЕС ще проведе лекция на тема ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ.

В лекцията ще бъдат засегнати основни въпроси по следните теми: сняг и снежна покривка; основни видове лавини; съставяне на предварителна преценка за състоянието на снежната покривка на база на метеорологични прогнози и данни; избор за безопасен маршрут на движение; основни начини за наблюдение на състоянието на снежната покривка; избор на безопасен маршрут за спускане със ски или сноуборд; реакция в случай на попадане на човек в лавина (претърсване с лавинни уреди, сонди и лопати).

Лекцията ще протече под формата на отделни модули, с богат снимков и видео материал, засягащи всяка от основните теми на лавинната безопасност. Присъстващите ще могата да разгледат на презентационни щандове различни видове екипировка за лавинна безопасност.

ВХОД СВОБОДЕН!

SHMIT
Буревестник

« Отговор #1 -: 13.12.2008 21:46 »

Добре е всички хора които посещават планината зимно време да са присъствали на такава лекция. Това може да прдотврати евентуалното ви попадане в лавина, или да ви помогне да адекватно да окажете помощ на хора попаднали в лавина.

lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #2 -: 14.12.2008 06:59 »

Добре е всички хора които посещават планината зимно време да са присъствали на такава лекция. Това може да прдотврати евентуалното ви попадане в лавина, или да ви помогне да адекватно да окажете помощ на хора попаднали в лавина.

Пак ще изпусна.... :(((

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Windflow
Духовит
**
Публикации: 127

Най-красивия кайт ...

« Отговор #3 -: 14.12.2008 15:25 »

На дали има смисал да се ходи защото витоша и лавина нещо не се връзват ама то няма какво друго да правя тъйче ще дода  :D

Аз съм от тези лудите където почти всичко са готови да направят за Адреналин xD !
SHMIT
Буревестник

« Отговор #4 -: 14.12.2008 16:26 »

На дали има смисал да се ходи защото витоша и лавина нещо не се връзват ама то няма какво друго да правя тъйче ще дода  :D

Това твое изказване прави присъствието ти на курса задължително. Очевидно нямаш понятие от лавини. Витоша е една от най-лавиноопасните планини в България. На Витоша падат лавини ежегодно дори и по ски пистите. Пример за това е писта Боби. За справка виж тази статия http://befsa.com/?q=node/view/21
Опровергава те и факта, че преди няма и три години, на 19 февруари 2006г. в лавина на витоша загина Сашко http://www.extremus.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=267&mode=thread&order=0&thold=0
Като човек попадал няколко пъти в лавина мога да ти кажа, че снега не е майтап работа и познания в тази област може да се окажат важни в един момент. И щом нямаш какво да правиш така или иначе, заповядай на лекцията. Ще ти е интересно OK

Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #5 -: 14.12.2008 17:50 »

Да абсолютно е прав SHMIT OK  На мен също ми се случвало в улея, който е отсрани на горното Лале да тръгне лавина и тогава имах и доста сериозна травма на крака, но за радост се отървах само с нея OK  При всички случай е добре да се отиде на този курс и евала на хората които го организират \0//...останалото зависи от нас и доколко имаме лична отговорност към собствения си живот, или сме с мотото "Това на мен няма да ми се случи"......

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Restar
Вятърничав
Публикации: 211

« Отговор #6 -: 15.12.2008 02:41 »

Мерси много за поканата SHMIT.
Миналата година научих пост-фактум за същата лекция и много съжалявах.
Сега обаче ще бъдем там на всяка цена.
Каним се тази зима да излезем "извън пистите" и ще ни е от полза.

magic magic magic magic magic magic
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #7 -: 15.12.2008 13:46 »

http://www.befsa.com/forum/showthread.php?s=3370c01b3f783b116c68f54972f489c1&t=2947

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
extremerider
Pro :)
Публикации: 1102

« Отговор #8 -: 15.12.2008 14:12 »

Shmit е казал каквото трябва и както трябва...лекцията е супер разбираемо подготвена така че не ти трябват специални познания за да научиш основните правила за бягане от тази стихия в планината,която за съжаление е доста често срещано явление и в нашите планини Brrrr Good Luck

~A-H-D Fast Forward 149l.~
~Starboard Formula 147l.~
~A-H-D G Ride 90l.~
~A-H-D Kauli Pro 75l.~
~Gaastra Nitro 5 11.0~
~Gaastra Nitro 5 9.3~
~Arrows Craze 6.0~
~Arrows Zest 4.7~
~Arrows Impact 4.0~ THE SERIOUS ONE
Windflow
Духовит
**
Публикации: 127

Най-красивия кайт ...

« Отговор #9 -: 21.12.2008 01:16 »

Това твое изказване прави присъствието ти на курса задължително. Очевидно нямаш понятие от лавини. Витоша е една от най-лавиноопасните планини в България. На Витоша падат лавини ежегодно дори и по ски пистите. Пример за това е писта Боби. За справка виж тази статия http://befsa.com/?q=node/view/21
Опровергава те и факта, че преди няма и три години, на 19 февруари 2006г. в лавина на витоша загина Сашко http://www.extremus.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=267&mode=thread&order=0&thold=0
Като човек попадал няколко пъти в лавина мога да ти кажа, че снега не е майтап работа и познания в тази област може да се окажат важни в един момент. И щом нямаш какво да правиш така или иначе, заповядай на лекцията. Ще ти е интересно OK

А да питам дали случайно трябва да имам някакава покана или възраст за да вляза в залата ?

Аз съм от тези лудите където почти всичко са готови да направят за Адреналин xD !
SHMIT
Буревестник

« Отговор #10 -: 21.12.2008 21:36 »

А да питам дали случайно трябва да имам някакава покана или възраст за да вляза в залата ?

Входа е свободен, ограничения за възраст няма. Заповядай

Restar
Вятърничав

« Отговор #11 -: 26.12.2008 10:08 »

Shmit,  ty ty ty ty ty \0// \0//

благодаря ти за предоставената информация за курса по лавинна безопасност.
Беше много полезно - особенно за видовете лавини, местата на образуване, избора на траектория по склона и оказване на първа помощ.
Препоръчвам го горещо на всички които смятат серизоно да карат в планината.

Ние бяхме решили тази зима да "излизаме" извън пистите, но благодарение на тази лекция разбрах, че докато не се екипираме с лопати, сонди и пипсове не трябва и да си помисляме за терени извън пистите.

Моля те ако имаш информация да ни кажеш - дали тази година ще има практически курс за лавинна безопасност?  Разбрах че миналия е бил на Белмекен.
Предварително благодаря за инфото.

P.S. Снимките от Алпите са страхотни.
SHMIT
Буревестник

« Отговор #12 -: 26.12.2008 18:22 »

Практически курс ще има. Тази година ще е на Мальовица. Не е обявен никъде все още. Следи за информация по въпроса, и щом се обяви се запиши веднага, защото тази година мисля, че ще е замо един а желаещите са много. Всъщност не съм сигурен дори дали ще бъде обявен официално. Аз като имам повече информация ще споделя (ако не е секретна) Cool
До тогава можеш да прочетеш книжката "Лавинна Безопасност" от Момчил Панайотов

Restar
Вятърничав

« Отговор #13 -: 26.12.2008 19:45 »

Мерси много!
А откъде мога да си я набавя?
SHMIT
Буревестник

« Отговор #14 -: 26.12.2008 23:49 »

Мерси много!
А откъде мога да си я набавя?

В магазините за планинска екипировка. В Стената, Алпин Спорт.............и други.

Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: