22.11.2024 15:18
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Питанка  (Прочетена 7257 пъти)
TerryBle
Вятърничав
Публикации: 206

« -: 03.09.2009 10:24 »

Здравейте!

Напоследък мисля много дали кайта е подходящ за мен, като преди да взема решение, реших да попитам и хората с опит.
Жена съм, малко под 30 години. Спортна натура - карам ски и плувам без проблеми.
Преди няколко години, обаче, скъсах предна кръстна връзка на ски и се наложи да направя 2 операции, за да мога отново да карам. Все още се опитвам да превъзмогна страха си от скоростта след падането и вече се връщам към старата си форма. Като изключим леката болка в коляното, след по-голямо натоварване, основният ми проблем е по-скоро психически (остатъчен спомен за гадното падане), отколкото физически.
Пробвала съм уинд-сърф, но без особен успех - приятелят ми има средно платно и малка дъска, което води до големи трудности - опитите да го карам бързо ме уморяват и в повечето случаи се отказвам без почти никакъв напредък.
На пръв поглед, за незапознат като мен изглежда, че при кайта по-голямото натоварване е в ръцете и раменете, заедно с таза и кръста, а в коленете и стъпалата е по-"спокойно".
Това оставя у мен впечатление, че кайт-сърфинга е по-подходящ за ветеран като мен.
Искам да питам дали изводите ми са верни и ако е възможно някой, който е опитвал уинд-сърф, да сподели повече подробности за основните разлики.

С пожелания за попътен вятър,
Тери

Вятър работа...
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #1 -: 03.09.2009 15:40 »

Ако си мислиш,че на тези години си ветеран hmmmmнаправо се отказвай още сега. Sad

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
TerryBle
Вятърничав

« Отговор #2 -: 03.09.2009 15:48 »

Марино,

под "ветеран" имам предвид в травмите! по никакъв начин не визирам възрастта си! Smile
и понеже, въпреки липсата на отговори на въпроса ми, се заех сериозно да проуча кайтсърфинга, изникна и друг въпрос - тъй като изгледите да започна тази година са нулеви, дали не е добре да си взема учебен кайт, за да науча основни неща за управлението, лаунча и проземяването.
така ще е по-бърз напредъка с уроци. :-O-:

Вятър работа...
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #3 -: 03.09.2009 15:55 »

Отиваш на Острова,записваш се на един десетдневен курс и си отговаряш на всичките въпроси OK

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
emos
Полъх
*
Публикации: 66

« Отговор #4 -: 03.09.2009 16:08 »

Според мен при windsurfa има много по  - голямо физическо натоварване особено при ръцете и гърба дори и краката ;+) При кайта кръста и краката. Това кой спорт си е личен избор, но да знаеш че при windsurfa бавно се напредва и е голяма хамалогия.  Yeee
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #5 -: 03.09.2009 16:10 »

Ако имаш дилема - кайт или уинд сърф и търсиш съвет - няма да го получиш... Колкото хора - толкова мнения ще чуеш....
И двете дисциплини са екстремни, но  сякаш процента травми е насравнимо малък в сравнение със ските....
Аз карам сърф и сега се уча - и вече 2-3 години, при това не се съобразявам дали вятъра е силен или има големи вълни, и (чакай да чукна на дърво) освен мазоли по ръцете и пренебрежителни болки тук там други травми не съм получавал... Вярно е също така обаче, че още не съм на ниво да въртя салта, където риска от травми е по-голям....
От това, което чувам: уинд сърфа е по-безопасен, но по-дълго се учи.... Кайт може да подкараш значително по-бързо, но е по-опасен... ПАК КАЗВАМ - ТАКА СЪМ ЧУЛ ОТ ХОРА ПРАКТИКУВАЛИ И ДВАТА СПОРТА...
Не е за подценяване и размерите на оборудването.... За сърф - задължително ти трябва кола с багажник... докато кайта се събира в един сак...
Ти трябва сама да се насочиш, но..... задължително с учител...
ПП: а годините ....... при теб са толкова, че в никакъв случай не може да са недостатък , а по-скоро преимущество  OK

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
TerryBle
Вятърничав

« Отговор #6 -: 03.09.2009 16:26 »

Даниел, ще паднеш колко смешно изглежда сърфа на приятеля ми в/у багажника на 3вратото ни пежо 206! аха-аха да сме извънгабаритни, нищо, че дъската е фън, така че размерите не са толкова важни! за хамалогията на уиндсърфа зная - доста съм се зорила на тая 125 л. дъска и заради болките в краката така и не можах да я подкарам.
Не питах за насока към кой от двата спорта да се насоча, а по-скоро информация за същинското натоварване в коленете и стъпалата при кайта.
Тъй като съм от хората, които бързо се палят, сега остана наистина да започна курс. За съжаление отпуската приключи и всичко остава за догодина!
Благодаря за мненията на всички.
Надявам се да се засечем скоро по спотовете, за да мога поне да погледам каране!
 Yeee

Попътен вятър,
Тери

Вятър работа...
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #7 -: 03.09.2009 18:25 »

Аз в някоя тема бях писала за плюсовете и минусите и на двата спорта, ако се поразровиш може да я намериш. Иначе по темата не подценявай и финансовата страна на нещата - ако приятелят ти кара уиндсърф, по-добре се насочи натам, защото оборудването ви ще бъде общо и взаимнозаменяемо. Травми можеш и с двата спрота да си направиш, зависи как караш, а като начало кайта е опасен, но пък по-лесно се научава. Предимство за жена особено е и липсата на товаро-разтоварни дейности, но пък с уиндсърфа се свиква с това, особено ако нямаш много оборудване. Все пак като помислиш, че не може и само 1 кайт да имаш и дъска и то пак си заема място. Според мен мини пъро на уиндсърф или кайт училище. После ще можеш да караш 125 литровата дъска OK

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
kalata_n
Духовит
**
Публикации: 136

« Отговор #8 -: 04.09.2009 09:51 »

Струва ми се, че основното питане беше за натоварването върху колената - нещо което и на мен ми е любопитно.
Би трябвало да може да се направи сравнение кой спорт товари повече.
emos
Полъх
*
Публикации: 66

« Отговор #9 -: 04.09.2009 10:39 »

Аз и двата спорта съм ги пробвал та според  мен много важно е как караш какво се опитваш да научиш и къде го караш. Примерно на Дъбник за кайт не е кой знае какво с този невероятен чоп ;+)мен от там ме заболяха коленете, нещо предобрих два  дена един след друг по цял ден и сега си имам малък проблем.Та кайта повече натоварва краката и кръста дърпа те от една точка на тялото и ти даваш съпротивление с краката за да можеш да качваш както и когато скачаш колкото и да е приземяваш на крака (опитваш се де :+)) ) докато сърфа ръце гръб и пак крака ;+)Миналия пат като се прибирахме от Турция едно момче с Венци си беше скъсало кръсна връзка на коляното с сърф така, че умната ;+) и с двата спорта. Yeee
TerryBle
Вятърничав

« Отговор #10 -: 04.09.2009 11:16 »

Благодаря, emos !
травма може да си докараш с почти всяко движение - познавам момиче, което къса предна кръстна при пресичане на светофар.
важна е културата и информираността, когато правиш нещо. затова и питах.

благодаря и на теб, Sunny!
ако започна да пресмятам разходите за всички хобита, които имаме с приятеля ми, вероятно ще полудея, така че нещата не опират до пари, а до кефа!
разбираш, че с обща екипировка трудно можем да караме по едно и също време - все едно да ходим на ски с един екип!
така че и това не е определящото.

така или иначе ще захвана сърф, бил той кайт или уинд!
просто си правя "сметката" преди да се хвърля надолу с главата (и коленете)!

Smile

Вятър работа...
savich
Повей

Публикации: 1

« Отговор #11 -: 09.09.2009 21:25 »

Здравейте,
От 20-30 години се занимавам със ски и проблемите с колената са ми до болка познати.Миналата година започнах да се уча да карам каит,в края на сезона вече тръгнах на вода.След каране 3 часа на ден ,10 дни подред така ме заболяваха колената ,че не можех да ходя пеша.От нищо друго така не ми се е случвало да ме болят.Този сезон в началото пак същото,но след като натрупах опит и  подобрих техниката проблема изчезна.В момента 20-30 дни подред по 3-4 часа каране не усещам натоварване в колената с изключение на "твърдите" приводнявания.
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #12 -: 10.09.2009 09:07 »

Моят опит от каране на уиндсърф на чоп и вълни, е, че се натоварват глезените, а не коленете.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
TerryBle
Вятърничав

« Отговор #13 -: 10.09.2009 09:49 »

савич, чил, благодаря за инфото!

с болките в краката се свиква! така че това няма да ме откаже. Smile
пък и съм във фаза, в която няма значение - като ти влезе мухата в главата, спасение не дебне отникъде!;)

Вятър работа...
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: