01.11.2024 12:32
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: BEGINNER...  (Прочетена 72256 пъти)
Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #15 -: 05.05.2010 18:56 »

Каква, жена бе човек - тя е АНГЕЛ .....  OK
...СЛЪНЦЕ в нашите очи... :Sunny:

إيفان الحياة
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #16 -: 05.05.2010 21:57 »

хммм  :-O-:. ами препоръчайте нещо тогава- явно сам тръгнал в грешна посока. Какво мога да взема на старо да речем за 600 - 700лв.
Напротив-посоката ти е съвсем точна.Просто за тези пари,трябва да се намери нещо от същия клас,но по-ново  Wink Наистина ти препоръчвам да минеш през Съни.Дори и да няма там това,което те устройва ,поне ще ти помогнат с ценен съвет какво ,къде и за колко да търсиш! OK На мене ми помогнаха преди време,помогнали са и на много други хора  ty
Колкото за язовирите -вярвай ми- в момента, в който наистина изглисираш , ще бъдеш готов и в локви с жаби да караш  :D

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #17 -: 05.05.2010 22:01 »

хммм  :-O-:. ами препоръчайте нещо тогава- явно сам тръгнал в грешна посока. Какво мога да взема на старо да речем за 600 - 700лв.
600-700лв е долната граница за дъска с що годе съвременна форма. Не е голям проблем ако дъската е удряна (за тези пари трудно ще намериш неремонтирана), но е важно как е поправена и още по-важно е дали е пила вода. Има скрити и много тежки дефекти, които за съжаление само човек навътре в нещата би могъл да види. Има дъски от училища близки до тези цени, но трябва да ги огледаш повече от внимателно! Както ти казах литрите за БГ са малко повечко, особенно тези за морско каране. Няма кой да ти се смее за дъска дори и 150л, важното е да тръгнеш бързо с нея и да затвърдиш материята. Голямата дъска можеш да си оставиш и за по-късно, за слаб вятър или да я замениш за по-малка.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
BBI
Полъх
*
Публикации: 67

« Отговор #18 -: 05.05.2010 22:42 »

free, аз вървях по твоя път и може би съм само с 1 сезон пред теб.
Тежа 85кг, 184см. Дълго се чудех каква дъска да взема и накрая се спрях на 145л. След като я купих имаше един момент в който мислех че съм сгрешил и трябваше да е по-малка, но това чувство изчезна веднага след като се качих на нея. Дъските имат различна плаваемост в различните части. В задната част е много стабилна, но стъпиш ли на носа я потапяш по-лесно и е по-нестабилна.

Според мен всичко зависи колко време можеш да инвестираш на година. Ако си зависим от отпуска (като мен) и събота и неделя + прогноза за язовир, по-голяма дъска ще ти е супер.
Ако можеш да отедлиш по 1 месец през лятото и от време на време през другото време, може би с по-малка е по-добре.

Ако имаш времето взимай под наем и после направо си купи по-малка дъска. Това разбира се е при условие че целта ти е wave, а не голяма дъска с голямо платно и язовир.
По-евтино ще ти е и ще си спестиш много неудобства. Със собствено оборудване не можеш да спреш в някой град в гърция да разгледаш, защото все ще мислиш дали ще го намериш пак върху колата. Товаренето и разтоварването е малко хамалогия при дълъг път, освен ако не си сам и не го товариш вътре в колата.
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #19 -: 05.05.2010 23:32 »

Скъпи фри,
За бигинър, си се ориентирал изключително добре. Явно си попрочел.
Относно оборудването към което си се насочил:
-Дъска около 130л. и 70см широка - ОК
- платно 5,7 / 6,5 - ОК
Но, дъската трябва да е след 2005г и да е фрирайд. Платното е най-добре да е ново и марково. Марково за да е добро, а ново за да е здраво. На тебе като начинаещ ще ти е изключително важно да е здраво, защото ще падаш върху него много често. Когато паднеш върху старо платно, много е вероятно да го скъсаш. Това ти коства край на карането и ремонт на стойност м-у 50 и 100лв. Когато направиш 2-3 ремонта, вече си на загуба а освен това караш стар материал.
Отлично те разбирам, че не искаш да набиваш пари в нещо което не познаваш, но ти гарантирам, че рано или късно ще ги дадеш.
Така че , по добре е да инвестираш в началото малко повече, отколкото да дублираш инвестицията по-късно.

metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #20 -: 06.05.2010 13:16 »

Здравей free и добре дошъл сред ветровитите хора Wink
SHMIT го е написал изключително правилно и точно за обурудването!
Дъска след 2005г. фрирайд и не по-дълга от 245см! Според мене 125 литра дъска но не и по-голяма ще ти върши чудесна работа в началото докато понапреднеш!
Платно 5.5кв и 6.5кв е добре като за начало...и то две платна за да може да караш а не да висиш да падне вятъра или да чакаш пък да се усили докато ти стане дорбе за едното платно което имаш, все пак ти трябва часове във водата за да напреднеш!
Платната трябва да са маркови и хубави почти нови или направо нови (за нови и по-евтини може и модели по-стари години 2008/2009г но важното да са нови или почти нови!)
Гледаш монофилма да не е матирал ( да е прозрачен ) ако платното не е ново!
Мачтата зависи от това какво производителя на платното ти препоръчва това е много важно! препоръчвам RDM (Reduced Diameter Mast) с примерно 45-60% съдържание на Carbon като мачтата може да е и втора употреба но е хубаво да си вземеш някой който разбира и да прецени дали е в добро състояние все пак.
Гик...за начало може втора употреба но гледай да е здрав и да не е много тежък! Лапички гледай да са по-дълги за да ти е по-лесно да се закачаш и откачаш и така по-ленсо ще се научиш да караш с трапец! Ако са къси ще ти е доста по-трудно!
База с каре задължително нови!
Неопрен НОВ! Но за начало може да не си взимаш за да може да оборудваш по-горните и важни позиции с по-хубави неща което директно е свързано с напредването ти
За платното не ти препоръчвам Neil Pryde заради проблемите на тази макра че имат много специфични изисквания за мачтите с които се ригва платното а тяхните мачти са супер скъпи!
Трапец е задължително! Гледай да ти е удобен и да ти хваща и под кръста и да не ти се качва нагоре по тялото.

Успех! Wink

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
ico_burgas
Полъх
*
Публикации: 31

« Отговор #21 -: 06.05.2010 20:50 »

Така както ,ясно е че всичко ново е най-добре ,но вместо да събираш 1/2 години за да си ги земеш почти нови,те ще излизат още и още нови и ти ще си събираш пари и няма да караш 1/2 сезона ,моя съвет е купувай още сега и започни да караш .Аз например така направих-купих си стара дъска,платно и си карам вече 2 сезона и вярно е по-нестабилна от новите но прогреса идва от мерака,нищо не ти пречи да влезеш в налъмите даже и със стара дъска(мойте опити за влизане в налъми бяха миналия сезон,при положение че карам в Бургас където като има вятър има голям прибой и вълни и дъската ми е 135л Fanatic Gecko 1998 година-на аватара я има)

Jp X-cite ride 110l ; 5m2 Gaastra Pilot 09, 7.5m2 Gaastra GTX , 100%ентусиаст :D
fireflay
Вятърничав
Публикации: 217

« Отговор #22 -: 06.05.2010 22:21 »

Всичко по-горе е вярно и полезно,обаче най-голямата истина е:"...прогреса идва от мерака...",браво Ице...Големите и комфортни дъски,"пречат" в последствие на гордите им собственици да слязат на нещо по-малко и по-некомфортно...и прогреса спира,с оправдания от сорта,че нямаме условия...(да не измествам темата).
Успех и както казват руснаците-хев ъ фън :D

Naish wave 70l,Naish Global Wave 87,Naish Vector 104l;Naish Force3.7;Naish Force-4.2,Naish Force-4.7,Naish Boxer-5.8,Naish AMP-7.Някой,да продава бельо Naish(-:
d-r
Духовит
**
Публикации: 103

« Отговор #23 -: 06.05.2010 22:45 »

Вятър да има,пък ако ще и на палети да караме.Naish и Dunkrbeck в началото,все на идеални дъски са карали.Всеки в този спорт открива топлата вода сам и след това влиза в джакузито Yeee

witchcraft chakra 94,UTB north shore-doctor 84 wave,SUP-10,6  RRD
neil pryde zone-3,5,neilpryde search-3,9,north sails ice 4,2neilpryde combat-4,7,neil pryde atlas 5,4,northsails duke-6,4
VenciV
Windmaster
Публикации: 578

« Отговор #24 -: 07.05.2010 07:50 »

Добра синтенция Докторе, не бях я чувал Drinks OK

Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra
Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74
Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117
Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #25 -: 07.05.2010 11:15 »

Всеки в този спорт открива топлата вода сам и след това влиза в джакузито Yeee

....абе то има такива които са правени в джакузито... :D

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #26 -: 08.05.2010 13:13 »

Вятър да има,пък ако ще и на палети да караме.Naish и Dunkrbeck в началото,все на идеални дъски са карали.Всеки в този спорт открива топлата вода сам и след това влиза в джакузито Yeee
хахаха докторе право в 10-ката, браво Yes \0//

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
free
Духовит
**
Публикации: 102

« Отговор #27 -: 10.05.2010 15:45 »

Здравейте и благодаря на всички- наистина полезни съвети посъбрах. За нови мачти, платна и дъски пари няма, но както вече отбелязах, кара ми се и няма за кога да отлагам или да събирам. Отнасям нещо на старо и се надявам да уцеля и продавача и материала, пък после ще споделя с всички Ви какво е станало. Бюджета е ограничен, че има и други хобита за хранене, а и належащите нужди не са за пренебрегване. Така ги виждам нещата аз- дъска до 700лв.; Платно- до 300, мачта- 100, гик-100, ново каре, колкото там струва и постепенно ще добавям- трапец, неопрен, второ платно- просто ще вървя според напредъка си ( и заплатата си !!). В края на сезона ми се ще като кажа че карам сърф да вложа вече и смисъл в тези думи, да съм събрал един приличен комплект, който да ми служи и следващата година, а предполагам постепенно ще подобрявам екипировката. Незнам какви марки имате предвид под "маркови" платна- аз незнам много марки, така че моля споделете. И друго питане- къде да търся- през магазина ще намина тези дни да разгледам, но все пак с този бюджет едва ли ще намеря всичко което ще ми трябва на първо време. В Сърф шоп Бургас също ще намина до края на месеца- там ми харесаха някои неща миналата година. Незнам обаче дали от един magazin да взема всичко или да си го събера оттук оттам и дали от хора, които си продават разни неща няма да е по-добре, вместо от magazin. Училища бих обикалял само ако ми се наложи- незнам дали няма да ми пробутат някоя изпята песен  hmmmm. Поздрави Good Luck
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #28 -: 10.05.2010 17:53 »

За тези пари ще ти направя комплект с дъска от 2009-та година и нови елементи в комплекта OK(като отстъпката, която ти правя, за да се достигне тази цена е доста голяма) А за следващите неща които ще купуваш като трапец, неопрен и т.н. ще имаш отстъпка. Ако решиш, че някое от нещата в бъдеще вече не ти върши работа, ще си го изкупим и само ще доплатиш до другото. Изобщо магазинът поема грижа за клиентите си, когато искат да подменят материал, или когато просто нещо не им върши работа. Съответно за новите неща има 1 година гаранция. Ако купиш нещо от човек, нали знаеш, че няма как да му го върнеш след седмица или да ти предостави услугите, които магазинът може. Когато се купува от 1 място, предимството е, че ще ти сглобят комплект, който е с всички нужни елементи и то които си съответстват.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #29 -: 10.05.2010 18:36 »

free, съвсем приятелски те съветвам да обърнеш внимание в това което ти е написала Sunny ! В началото на зимата бях на същия кръстопът на който се намираш ти в момента.
Страници: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »   Най-горе
Печат
Отиди в: