23.11.2024 22:22
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Пролетна експлоатация на ските?  (Прочетена 3530 пъти)
Zmeio
Полъх
*
Публикации: 97

« -: 09.05.2010 15:04 »

Какво се прави напролет когато ските трябва да се... запролетят. Развиване на автоматите? Гресиране?

ivorpetkov
Вятърничав
Публикации: 294

« Отговор #1 -: 11.05.2010 00:20 »

От:
http://befsa.com/forum/showpost.php?p=36511&postcount=3
и
http://befsa.com/forum/showpost.php?p=36518&postcount=6

До:
Да ги метнеш в гаража и да се сетиш за тях догодина.

Зависи си от човека (аз съм от вторите), естествено съветите на Ники са за предпочитане. Поне разхлабването на пружините.

Sails:     5.3 Loft O2
            6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Board:   Tabou Rocket 115 l
Weight: 73 kg
Zmeio
Полъх
*
Публикации: 97

« Отговор #2 -: 11.05.2010 14:37 »

Разхлабването на пружините вече го направих. Ще потърся парафин за лека защита, че вече има малки петна от ръжда.
Благодаря за съветите, ще ги добвавя тук, за да ги има и в този форум.
Ники от бефса:
Цитат
Хубаво е да си закупите пастообразна вакса. За отдолу върши работа, но е много нетрайна и след 2-3 спискания пада. Аз лично я ползвам за отгоре на ските(топа).
Когато намажете ските отгоре с тази вакса, не се лепи сняг. Звучи налудничаво, но не е. Много мразя да ми се лепи сняг върху ските. Добавя се допълнително тегло към цялата система.

Потдръжка на атомати.
Всеки един автомат, като маханична част от цялата система, има нужда от сезонна профилактика. За да си нямате проблеми.
Задължително в края на сезона се правят някой неща. Първо се охлабват пружините на минимум. След това се разглабят, почистват и гресират с ТЕФЛОНОВА грес. Тефлона е устойчив на студ и влага. И не губи мазилните си свойства. Охлабването на пружините цели запазването на параметрите на пружината. Ако я оставите натегната през латото, се получава умора на материала и на есен ще установите, че ако мин. зима сте карали на 10, то сега пак на 10 ви отварят от нищото. Много е важно да се издърпа цялата задница от "шейната" в/у която е поставен за да се почисти и смаже отдолу пружината за еластик травела. Много често от пролетните карания там се затлачват песъчинки, треви и всякакви боклуци. Трябва а се почисти шейната от греста, боклуците и замърсяванията, да се гресира леко и да се върне петата, предварително почистена и смазана отново на мястото и. Пружината за натегнатостта се разхлабва до край! Добре е ако може да се извади, почисти и гресира и тя, но на някой модели автомати-Лук, Роси(аксиал) е сложно и не е належащо. Там системата е затворена и попадане на болкук е малко вероятно.
Ако се прави в края на сезона това, автомата ще ви служи дълго и безпроблемно.

Цитат
Още един тарикатлък. Запечатване на кантовете за през лятото за да не ръждясват.
Купувате си течен парафин от аптеката. С помощта на тънка четчица(за рисуване) намазвате тънко кантовете от всички страни. Това пречи на достъпа на кислород до метала и съответно взаимодействие и кородиране(образуване ръжда). После на първият ден от новият сезон мазилото пада лесно и кантовете блестят

SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #3 -: 11.05.2010 22:26 »

Автоматите имат живот. Ако не ги разхлабвате лятото , живота им намалява с около 60% Аз не ги гресирам, но задължително ги разхлабвам, като поставям бележка, на какъв ДИН са били.
Ники е МАНЯК на тема екипировка. Винаги е прав

Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: