01.11.2024 11:27
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Що е това формула?  (Прочетена 42787 пъти)
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #15 -: 02.11.2010 01:55 »

Благодаря за отговора, Μarino, и за пожеланието.
Не мога да формулирам смислен въпрос, все пак трябва да намеря начин да опитам първо да покарам / под наем ли, на заем ли?/. Все пак две неща ме стресират леко: Първо колко крехко е оборудването и кое по -точно, явно не е дурако устойчиво щом е състезателно, но сигурно има една -две слаби точки?
И второ, какви трудности ще имам при започването? Нивото ми при сърфа не е точно начално, но някъде там. Правя бийч старт, воден старт, двата завоя, почти се справям с пауър джайб, трапец, налъми, и без човки.
Ааа, и рига не е ли много тежък 12.5м2?

Здрасти glum! Щом караш в  страповете едва ли ще имаш какъвто и да е проблем с формулата.Не казвам че е лесно -най малкото трябва да и свикнеш ,но това важи за всеки нов и различен материал и условия.Под наем няма къде.На заем-едва ли.Просто ела с нас някой път -ще видиш , ще пробваш и сам ще  прецениш .Оборудването наистина е крехко ,заради материалите от които е направено и изискванията,на които трябва да отговаря.Ахилесовата пета определено са мачтите-най -вече поради неправилна експлотация.Чупят се предимно на брега докато се ригват ,ако са оставени да бъдат нагрети от слънцето.На ход-много рядко може да се случи.12.5м/2 не ти е нужен за начало -за твоите килограми 11м,/2  е супер .Формулският риг тежи само когато не глисираш-после не го усещаш.Ваденето от водата на стартшкот е по тегаво(платното има голям "аквариум",който ако се напълни с вода тежи)но ако ползваш техника наместо сила,това също не е проблем.(Можещите  правят воден старт  с  12м/2 .... Shocked) .Дъската е голяма,както Сашо писа,но това донякъде е само на пръв поглед.Целият обем е съсредоточен в кърмата-пред маст фуута на практика няма как да стъпиш.Дъската е къса и в началото ,особено при вълни трябва да се внимава да не се "зарови".Налъмите са максимално изнесени назад и навън.Джайбът също е по-труден.Но всички проблеми,на фона на усещането и скороста си заслужават :OK:Ако решиш да караш формула,не е нужно да купуваш ново оборудване за начало,което определено ще ти спести сериозна сума...

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #16 -: 02.11.2010 02:00 »

Ма големи сте умници бре...  :D  Аз съм извинен щот не ги разбирам тези уйндсърфистки истории..  ty

Как да не се ядосваш като прочетеш, съвет от рода чупливо е, скъпо е, то ще кажеш че има нещо безплатно и вечно на този свят... Drinks

Човека има мерак да кара на слаби ветрове... вие къде ги разбирате нещата, вместо да го плашите, ми дайте му кураж бре, аз съм сигурен че, повече от това ще има нужда.  Wink
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #17 -: 02.11.2010 02:03 »

Здрасти glum! Щом караш в  страповете едва ли ще имаш какъвто и да е проблем с формулата.Не казвам че е лесно -най малкото трябва да и свикнеш ,но това важи за всеки нов и различен материал и условия.Под наем няма къде.На заем-едва ли.Просто ела с нас някой път -ще видиш , ще пробваш и сам ще  прецениш .Оборудването наистина е крехко ,заради материалите от които е направено и изискванията,на които трябва да отговаря.Ахилесовата пета определено са мачтите-най -вече поради неправилна експлотация.Чупят се предимно на брега докато се ригват ,ако са оставени да бъдат нагрети от слънцето.На ход-много рядко може да се случи.12.5м/2 не ти е нужен за начало -за твоите килограми 11м,/2  е супер .Формулският риг тежи само когато не глисираш-после не го усещаш.Ваденето от водата на стартшкот е по тегаво(платното има голям "аквариум",който ако се напълни с вода тежи)но ако ползваш техника наместо сила,това също не е проблем.(Можещите  правят воден старт  с  12м/2 .... Shocked) .Дъската е голяма,както Сашо писа,но това донякъде е само на пръв поглед.Целият обем е съсредоточен в кърмата-пред маст фуута на практика няма как да стъпиш.Дъската е къса и в началото ,особено при вълни трябва да се внимава да не се "зарови".Налъмите са максимално изнесени назад и навън.Джайбът също е по-труден.Но всички проблеми,на фона на усещането и скороста си заслужават :OK:Ако решиш да караш формула,не е нужно да купуваш ново оборудване за начало,което определено ще ти спести сериозна сума...

Браво  :1:  bravoo

Ей това очаква да прочете човека... какво го замлатихте с широчини дължини и цени  :D
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #18 -: 02.11.2010 02:07 »

Еми Eddie... всъщност карах   Helium-а и на формула, формулата я карах и с "helcat"(това не искам да го повторя), също пробвах  и новото платно2011 EVO 9.5м2 както на формула така и на слалом... OK  
Бордове на който имах възможност и пробвах през тези 20 дена бяха JP2011 SUPER LIGHT WIND 90 V154  и Starboard Formula 161 2007г.
Аз така или иначе ще се утървам от Helium-a ще го взимат за формулата Starboard Formula 161 2007г
То всъщност с толкова много приятели уйндсърфисти каквото си искаш пробваш  :D

Та ако някой е решил да използва формулата само за "слабите ветрове не за състезания"...  Helium-a се представя отлично върху формулата, представя се и отлично към финансовия въпрос (който в България е също много важен):D
Е ,щом си пробвал,трябва да се извиня и да си взема думите назад!Helium'a просто е вървал добре с Starboard Formula 161 2007г (която не е истинския race board все пак -"Formula Experience is the official Youth and Junior Class in the USA, Germany and France. ").При едни по истински условия,или по-тежък райдър , платно като Helium просто няма как да натисне дъската и да противодейства на 70см финка....не съм го измислил аз  oops

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Abit
Буревестник

тук-там

« Отговор #19 -: 02.11.2010 02:23 »

Eddie, всъщност аз пак не разбрал този JP2011 SUPER LIGHT WIND 90 V154  в коя категория е? Какво се води?   :-O-:
VenciV
Windmaster
Публикации: 578

« Отговор #20 -: 02.11.2010 08:55 »

...хора. да не вземе да свърши полемиката че много ме кефите    :D :D :D :D      go on  :1: :1: :1: :1: :1: :1:

Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra
Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74
Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117
Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
glum
Полъх
*
Публикации: 91

« Отговор #21 -: 02.11.2010 10:01 »

Благодаря на Μetro и Eddie за постовете им и за предложението на Eddie.
В резултат на всичко писано май потънах в още по-дълбок размисъл, а "мисълта убива делото". Гледах и сайта на JP Australia пък и някой други, гледах съвместимости на платна и дъски и сега съм до никъде. Освен да перефразирам въпроса си.
Хора, някой от форума кара ли/глисира ли/ на 3.5-5.5 до 6 м/с и с какъв матерял и колко килограма е?
Като казвам "кара" имам в предвид да глисира, да ора и да се мъча мога и аз. На такъв вятър и колкото да я засилвам моята на поривите, не става.
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #22 -: 02.11.2010 10:19 »

Ти не прочете ли моя пост? hmmmmАз съм 93кг. и спокойно глисирам на 4,0-4,5м/с.Така,че ако имаш възможност и искаш да караш почти всеки път не се замисляй.Това което казах,че е скъпо нямах в предвид да те плаша,а че трябва да се пази.Намира се и втора употреба на сносни цени.Както каза Еди осфен формулата ще ти трябва и платно около 11кв.Пак повтарям:това е оборудването от което никога не бих се лишил.Това е лично мое мнение за условията в които имам възможност да карам.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
glum
Полъх
*

« Отговор #23 -: 02.11.2010 10:34 »

Marino, поста ми не е от липса на респект, а от желание за повече независими мнения. Ценя високо това че се отзова на въпроса ми.
drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #24 -: 02.11.2010 11:39 »

Хайде и аз да напиша въпреки, че съм пълен аджамия.
1. Формулата не е по-чуплива от почти всяка слаломна дъска
2. Платната и мачтите за формула на са по капризни от race класа за слалом
3. Платната са по скъпи, но по високата цена е пропорционална на по - голямата гвадратура. Т.е. относително погледнато не са по скъпи. Същото важи и за мачтите (с уговорката, че говорим за 100% карбон)
4. Ако купуваш second hand оборудване за формула - цените са доста ниски. Просто този материал поради това, че пазара му е ограничен много бързо му пада цената.
И сега идва важното
4. Освен, че изглисираш при много слаб вятър поемаш и огромни промени във вятъра. Т.е. този материал има много голям обхват от ветрове. Когато си с формулата обираш дупките на вятъра и продължаваш да глисираш, също и нямаш проблем със силните пориви. Казано с две думи правиш толкова дълги тегели колкото ти е кеф, независимо от пориви/дупки на вятъра.
5. Поради факта, че имам формула броя на случаите в които  съм ходил и не съм карал е минимален. За съжаление работата ми е такава, че мога да карам само събота и неделя - т.е. карам на какъвто вятър има.
И последно но най важно - карането на формула е голям кеф!!!! Много хора я отричат, но ми се струва, че по - скоро става въпрос за "Гроздето е кисело" или пък имат възможност да ходят когато има подходяща за техния материал прогноза.

Към Abit - твърдението, че глисираш със 100 литрова дъска на 5 метра ако е вярно, най вероятно се дължи на това че си един от най леките сърфисти във форума, условията поне от клипчетата които съм ти гледал са абсолютно стерилни (няма вълна и чоп, постоянен морски вятър).
Ако ме питаш мене - гласувам с две ръце за формулата.
Инвестицията ще ти се върне многократно в удоволствие, и минимизиране на случаите в които седиш и псуваш, че няма вятър или, че е много поривисто.

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #25 -: 02.11.2010 12:10 »

Мръсници ...  Smile, и това ако не е зарибяване, нямам думи ...
<marino>, <drv> - обадете се следващия път като ходите да взема да я пробвам тази пуста формула, че тези писания тук ми изгориха душичката ... ще ме вкарате в извънредни разходи и после ще се разправяте с Марийка, ей  (:-pp)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
glum
Полъх
*

« Отговор #26 -: 02.11.2010 12:19 »

Мръсници ...  Smile, и това ако не е зарибяване, нямам думи ...
<marino>, <drv> - обадете се следващия път като ходите да взема да я пробвам тази формула, че тези писания тук ми изгориха душичката ... ще ме вкарате в извънредни разходи и после ще се разправяте с Марийка  (:-pp)
Смях  :D :D :D. Край, отидоха ми паричките. Майтап бе, кефа цена няма. Ще се търси формула или нещо такова http://www.jp-australia.com/2011/index.php?id=197=
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #27 -: 02.11.2010 12:42 »

Мръсници ...  Smile, и това ако не е зарибяване, нямам думи ...
<marino>, <drv> - обадете се следващия път като ходите да взема да я пробвам тази пуста формула, че тези писания тук ми изгориха душичката ... ще ме вкарате в извънредни разходи и после ще се разправяте с Марийка, ей  (:-pp)
Захо,просто се чудя как до сега не си пробвал.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #28 -: 02.11.2010 12:49 »

Захо,просто се чудя как до сега не си пробвал.
Ами ако всички караме еднакво оборудване за какво ще се заяждаме :peace:Ще ни остане само древният спор кайт или сърф :D

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #29 -: 02.11.2010 16:05 »

Любо ти подхвана една друга тема....какво общо има кайта със сърфа е въпроса, че така са го нарекли?

Abit да не си се объркал и да е било 5bft (което са 8-10м/с) щото и аз съм 63кг но не мога да глисарам на по-малко от 6.5-7м/с вятър, даже с по-голямо слаломно обурудване  :О:

Glum, Марино и Еди го казаха много добре! Слушай ги те имат опит! Wink
Пратих ти лично съобщение, прочети и него и вземи решение според твоята лична преценка Wink

Ако всичко е така както го описваш...направо взимай формулата и няма да има празно ходене на сърф без да си глисирал и да си се кефел докато другите висят в къщи или на брега и хокат как няма вятър и как ти си ветроходец щото формулата не е windsurf Wink то и аз съм го правил това едно време но тогава бях по-млад и глупав Wink

Успех

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-горе
Печат
Отиди в: