Жив съм след днес!
Sandy Point - Waratah bay - вълни към 3.5-4м и вятър към 12-15м/с, 85л. уейварка и 4.7кв., облачно със слънце от време на време. Много адреналин преди влизането! Само ще отбележа, че днес е 10:3 за Океана т.е от 10-тина опита да влезна само 3 успях да мина през вълните! Мога много да говоря за това какво се случва като не уцелиш тайминга между вълните и се окаже, че си се изправил срещу 3.5-4м вълна която ще се счупи точно в теб...борбата е много голяма а когато вълната те смаже оставаш между вълните сам и гледаш как брега е на 300м...силно течение и вълни които са огрмни и едновременно с това са единствения ти шанс да излезнеш като ги използваш да те изкарат на брега. След като излезеш с изплезен език и изтерзано тяло, разгледаш обурудването и видиш, че е здраво и ти също правиш пауза от 10 минути съзерцаване във вълните и изучаването им за да постигнеш по-точен тайминг между сетовете от вълни и да не се сблъскаш със същата процедура по излизане след обурудването описана по-горе. Вълните между другото бяха доста тежки и силни защото пристигнах точно когато прилива беше във върха си и почваше отлив който прави вълните още по-тежки и смазващи. Та така...почиваш 10 минути съзерцавайки и после пак опит за влизане след голямо дебнене и преценяване...обаче или ще има порив на вятъра който ще те разбалансира или ще има ветрова дупка и ще потъне дъската или нещо друго и пак не уцелвам тайминга..някъде към 4-ти опит пробвах да скоча окло 4м вълна която щеше иначе да ме смаже и излетях сигурно поне на 2м от вълната и отдолу гледам водата далече....мамооо колко далече...колкото никога преди! ебаси спомних си за онзи виц дет един ловджия обяснявал на друг как да се спаси в гората от мечка - като я срещне да се намаже с лайна и тя няма да го докосне...а другия попитал ама от къде да взема лайната? а първия му казал: спокойно, ще има
...та и аз така си мислех, че ще има... и след като висчкото това ми мина през главата и още много други неща, се приземих след скока и паднах...бях минал сета от вълни и просто се метнах на воден и влезнах навътре...на излизане голям кеф но изгубих контрол в опитите да направя най-красивото даун дъ лайн(ото) и земи тоя побой...та така... бях с двамата племенници на 8 и 11 години..те с голямо съжаление ме гледаха всеки път като излизам от водата след сърфа и едновременно с голямо облекчение, че ме виждат пак и най-вече с надежда, че не е за последно... накрая на деня след гореописания побой от около 10 пъти излизане след обурудването и яденето на голям побой от вълните се наложи да им кажа нещо което се чувствах длъжен предвид това което наблюдаваха цял ден а именно " Деца, вуйчо ви не е мазохист наистина! Всичко това е защото вуйчо ви иска да се научи да кара на такива вълни..." дано да са ме разбрали! (дай боже)
И така. ами, кво да ви разкажа още...а ми да
изводите:
1. Тряаа да уцелиш много правилно тайминга между сетовете на вълните иначе ще ядеш голям мариз!
2. Ако видиш голяма вълна срещу теб която не можеш да скочиш защото ще се счупи и разбие точно в теб обръщай и пробвай поне да я хванеш, така или отлагаш големия мариз или имаш шанс да го избегнеш!
3. Като вълната те смели пробвайки се да пробиеш през сета от вълни не се опитвай да хванеш следващата с тяло за да догониш обурудването си а просто направи като всички културни не мазохистични хора и се гмурни за да не те помели...е аз се опитах да я хвана и следващите 10 секунди все едно някой ме бе пуснал в пералня ако щете ми вярвайте! Това е по-зле отлколкото да те ритат 10 мутри....
4. Не се страхувай ако видиш голяма вълна пред теб да я скочиш ако не можеш да я минеш защото по-малко боли неправилно приземяване от високо отколкото да те смели вълната!
5. Ако около тебе има добри уйндсърфисти наблюдавай ги известно време и като вдиш, че няколко пъти минават сетовете вълни успешно тогава ги изчакай и тръгни да влизаш когато те влизат, така имаш шанс да не ядеш мариз ...най-много няколко яки скока да направиш с тях на влизане докато пробиваш навътре
6. По добре излез малко след края на прилива и при началото на отлива защото малко след това вълните стават мноооого по-тежки и масивни и боли многооо....
7. Опитай се да огледаш спота и да намериш място което е с по-малки вълни и е по-лесно влизането...
....сигурно има и други но тези са есенцията от днес!
Само бих добавил 2-3 снимки от днес...мене нямаше кой да ме снима но все пак за да добиете представа за кво ви говоря през цялото време