вчера се заговорих с един приятел за деригване на водата.
Неведнъж ми се е налагало да се спасявам по един или друг начин.
намерих в интернет тази статия за дериговане във водата, която в общи линии е полезна за старите дакронови платна без (или с 2-3 къси) лати
http://epikoo.com/windsurfing/articles/how-de-rig-your-windsurfing-gear-while-open-waterв интерес на истината не намерих повече информация.
за съвременните платна, това трудно ще се случи - не си нося шестограма за натягане на лати в трапеца. Дори и да успея някак си, монофилма ще стане на баница.
Когато ми се наложи да разриговам, аз сядам на дъската, колкото мога по стабилно, откачил съм вече платното. Първо разхлабвам от задния, нок, после отдолу. Освобождавам гика, и колкото ми е възможно го обезопасявам за дъската, за да не отплува. Изкарвам мачтата (ако е счупена и ми е трудно да задържа строшените парчета се освобождавам от тях) Каквото мога навирам между страповете. Докато навивам платното строшени парчета могат да влязат вътре. Ако сложа цяла половина внимавам, защото ако платното е на по-голямо руло, мачтата може да се изплъзне.
Следващата стъпка е да вържа всичко заедно и за дъската, ползвам стартшкота да увия около платното и парче мачта, въжето ми на задния нок обикновенно е късо и не мога да го ползвам за това, но с въжето от удължителя. В стария ми трапец имам няколко метра въже, но откакто строших куката карам с един друг...т.е. въже не нося...
Когато всичко е пакетирано, дъската, отгоре и оборудването и аз най-отгоре и греба.
Удължителя или в някой страп или на петата забучвам отново (не е много удобно за гребане)
Преди време паднах в една вълна, и платното се скъса на 2 по дължина на голямата лата. Беше достатъчно поправяно за нов ремонт и реших да го оставя. Течението и вятъра ме бяха подкарали към едни скали и нямах никакво желание да се мотам с това платно, главата ми се стори по ценна.
ако някой има опит ще ми е интересно да чуя други случки и начини за разриговане на вода.