21.11.2024 19:28
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: как разриговате платното във водата?  (Прочетена 3059 пъти)
vandal
Windmaster
Публикации: 683

по-добре от гика, от колкото от мотика

« -: 26.04.2014 22:12 »

вчера се заговорих с един приятел за деригване на водата.
Неведнъж ми се е налагало да се спасявам по един или друг начин.
намерих в интернет тази статия за дериговане във водата, която в общи линии е полезна за старите дакронови платна без (или с 2-3 къси) лати

http://epikoo.com/windsurfing/articles/how-de-rig-your-windsurfing-gear-while-open-water

в интерес на истината не намерих повече информация.

за съвременните платна, това трудно ще се случи - не си нося шестограма за натягане на лати в трапеца. Дори и да успея някак си, монофилма ще стане на баница.

Когато ми се наложи да разриговам, аз сядам на дъската, колкото мога по стабилно, откачил съм вече платното. Първо разхлабвам от задния, нок, после отдолу. Освобождавам гика, и колкото ми е възможно го обезопасявам за дъската, за  да не отплува. Изкарвам мачтата (ако е счупена и ми е трудно да задържа строшените парчета се освобождавам от тях) Каквото мога навирам между страповете. Докато навивам платното строшени парчета могат да влязат вътре. Ако сложа цяла половина внимавам, защото ако платното е на по-голямо руло, мачтата може да се изплъзне.
Следващата стъпка е да вържа всичко заедно и за дъската, ползвам стартшкота да увия около платното и парче мачта, въжето ми на задния нок обикновенно е късо и не мога да го ползвам за това, но с въжето от удължителя. В стария ми трапец имам няколко метра въже, но откакто строших куката карам с един друг...т.е. въже не нося...
Когато всичко е пакетирано, дъската, отгоре и оборудването и аз най-отгоре и греба.
Удължителя или в някой страп или на петата забучвам отново (не е много удобно за гребане)

Преди време паднах в една вълна, и платното се скъса на 2 по дължина на голямата лата. Беше достатъчно поправяно за нов ремонт и реших да го оставя. Течението и вятъра ме бяха подкарали към едни скали и нямах никакво желание да се мотам с това платно, главата ми се стори по ценна.

ако някой има опит ще ми е интересно да чуя други случки и начини за разриговане на вода.

кара каквото му попадне...

https://www.geckowindsurfschool.com/
http://www.windsurfyoga.eu/
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« Отговор #1 -: 27.04.2014 01:25 »

Оле, никакъв шанс ако хване някоя качка да седна аз на дъската, че да тегля мачти, които и на сушата трудно излизат (камо ли камберните, а камо ли с малки дъски). Вадя осигурителното въже от трапеца, връзвам се с един моряшки за през кръста, връзвам се за страповете, хващам се за предните здраво и да ме няма. Майната му на рига, кожата е важна, ако е оншор времето ще го чакам да излезе. Ако имам повече късмет може и да го изкарам здрав, предния път като скъсах степс вълната беше жестока и нямах......

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: