01.11.2024 14:24
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Югове в края на седмицата  (Прочетена 4598 пъти)
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« -: 26.02.2014 16:58 »

Идва някакъв южен фронт в края на тази, началото на следващата седмица. Засега е доста "мокър", но може и да се оправи докато дойде. После се обръща от северозапад... Почна се :D

* alex.jpg (175.57 KB, 1072x312 - видяно 493 пъти.)

* duran.jpg (195.54 KB, 1268x311 - видяно 500 пъти.)

* posidi.jpg (180.92 KB, 1267x300 - видяно 507 пъти.)

* trak.jpg (188.08 KB, 1267x313 - видяно 506 пъти.)

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
stefanvo
Вятърничав
Публикации: 230

« Отговор #1 -: 27.02.2014 23:10 »

:D :D :D Yeee --< :Sunny:
kirel
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #2 -: 27.02.2014 23:18 »

Нещо се омаза тазо прогноза...Тази година ни зима - но юг.
mihailt
Вятърничав
Публикации: 247

« Отговор #3 -: 28.02.2014 00:03 »

Извинете за спама. Кирел, не се оплаквай. Цяла зима Емо Чолаков ни дразни с този южен, южен вятър-снегояд, не си ли доволен. wall. Да се организираме да се оправим с тия синоптици, че ни лято ни зима. Hmm. Поздрави. OK

50г., 72кг., начинаещ
JP130l,Starboard carve111l,Tabou3s 97l
Simmer 5.6, Gaastra 6.7 с два камбера, Gaastra 3.7, 4.7, 4.2.
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #4 -: 28.02.2014 00:21 »

Много дъжд се появи, иначе вятъра си остава.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
vladd
Полъх
*
Публикации: 60

« Отговор #5 -: 28.02.2014 15:53 »

то го обърна на потоп!
Aivan
Полъх
*
Публикации: 67

www.windyweek.com

« Отговор #6 -: 04.03.2014 15:35 »

Ще се разпиша в темата, тъй като опитахме късмета си на този интересен южен фронт.

Мястото беше добилото популярност напоследък Посиди (lat: 39.95, lon: 23.36) (Юли? Smile

Пристигнахме на спота в събота, около 15ч. Посрещна ни лек южняк (7-8 възела), 12 гр., плътна облачност, без валеж (все още). Това беше единствения ден/следобед развиващ се според прогнозата Smile
С нашия материал (6.6 най-голямо платно) в този следобед можехме само да се "возим", но така или иначе бяхме предвидили първия ден да не караме, а само да разузнаем. Следващите два дни изглеждаха обещаващи (според прогнозата). oops
Тръгнахме си към 17ч. и се отправихме към Калитея (на около 15км североизточно), където щяхме да нощуваме. Към 20ч. започна да вали обилно, и (в Калитея) задуха силен И-СИ (15-16 възела).

На другата сутрин времето не се беше променило коренно, и все така валеше, и духаше от изток-североизток. Гуруто обаче предвиждаше спиране на валежа и цял слънчев следобед с 18-19 възела юг на Посиди. Рай, ще си кажете. И то се случи... но само частта със слънцето oops. И наистина - буквално за 15 мин. дъжда спря, небето се изчисти и грейна слънце. След 30 мин. бяхме на спота, но освен за хващане на пролетен тен и малко плуване, други дейности бяха трудно осъществими (chuckle).
Южният вятър беше само 3-4 възела. Облякох неопрена все пак и поплувах малко. С неопрена беше напълно ок, но водата се усещаше хладна (преценявам я на около 12-13 гр.) или поне сетивата ми така казваха Smile Температурата на въздуха беше 16 гр.
Това, което започна да се случва с вятъра обаче беше интересно - към 15ч. започна да завърта плавно посоката - от юг, докато стигна до северозапад. С приближаването си към северозапад, се усилваше и силата. Към 17ч. го стабилизира, а към 17:30ч., когато си тръгвахме вече ставаше и за среден материал (16-17 възела), но уви - твърде късно за влизане тепърва.
В Калитея обаче нямаше и помен от този вятър - там остана тихо и без валеж... докато не се събудихме на другата сутрин (3ти март):

И-СИ-ът отново духаше, но по-силен (20-ина възела). Беше си взел за дружка и интензивен дъжд. ОК - казахме си, все пак и според последния update на Гуруто нещата изглеждаха такива. Предвиждаше се обаче спиране на валежа следобед и 14-15 възела/СЗ на Посиди - последен шанс за откриване на сезона Smile
Почакахме до 13ч. в Калитея, но дъжда не само че не спря, а премина в порой, вятърът не спираше. rain Въпреки това отпрашихме към Посиди, за да видим какво е положението.
И наистина - само на някакви си 15 км, вятъра беше почти с противоположна посока (СЗ), а и по-силен (21-22 възела, на поривите 25-26) (btw - тази коренна разлика си обяснявам с различния микроклимат на двата бряга на п-в Касандра).
Дъждът поне беше по-слаб, температурата беше около 9 градуса (усещащи се наполовина), а вълните бяха прилични.
Постояхме около час и половина, но времето не се промени. Прецених, че за моите възможности това са доста тежки условия и решихме да не рискуваме. Все пак нямаше и жива душа на спота.
Загледах се и в гладкото, но и то не ми стори по-безопасно - 1) не беше съвсем гладко, а идваха вълни (някои се разбиваха, други не; обяснявам си го с това, че е духал юг през нощта, а северозападния вятър още не е "убил" вълната); и 2) не съм сигурен каква е хавата с чернеещите скални плочи във водата (предполагам, че се кара по-навътре заради тях - нещо, което принципно избягвам все още през зимните месеци Smile

И така, с леко огорчение, че не открихме сезона, но пък добре отпочинали, отпрашихме наобратно. А не спря да вали нито за миг през целия път от Посиди до София! Пролет Smile
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #7 -: 04.03.2014 16:12 »

Aivan беше ми много интересно да науча какви са реалните условия при тази прогноза, благодаря ти OK Все още за нас е нов спота и колкото повече информация имаме за него, толкова по-добре.  Аз мислех, че само юг влиза добре там, явно добавяме и СИ, което е супер OK

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: