21.11.2024 14:49
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Начинаещ с въпроси за големина на платно и сила на вятъ  (Прочетена 1390 пъти)
nicktodorov
Повей

Публикации: 1

« -: 18.07.2017 23:51 »

Здравейте,
Имам надуваем съп Fanatic (с опция за монтиране на база) и наскоро си взех риг. Мястото, където карам е с доста постоянни ветрове - почти всеки ден след 17-18 часа задухва винаги от една и съща посока (да го кажем на 2 часа спрямо брега). Понеже се вдигат малки и къси вълни, в комбинация с вятъра прави гребането след работа доста неприятно - срещу вятъра е зверска борба, на връщане няма никакво усилие и реално само вятъра ме бута.
Та реших от една страна да има какво да правя когато духа, от друга да се понауча и ако ми хареса уиндсърфа, да си търся в последствие истинска дъска и евентуално по-добър риг.
Ще бъда безкрайно благодарен, ако споделите дали това, с което разполагам е подходящо като за опита ми (реално липса на такъв  Smile ), теглото, дъската и ветровете, които духат най-често при мен.

Съп-а е 274 х 79, 146 литра. Стандартната централна финка ми се видя много малка и си взех друга 27 см.
Аз съм преко сили 66-7 килограма, 185 см.
Платното е някакъв старичък Neilpryde 5.9, мачта 460. Ползвам я без удължител и малко я изкарвам от горния край защото на платното е посочена мачта 430... Гика е регулируем и на око го разпъвам, като гледам след натягането ръба на платното да е на един-два пръста от края на гика.
В windguru има станция от съседното село на няма и 2 км по права линия и реално информация за силата на вятъра черпя от там - https://www.windguru.cz/559683
Най-често вятъра според тези данни е между 5-6 до 10 knots, има и пориви, които често ми се струват прекалено силни за възможностите ми за сега.

Според вас това платно, за моето телго, за тази локация, с тези ветрове голямо ли ми е?
До колко мога да се доверявам на прогнозата и каква сила на вятъра да гоня за сега?
При всички жалки опити до сега, все не успявам да задържа 90 градуса спрямо вятъра - все ме отнася по него и без да искам преминавам в нещо като попътен (фордевинд, както му казвахме някога при ветроходството). Това на дъската и липсата на шверт ли се дължи, на прекалено дърпане със задната ръка, неправилно позициониране на рига над дъската (по снимки от приятели като се гледам, платното никога не го държа над дъската а винаги седи наклонено странично по вятъра)?

Знам, че без уроци или помощ от някой по-опитен е безкрайно трудно да се научи човек, но в района около мен не съм виждал сърфисти, нито до колкото знам има училища. Предполагам за вас там няма подходящи ветрове...
Но все пак ще се радвам на всякакви съвети, които да помогнат макар и малко да успея да подкарам това с което разполагам до момента, или ако се налага да ме ориентирате какво трябва да заменя.
Благодаря предварително.
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #1 -: 19.07.2017 08:39 »

Добре дошъл във форума nicktodorov hi
По принцип слагането на платно е само "екстра" и нищо от оборудването не е направено за това. Най-често става въпрос за платно под 4м2, това което имаш е голямо и тежко. Ако искаш само да се придвижваш с помощта на вятъра, а не да глисираш, вземи си малък (може и детски) риг. Дъската има много добра плаваемост и съвсем слаб вятър ще е достатъчен, тоест няма какво да им гледаш на прогнозите, освен посоката разбира се :D
Може да "дрейфиш" защото платното е голямо или финката малка, може и защото нямаш опит... За да вървиш перпендикулярно на вятъра, а не по него се опитвай да държиш платното изправено и леко наклонено назад към финката. Колкото повече го накланяш, толкова повече ще качваш.

Успех OK

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: