24.11.2024 17:31
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Влизане в задния налъм  (Прочетена 32122 пъти)
kalata_n
Духовит
**
Публикации: 136

« Отговор #15 -: 31.08.2009 18:18 »

Е аз карам само от 4 години, но не съм ходил на училище и вероятно съм по-назад от доста колеги с 4 години опит. Ситуацията ми е следната когато опитам да се преместя назад по дъската, така че поне малко да доближа налъмите - тръгвам много рязко да катеря срещу вятъра. А закачен за трапеца, направо ми се струват адски далеч тия налъми. То... май това е. Едва ли с форуми се става карач, но със сигурност ще прочета съветите ви.
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #16 -: 31.08.2009 18:32 »

Е аз карам само от 4 години, но не съм ходил на училище и вероятно съм по-назад от доста колеги с 4 години опит. Ситуацията ми е следната когато опитам да се преместя назад по дъската, така че поне малко да доближа налъмите - тръгвам много рязко да катеря срещу вятъра. А закачен за трапеца, направо ми се струват адски далеч тия налъми. То... май това е. Едва ли с форуми се става карач, но със сигурност ще прочета съветите ви.
4 години е ОК. Причините може да са различни, но във всички случаи за да влезнеш в задния налъм дъската трябва да глисира (особено, ако е по-малка). Дай малко повече инфо - каква е дъската, колко килограма си, с какво платно и при какъв вятър си се опитвал ...
И още нещо - трябва много "нежно" да вкарваш ... задния крак, без грубо рязко натискане на дъската. Нежно не значи - бавно, обаче - щото най-гадните човки се правят точно тогава. Успехи!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #17 -: 31.08.2009 18:35 »

Преди да влезнеш в налъмите трябва да пуснеш малко по вятъра. Изчакай малко да се ускори дъската, усети тягата в платното така, че да поискаш да се дръпнеш назад. Трябва и да има достатъчно вятър. В противен случай става това което описваш.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
kalata_n
Духовит
**

« Отговор #18 -: 31.08.2009 18:39 »

Дъска 124 л (прилагам снимка)
платно 6.3
сила на вятъра - ??? да речем вчерашното на Искъра (6-7 възела или повечко ???)
аз съм 170 см (а литри не знам:) ) и 73-75 кг (варират)

А да и като казвам, че не мога да влезна - наистина ми се струват много далече!
Благодаря за съдействието

* IMG_4743.JPG (108.64 KB, 1280x490 - видяно 662 пъти.)
Юли
Администратор

« Отговор #19 -: 31.08.2009 18:49 »

Определено платното е малко за този вятър, ако имаш по-голямо пробвай с него, ако ли не, опитвай на по-силен вятър.

Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #20 -: 31.08.2009 18:53 »

Така е. Вятъра вчера не е бил достатъчен за това платно. Просто трябва да глисираш, за да влезнеш в задния налъм - не може да сбъркаш това прекрасно усещане - дъската сякаш олеква, излиза от водата, скоростта рязко нараства и единствения начин да контролираш нещата е да минеш назад - т.е по-близо до налъмите и в тях! OK

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Barborko
Вятърничав
Публикации: 204

« Отговор #21 -: 31.08.2009 19:36 »

аз също съм новобранец, но глисирам и в двата налъма. пробвай като влезеш в предния налъм да натиснеш на пръстите на предния крак, защото ако се отпускаш на пета след като си влязъл в предния налъм, дъската почва да канти на борд и тогава качваш. ако натиснеш на пръсти, тогава дъската продължава да поддържа глисажа и когата усетиш, че глисажа почва да става стабилен вкарай лекичко и задния крак. това става най-лесно, като си доближил задния крак до налъма и дори си го докоснал и после хоп и готово.  Yes  Yes  Yes
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #22 -: 31.08.2009 20:35 »

И някой беше писал вав форума, че това движение - влизането в задния налъм трябва да се автоматизира и това най-лесно става на сушата.... слагаш даската на земята в хола - махаш финката естествено и докато гледаш мача с чаша бира в ръка - тренираш... докато придобиеш усещане за разположението...
И когато си влязъл вече в предният налъм и вятъра и граничен можещ да "напомпиш" платното - тогава скоростта се увеличава и влизането става по-лесно  OK

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
kalata_n
Духовит
**

« Отговор #23 -: 31.08.2009 22:17 »

Вероятно вятъра е бил по-силен, защото на няколко пъти имах чувството, че дори финката е над дъската  Yeee
Това глисиране трудно го задържах повече от минута. Чувството беше уникално наистина. Именно защото успях да го направя и то сравнително стабилно ме накара да питам за налъмите (бях решил, че докато не го постигна няма смисъл да питам за следващата стъпка). На дъската налъмите са в най-предна позиция (няма как да ги местя по-напред). Ако се добера до тях, но наведа тялото не само настрани, а и напред, то тогава няма ли да компенсирам вдигането на носа?
Юли
Администратор

« Отговор #24 -: 01.09.2009 08:06 »

Ако наведеш тялото напред, дъската започва да качва. За да компенсираш вдигането на носа (потъването на задницата), както писаха по-нагоре, трябва да се отпуснеш на платното. Така няма да тежиш на дъската.

kalata_n
Духовит
**

« Отговор #25 -: 01.09.2009 08:58 »

OK
Благодаря за съдействието. Смятам, че до следващото каране (събота/неделя да се надяваме) няма да имам нови въпроси. След това, обаче ... Smile
По-горе пуснах снимка на дъската. Чудех се дали някой няма да коментира нещо за нея?
Юли
Администратор

« Отговор #26 -: 01.09.2009 11:13 »

Добра ти е дъската, покарай я още малко (влизането в налъмите се отразява на целоста на дъската), пък по-нататък си вземи съвременна и ще се "родиш" :D

fireflay
Вятърничав
Публикации: 217

« Отговор #27 -: 09.09.2009 23:33 »

Мой,за да не не ти "качва"дъската,като тръгнеш назад към страповете,освен всичко останало и за мен най-важно е да "отвориш"предната(мачтова) ръка,така че вятъра да влиза в предната част на платното и то да те тегли за човка.Това се прави преди или като компенсация на прекачването.Успех.Дъската ти е бомба.Няма ли каранье,няма радванье,няма и успеванье. Yeee

Naish wave 70l,Naish Global Wave 87,Naish Vector 104l;Naish Force3.7;Naish Force-4.2,Naish Force-4.7,Naish Boxer-5.8,Naish AMP-7.Някой,да продава бельо Naish(-:
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #28 -: 10.09.2009 23:23 »

Един от най-честите проблеми на хората които се учат да глисират, е че смятат, че посоката в която се движат се управлява с платното.  Това е така, докато не набереш малко скорост. Имаш ли скорост, всичко (90%) идва от краката. За да вкараш краката в налъмите, трябва да пренесеш тежеста на тялото върху платното.  Това става като овиснеш на въженцата и с пръстететата на предния крак буташ дъската на пред по вятъра, а със пръстетата на задния се стремиш да издърпаш задния край на дъската под тебе. Петите трябва да са във въздуха. Това се прави в момент когато има много вятър, или по-силен порив. Краката трябва да са стъпили точно пред налъмите. Ако изпълниш това упражнение правилно, ще увеличиш скороста си значително. Това е момента в който трвбва бързо, с приплъзване да вкараш предия крак в налъма. За да не завие дъската срещу вятъра , продължаваш да я издърпваш с задния крак, и натискаш (буташ) с всичка сила с предния който е вече в налъма. Ако изпълниш и това праволно, ще запазиш курса си "по вятъра" и ще набереш още скорост, която ще ти позволи, да вкараш и задния крак. Това пак става бързо, с приплъзване.
Допълнителен проблем при тебе се явява прекалено малката дъска. Тя е по-нестабилна и не прощава грешки, които учейки се задължително правиш. Тази дъска удължава учебния процес в пъти. Вчера ми дадоха да пробвам един 140 и кусур литров екзосет. Перфектна дъска за учене и за след това с по-голям материал и при по слаб вятър. Направо ме изненада. Даже и скокове ставаха с нея. Друго което бих ти препоръчал за да не се мъчиш е Табу "Рокет" и AHD "фаст форуард" , над 140л. Старборд  и JP от този клас не ме кефят.
С правилният материал, при подходящ вятър, влизането в налъмите ,не би трябвало да отнеме повече от седмица, спазвайки по-горните напътствия. Без учител. Просто прочети 50пъти тези няколко изречения и се стреми да ги изпълниш последователно.
Успех.
P.S. Ако върже, пия бира :D

SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #29 -: 12.09.2009 13:38 »

Вчера ми дадоха да пробвам един 140 и кусур литров екзосет.

Печатна грешка. Дъската не беше Екзосет, а Лорч

Страници: « 1 2 3 4 »   Най-горе
Печат
Отиди в: