22.11.2024 02:13
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Водонепроницаем костюм Кокатат  (Прочетена 3619 пъти)
XCite
Духовит
**
Публикации: 166

« -: 10.09.2007 08:18 »

Тази тема я пиша в отговор на интереса проявен от Jimmy по време на традиционното ядене на крем карамел и други гозби в култовото заведение до Луковит.

Ето линк към може би най-известната фирма производител на "торбести водонепроницаеми" костюми - Кокатат. Има и други такива фирми.
www.kokatat.com

Тук пък им има цените на един спец магазин в Канада. Малко по-късно днес ще постна линкове към Щатски магази където има не само тези на Кокатат но и на други производители.
http://www.mec.ca/Products/product_main_mens.jsp?bmForm=mec_quick_search&bmFormID=1189399972894&bmUID=1189399972894&bmIsForm=true&bmPrevTemplate=%2FProducts%2Fproduct_main_mens.jsp&bmText=quick_search&quick_search=kokatat&bmSubmit=search

"Торберстите" водонепроницаеми костюми имат своите корени в гребането, където предимно се използват , но малцина знаят че в щатите и Канада ги ползват доста уиндсърфисти, главно защото позволяват да се кара комфортно при доста ниски температури. Виждал съм снимки на хора и при -1, -2 градуса на въздуха и около 4-5 на водата.

Предимствата им са :
    - изолират тялото напълно от водата и позволяват да се кара при ниска температура.
    - позволяват дрехите отдолу да се наслояват и така могат да се използват в един много по-широк температурен диапазон
    - с тях се кара по-удобно отколкото с неопрен защото позволяват тялото да се движи съвсем свободно. Нищо не го стяга.

Недостатъците са:
    - ако се пробие костюма на вода ситуацията може бързо да стане критична първо защото няма да има какво друго да пази тялото от студа и второ защото торбата изведнъж от нещо което те държи над водата става нещо дето те дърпа надолу
    - тези от хубави материи GoreTex струват доста скъпо.
    - искат повече поддръжка, за да се запазят качествата на костюма за по-дълго време
    - с тях изглеждате като космонавт Smile

Ако искате да научите повече от първа ръка идете на Google после на групи и потърсете rec.windsurfing, после търсете вътре в групата kokatat и ще видите много писанки от хора които ги използват. Като цяло инцидентите с тях са минимални, бих казал липсващи и може би 90% от тези които ги ползват са много доволни. Виждал съм и спецециализирани такива костюми за кайт и уиндсърф.

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
XCite
Духовит
**
Публикации: 166

« Отговор #1 -: 10.09.2007 08:26 »

Забравих да допълня че има и един междинен вариант, когато се използва долнище от неопрен като гащиризон а отгоре се слага нещо като яке от водонепроницаема материя. Кокатат имат такива а и не само те. Така горната част на тялото хем е по-свободна хем по-добре изолирана и затоплена. Виждал съм подобни костюми на Bare. Двете части при тях са съединени в едно цяло. Тази комбинация дава просто малко повече комфорт и повече сигурност - една значителна част от тялото е покрита с неопрен, а якето над кръста е трудно да бъде пробито. Като цена също е доста по-приемливо.

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #2 -: 10.09.2007 15:58 »

Да, има такива на BARE и могат да бъдат доставени, но наистина минусите които XCite изброи и високата цена могат да откажат и най-запаления (освен Джими :D) сърфист.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #3 -: 10.09.2007 20:26 »

Ами цените на Bare за тези костюми са доста по-ниски от цените на другите фирми. Това беше едно от пурвите неща, който ми направиха впечатление. Но все пак цените са... Brrrr Shocked

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: