01.11.2024 08:28
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Добър ден и от мен :))  (Прочетена 6842 пъти)
Steves
Полъх
*
Публикации: 8

« -: 05.02.2009 17:59 »

Здравейте на всички,

първо искам да кажа че форумът ви е страшен. Имам един предполагам задавам хиляди пъти въпрос. Значи запалих се по сърф-а и кайт-а, но само на гледане Smile. Решил съм тази година да пробвам веднага щом започне сезона. Само че има един малък проблем, който ме притеснява и това е че не знам към кое от двете да се втурна. Раздвоението ми идва оттам, че  вероятно ще карам повече в България на Искъра,а доколкото четох тук за wind сърф няма много силен вятър и затова клоня към кайт-а(доколкото разбрах за него не се изисква чак толкова вятър). Предполагам че въпроса ми ще се види смешен, но все пак бих искал да чуя мнението ви. Благодаря за отговорите предварително !!!.  Smile
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #1 -: 05.02.2009 19:07 »

Здравей Steves и добре дошъл във форума hi
Поздравления за решението към който и от двата спорта да се ориентираш OK И двата са много адреналинови.
Тъй като твоя въпрос е нeщо като: Ски или сноуборд, BMW или Mercedes....който кара кайт ще ти каже кайт, който кара уиндсърф ще ти каже уиндсърф :-O-:
Затова ще се опитам малко да систематизирам нещата доколкото мога обективно за двата спорта. Ще оставя празно място, защото няма да се сетя за всички предимства и недостатъци за двата спорта и после ще добавям коментарите и на останалите членове на форума.

Уиндсърф:

Предимства:

1. По-безопасен
2. Може да се кара когато вятърът духа от брега (при кайта това е крайно нежелателно)
3. Поне така съм чувала, че е най-бързия ветроходен спорт
4. Може да се кара на всеки водоем, стига да има вятър, като язовирите са доста подходящи.
5. .......

Недостатъци:
1. Оборудването е голямо и трябва да се предвиди място, където да се държи. Товарене и разтоварване, което при повече оборудване си е затормозяващо, да не говорим за излетелите багажници или дъски поради неправилно завързване или лоши колани.
2. За този спорт трябва повече вятър. Уиндсърф оборудването за слаб вятър е доста по-скъпо от нормалното.
3. Дъската може да се счупи, но се ремонтира, платната също. Изобщо всяка една част от оборудването може да бъде счупена - мачта и гик не се ремонтират.
4. Риговането(сглобяването) на  уиндсърфа отнема малко повече време когато си начинаещ, но след това горе-долу се изравнява с това на кайта.
5. ......

Кайтсърф:
Предимства:
1. Компактно оборудване, което се побира в багажника и е леко.
2. Може да се кара на по-слаб вятър (цената на големите кайтове за слаб вятър е също по-висока). Горе-долу от 4-5м/с нагоре
3. Надува се лесно и бързо, дъската е готова за ползване без допълнителни настройки
4. Кайта се учи по-лесно от сърфа
5. Може да се скача по-лесно отколкото при уиндсърфа
6. Може да се кара и зимата на сняг
7. .....

Недостатъци:
1. На първо място е доста опасен спорт. Поради тази причина е задължително първо да се отиде на кайт училище, където с подходящо оборудване да се научи управлението на кайта. Задължително концентрация и внимание във всеки момент, защото при евентуална грешка последствията са доста неприятни. Имам предвид, че може да те влачи, да те вдигне на голяма височина и е недопустимо подценяване на обтоятелствата.
2. Крилото може да се спука, но се лепи.
3.  Карането по язовири не е много желателно, поради поривистия вятър
4. ......
Като цени на оборудване и за двата спорта като цяло излиза едно и също - зависи от марките, дали е ново или употребявано. При кайта скъпото е крилото с бара, а при уиндсърфа е дъската.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« Отговор #2 -: 05.02.2009 22:03 »

...неправилно завързване или лоши колани.

Бих обогатил горното така: "...неправилно завързване, лоши колани, лоши багажници, и/или несъобразена с "товара" скорост."  :О:  (:-pp)

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #3 -: 06.02.2009 09:40 »

Не знам за несъобразената скорост, но по-скоро е от другите фактори. Ние(особено аз) понякога караме с около 150, единичен случай със 170км/ч и нямаше проблем, но е важно какъв е багажника, коланите и да са вързани правилно нещата OK Все пак е желателно, даже много препоръчително да не се вдига повече от 110-120км/ч. с оборудване OK
The Bear ти пак се отърва с малко поражения по дъската OK

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #4 -: 06.02.2009 12:02 »

Най-безопасно е да си държите дъските вкъщи без да ги разкарвате много-много,кво е тва ха напред-ха назад  (:-pp)

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Steves
Полъх
*

« Отговор #5 -: 06.02.2009 17:19 »

Здравейте,

искам първо да благоадря за отговорите които сте ми дали и за бързата реакция. Доколкото проследих нещата искам да ви попитам няколко неща. Значи относно карането по язовир, поради това че съм от София и ще карам предимно на язовирите които са близко значи ли че няма да могам кайт, в смисъл в какво се изразява минуса да се кара на язовир? Другото което искам да попитам е относно цената на екпировката, ще може ли да ме ориентирате горе долу каква цена има както сърф така и кайт, като нямам изисквания за марка и затова дали е втора ръка(дори е по-добре заради финансовата част като за начало). Също така ако реша да се уча на кайт има ли някакво кайт училище около София на някои от язовирите. Благодаря предварително за отговорите. Smile
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #6 -: 06.02.2009 19:49 »

Това са доста широкообхватни въпроси.
Минуса за начинаещия кайтист по язовирите е поривистия вятър. Трябва да имаш някакви елементарни познания за да мога да обясня по-подробно. Когато надобрееш, поривистия вятър ще ти пречи по-малко, но ще можеш да го преодоляваш с умения, докато в началото е направо кошмар. Основния проблем при учене на язовир е, че започваш да се учиш на слаб вятър. Той на моменти (между поривите) не е достатъчен да задържи кайта във въздуха. А тръгне ли да пада кайта, става неуправляем, както и не знаеш дали в следващия момент няма да дойде порив (а той идва Smile ), и да го срещне точно когато е в power зоната. Препоръчвам настоятелно първите уроци да са на морски равномерен вятър или с учебно малко хвърчило на язовир, но то не е достатъчно за да усетиш за какво става въпрос.

Кайт не е добра идея да се купува употребяван, за разлика от сърфа тук оборудването е животозависещо. По принцип всяка година излизат по няколко подобрения, защото спорта е относително млад и динамично се развива. Да не говорим за протрити линии (въжета), нарушена симетрия и т.на т. Крилото е към 1500лв (1300-200лв). Дъската може да е употребявана 300-500лв, трапец 100-200лв, неопрен 100-400лв.

Уиндсърф - употребяван който да ти върши работа започва от 1000, 1200лв, но ще се наложи скоро да сменяш някои детайли. Новите са както следва - дъска 1500-2000лв, риг (платно, мачта, удължител, гик) 1000-1500лв, трапец 100-200лв, неопрен 100-400лв. Тук може да се прави комбинация между нови и стари, и така се постига по-добра цена.

Успех!

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
borislav
Полъх
*
Публикации: 15

« Отговор #7 -: 06.02.2009 20:23 »

При добро проучване на пазара на употребявани уиндсърф дъски можеш да намериш цени от 700-1000 лв. и то модели на 3г., които са още актуални. Препоръчвам ти литраж между 135-160 л./в зависимост от твоите килограми/ за да можеш да се чувстваш стабилен. След 1-2 г. често каране, доколкото позволява свободното времето и добрите прогнози, минаваш под 120 л. и заминаваш със здрава група към Турция да се разцепиш.  taz

Boards: JP Australia-Freestyle 108, Tabou "Rocket"-115,
Sails:     North Sails "Duke"5,  North Sails "Ice"4,5, Gaastra "Echo" 6, North Sails "Duke"6.8
"Колкото повече, тoлкова повече!"
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« Отговор #8 -: 06.02.2009 22:18 »

"...The Bear ти пак се отърва с малко поражения по дъската OK ... "

:О: Оттогава я карам само под капак... За по сигурно.  Smile

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
Steves
Полъх
*

« Отговор #9 -: 06.02.2009 23:05 »

много ви балгодаря за бързите отговори  Drinks Извинявам се за обширните наистина въпроси които задавам ама и аз не съм много наясно. Smile) Искам да ви попитам относно  килограми и височина, те как рефлектират върху цената? Вероятно ще се насоча към екипировка втора ръка поради финансови причини и искам да попитам дали лесно се намира екипировка за около 95кг и 1.95м човек. Също искам да ви попитам относно windsurf екипировка като изключим дъската, препоръчително ли е да се взима платно втора ръка ? Има ли някакво училище което се намира близо до София защото не знам дали ще мога да пътувам в началото на сезона до Черно море за учебен курс  ?
borislav
Полъх
*
Публикации: 15

« Отговор #10 -: 06.02.2009 23:34 »

Аз бях 95 кг. и започнах с 155л. Mistral 2006г. Дъската по-добре да не е швертова, така по-дълго ще те кефи при каране с платно от 8 кв. и нагоре.

Boards: JP Australia-Freestyle 108, Tabou "Rocket"-115,
Sails:     North Sails "Duke"5,  North Sails "Ice"4,5, Gaastra "Echo" 6, North Sails "Duke"6.8
"Колкото повече, тoлкова повече!"
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #11 -: 07.02.2009 03:01 »

При уиндсърфа всичко може да е употребявано, цената зависи от състоянието и модела на оборудването, и по-малко от литрите. На язовир Искър от време на време Къци прави училище. При този спорт няма проблеми с ученето на язовир.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: