01.11.2024 11:18
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3   Най-долу
Печат
Автор Тема: Обиколка на Балканите  (Прочетена 20701 пъти)
dee
Буревестник
Публикации: 706

www.archstudioperfect.com

« Отговор #30 -: 11.04.2010 23:34 »

По принцип пролет и есен има повече фронтове и съответно доста силни. Вятърът е студен и съответно по-силен и плътен. Затова проелт и есен, когато е студено караме по-добре. Термиката работи добре, когато е най-топло и се напече земята. Тоест лятото и обикновено около обяд и ранния следобяд. Термика се явява и там, където има висока планина или възвишение и долу е морето, както е на Василики. Голяма е денивелацията и има рязка промяна в налягането и съответно има вятър.
Sunny, всъщност за бриза пише, че е най-силен когато разликата на температурата суша-вода е най-голяма, т.е. не непременно когато е най-топло. Лятото край морето не са рядкост дните, когато водата и сушата имат много близки температури. М/у другото термика в този форум наричаме местния хоризонтален вятър около малък водоем, ама по принцип това си се води бриз, независимо дали е морски или речен или някакъв друг.
Също по въпросът дали това което духа тук напролет е бриз или фронт - оказа се, че има понятие като "морско-бризов фронт" и според мен това е златната среда м/у твърденията ни. На мен подозрително ми прличаше на бриз, защото се появява следобяд (макар че продължава доста по-дълго от летния), а и защото не идва за няколко дни и после да отмине, ами си духа редовно всеки ясен пролетен ден. А явно е и фронт, макар и не някакъв ужасно силен, защото ето на - прогнозата утре за цялата страна е източен вятър. Бе сигурно вече много си ги насосвам, обаче утре ако в София ти замирише  на море, да не си помислиш, че хлюцинираш, а да знаеш че ти пращаме много поздрави !(:-pp)

RRD Freestyle Wave 90
Exocet SL 71 - 118l
Search 4,2
Force 5,3
Fusion 6,1
Ride 7
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #31 -: 12.04.2010 08:13 »

dee със сигурност хората, които живеете до морето сте много по-запознати със спецификата на вятъра, който духа там @->- Само мога да си мечтая да живея близо до морето и да усещам всеки ден това, което ми пращаш днес :Sunny:

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
dee
Буревестник
Публикации: 706

www.archstudioperfect.com

« Отговор #32 -: 12.04.2010 15:34 »

oops Ами добре че го има интернет и уикипедия. Всъщност темата дойде офтопик, за което се извинявам, но ми стана интересно. Надявам се денят ви да е хубав какъвто е тук днес! @->-

RRD Freestyle Wave 90
Exocet SL 71 - 118l
Search 4,2
Force 5,3
Fusion 6,1
Ride 7
Страници: « 1 2 3   Най-горе
Печат
Отиди в: