По принцип пролет и есен има повече фронтове и съответно доста силни. Вятърът е студен и съответно по-силен и плътен. Затова проелт и есен, когато е студено караме по-добре. Термиката работи добре, когато е най-топло и се напече земята. Тоест лятото и обикновено около обяд и ранния следобяд. Термика се явява и там, където има висока планина или възвишение и долу е морето, както е на Василики. Голяма е денивелацията и има рязка промяна в налягането и съответно има вятър.
Sunny, всъщност за бриза пише, че е най-силен когато разликата на температурата суша-вода е най-голяма, т.е. не непременно когато е най-топло. Лятото край морето не са рядкост дните, когато водата и сушата имат много близки температури. М/у другото термика в този форум наричаме местния хоризонтален вятър около малък водоем, ама по принцип това си се води бриз, независимо дали е морски или речен или някакъв друг.
Също по въпросът дали това което духа тук напролет е бриз или фронт - оказа се, че има понятие като "морско-бризов фронт" и според мен това е златната среда м/у твърденията ни. На мен подозрително ми прличаше на бриз, защото се появява следобяд (макар че продължава доста по-дълго от летния), а и защото не идва за няколко дни и после да отмине, ами си духа редовно всеки ясен пролетен ден. А явно е и фронт, макар и не някакъв ужасно силен, защото ето на - прогнозата утре за цялата страна е източен вятър. Бе сигурно вече много си ги насосвам, обаче утре ако в София ти замирише на море, да не си помислиш, че хлюцинираш, а да знаеш че ти пращаме много поздрави !(:-pp)