21.11.2024 14:18
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Въпрос за дължина на гик  (Прочетена 4162 пъти)
dee
Буревестник
Публикации: 706

www.archstudioperfect.com

« -: 23.04.2007 20:39 »

Искам да попитам нещо: много ли е лошо ако карам малко платно с гик, на който най-малката му дължина е с 10 см по-голяма от тази която пише на платното. До колкото си спомням като го ригнахме имаше наистина около 10-15 см от края на платното до края на гика и даже въженцето беше май малко късо за да се затегне добре и за това го вързахме по някакъв странен начин... Не знаех, че с новото платно трябва да си купя и нов гик  taz, дали не може да го отложа с 1 месец примерно, а междувременно да карам? Платното е 4.2 Niel Pride, така че може би ще го карам в по силно време. Но пък аз май при повече от 8-10 м/с не влизам или поне ми казаха да не влизам  hmmmm

RRD Freestyle Wave 90
Exocet SL 71 - 118l
Search 4,2
Force 5,3
Fusion 6,1
Ride 7
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #1 -: 25.04.2007 11:59 »

И аз да попитам нещо за гиковете :D
От къде до къде се мери за да се получи дължината?

gioco
Полъх
*
Публикации: 41

« Отговор #2 -: 25.04.2007 12:33 »

И мен ме интересува отговора на тоя въпрос, защото имам същия проблем - гика ми е с 5-10 cm по дълъг (мин дължина) от платното. Така че, хайде спецовете да се изкажат!   !!
Все пак, не мисля, че трябва да е проблем. Виж, обратното - платното да ти е по-дълго от макс дължината на гика, ми изглежда доста по-драматично като ситуация.

Tabou Speedster 108l F2 XTC 91l
Simmer Vision 4.5 NS Natural 5.0 Simmer Crossover 5.7 Severne NCX 7.5
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #3 -: 25.04.2007 15:54 »

Може да се кара с по-дълъг гик, но не е удобно. Проблема идва оттам, че когато се облекнеш на гика и въженцето се опъва като по този начин променя профила на платното. Така всяко твое движение се усеща при карането като "помпане" а често това е достатъчно за да те обърне с краката нагоре :D. Друго неудобство е, че платното се мята когато ти е силно и се опитваш да го обезветриш. Както казах по-горе, може да се кара така особено в твоя случай когато е временно.

hi gioco

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #4 -: 25.04.2007 18:37 »

И аз да попитам нещо за гиковете :D
От къде до къде се мери за да се получи дължината?

Дължината на гика изписана в характеристиките на платното (boom length) се мери от центъра на отвора за мачтата до точката където платното докосва гика. Оставя се един до два сантиметра запас за доопъване при силен вятър.
Добрите гикове имат маркировка на удължителя, която е много точна - ако маркировката показва 45см и гика е 175 сантиметров (размера обикновено е изписан отстрани на гика), значи имате обща дължина 220см.
Все пак дадените мерки на платното са относителни и един два сантиметра в +/- се настройват "на око" на базата на опита. С по-дълъг гик може да се кара, въпреки че не е желателно (и удобно). С по-къс е невъзможно, тъй-като не можете да получите правилен профил на платното - имате една "торба", която ще се люлее и няма да е стабилна.

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: