jump chris
Полъх
Публикации: 41
« -: 30.01.2007 00:31 »
zdraveite, ima li niakoi, koito gmurka apnea ?
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible
Woody
Полъх
Публикации: 80
« Отговор #1 -: 02.02.2007 18:37 »
jump chris, извинявай за невежеството, ама какво означава това?
The ultimate ride
jump chris
Полъх
« Отговор #2 -: 04.02.2007 17:35 »
jump chris, извинявай за невежеството, ама какво означава това?
никога не е късно, да се събудиш с една идея по- малко тъп
....това ми е един от девизите
, не визирам теб....няма нищо невежо в това да не знаеш за стила, още повече че той не е толкова разпространен, тъй като е и доста труден и опасен спорт....
Freediving е т.нар. свободно гмуркане, или гмуркане без апарат, на собствени запаси от въздух....има няколко дисциплини, но ако те интересува още , кажи ще пратя повече инфо
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible
Sunny
« Отговор #3 -: 05.02.2007 19:29 »
никога не е късно, да се събудиш с една идея по- малко тъп
....това ми е един от девизите
, не визирам теб....няма нищо невежо в това да не знаеш за стила, още повече че той не е толкова разпространен, тъй като е и доста труден и опасен спорт....
Freediving е т.нар. свободно гмуркане, или гмуркане без апарат, на собствени запаси от въздух....има няколко дисциплини, но ако те интересува още , кажи ще пратя повече инфо
Хихих девизът ме изкефи много
Много красиви снимки слагаш винаги. вече съвсем се навих за гмуркане и с нетърпение чакам лятото
jump chris като си идваш в БГ непременно мини през магазина да се запознаем
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94LKites : Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
jump chris
Полъх
« Отговор #4 -: 06.02.2007 00:18 »
Хихих девизът ме изкефи много
Много красиви снимки слагаш винаги. вече съвсем се навих за гмуркане и с нетърпение чакам лятото
jump chris като си идваш в БГ непременно мини през магазина да се запознаем
здрасти,
гмуркането си е напаст, мисля като повечето екстремни спортове.....и колкото повече го правиш, толкова повече ти се иска....спиране няма
и понеже ме питаше за свободното гмуркане направо ще пейстна една информация за да се разяснят малко нещата около този спорт.
Причините дълбочината да се дели на безопасна и опасна отново са смесени - физиологични и физични. На "плитко" въглеродният двуокис в кръвта нараства прогресивно и сигнализира нормално "алармите" на организма. Поведението на газовете в белите дробове при дълбочинно гмуркане е доста "палаво". Под влияние на налягането, кислородът в алвеолите преминава в кръвта по-бързо и предразполага гмуркача към глупости, той се чувства в "пълна форма" и пренебрегва скритите опасности. Алвеолният въглероден двуокис се държи по различен начин: до осмия метър той увеличава налягането си, на границата налягането между него и въглеродния двуокис в кръвта се изравнява и при по-големи дълбочини количеството му в белите дробове се увеличава бавно или остава постоянно като забавя или дори обръща процеса на обмяна между дробовете и кръвта. Както знаем, именно количеството въглероден двуокис е дразнителят на естествените "алармени" центрове на организма. Ако количеството му се запази постоянно, дразнене няма. Това води до недостиг на кислород и гмуркачът ненадейно получава еднопосочен билет към дъното. Но проблемите могат да възникнат дори и на път към повърхността. С намаляване на околното налягане количеството въглероден двуокис рязко се увеличава и ако кислородът е изчерпан, следва внезапен и непреодолим порив за вдишване. Последиците можете да опишете и сами.
jump chris
Полъх
« Отговор #5 -: 06.02.2007 01:59 »
и за да отговоря на твоят въпрос, да много е опасно,обаче това го прави невероятно нали?
и другото нещо, не смесвай свободното гмуркане със скуба гмуркането, двете са доста различни неща.
а относно газовете , които се слагат в бутилките на по-големи дълбочини....случаят е съвсем различен
ще пиша пак защо точно че трябва да лягам.
април месец сам в бг и ще мина през магазина
jump chris
Полъх
« Отговор #6 -: 02.03.2007 15:53 »
Юли
« Отговор #7 -: 02.03.2007 16:59 »
Лелеееее, невероятно е!
Изтеглих филмчето и ей сега ще дам линк до него
Ето го
http://www.sunnyx3m.com/movies/free_diving_demo_of_WC_stephane_mifsud.flv
Аз съм легенда
Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Sunny
« Отговор #8 -: 02.03.2007 17:01 »
еййй Юли пак ми отне предимството Страхотно е,о собено това с кръгчето дето мина през него. Само не мие ясно как се изплува, след като си издишал въздуха си (нали е нужно да го издишаш ,за да потънеш?)
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94LKites : Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Юли
« Отговор #9 -: 02.03.2007 17:09 »
еййй Юли пак ми отне предимството Страхотно е,о собено това с кръгчето дето мина през него. Само не мие ясно как се изплува, след като си издишал въздуха си (нали е нужно да го издишаш ,за да потънеш?)
С помоща на плавниците може да се движи във всички посоки.
Аз съм легенда
Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Mod_One
« Отговор #10 -: 02.03.2007 18:03 »
zdraveite, ima li niakoi, koito gmurka apnea ?
Старото (разбирай аз) гмуркаше до 18м (регистрирано) - сега не повече от 7-10 м. (говорим за апнея)
На времето у нас имаше много добри традиции в тези спортове. Имали сме класации на европейски първенства. Имаше и школа по времето когато съществуваше т.н ДОСО. Аз лично съм завършил гмуркачески курс и след това леководолазен при тях. При това изискванията си бяха много сериозни.
Самия курс се водеше от великолепни инструктори, някои от вас може да са ги чували - Иван Иванов (между другото, беше певец в операта), Петрана Браткова. Беше си сериозна работа - два пъти седмично в басейна + сериозна теория (медицина, физиология и оборудване). Имаше и сериозен изпит на края - най-добрите имаха възможност да се запишат за леководолазния курс. Той пък се провеждаше на една база (там спяхме) на носа на Поморие, до новия (тогава) хотел. Имаше едно корабче, което всеки ден ни взимаше и ни караше на различни интересни места за гмуркане.
Сега има превъзходно оборудване, за което по онова време само си мечтаехме - плавници, маски, шнорхели, неопрени, баласт колани, буюве, харпуни, часовници-компютри - абе с една дума рай (само пари да имаш
)
И честно казано свободното гмуркане (без акваланг) си е нещо великолепно. Аз лично го предпочитам пред гмуркането с апарат!
Хайде, че се размечтах и написах цял ферман ....
\\\ | /// \\ - - // ( @ @ ) -------o00o-(_)-o00o------- F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
jump chris
Полъх
« Отговор #11 -: 03.03.2007 12:23 »
sunny, стига да имаш сила можеш лесно да изплуваш когато имаш и малко кислород, с помощtа на тези мощни плавници особено, но си трябва и техника!
захо, прав си за freedivinga,аз за момента тренирам усилено само спортна апнеа , динамична в басейн (даже снощи си подобрих собствения рекорд:)) и понякога статична.Лятото ще гмуркам направо в черно море.....но пък и от гмуркането с апарат не мога да се откажа......за момента ми позволява да достигам места , до които иначе не бих могла все още!
зная че едно време е имало добра школа и сам чувала за имената ,които спомена, но сам много по-малка от теб и не познавам никoй от тях.
Но сега нещата толкова са се променили и откакто водолазната жилетка е била създадена(говоря за SCUBA diving) ,гмуркането е станало много по-достъпно особено за жените!
вижте и това филмче.......това е едно от световните имена във свободното гмуркане
, австриеца Nistch>>>
http://www.youtube.com/watch?v=soRndKXJWko Просто наслада за окото и въображението.......