21.11.2024 22:36
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: МОНОФИЛМ ИЛИ X-PLY  (Прочетена 3367 пъти)
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« -: 04.12.2006 15:32 »

Нещо стана тихо във форума и следвайки примера на <jorro> с темата за мачтите RDM  рекох да пусна една темичка по която също може да се "джавкаме". И така:
за или против МОНОФИЛМА и/или X-PLY технологията при платната!

И като инициатор на дискусията да си кажа мнението - нямам предпочитания, всичко зависи от конструкциятя на платното. Даже понякога комбинацията от двете е най-удачна.
 hmmmm

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #1 -: 04.12.2006 15:50 »

X-PLY
  • по-здрави заради армировката и еластичноста си (зависи колко и с какво са армирани)
  • по-леки (нищожно)
  • издържат повече на триене

Луд фен съм им!

The Best Of The Best
XCite
Духовит
**
Публикации: 166

« Отговор #2 -: 04.12.2006 19:13 »

Също предпочитам X-Ply. Затова и 2 от 3те ми платна са от този материал почти на 100%. Според инфото което съм чел X-ply материалите издържат 3-4 пъти по-дълго време на слънчеви лъчи. Доста по-издръжливи на механични повреди. Например ако не дай си боже бухнете с куката на трапеца платното, монофилма се раздира често от край до край на целия панел или поне  15-20 см. В 95% от случаите това означава кай на карането с това платно. В X-Ply материала има остава само малка дупка. Една лепенка и сте готов да продължите.

Монофилма съм чувал има две разновидности - по-тънък и по-дебел. По-тънкия е по-лек от X-Ply материалите, но разликата не е голяма.
Цените на платната от двата материала са приблизително еднакви. Сега ако някой ми предложи свястно платно от монофилм на добра цена, няма да се замисля да си взема такова. Какъвто беше случая с третото ми платно.

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #3 -: 05.12.2006 12:08 »

Има и дакронови.
Но дакрона нещо не е на мода, макар че напоследък се е оформят групички луди фенове на Hot Sails Maui Superfreak  ... не знам дали заради някакви качества на платното или просто за да са различни.  Абе, freak show ...

A по темата - X-Ply, заради армировката.  Не знам дали са по-тежки, ама определено предпочитам малко повече здравина и устойчивост на UV пред лекота.  Сигурно и те се късат, ама горе-долу както RDM-мачтите се чупят - всеки е чувал, че някъде някога е ставало, ама никой не го е виждал  (:-pp)

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #4 -: 05.12.2006 12:45 »

Аз съм виждал X-PLY изгорял по същия начин като монофилма и напукан целия прозорец.Вярно армировката го държи,но все пак е скъсан и пак трябва да се смени.Разликата е само в това,че е точно три пъти по-скъп. oops

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: