21.11.2024 18:32
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Ски обувки  (Прочетена 17835 пъти)
XCite
Духовит
**
Публикации: 166

« -: 18.12.2006 14:21 »

Въпрос към практикуващите ски. Почти съм решил тази зима да започвам ски. Горе долу екипировката е ясна остана един по-сериозен въпрос:
Какви обувки ? Обувките за ски имат flex index. В магазина ми препоръчаха като за начинаещ обувки с индекс 60, които са ориентирани главно за комфорт. Но на един руски форум хора минали по тоя път казват, че е хубаво да се вземе нещо с индекс по-скоро към 80, щото иначе обувките били хлабави и съответно ските след като човек понапредне се контролират по-слабо и това се отразява негативно на карането. Много високия индекс пък бързо уморява крака и е предимно за състезатели.
Та какъв е вашия съвет за flex indexa или твърдостта на обувките. Трябва да се има впредвид, че моите амбиции не са да гоня високи скорости.

Имайки впредвид опита си в уиндсърфинга където да се купи оборудване за начинаещи (имам впредвид основно дъска) е според мен лош ход в дългосрочен план, искам да се предпазя от подобни неща по отношение на ските.

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #1 -: 18.12.2006 16:51 »

Моят съвет е да не бързаш да купуваш оборудване - нито ски, нито обувки - особено ако никога не си карал. Пробвай един сезон с оборудване под наем, за да усетиш за какво става въпрос. В противен случай има голяма вероятност на втория сезон пак да търсиш да купуваш.

Ако все пак си твърдо решен на покупка, не те съветвам да купуваш обувки с висок индекс на твърдост. По-високият индекс предполага по-високо ниво на контрол над ските - с тях всяко трепване се предава на ската, което е важно при високи скорости, труден терен или бързи завои с малък радиус. Но при начинаещите трепванията обикновено са грешки и с "твърди" обувки по-неприятните грешки определено ще бъдат повече (а това затруднява напредването с техниката). А и умората ще е много по-голяма. Не на последно място с по-твърди обувки ще ти бъде по-трудно да преодолееш подсъзнателния страх да "влезеш" в наклона, което е най-голямата спирачка в техниката. С тях гъвкавостта на глезена на обувката е по-малка и имаш чувството, че летиш напред. Ако не караш добре, подсъзнателно се стремиш към посоката на по-голяма сигурност - назад.

"По-хлабави" могат да ти бъдат обувки, които са ти големи. Обувките с по-нисък индекс са по-меки - те се огъват/сгъват в глезена повече и поемат по-голяма част от натиска на тялото.

При ските не е съвсем като при уиндсърфинга - първо учебно оборудване, а после все по-малки дъски и пр. По-меките обувки не са непременно за начинаещи, а за хора с не толкова агресивен стил на каране. С практиката можеш да вдигнеш скоростта, да скъсиш радиуса на завоите и съответно да вдигнеш твърдостта на обувките, но това става поне след 2-3 сезона с най-малко 10-15 карания на сезон. Не на последно място - една нова дъска за уиндсърф струва в пъти повече от едни нови ски-обувки.

Аз от дълго време карам с "меки" обувки с променлив индекс и все още не съм вдигал индекса до крайната степен, а през последните 4 години карах доста. Не съм търсил да сменям, но предполагам, че и сега на пазара се предлагат обувки с променлив флекс-индекс в някакъв удачен диапазон.

В крайна сметка, пробвай първо със ски-гардероб. Отначало вземи по-меки обувки, докато се закрепиш. Щом започнеш завои с успоредни ски, вдигни индекса малко или вземи по-твърди обувки, за да видиш разликата. Така най-добре ще прецениш.

Последен съвет - най-важното е ски-обувките да са ти ТОЧНИ!!! Ако са маааалко по-големи или маааалко по-малки, става страшно. 

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
XCite
Духовит
**

« Отговор #2 -: 19.12.2006 01:26 »

Благодаря за подробния отговор, Венелине. Ще последвам съвета ти да карам този сезон под наем. Още повече, че се очертаха непредвидени раходи  :/

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #3 -: 19.12.2006 12:11 »

Венелин ти е дал доста полезен и изчерпателен отговор. Обаче ще ти дам няколко причини, поради което да взимаш под наем не е за предпочитане в сравнение с това да си купиш.
1. Вместо да караш от рано сутринта, ти се редиш по опашки да си вземеш обувки под наем
2. От хигиенна гледна точка
3. Чорапа на обувката много точно се оформя по крака и когато си вземеш нови, те заемат точните извивки на крака ти. Под наем ще са с други извивки и ще те убиват.
4. Когато си в началото съм сигурна, че няма да усетиш голяма разлика, каквито и да са обувките. Тоест със сигурност ще усетиш разлика между тези под наем и нещо ново.
Новите винаги можеш да ги продадеш след 1-2 сезона и ще си върнеш поне половината от парите, но ще си карал нови обувки. А под наем само хвърляш парите и не караш с нови обувки. А парите които даваш за под наем ще са горе-долу толкова, колкото ще е разликата да вземеш нови и после да ги продадеш.
Ако решиш да купуваш вземи с по-нисък индекс, поне докато се научиш (може да не е най-ниския все пак). Моят съвет е да стоиш със максимално стегнато обувки поне половин час, за да усетиш дали са ти удобни. Когато ги мериш сложи чорапите, с които ще караш. Пръстите ти отпред трябва да опират съвсем леко (но да не убива), също е лошо да не ти стигат пръстите до върха на обувката, а като се наведеш напред и натиснеш на езиците не трябва да ти се вади петата отзад. Добре е обувките да имат система за ходене и фино регулиране на щраймерите.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #4 -: 19.12.2006 12:12 »

Моето мнение е същото.Още повече ще можеш да изпробваш различни варианти и да прецениш кое е най добре.Но все пак мисля,че обувки с индекс 90-100 е най добре. Yeee

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #5 -: 19.12.2006 23:30 »

Моето мнение е същото.Още повече ще можеш да изпробваш различни варианти и да прецениш кое е най добре.Но все пак мисля,че обувки с индекс 90-100 е най добре. Yeee

То 90-100 са си твърди обувки, до 70 са меки , 80-90 са средни. Това е лично мое мнение де. Аз така си ги определям.
Иначе съм съгласен със Съни за собственото оборудване. Ако ските си ги купиш употребявани, за 10тина карания си ди избил, а спестява доста неудобства.
Кой номер обувки носиш все пак? 

XCite
Духовит
**

« Отговор #6 -: 20.12.2006 00:20 »

Номера ми е 43, 44, повече към 44 Smile

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
XCite
Духовит
**

« Отговор #7 -: 20.12.2006 11:10 »

Shmit, когато бяхме на сбирката ти каза, че не е добре да се купуват ски втора ръка. В магазините има нови ски от нисък клас за 300лв. с автомати. Т.е. струва ли си човек да купува въобще употребявани ски за 100-120 лева разлика ?

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #8 -: 20.12.2006 12:48 »

Здрасти <XCite>, що ще се мъчиш да се учиш ски? - нали си свикнал от сърфа двата крака да са заедно. Взимай една тараба и да се качваме горе, че днес вече заприлича на време!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
SHMIT
Буревестник

« Отговор #9 -: 20.12.2006 13:59 »

Shmit, когато бяхме на сбирката ти каза, че не е добре да се купуват ски втора ръка. В магазините има нови ски от нисък клас за 300лв. с автомати. Т.е. струва ли си човек да купува въобще употребявани ски за 100-120 лева разлика ?

По принцип ти казах, че не е добре да си купуваш употребявани ски от пазара при положение, че не разбираш от ски. Защото могат да ти пробутат някой зле ремонтиран боклук, каквито са и 90% от ските там.
 Аз предпочитам едни хубави употребявани ски отколкото нови за 300лв с автоматите. Ако искаш можеме да отидеме заедно до пазара на стадион юнак и ще те посъветвам кои стават и кои не, пък ти ще си избереш.
тел 0888 08 68 47

SHMIT
Буревестник

« Отговор #10 -: 20.12.2006 14:01 »

Здрасти <XCite>, що ще се мъчиш да се учиш ски? - нали си свикнал от сърфа двата крака да са заедно. Взимай една тараба и да се качваме горе, че днес вече заприлича на време!

Захо, човека е тръгнал по правия път а ти го буташ у лево :aaa ne: :aaa ne:

Venelin

« Отговор #11 -: 20.12.2006 14:04 »

Абе аз отново имам малко по-различно мнение. Естествено, съгласен съм със Съни по въпроса за хигиеничността на новите обувки и с факта, че от новото по-хубаво няма. Но ако никога не си пробвал да караш...

С новите ски стоят още по-драматично нещата. Значи докато се учиш, имаш да ги застъпваш, да ги дереш, да падаш (а също така и да ти ги дерат и тъпчат)...  После при карвинг-ските има толкова много подробности - дължина, радиус и пр., че човек много трудно се ориентира какво иска да вземе и какво му отговаря на стила на каране.  Най-тъпото на ските втора ръка е, че в тия времена човек може да попадне на крадени. Но по принцип от проверени търговци излизат много читави оферти. (Тук проблемът с хигиената отпада, Съни  (:-pp))

Първите ми ски, например, бяха едни двуметрови летви (втора ръка, естествено), с които много се гордеех и които обаче бяха ужасно твърди и трудни за каране. Ама преди 15 години кой да ми каже???  

Да не говорим, че след няколко карания може човек да реши, че тия две дъски не са за него и да премине на една, като Захо.  Mr. Green  Абе пак те съветвам - първо пробвай поне 2-3 пъти, пък после купувай. Айде, ако се видим в петък може още да поговорим. И да поспорим.  (:-pp)

Venelin

« Отговор #12 -: 20.12.2006 14:06 »

По принцип ти казах, че не е добре да си купуваш употребявани ски от пазара при положение, че не разбираш от ски. Защото могат да ти пробутат някой зле ремонтиран боклук, каквито са и 90% от ските там.
 Аз предпочитам едни хубави употребявани ски отколкото нови за 300лв с автоматите.

OK OK OK

SHMIT
Буревестник

« Отговор #13 -: 20.12.2006 14:20 »

Венелин е прав. Ако човека никога не се е качвал на ски, по-добре е 2-3 карания под наем. Може да реши, че този спорт не е за него. Иначе е безмислено да се набутват пари за скапано ренталско оборудване, след като можеш за 300-350лв да си купиш нови обувки + мн. хубави ски втора употреба + щеки. Вярно цената ще ви се стори ниска, но аз съм в състояние да я постигна (:-pp)

Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #14 -: 20.12.2006 14:33 »

Абе аз отново имам малко по-различно мнение. Естествено, съгласен съм със Съни по въпроса за хигиеничността на новите обувки и с факта, че от новото по-хубаво няма. Но ако никога не си пробвал да караш...

С новите ски стоят още по-драматично нещата. Значи докато се учиш, имаш да ги застъпваш, да ги дереш, да падаш (а също така и да ти ги дерат и тъпчат)...  После при карвинг-ските има толкова много подробности - дължина, радиус и пр., че човек много трудно се ориентира какво иска да вземе и какво му отговаря на стила на каране.  Най-тъпото на ските втора ръка е, че в тия времена човек може да попадне на крадени. Но по принцип от проверени търговци излизат много читави оферти. (Тук проблемът с хигиената отпада, Съни  (:-pp))

Първите ми ски, например, бяха едни двуметрови летви (втора ръка, естествено), с които много се гордеех и които обаче бяха ужасно твърди и трудни за каране. Ама преди 15 години кой да ми каже???  

Да не говорим, че след няколко карания може човек да реши, че тия две дъски не са за него и да премине на една, като Захо.  Mr. Green  Абе пак те съветвам - първо пробвай поне 2-3 пъти, пък после купувай. Айде, ако се видим в петък може още да поговорим. И да поспорим.  (:-pp)
Аз имах предвид само обувките да са нови.
Иначе ските ако са от евтините на известните марки, по-добре си купи хубави втора употреба, но задължително с човек, който разбира.
Може би сте прави, че първите няколко пъти трябва да е под наем, докато разбере дали иска  да кара или не. Обаче това пак си е повод за спор. Значи ските, както и сноуборда са доста скъпи спортове(то не, че има евтини). Значи ако си решил да караш, то имаш доста голямо желание и не вярвам да се откажеш от 2-3 карания. Друг е факта, че първите няколко карания са си жива мъка и от тях не можеш да съдиш дали ти харесва или не. Със сърфа също е така. Удоволствието идва с напредването и така е май във всеки спорт. Така, че ако е решил да кара ски, то тези под наем по-скоро биха го разкандърдисали отколкото очаровали да продължи да кара. А когато си имаш собствено оборудване, тогава и ангажимента ти е по-голям и няма първата труддност да те откаже, а и не си зависим от опашки и неправилно оборудване от гардеробите, а и губене на време. Аз ако съм на теб бих инвестирала в нови обувки, всичко останало добра втора употреба.
А и не мисля, че цената на екипировката е най-големия проблем. Като отидеш в който и да е курорт и почнеш да даваш пари за дневни карти, за чайчета, обядчета, ако е с преспиване за спане и храна, тогава настъпва часът на истината. Оборудването ще ти се види доста тънко (:-pp)

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: