21.11.2024 18:32
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Безопасност при практикуване на ски и сноуборд  (Прочетена 50462 пъти)
Anna_F2
Духовит
**
Публикации: 109

« Отговор #15 -: 24.03.2007 21:02 »

Замислям се да се оборудвам с шлем - защото искам да си подкарам  и сноуборда, а съм начинаеща и усетих, че лесно се пада и на глава, особено ако е твърдо/заледено.  Може ли някой да препоръча кои са основните характеристики, при покупка на такъв; магазини, места, от където да се купи.
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #16 -: 25.03.2007 10:18 »

Замислям се да се оборудвам с шлем - защото искам да си подкарам  и сноуборда, а съм начинаеща и усетих, че лесно се пада и на глава, особено ако е твърдо/заледено.  Може ли някой да препоръча кои са основните характеристики, при покупка на такъв; магазини, места, от където да се купи.
В момента имаш огромен избор, като в повечето магазини има и намаления. Хващаш Ант под ръчичка (в другата ръка бутилка кола) и обикаляте докато не изпие колата :D

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
ant_dream
Буревестник
Публикации: 764

« Отговор #17 -: 25.03.2007 16:43 »

Ей ма тука намеквате май нещо !!, аз да си падам на глава !!! не е възможно Wink  oops
Вие просто днеска незаете какво беше забавно. Лале2 една полянка Калинчо (демек
моя милост) направи 4 пълни салта като едно беше изцяло във въздуха , а другите
редувах глава борд , глава борд. Досега нсъм се въртял толкоз ама беше стръмно
и бях с висока скорост , направо забавно си беше Smile. Да неговорим че на боби направих
скромните 3-и салта ама те след ея 4 просто бледнеят. Въртял съм се като в пералня
според мен Smile. Нямаш проблеми за каски съм гледал много много все ще ти харесаме
нещо а и сега има намаления наляво надясно. Ма ти с тоя кайт дет го караш лятото ,
как така ски ще караш я веднага борд Wink

Weight - 100 kg
Board - Starboard Carve 144l 2005
Sail -    Loft     LipWave 6.2
           Gaastra Matrix    7.5
Boom - Loft Slalom

Climbing the mountain, never coming down,
'Cause you will hate yourself in the end.
Kamin
Полъх
*
Публикации: 88

Enjoy your life

« Отговор #18 -: 07.12.2007 15:06 »

Ето какво научих за ски: "ФИС увеличи ширината на средната част на ските и въведе изискване за по-ниска позиция на обувките, която да осигури допълнителна сигурност за алпийците по време на скоростните дисциплини. "По-ниската стойка, съчетана с по-широки ски, дава възможност за по-добър контрол", коментира Гюнтер Хуяра, директор на състезанията за Световната купа. Никоя от тези промени обаче не прави ските по-бавни, казва Рупърт Хубер, който отговаря за разработките на "Атомик". "Всъщност отчасти новите ски стават дори по-бързи, тъй при тази ширина вероятността страничната част на обувките да докосва земята по време на завоите е по-малка." Според двукратната световна шампионка в гигантския слалом шведката Аня Персон промените са недостатъчни. "Ако искаш да направиш спорта по-безопасен, не можеш да обръщаш внимание само на екипировката. Не само ските се нуждаят от промени, каза тя. Трябва да се обърне внимание на сигурността около цялото състезателно трасе, както и на графика за Световната купа. Миналата година направихме шест състезания в рамките на осем дни. Не виждам по какъв начин това е добре за тялото и как физически и психически можем да издържим всяко поредно състезание по този начин."
Добре че няма изисквания за промяна на екипировката на сноубордисти Smile не искам да си сменя дъската.. поне за този сезон :aaa ne:
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #19 -: 09.12.2007 00:02 »

Ще се сетят тия от ФИС, че истината е в дебелите ски. Вече имам ски с дебелина под кракъ 125мм. Като два сноуборда са.

Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #20 -: 10.12.2007 11:54 »

Ето какво научих за ски: "ФИС увеличи ширината на средната част на ските и въведе изискване за по-ниска позиция на обувките, която да осигури допълнителна сигурност за алпийците по време на скоростните дисциплини. "
Малко уточнение.По ниската позиция на обувката касае платформата,която се монтира под автоматите,а не самата ска. !!

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #21 -: 07.01.2008 15:45 »

Най-честите травми при каране на сноуборд и начини за предпазване:
http://www.ski-injury.com/wrist.htm

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Kamin
Полъх
*
Публикации: 88

Enjoy your life

« Отговор #22 -: 08.01.2008 14:52 »

ЧЕТВЪРТЪК, 3 Януари 2008
По 10 на час със счупен крак
По десет души на час със счупени китки и глезени приемаше "Пирогов" вчера. Не можем да насмогнем, оплакаха се докторите от спешния център. Пострадалите са от всички възрастови групи. Помощ са получили и дузина деца, които са с травми от каране на ски и сноуборд. Пострадалите са два пъти повече, отколкото на 1 януари, отбелязаха докторите. Основната причина са обилният сняг и неразчистените улици и подлези. 30% от пациентите ни са без здравни осигуровки, изрази притеснението на колегите си д-р Христо Стойчев. Нередовните трябва да си плащат прегледите, рентгеновите снимки и превръзките, но мнозина се оправдават, че нямат пари. Прегледът в института струва 25 лв., хирургическата обработка на рана с упойка - 15 лв., рентгеновата снимка - 20 лв., превръзките вървят от 5 лв. до 10 лв., а гипсовете - от 10 лв до 40 лв.

Призовавам всички на спазване  техника по безопасност по време на каране ски и сноуборд, и не само..
haydukata
Полъх
*
Публикации: 48

В интернет вятъра не спира

« Отговор #23 -: 26.01.2009 16:51 »

Здравейте! Всички бяхте толкова изчерпателни, че не остана нищо за добавяне. Затова ще споделя аз лично с какво не се разделям при ходене в планината/независимо дали карам или не ски/:
- бих препоръчал който има възможност да си купи яке с RECCO система;
- едно джобно ножче няма да Ви натежи, но недай боже да изпаднете в тегава ситуация може да помогне. Аз и сърф карам с нож на прасеца;
- за последното не се смейте. Манерка с високоалкохолна напитка/водка, ракия, уиски и т.н./ спасява живот. Не е нужно да употребявате напитката, но е важно да я имате.

Tabou speedster 100l, RRD ltd V10 98l, Gaastra hybrid 6.7, Gaastra 6,2 Poison, Neilpryde speedster 5.7
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #24 -: 26.01.2009 19:17 »

haydukata това алкохола вярно ли е? Аз мислех, че става дори по-лошо ако си измръзнал и пиеш алкохол?

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Restar
Вятърничав
Публикации: 211

« Отговор #25 -: 26.01.2009 19:26 »

И аз така съм чувал, че е голяма заблуда дето алкохола загравял, точно обратното.
Но все пак ми е интересно да чуя компетентни мнения.................
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #26 -: 26.01.2009 19:32 »

И аз така съм чувал, че е голяма заблуда дето алкохола загравял, точно обратното.
Но все пак ми е интересно да чуя компетентни мнения.................
Не е заблуда - загрява, ако ... те разтриват с него (особено лице от противоположния пол  Wink)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
SHMIT
Буревестник

« Отговор #27 -: 26.01.2009 19:33 »

Здравейте! Всички бяхте толкова изчерпателни, че не остана нищо за добавяне. Затова ще споделя аз лично с какво не се разделям при ходене в планината/независимо дали карам или не ски/:
- бих препоръчал който има възможност да си купи яке с RECCO система;
- едно джобно ножче няма да Ви натежи, но недай боже да изпаднете в тегава ситуация може да помогне. Аз и сърф карам с нож на прасеца;
- за последното не се смейте. Манерка с високоалкохолна напитка/водка, ракия, уиски и т.н./ спасява живот. Не е нужно да употребявате напитката, но е важно да я имате.

Ще си позволя да те опровергая.
1. "RECCO" е система за откриване на затрупани от лавина хора. За използването и е нужен хеликоптер. Самата апаратура съшо е много скъпа. С такава разполагат само най-скъпите ски курорти по света. ПСС и който и да е курорт в България не разполагат с такава. След 15тата минута от затрупването вероятноста човек да оцелее е доста ниска. За това не може да се разчита да те спасят ПСС и трябва да се разчита на приятелите с които караме.Това прави RECCO безполезно при повечето случаи на затрупване от лавина.За да олесниме приятелите  е нужно те да са преминали курс за лавинна безопастност и да разполагаме с някои джаджи.
-Лавинен предавател- с него обучените Ви приятели ще ви открият за около 5минути.
-Лавинна сонда- с нея ще локанизират точното Ви местонахождение
-Лавинна лопатка- С нея ще Ви откопаят (без нея е невъзможно, дори да знаеш точно къде се намира човека)
Това са задължителните наща без които карането на ски в необработени и лавиноопасни терени е абсолютно неприемливо
Ако искате да сте още по сигурни можете да си купите и
-ABS- Въздушна възглавница която предпазва вратъ, главата и гръдния кош докато ви мачка движещата се лавина. Също така вероятноста да останете на повърхноста става огромна
-Авалунг- това е система през която дишате в лавината. Тя ви дава още 30тина минути въздух през които да ви открият и изровят

АЛКОХОЛА пък е доста вреден при измръзване. Той дава лъжливо чувство на затопляне, но в същото време подпомага измръзването. Ако си имал в предвид народната мъдрост"Пияния и господ го пази" Не съм запознат с факти по случая и е възможно да си прав

Ножчето наистина е много полезно, особено ако е комбинирано с отверка и разни други далаверки.

Restar
Вятърничав
Публикации: 211

« Отговор #28 -: 26.01.2009 19:49 »

Следователно ................ аз ще послушам Захо.
Най-безболезнено ми се струва, а пък и най евтино - само 100 грама алкохол.
Айде за мойта кубатура може да отидат и 200, ама пак не са кой знае какъв разход.

Захо мерси много \0//
SHMIT
Буревестник

« Отговор #29 -: 26.01.2009 19:53 »

Май е удачно да спомена с какво карам аз. При положение, че 90% карам извън писта със себе си нося доста работи:
-лавинен предавател (Прикрепя се с коланчета към тялото под якето)
Раница в която има:
-Лавинна сонда
–Лопатка
-Радиостанция
-челник
–ножче
-Отверка
–Въже 6мм/15метра
–карабинери
–Батерии за станцията (резервни)
–Запалка и кибрит
–Аптечка
–фолио против измръзване
–някакво шоколадче
–Маска за устата и носа
–UV крем против изгаряне
–Колани за ски ходене (За да вършат работа ските трябва да са с комбинирани автомати)
–Карта на планината в която съм
–Компас
Може да Ви се стори пресилено, но когато си на повече от 5часа до най близката ски зона тези неща могат да са жизненоважни. С тях бих могъл да пренощувам на открито, ако се наложи.

Страници: « 1 2 3 4 »   Най-горе
Печат
Отиди в: