01.11.2024 04:21
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Избор на екип за уиндсърф  (Прочетена 4388 пъти)
stillface
Полъх
*
Публикации: 9

« -: 23.05.2020 09:26 »

Здравейте всички,

Бих искал да попитам опитните и не само, за какво оборудване ми е нужно за да започна горе долу редовно каране.

Ситуацията ми е следната:

- 55г
- тегло 95кг, 172см
- последно каране на уиндсърф - преди 10г.
- максимално постижение - веднъж на глисаж с трапец на Китен, ох....
- падам редовно
- постижение - 1 час без да падна
- постижение - винаги съм се връщал сам от където и да е. Само веднъж на Китен стигнах брега далеч от базата и го влачех да го върна - имаше вълни и силен вятър и не беше за мен.
- постижение - не съм чупил нищо по сърфа.
- постижение - не съм се удрал в скали, храсталаци и други, само ужулвания и прищипвания от мачтата и дъската.
- цел - waterstart.
- цел - jibe на скорост.

Съобразно с всичко това, какво бихте ме посъветвали за екип?

Моята идея като начало е:

- free ride дъска около 160-180л
- платно 5.5м2
- облекло? марка, характеристики? сега за лятото?
- къде да се ходи около София?

Благодаря на всички за съветите.

Поздрави.
nikyzlatanov
Духовит
**
Публикации: 151

Never Underestimate An Old Man With A Windsurf

« Отговор #1 -: 23.05.2020 15:33 »

Здравей !  Мисля , че платно 7+м2 ще ти подхожда на размера на дъската и теглото , а за облеклото ... зависи къде ще караш.

Gaastra Vapor 9.4
Gaastra Vapor 8.6
Gaastra Vapor 7.1
Gaastra Vapor 5.5
Drops Kranz 85(135)
Tabou Manta 68(100)
stillface
Полъх
*

« Отговор #2 -: 23.05.2020 20:36 »

Здравей Ники, благодаря за отговора,

По принцип като начало някъде около София - Искъра или Огняново, не знам други.

Поздрави.
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #3 -: 24.05.2020 00:16 »

Добре дошъл във форума stillface hi
Освен тези язовири може да се ходи на Диканя, Лобош (Пчелина), Чепинци и малко по-далече, Дъбник.
За учене, тази квадратура е добре, но за воден старт ще ти трябва много повече вятър или по-голямо платно.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #4 -: 24.05.2020 10:55 »

Здравей!

Според мен за напредване към глисаж, воден старт и джайб на скорост ще ти е необходима дъска около 145 л. фриирайд, може 140 но не по-голяма от 150 л.

С едно платно няма да минеш - ще ти трябват минимум две. Едно, както ти казваш около 5.5 до 6 кв. и едно 7 - 7.5 кв. (поне в началото гледай да са по-леки и без камбери)

Облекло - пак ще трябва да вземеш два неопрена. За повечето язовири и езера около София и на морето - къс или 3/4ти и за Искъра дълъг поне до месец Август. Марки различни, но препоръчително е да си вземеш нови.

Местата около София Юли ги е написал, но бих те посъветвал да пробваш Гърция или Турция за по-бълзо напредване.

Успех!

إيفان الحياة
stillface
Полъх
*

« Отговор #5 -: 27.05.2020 20:04 »

Благодаря Юли и Ванчо за отговорите.
Ще ги взема в предвид при покупката на оборудването.

Като начало обаче бих се ограничил до 1 неопрен, 1 платно, мисля, че докато не стане за мен нещо като ежедневие, е по-добре да започна по малко.

Поздрави на всички и добър вятър!
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #6 -: 28.05.2020 15:47 »

Нормално така се започва Smile
Малко платно, голяма дъска докато свикнеш. Караш ги на всякакъв вятър и до "отказ", защото желанието е голямо Yes
Има много дискутирано във форума, колко голяма да е дъската за начинаещ, аз бих заложил на по-голяма от 150, особено за твоите килограми, но по-важното е веднага да започнеш да "избиваш" инвестицията (:-pp)

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
haydukata
Полъх
*
Публикации: 48

В интернет вятъра не спира

« Отговор #7 -: 08.08.2020 11:05 »

Здравей! Екипът не е нещо еднозначно! Това е по - скоро концепция, а ти в момента не можеш да имаш такава/ясно защо/! Отиди на острова на гладкото, сутрин ще се уплашиш, но после вятърът пада. За напредване в глисажа тръгваш примерно към 17.00 и лека полека започваш все по - рано докато накрая започнеш да влизаш и в 09.00. За воден старт там е подходящото място, но трябва да инвестираш малко в уроци. Все пак това е мястото за бързо напредване. За осъществяване на гореказаното не ти трябва собствено оборудване, тъй като бързо ще напреднеш и ще трябва да го продаваш! Следователно! Рентвай! Юли ходи на острова с "три тира" оборудване, така че винаги би могъл да ти е от помощ.След като си изкарал една седмица на острова и си усвоил воден старт и глисаж можеш да започнеш да мислиш за подходящо оборудване. Успех в начинанието!

Tabou speedster 100l, RRD ltd V10 98l, Gaastra hybrid 6.7, Gaastra 6,2 Poison, Neilpryde speedster 5.7
stillface
Полъх
*

« Отговор #8 -: 08.08.2020 15:29 »

Здравейте,

Благодаря Хайдуката за съветите.

Моето напредване към уиндсър приключението напредва, но за сега само на суша. Трябваше да си купя неопрен, багажник за колата, купих си комплект риг, после дъска 152Л на старо и т.н.
Значи сега съм с една много стара дъска 152Л, и платно от 5.6 м2. Трябваше да уредя къде да складирам оборудването, живея на 8ми етаж.....
После колата ми се развали, трябваше да се оправи.

Вече ходих на урок с Юли, когото отдавна искам да похваля за търпението и всеотдайността с която проведе урока. Особено много ми хареса факта, че отдава голямо значение на сигурността. Имам в пред вид, наставленията му за сигурно сърфиране, как се излиза от определени ситуации, как се пада и други. Освен това обясненията как да предпазваш оборудването, как да го закрепваш на колата, как се монтира сигурно на брега, как се отпуска платното... без да се нараниш. Като за новак като мен, мисля, че това е особено важно, да се предпазиш от наранявания, уплахи или потрошено оборудване или кола.

Планирам утре да ходя на язовир Пчелина, та ако чуете по новините че някой е изплискал язовира от падания…. да знаете кой е.

Попътен вятър на всички!
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: