dee
|
|
« -: 02.01.2007 02:52 » |
|
Здравейте, тази пролет за пръв път си събрах свой сърф и в сравнение със предните лета, когато вземах сърф под наем, поизпитах предимствата и недостатъците на това да си имаш собствена екипировка. То си има удоволвствие в това да полагаш грижи и усилия около нещото, което те прави щастлив, обаче на моменти си мисля че докарването на сърфа до момента на каране е по трудно от самото каране. Тук в Бургас си има сърф клуб, обаче базата им е малка и не са много отворени за нови членове. Аз си подържах сърфа при тях това лято и си е доста удобно, но така и не станах член, а и не знам дали искам - бургаския плаж е претъпкан и без нас (а и аз имам навика да удрям хората с мачтата по главите докато дърпам въжето да потегля ). През отпуската го занесах за 1 седмица на Градина и за толкова на Лозенец, като го прибирах в тамошните сърф училища. Обаче не мога да плащам по 3-5 лв на ден да стои там цяло лято. Не знам много ли е лигаво това, че не ми се иска да ригвам и разригвам всеки път когато ходя да карам, обаче като си спомням как всички си оставяха сърфовете по плажа на Гьокчеада и си мисля че май предпочитам лигавия вариант... . Някакви съвети?
|
|
|
|
RRD Freestyle Wave 90 Exocet SL 71 - 118l Search 4,2 Force 5,3 Fusion 6,1 Ride 7
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #1 -: 02.01.2007 23:43 » |
|
Eeee най-после да имаме и човек от Бургас dee във форума, надяваме се да ти хареса и да пишеш заедно с нас, пък лятото катоидваме ще се запознаем Относно това, за което питаш: Да, естествено е много по-лесно да ти е ригнато оборудването и като духне направо да влезеш и да караш. Обаче при нас са малко по-различни нещата. Първо ходим да караме където духа вятър. тоест може да е някой язовир, острова или морето. Затова си държим оборудването на склад и когато има пргноза го товарим и тръгваме. Второто нещо е, че не е хубаво за рига да стои ригнат (малко смешно звучи). Мачтата се изкривява ако стои опъната с платното примерно няколко дни. А и когато се научиш (тоест след хиляди тренировки) ще ригваш за 3-4 минути. За мен по-скоро проблемът е да се отиде до склада, да се натовари оборудването, колата цяла нощ да стои на платен паркинг, който не е съвсем близо до нас, после караш някъде, разриговаш, пак товариш, после пак на паркинг, послед разтоварваш в склада. Някои хора си държат всичко в къщи, ама ние нямаме толкова място, а в мазе не е добра идея, защото лесно може да бъде обрано.
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
misteryCo
Полъх
Публикации: 80
|
|
« Отговор #2 -: 03.01.2007 12:36 » |
|
.....Някои хора си държат всичко в къщи, ама ние нямаме толкова място, а в мазе не е добра идея, защото лесно може да бъде обрано...
мдаа така е и аз държах в спалнята - ама сега с бебето казаха да маха оборудването от стаята че иначе мен ще ме махнат и свалих дъската само в гаража (добре че другата е в вашия склад) и сега и бера страх. Май е време да направим платен склад за сърф в софия - организиран с охрана номерчета и преди да пътуваш ходиш да зареждаш.
|
|
|
|
Good decisions comes from experience, but experience comes from bad decisions.
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #3 -: 04.01.2007 02:01 » |
|
свалих дъската само в гаража (добре че другата е в вашия склад)
Каква дъска, какъв склад? хихихих шегичка Не е лоша идеята за склад. ние сме си го решили проблема, но не е лошо да се съберете 3-4 човека и да си вземете. Хем ще ви е евтино, хем няма да берете грижа, хем жените няма да скърцат
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
d-r
Духовит
Публикации: 103
|
|
« Отговор #4 -: 04.01.2007 16:08 » |
|
Сезона за нас започна на 3ти.Вятър СЗ-13-18м/s.Температура 6 градуса на въздуха. В езерото чопа беше 1-1,5м.Най голямото платно беше 5ца,най малкото 4ка. Страхотно удоволствие,компенсиращо студа.
|
|
|
|
witchcraft chakra 94,UTB north shore-doctor 84 wave,SUP-10,6 RRD neil pryde zone-3,5,neilpryde search-3,9,north sails ice 4,2neilpryde combat-4,7,neil pryde atlas 5,4,northsails duke-6,4
|
|
|
gruio
Полъх
Публикации: 33
|
|
« Отговор #5 -: 04.01.2007 19:30 » |
|
VII MAI STE KARALI PAK S FORMULITE I U5EBNITE VETRILA A I OT 1,5 M VYLNI V VARNA SE PLASHAT NESHTO POSLYGVATE TAM, A?
|
|
|
|
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #6 -: 04.01.2007 19:38 » |
|
VII MAI STE KARALI PAK S FORMULITE I U5EBNITE VETRILA A I OT 1,5 M VYLNI V VARNA SE PLASHAT NESHTO POSLYGVATE TAM, A? Здравей grujo идобре дошъл във форума. Тук обаче се пише на кирилица! Ама малко трудно ми се вижда на тази сила на вятъра да са карали с формули
|
|
|
|
|
|
|
d-r
Духовит
|
|
« Отговор #7 -: 05.01.2007 18:56 » |
|
Криса е в Париж,Пафката не кара зимата така че няма кой да кара формула.
|
|
|
|
witchcraft chakra 94,UTB north shore-doctor 84 wave,SUP-10,6 RRD neil pryde zone-3,5,neilpryde search-3,9,north sails ice 4,2neilpryde combat-4,7,neil pryde atlas 5,4,northsails duke-6,4
|
|
|
dee
|
|
« Отговор #8 -: 08.01.2007 21:48 » |
|
Sunny , благодаря за приветствието, но няма нужда да се запознаваме ако идвате в Бургас, защото вече даже се познаваме - не много, ама вие бяхте първите българи, които срещнахме като пристигнахме на острова миналата пролет. И ни дадохте всякакви напътствия, за което пак благодаря и ни казахте да не се притесняваме да се отдалечим от колите и сърфовете защото никой няма да ги открадне. И тогава ние май започнахме да осъзнаваме че сме дошли на някакво много странно място... И така да се науча да ригвам - явно ще се наложи , ама това със ходенето да карам на прогноза няма да ми се получи скоро - така че ще трябва да си измисля място наоколо, където да хвърля котва и друго оборудване и така... D-r, вярно ли откривате сезона в началото на януари? Кога точно го закрихте в такъв случай? (:Явно глобалното затопляне ви се отразява добре... Поздрави!
|
|
|
|
RRD Freestyle Wave 90 Exocet SL 71 - 118l Search 4,2 Force 5,3 Fusion 6,1 Ride 7
|
|
|
d-r
Духовит
|
|
« Отговор #9 -: 09.01.2007 16:51 » |
|
Здрасти Dee Сезона го закрихме на 16.12 със здраво каране на южен вятър в Шабла,вярно вятърът не беше толкова силен но за 6-ци и 100л дъски ставаше.Обикновено при температура над 5-6 градуса и силен подходящ вятър караме и през зи- мата,с хубав неопрен и долно бельо.Голямата депресия настъпва януари-февруари. Задължително трябва да се научиш да риговаш,за да си по мобилен и да ходиш навсякъде. Дано се запази прогнозата за петък или събота та да покараме пак
|
|
|
|
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #10 -: 09.01.2007 17:28 » |
|
Здрасти Dee ... Задължително трябва да се научиш да риговаш...
Според известната формула на Гочо-Дидо-Пепо, времето за риговане е обратно пропорционално на скоростта на вятъра, или: ТриКъдето: Триг = врфемето за риговане в минути; Vwind = скоростта на вятъра в м/сек; К = коефициент на мерака, има стойности от 1-10 (за особено запалени е около 1.5 - 2) Аз лично съм го докарвал до няколко минути, ама има и по-добри от мен!
|
|
|
|
\\\ | /// \\ - - // ( @ @ ) -------o00o-(_)-o00o------- F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
|
|
|
Ceco
|
|
« Отговор #11 -: 10.01.2007 23:17 » |
|
Според известната формула на Гочо-Дидо-Пепо, времето за риговане е обратно пропорционално на скоростта на вятъра, или: ТриКъдето: Триг = врфемето за риговане в минути; Vwind = скоростта на вятъра в м/сек; К = коефициент на мерака, има стойности от 1-10 (за особено запалени е около 1.5 - 2) Аз лично съм го докарвал до няколко минути, ама има и по-добри от мен! стига бе Захо, сега освен ветромери, според твойте формули трябва и хронометри ли да си носим? мерака как го мериш? Ние сме засичали товарене, Плевен - Дъбник, ригване и на вода - 40 мин. - тогава бяхме във форма. Обаче имахме само по една дъска и платно
|
|
|
|
Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3 Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
|
|
|
dee
|
|
« Отговор #12 -: 25.01.2007 10:22 » |
|
Ще се науча D-r, колкото и въженца да скъсам, ще се науча. За сега хубавото е че когато нещо не ми се получава с карането, започвам да си мисля че причината е в неправилното ригване, а не защото не мога да карам.
|
|
|
|
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #13 -: 25.01.2007 12:57 » |
|
Ще се науча D-r, колкото и въженца да скъсам, ще се науча. За сега хубавото е че когато нещо не ми се получава с карането, започвам да си мисля че причината е в неправилното ригване, а не защото не мога да карам. Ами на прав път си според мен. Не само ригването, а изобщо всички настрйки са важни, за да караш както трябва. Аз не можех да повярвам, че позицията на базата е толкова важна, но ми се случи да сложа голямо платно (5.7 ) и да видиш как няма тръгване - дъската прекчва моментално и няма влизане в правия път. Само с преместването на базата всичко се оправи. А иначе за платното основен проблем е, че не се опъва достатъчно отдолу-това съм виждала като грешка.
|
|
|
|
|
|
|
dee
|
|
« Отговор #14 -: 27.01.2007 14:26 » |
|
Sunny, мисля че знам за какво говориш. Аз понеже имам само 1 платно за сега и понеже съм много отворена си взех направо 6-ица. На острова естествено отидах с нея. Последния ден духаше силно, като на Шен имаше големи вълни, а на Wave Spot-а беше офшор. Аз влязах да карам само защото беше последен ден - иначе на офшор вече знам че не трябва - и направо се побърках от това колко ми беше трудно тръгването. То си личеше че самото каране не ми беше чак толкова зле колкото потеглянето. И носът май постоянно се обръщаше с/у вятъра и аз само стоях на дъската и се опитвх да се завъртя на едно място. Ама това сигурно нямаше да е така ако можех да правя воден старт...и да ригвам де.
|
|
|
|
|
|
|
|