21.11.2024 12:17
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Съвети за безопасност  (Прочетена 10368 пъти)
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« -: 15.06.2020 13:31 »

Давам няколко съвета към начинаещите кайтисти. Ще се радвам ако някой по-напреднал допише тази тема, сигурен съм, че всеки един съвет може да предпази от сериозни травми.

1. Не започвайте сами, поне първите няколко часа си вземете учител.
2. Докато се учите на сушата, винаги имайте някой до вас, който да ви държи.
3. Първо научете техниката за безопасност.
4. Обезопасявайте кайта, когато го оставяте на сушата. Най-често се ползва пясък или друга тежест. Навивайте линиите на бара.
5. Ползвайте спасителна / протекторна жилетка и каска.
6. Не влизайте да карате ако духа от брега.
7. Проверявайте редовно системата за безопасност на бара и лиша.
8. Ако не сте сигурни в правилното свързване на линиите или дали не са оплетени, разкачете ги и ги закачете правилно.
9. Внимавайте не само за себе си, но и за околните.
10. Не карайте при задаваща се гръмотевична буря.
11. Подбирайте внимателно местата за каране. При наличие на сгради, дървета, далекопроводи или път с автомобили по посока на вятъра - откажете се от мястото!
12. Ако е възможно не ходете да карате сами.
13. В каквато и ситуация да се окажете, не се поддавайте на паниката.
14. Не закачайте деца под 30кг на кайта, като цяло не оставяйте децата без надзор.
15. Не подценявайте ситуацията и не надценявайте уменията си.
16. При разминаване подветрения трябва да свали кайта си ниско, а надветрения да го качи по-високо от нормалното. Когато се разминавате с други - този, който кара с дясна ръка напред е с предимство и трябва да бъде пуснат спокойно да надкачи останалите. Давайте път на деца, жени или начинаещи, възможно най-ясно и отдалече.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #1 -: 15.07.2005 21:42 »

Ако ви задърпа силно  и не знаете какво да правите - просто пуснете бара - така хвърчилото ще се качи горе и ще се обезветри или ще падне без напрежение.
Не карайте когато има дъждовни облаци.
Добре е да сте с хубави слънчеви очила, особено в началото като се учите, защото се гледа непрекъснато към слънцето.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
klermon
Полъх
*
Публикации: 10

« Отговор #2 -: 29.05.2007 23:40 »

Правило първо: Винаги питай местните сърфисти за условията: вятър, посока, течение... Второ: избягвай поривисти ветрове особено в началото. Трето: офшор ветровете са много опасни избягвайте ги

Линиите са най опасното нещо в кайта. Могат да прережат тяло на 2 парчета съвсем сериозно. Трябва да сте сигурни че на разстояние 2 пъти линиите в обсега ви няма нищо.
Не прекарвайте много време на брега. Играйте си само с малко учебно хварчило. Другите не са за играчка.
Най важно е да се забавлявате OK
Кайта е страхотно удоволствие Ще промени живота ви изцяло заклевам се Twisted Evil

aloha:)
klermon
Полъх
*

« Отговор #3 -: 18.11.2008 01:08 »

Аз отново ще се включа в тази вече забравена тема : съвети за безопасност...  OK Поводът е имено това, че пак ми се размина последният път Cool

Един съвет от мен. Специално за оншор условията: Не скачайте и не си правете триковете близо до брега, не си го позволявайте, колкото и добри да сте, и опитни,  и колкото и постоянен да мислите че е вятъра, и дори перфектно да познавате спота, и сърфистите около вас :aaa ne: не го правете!

Е добре адреналин некъв, ама струва ли си  Twisted Evil
Ходи си навътре и там се измяткай taz И не с риска да отнесеш още двама, трима, пред теб, Или пък да си счупиш краката  :#@:  приземявайки на плитко...

Много гадно ми стана като разбрах за тоя пич в Малта :((( И съм се нагледала на травми...И на най добрите се случва. И за Наката сме чували дето го е изстреляло с 200...и даже на небезизвестния Колето се е случвало...

Така че умната !!

п.с. И тук искам да започна една друга тема. Тази за пристрастяването към страха, щото съм сигурна че много от вас се кефят на тва че кайта е опасен спорт Smile

klermon
Полъх
*

« Отговор #4 -: 20.11.2008 23:47 »

Абе другите хора, не го свързват със страха, кефа  Yes Ама ние нали сме си "изтрещели"  Twisted Evil
Един друг съвет за безопастност: Не влизайте да карате кайт,след като сте пили  hip Но и тва трее си призная че ме изкефи веднъж  taz Или поне, ако сте пили, бъдете сигурни, че поне на 4 пъти разстояние на линиите нема нищо( т.е. около100 м )  :D

daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #5 -: 21.11.2008 12:22 »

До мъжете предимно:
ВНИМАВАЙТЕ С РУСАЛКИТЕ - МНОГО СА КОВАРНИ.....  Twisted Evil
Възможно е някой да ги види и след употреба на алкохол.......
Възможно е някой да се оправдае с тях.....
Възможно е да се опитат да ви счупят финката....
Възможно е......... но в същност:
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ИМА РУСАЛКИ.... и ако е така, моля сложете и такава иконка...

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #6 -: 30.08.2009 19:25 »

Красив и доста опасен спорт  Yes

* video.flv (1423.61 KB - свалено 421 пъти.)
bgkite
Полъх
*
Публикации: 5

« Отговор #7 -: 13.07.2010 10:27 »

#Бъдете сигурни, че сейфти системата работи и знаете как да я ползвате.
#Ако не сте сигурни в условията винаги започнете с по-малко крило, или поне сложете крилото на минимална конфигурация.

BLESSED DEVIL
Полъх
*
Публикации: 74

+359897614847 - S4EN

« Отговор #8 -: 04.05.2011 13:14 »

-+- не дръжте крилото продължително на 12 часа, движете го в ляво и дясно.

A smooth sea never made a skillful sailor.

♥ 4130   4   life
Sibo
Повей

Публикации: 3

« Отговор #9 -: 20.05.2011 13:04 »

1. Не започвайте сами, поне първите няколко часа си вземете учител!
Това е най-важното, защото много вярващи в себе си и разбиращи от всичко са ходили по таваните на коли и са се хвърляли в тръстиките. Ще заминат 500-600лв за курс, но ще си здрав.

На 10-12м/сек вятър, спирам да се занимавам с каквото и да било Wink
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: