Миналата годна ми попадна под ръка една статия в Нешънъл Джеографик, в която разказваха за един Американски "военен" катер(макар и стар, капитана обясняваше, че се надявал да получи като дарение в скоро време нов доста по-мощен и бърз катер) който пиратства, но не с цел грабеж, а с цел потопяване на Японските китоловни кораби.
Адски интересно беше, защото де факто той е единствения който си позволява подобна "волност", от своя страна Японците са безсилни защото лова на китове е забранен и единственото нещо което им остава е да "бягат" от въпросния катер.
Статята беше дълга имаше доста картинки, а също и се описваше гледната точка на капитана на катера... Цялата работа се свежда до това, че Грийн Пийс са организация която действа с мирни средства и само протестира, но понеже усилията им оставали напразни, ако и да протестирали и следвали корабите китоловци (изстребването продължавало да нараства с големи темпове), и тъй като те разполагали с информация за местонахождението на китоловните кораби започнали да подават информация на Пиратите които отиват на местоположението с една единствена цел "разрушение" на китоловните кораби... Японците само като видели в далечината катера и изхвърляли във водата всички китоловни съоръжения и дим да ги няма...
Това което ме развълнува особено много беше една случка която разказа капитана.. Един път когато те успели тайно да приближат до Японски китолов видяли, че екипажа му бил в процес на умъртвявал голям кит, та те успели да разчушат китоловния кораб, но били изправени пред риск катерът да бъде засмукан от центробежната сила която се получава от потъването на кита.... Тогава по думите на капитана кита сякаш "разбрал" от какво се опасяват те и със сетни сили тръгнал да се отдалечава от катера....
Не знам, но за мен в тези човечета (делфини и китове) имат някакъв магнетизъм и интелегентност която хората са неспособни да разберат...
ПП Поради температурните аномалии тази година, много близо до Сан Франциско се появиха косатки, някаква рибка с която се хранят изместила популацията си на юг, точно по тукашните географски ширини... и ако и бреди да имаше безразсъдни сърфисти които игнорираха бялата акула, то не знам как биха игнорирали косатките... Преди месец изчезна една яхта от която няма и помен...