22.11.2024 00:12
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Съвет за начинаещи  (Прочетена 11438 пъти)
Rincewind
Вятърничав
Публикации: 232

« -: 28.06.2007 23:08 »

Здравейте! И на мен като на много други ми писна да се мъча по 5-10 часа на сезон под наем и реших да вляза в клуба и да се снабдя със собствено оборудване. По подразбиране бюджетът е ограничен и изборът се свежда до 0 но все пак искам да задам два три въпроса на хората, които са минали по този път и могат да дадат няколко ценни съвета.
Първо: Вчера на Созопол в местното сърф училище ригнахме с мастера чисто ново платно - моно филм, мачта и гик (със всички прилежащи акесоари - пета, топ, старт шкот или както и да се нарича всякакви въженца и т.н.) - марка - еврибарка - Made in Indonesia - всичко това каза пича около 300-350 евра. Че аз като гледам сърф магазините под 250 лв. мачта и гик няма да не говорим за платна от 600 лв нагоре, а и допълнителните джаджи според мен риг за под 1300-1400 лв не може да се сглоби, а екипировката си я биваше на пръв поглед и слънце не е виждала! Въпросът ми е някой пробвал ли е такъв материал и дали няма да си го начукам ако си купя.
Второ: Че дъската ще е втора ръка това е ясно - я кажете по софийско каде (освен sunny-extreme) да отида да погледам втора ръка дъски

Еми това е, извинете ме за правописните грешки (нямам спелчекър) и за стила (на 4 бири съм).
Благодаря предварително.

Mod. EDIT Sunny: Здравей и добре дошъл във форума hi
Изтрила съм ти едно изречение за  това каква дъска търсиш, защото това не е форум търси / продава.

Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #1 -: 29.06.2007 07:08 »

Относно рига не си прав. Можеш втора употреба да си купиш мачта гик и платно от400 лв нагоре свестни. Ако е нов рига тогава е друг въпрос, но с платно от по-стара година ново можеш да докараш риг за около 900лв.
А по принцип всяко платно си има топ и това не екстра.
можеш да си направиш и комбинация за ново и втора употреба - примерно нова мачта и гик и платно втрора употреба. Изобщо ако искаш мини през магазина след 1 седмица и ще ти обясня някои неща, които биха ти били полезни. Мсиля, че ако можеш да дойдеш на някоя сбирка също е добре Drinks А и тук във форума можеш да получих доста компетентна информация.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Rincewind
Вятърничав

« Отговор #2 -: 29.06.2007 13:20 »

Ще намина обезателно taz

Koljo
Полъх
*
Публикации: 65

« Отговор #3 -: 30.06.2007 10:12 »

Здрасти Ринсуинд,
Това, че едно нещо не е използвано, не значи, че е ново - като концепция например, и че върши работа! Разликите в платната отпреди 10 години (пак монофилм) са огромни, и с една дума - не стават. Малко се съмнявам, че това, което сте риговали там е читаво за тези пари. Както каза Съни, можеш да си вземеш комбинация от ново-старо, важното е нещата да са съвместими едно с друго - нямаш представа колко случаи съм виждал на някой да са му продали неща, които не са - според изискванията на платното - дължини на мачта, удължител, гик и пр. И ако говориш за Харманите, там са доста стари нещата, които видях за последно. Аллах корусун, както се казва (демек - да пази Бог) да си купиш такова. Успех!

Кайт училище www.freeride.bg
Rincewind
Вятърничав

« Отговор #4 -: 30.06.2007 10:27 »

Точно това гледах вчера в магазина viva на Евлоги Георгиев - някакви платна на 5-10 години модели, чисто нови (некарани) по 350 кинта и си мислех кое е по-добре - платно 2006 карано (очевидно един сезон) за 350 (в наличност при Съни) или някакво набор на жена ми, но май вече ми даде отговор на този въпрос hmmmm. 10х
А иначе онова индонезийското си беше чисто ново и на вид беше много добро като форма (не че аз много разбирам), но си изглеждаше съвсем като истинско модерно крило.
Но за съжаление всичко, което е внесено по тази линия е предварително поръчано и така или иначе не се класирам.
По принцип чакам един пич, който живее в Холандия сега да си дойде и да ми продаде пълен комплект сърф 140л. с 4 и 6 кв. м. платна (уж на един сезон и то на прилична цена), но вече ми се изчака чакалото и не издържам (тоя от септември съм го зачакал), така че до края на слвдващата седмица не се ли обади направо почвам да комплектовам.

Междо другото на Искър става ли за каране без неупрен, че нямам и малко множко ще ми дойде сега и неупрен да купувам, а пък взема ли си сърф няма да устискам уикенда?

lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #5 -: 30.06.2007 10:31 »

Междо другото на Искър става ли за каране без неупрен, че нямам и малко множко ще ми дойде сега и неупрен да купувам, а пък взема ли си сърф няма да устискам уикенда?

В моемнта водата на Искъра е много приятна. Миналата събота аз карах с къс неопрен, но все пак съм момиче, момчетата караха по бански и с ликри, така че давай смело... За мен неопрена не е само да топли но и пази от удари, въпреки че синките не прощават (с или без неопрен), успех! Yeee Yeee Yeee Yeee

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #6 -: 30.06.2007 12:24 »

Водата наистина е топла и става за бански и ликра. Но миналата сряда - в най-големия пек - карах с къс неопрен без ръкави и ми беше добре. Бях взел и ликра, но така и не я облякох. Има и нещо друго за неопрените - те повишават плаваемостта ти. Тъй като в началото имаш да киснеш във водата повече ОКОЛО дъската, отколкото върху нея, с неопрен определено ще ти е по-леко, а и по-топло. Но както каза Лукчето - можеш да действаш смело и без неопрен. Важното е да си там.

По въпроса за екипировката... hmmmm Аз имам по-особено мнение. Първо, между 5 и 10 години има огромна разлика. При дъските, например след 2000 г. дъските с литража, който търсиш, вече са относително по-къси, с по широка кърма и по-плоска повърхност. Това означава по-голяма стабилност и по-ранно излизане на глисаж. В никакъв случай не те съветвам да купуваш дъска, правена преди 2000 г., а още ро-малко на 10 г. 

При платната... Мисля, че платно с концепция отпреди 4-5 години ще ти върши идеална работа поне за първите 1-2 сезона. Може да е ново, може и да е втора ръка - каквото по-добро ти попадне. Важното е да съвпада с останалите части на рига (дължина и индекс на гъвкавост на мачтата, широчина на гика). При втората ръка - задължително от надежден продавач!!! За консултации - Съни!!!

Не ти препоръчвам да купуваш камберно платно, защото се ригва по-трудно и обикновено за целта трябва още един човек. По въпроса за квадратурата - гледай да е до 6 - 6,5 м2. С по-голямо от това ще ти бъде много тежко. След 10-на събаряния на ветрилото ще ти окапят ръцете.

Не те съветвам да купуваш втора ръка мачта и гик! Това са най-чупливите елементи от екипировката, особено мачтата (която освен това се и деформира).

Ами това е... Преди 3 години и аз обикалях и се чудех какво-що... Голям стрес беше. Най-накрая стиснах зъби, взех пари назаем и купих всичко ново, щото всички стари неща бяха с прекалено много забележки. Пожелавам ти успех Yeee

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
MasterJeki
Полъх
*
Публикации: 99

« Отговор #7 -: 30.06.2007 12:44 »

Моето мнение относно екипировката съвпада изцяло с това на Венелин .
Скоро гледах цени на дъските от 2000-2004г - 700-800лв са запазените варианти почти без забележки. Това е най- добрият вариант в твоя случай, защото дъските след 2005г са невероятно крехки и леки и не носят на удари  !! !!!
След като се оборудваш, най-важно е да трупаш водочасове  Yeee  Yeee
успех

So little we need and so much to understand this!
Weight: 97kg
Boards: Exoset NANO 125l 2008г., Starboard Formula 2008 Experience 160l
Sails: 5.2m Loft LipWave, 7.2 NeilPryde hellcat,  9.6m Loft O2
Sunny
Администратор

« Отговор #8 -: 01.07.2007 00:26 »

Точно това гледах вчера в магазина viva на Евлоги Георгиев - някакви платна на 5-10 години модели, чисто нови (некарани) по 350 кинта и си мислех кое е по-добре - платно 2006 карано (очевидно един сезон) за 350 (в наличност при Съни) или някакво набор на жена ми, но май вече ми даде отговор на този въпрос hmmmm. 10х
А иначе онова индонезийското си беше чисто ново и на вид беше много добро като форма (не че аз много разбирам), но си изглеждаше съвсем като истинско модерно крило.
Но за съжаление всичко, което е внесено по тази линия е предварително поръчано и така или иначе не се класирам.
По принцип чакам един пич, който живее в Холандия сега да си дойде и да ми продаде пълен комплект сърф 140л. с 4 и 6 кв. м. платна (уж на един сезон и то на прилична цена), но вече ми се изчака чакалото и не издържам (тоя от септември съм го зачакал), така че до края на слвдващата седмица не се ли обади направо почвам да комплектовам.

Koljo ти е дал много добър съвет, аз съм също на неговото мнение. Мисля, че вече навсякъде става за без неопрен, но не е зле да имаш ликра, за да не изгаряш във водата.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
flyfisher
Повей

Публикации: 2

« Отговор #9 -: 08.08.2008 22:37 »

Здравейте на всички,
за да не отварям нова тема на стара тематика,реших да пиша тук...
От Хасково съм,на 30г.,185см. ,92-93кг. Представям се така,за да е по-лесно по-нататък Smile....
Та,на дърти години :D,ме хвана мерака да ставам сърфист,въпреки че от дете гледам сърфовете в захлас.Както и да е,сега реших да пробвам...
Естествено първо опираме до оборудването.Доста изчетох тук във форума и горе-долу добих представа какво трябва да търся.Опредено ще е нещо втора употреба като за начало.Като за начинаещ,се препоръчва дъска с по-голям литраж,по-широка и да речем около 280см. дълга....
Разглеждам в немския и-бей за комплект.Повечето,обаче,комплекти,които мога да си позволя да взема,са предимно с дъски над 3м. и не чак толкова широки,колкото се препоръчва.Не знам как точно да задам въпроса,че още не съм твърде наясно с материята,но най-общо е това - заслужава ли си да се "метна" на една такава дъска,толкова ли тези дъски не се връзват с идеята за един що-годе съвременен сърф и дали няма да се наложи още на следващата година да съжалявам,че съм я взел,стават ли за абсолютно начинаещи(въпреки,че в обявите ги дават точно за това) и т.н. С една дума - заслужава ли си една такава дъска,става ли или да бЕгам от нея?

Поздрави ! ! !
fireflay
Вятърничав
Публикации: 217

« Отговор #10 -: 08.08.2008 23:27 »

Колега с твоите "крехки" 30 години,ехееее.Ако си абсолютно начинаещ,не си купувай още нищо,освен някоя ликра и плажно масло.Вземи няколко(5-6) урока в някое прилично оборудвано училище и след това ще можеш сам да си отговориш на доста въпроси.В немския И-бей,обикновенно предлагат,комплекти мой набор,които след една година,ще се чудиш как да изтикаш.Ако все пак решиш да купуваш нещо,не прави компромис с нещата,от които зависи твоята сигурност:мачта,гик,каре,а и цвета на ликрата е много важен Smile.И не се връзвай някой малко напреднал да те учи,ще загубиш много време и рискуваш да научиш някой неща погрешно.Като подкараш,ще си прицениш, дали те кефи и колко време ще отделяш за сърф,къде основно ще караш( на какъв вятър,с какво платно) и т.н.Успех колега.Между другото,жена ти знае ли за твоите мераци?Дано да понася вятър :D

Naish wave 70l,Naish Global Wave 87,Naish Vector 104l;Naish Force3.7;Naish Force-4.2,Naish Force-4.7,Naish Boxer-5.8,Naish AMP-7.Някой,да продава бельо Naish(-:
Sunny
Администратор

« Отговор #11 -: 08.08.2008 23:52 »

Здравей flyfisher, добре дошъл във форума hi
Firefly е много прав за това, което ти е написал. Аз точно дъската НЕ препоръчвам да е втора употреба, защото новите дъски са по-широки и стабилни и много по-лесно ще се научиш да караш ,а и удоволствието ще е по-голямоот мъките Wink Една хубава дъска втора употреба да речем на 1-2-3 години е близо до цената на нова, но не знаеш колко е удряна и колко вода е пила. За по-старите дъски въобще не коментирам, освен ако човека съвсем няма пари, а има огромен мерак. Но с тях е адски трудно. Един комплект като за начинаещ ти излиза около 2000-2500лв. Лош комплект вотра употреба, който все пак става за нещо е към 1200-1500лв. Тези сърфове дето се продават по 300-400лв комплекта изобщо ги забрави. Това са тесни и дълги дъски, изключително нестабилни във водата и ученето е кошмар, да не говорим, че изобщо няма да научиш. Според мен мини първо няколко урока на училище да научиш основните неща и когато решиш да купуваш оборудване се обърни към български магазин, защото първо, че нещата имат гаранция, второ ще ти бъде препоръчане оборудване, което е подходящо за тбе и трето ще ти бъде показано как да си сглобяваш оборудването и ще ти се дадат ценни съвети. При всички случаи е добре да минеш през магазина да поговорим за тези неща, поне мога да ти дам ценни насоки. Ако решишпърво звънни, защото не винаги съм там. O899 998599 Съни
Успех OK

XCite
Духовит
**
Публикации: 166

« Отговор #12 -: 09.08.2008 13:55 »

Като човек минал по този път подкрепям напълно мнението на fireflay и Sunny. 
Преди да си купуваш каквото и да било оборудване вземи уроци и понаучи основите по морето да кажем. Там имат едни големи широки дъски на които за час два ще може да караш, а за 5-10 часа да се движиш по курс и да обръщаш на слаб вятър. Едва след това може да мислиш за твое оборудване. И наистина е добре да поговориш с някой, който знае за какво става въпрос и е минал по пътя. Така че спокойно може да се възползваш от предложението на Sunny и за час ще разбереш повече отколкото това, което на мен ми костваше 2-3 месеца обикаляне по чужди форуми, четене на списания и т.н. (Тогава още не знаех за този чудесен форум.)
Добре е също да знаеш, че уиндсърфинга е скъп спорт и веднъж след като си се бръкнал за оборудване след това ще трябват още пари да се ходи на места дето има вятър като Турция, след това ще разбереш, че ти трябват още платна, нова мачта и т.н. Така че преди да си опитал от "наркотика" и да си се зарибил завинаги, помисли още веднъж. Smile
А за годините, хе, хе какво да кажем ние с гайдите дето сме и отвъд 40те. За сърфа във всеки случай те нямат значение.  Yeee

JP XCite 150l,
Aerotech Phantom 6.2m
Sailworks Retro 7.5m
Hot Sails Maui 9.0m
flyfisher
Повей

Публикации: 2

« Отговор #13 -: 10.08.2008 09:42 »

Благодарско за отговорите ! ! !
Не звучат твърде обнадеждаващо за мен,но със сигурност ще са ми полезни....Знам,че новото си е ново,но положението е такова,че със сигурност поне първоначално ще се обзаведа с нещо втора ръка.
Тази година на плажа имаше сърф училище(ОХО) ,всеки ден сядах по-близо до тях.Имаше няколко ученици,така да се каже,и аз от разстояние се учех с тях :D....
Честно казано,целта ми за тази година е да се науча да седя на дъската.А всичко останало ще ми е в плюс.Свалих си няколко филмчета.....Тия дни ще ме запознават с двама от Хасково,които карали.Та се надявам и те да помогнат....

Поздрави ! ! !
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: