Добре дошъл на форума и от мен, Eddie, наистина е страхотен:
Ето някои от съображенията, които са ме водили при моя избор на един също по-скоро начинаещ:
1. Според мен не си струва да се купуват дъски рекламирани за начинаещи и със шверт (daggerboard), каквато е 360 ASA на RRD която споменаваш. Ще ги "израстеш" прекалено бързо, това е мнението на повечето хора минали по този път, включително и моето. Да не говорим че ти имаш основите и шверта не ти трябва въобще. Повярвай ми наученото не се забравя, както не се забравя как се кара колело например. Много бързо ще възстановиш нивото на което си бил - 2,3 сесии максимум. Ситуацията при мен беше същата.
2. Имам коментар към избора на Захо. Серията Spitfire на RRD е от тип слалом и performance oriented board, изисква много добра до перфектна техника на каране, което на нивото на което си може да те затрудни. За слаломните дъски по тестовете си пишат - за напреднали и експерти. Според мен по би подхождала дъска от тип freeride, която е plug and play, т.е. такава която се кара лесно , не е много претенциозна спрямо техниката и прощава грешките. Дъска с която ще ти помогне по-лесно да усвоиш всичките техники за средно ниво - глисиране в налъмите, завои при среден до силен вятър, воден старт, jibe и т.н. а след това дълго още ще ти служи. И дори става да се кара и на слаб вятър тъй като в началото ще прекараш немалко часове и при такива условия. Всяка фирма има такaвa серия дъски. Например: За RRD - Z Ride, Z Ride LTD, За JP-XCite, Fanatic - Shark, BIC - Techno, За Starboard мисля че е Carve, макар че те имат доста модели в които и аз не се ориентирам твърде добре, и т.н.
3. По отношение на литража нещата опират до вкус и тегло (твоето имам впредвид). След като си възстановиш нивото, пробвай една 150л и една 120-130л и реши коя ти допада повече. Аз предпочетох по-голямата дъска - 150l при малко по-малко от твоето тегло - 75кг. Но ако можеш да толерираш по-малкия литраж, той вероятно е по-добрата опция, защото и на морето и по язовирите в България има доста "чоп" (едни такива малки вълнички) и при такива условия по-малката дъска се държи по-добре. Аз лично не съжалявам за избора си, но към 150литровата дъска рано или късно щя трябва да бъде добавена втора от 100-110л.
Като допълнение според мен преди да купиш оборудване, иди за 2-3 дни на Градина или Златна Рибка. Възстанови си нивото на ония големи хубави, широки и стабилни дъски
. После се качи на по-малка freeride дъска. Даже може да вземеш още някой и друг урок ако прецениш. Пробвай 120-130 литра, 150 литра и чак тогава купувай.
Не е задължително дъската да е нова. Всичко дето се прави последните 3-4 години е читаво. Ако нямаш някакъв специален модел и марка на които държиш, може да питаш Юли и Sunny стопаните на този чудесен форум, те може да имат нещо подходящо или да ти намерят, както употребявана, така и нова дъска.