21.11.2024 21:16
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Препоръчайте гик.  (Прочетена 12863 пъти)
ivorpetkov
Вятърничав
Публикации: 294

« -: 26.07.2007 12:16 »

Време е да сменям стария който ми е от самото начало преди мн.години - връзва се с въже за мачтата ако се сещате за какво говоря.Много зрав излезе, но при по-сериозни условия се разхлабва въжето и почва да се клати.

Може да е нов или втора употреба. Да е прилично здрав, но нямам прекалени претенции за марка или търговски вид.
В момента карам (за съжаление рядко - само през отпуската) с 1 платно 5.6 м3. Под 2 м е е широчината, довечера ще взема да я прочета Smile.

Sails:     5.3 Loft O2
            6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Board:   Tabou Rocket 115 l
Weight: 73 kg
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #1 -: 26.07.2007 13:33 »

Като начало предполагам, че е най-добре да си вземеш гик, на който можеш да качиш платна от най-карания диапазон - от 5 до 8,5 кв. м.

Пример - моделът на Лофт "Слалом" се отваря от 175 до 235 см. Платното ми 6,5 кв.м. изисква 200 см, а 8,2 - 225 см. Предполагам, че до 9 кв.м. ще мога да сложа (въпреки че не ща такъв чаршаф)

Другият ми гик - Бик Фрийрайд се отваря от 164 до 214 см. На него осмицата не мога да я сложа, а на наш`то море само с нея карах миналото лято.

Надявам се да съм бил полезен. Успех.

ПП. Апропо, Лофт-а го натягам с голям зор - имам чувството, че системата му за затваряне при мачтата е по-капризна, за разлика от Бик-а. Вече смених въженцето там, което постоянно изпускаше.

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
ivorpetkov
Вятърничав

« Отговор #2 -: 26.07.2007 14:12 »

10x

Някой да има мнение за Prolimit?
Защото Съни и такива предлага. OK

6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
gioco
Полъх
*
Публикации: 41

« Отговор #3 -: 26.07.2007 16:50 »

Аз наскоро си купувах и се суетях между три варианта. Единият беше Prolimit, и аха да го взема, но като го сложих на мачтата и видях, че луфта (или дупката) за закачане беше прекалено малък спрямо дебелината на мачтата, която пък не беше особено дебела. Просто беше правен за някакви доста тънки мачти. Така че моят съвет е да внимаваш дали ще пасне на останалите компоненти на гика и по възможност да го пробваш/ригнеш, поне върху мачтата която имаш.

Аз си взех някаква гастра 180-240 и съм доволен, а по думите на хора, които по-разбират от мен, била много читава. Хубаво е ако съчетаеш интервала в дължината на гика така, че да можеш да сбереш по-голям брой платна на него, които имаш или мислиш да купуваш. Аз примерно на тва 180-240 закачам едно 5.6 и едно 7.0, а ако реша в бъдеще да ги допълня с едно 8.5 някъде, ще се събере пак на същия гик. Така че можеш да спестиш нуждата от втори гик, ако внимаваш с мерките Wink

Tabou Speedster 108l F2 XTC 91l
Simmer Vision 4.5 NS Natural 5.0 Simmer Crossover 5.7 Severne NCX 7.5
ivorpetkov
Вятърничав

« Отговор #4 -: 26.07.2007 17:33 »

Все пак трябва да има някаква причина да се правят различни диапазони (предполагам тегло и цена).
Иначе щяха да са всички  от 100 до 250 примерно.

Ама че глупост казах, това трябва да се разгъне повече от веднъж.

6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #5 -: 26.07.2007 18:06 »

Все пак трябва да има някаква причина да се правят различни диапазони (предполагам тегло и цена).

Така е - има. Обикновено са в три диапазона:
wave                 от 140/145  до 200/205
slalom(freeride) от 175/180  до 235/240
race                   от 200/210  до 260/280
Различна конструкция (особено тези за race), тегло и най-вече твърдост (много е важно за големите размери, затова там обикновено се препочита carbon - ако имаш кинти, де  Wink)

Наистина за един "нормален" сърфист (не знам дали има такива - всичките сме с диагноза  Mr. Green),  slalom(freeride) гика покрива диапазона на платна използван при повечето условия у нас. Изключенията са ако караш formula, или изключително wave - където се използват малки размери.
Що се отнася до отвора или "дупката", както по-горе някой беше написал - всичките гикове стават за стандартни мачти, а със специална вложка и за RDM мачти.

И стига теория, ами ригвай и скачай на дъската!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
MasterJeki
Полъх
*
Публикации: 99

« Отговор #6 -: 26.07.2007 18:09 »

Моят съвет- всеки риг да си знае гика. За да имаш комфорт при всяко каране трабва целият РИГ да е настроен още с влизането във водата.Ако ползваш няколко платна с 1 гик - за всяко ветрило трябва да си настройваш лапите при смяна на платното с другото, защото центърът на силата на всяко платно е на ралично място.Това означава ,че с всяко влизане с другото платно имаш 2 тигела за настройка на лапите-/евентуално свързани с падания/. Разбира се е въпрос и на пари.
Успех

So little we need and so much to understand this!
Weight: 97kg
Boards: Exoset NANO 125l 2008г., Starboard Formula 2008 Experience 160l
Sails: 5.2m Loft LipWave, 7.2 NeilPryde hellcat,  9.6m Loft O2
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #7 -: 27.07.2007 00:19 »

И аз да се намеся дистанционно :D
Венелине, като се видим другия път ще ти покажа как точно е най-лесния начин да си ригнеш лофта.
Гиковете с малки изключения се отварят 50см за да са достатъчно здрави. Когато си взимате гик гледайте да не го отваряте повече от 30см, не че не е изчислен да работи и така, но тогава е най-нестабилен и трошлив. Казвам го от мноооооооого голям опит (13 счупени гика до момента oops). Откакто съм с Лофт(вече две години) с тази серия се приключи. Дори след толкова експлоатация гика ми е твърд и не хлопа (ХХL :D). Лофт си имат специална система за захващане за да става за нормална и тънка (RDM) мачта. Продаваме и Пролимит продавали сме и Гастра.........отговора е по-горе ty.

gioco този проблем беше само на гиковете Пролимит през 2004, после го оправиха.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Venelin

« Отговор #8 -: 27.07.2007 12:51 »

Лофт си имат специална система за захващане за да става за нормална и тънка (RDM) мачта.

Тази система явно усложнява нещата. Другата седмица ще дойда на инструктаж.

Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #9 -: 27.07.2007 21:35 »

Изцяло подкрепям Юли и препоръчвам Лофт. Сменил съм доста гикове, тези наистина са много добри във всяко отношение, имам два такива, първия го ползвам вече втори сезон без забележки.
Венелине, трудното щракаване на гика има 2 добри страни: намалява вероятността от отваряне и от приплъзване надолу.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #10 -: 29.07.2007 01:51 »

Според мен като избираш гик трябва да видиш как е захванът предният нок за тръбите.Там мисля че е най-голямото усилие, а повечето гикове са захванати посредством нитове , което отслабва гика и се троши именно там.Мисля че Prolimit е захванат с 2 нита от към всяка тръба, което изобщо не ми харесва  : x :За loft не знам обаче за мен най-добрите гикове са Neilpryde.Kонструкцията им е монокок (всичко е излято заедно) което им придава значителна здравина.Аз съм карал NP алуминиев Х3 на race платно 9.9 м2 и мога да кажа че издържа 10 карания докато си купя карбонов гик.Поогънаха му се ламарините ама все още става за каране :D

ivorpetkov
Вятърничав

« Отговор #11 -: 06.08.2007 09:14 »

Благодаря на всички за мненията.
Всъщност взех един Loft Slalom от  Sunny eXtreme. ( Юли ме убеди с коментара си  Smile )
Предполагам има и по-добри, но за моя случай този ме устройва напълно.
Направих суха тренировка вкъщи  за горекоментирания захват - никакъв проблем.
Като се има предвид, че преди бях с гик от тези които се захващат с въже за мачтата (не помня много терминологията)
времето ми за риг-ване намалява значително.

6.0 Gaastra Matrix
            4.2 Loft Lip Wave
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #12 -: 06.08.2007 10:35 »

Благодаря на всички за мненията.
Всъщност взех един Loft Slalom от  Sunny eXtreme. ( Юли ме убеди с коментара си  Smile )
Предполагам има и по-добри, но за моя случай този ме устройва напълно.
Направих суха тренировка вкъщи  за горекоментирания захват - никакъв проблем.
Като се има предвид, че преди бях с гик от тези които се захващат с въже за мачтата (не помня много терминологията)
времето ми за риг-ване намалява значително.

Ами за момента не знам да има по-хубави. Не е реклама, просто досега нямаме нито 1 счупен или пък огънат или какъвто и да било проблем, което говори много. А Юли с неговото каране и трошене вече втора година кара с 1 гик на Loft, което си е своеобразен рекорд. На мен също безкрайно ми допадат, а и всички отзиви са отлични. За съжаление за тази година ни се поизчерпиха, но доигодина ще заредим повече OK
Да ти е честит гика и здраво каране да види OK Сега наистина ще ти е доста по-лесно Yeee

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Venelin

« Отговор #13 -: 06.08.2007 10:37 »

Аз моя го ригнах по указанията на Юли - вече никакъв проблем. Mr. Green \0//

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #14 -: 06.08.2007 12:43 »

Да си призная и аз последния път успях да го огъна, но след тези две години вярна служба, заслужено излезе в пенсия \0//. Сега ако успея и дъските да спра да чупя...

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: