01.11.2024 12:27
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: глисаж на вълни?  (Прочетена 8824 пъти)
haydukata
Полъх
*
Публикации: 48

В интернет вятъра не спира

« -: 09.08.2007 13:22 »

Здравейте уиндсърф маниаци/след като се намирате в този форум няма начин да не сте такива/! Както сами се сещате от заглавието на темата интересува ме как да глисирам на вълни, тъй като от момента, в който излеза на глисаж се започват едни спинаути-и, едни прекачвания, едни "хващания" за водата,  въобще красота suicide. Та в тази връзка може ли някой да ми помогне със съвет, като съвета да бъде в насока:
1. глисаж между вълните;
2. глисаж срещу вълните.
Знам, че след този въпрос няма да смогна да прочета всички съвети, но обещавам, че ще положа необходимите усилия и ще обмисля всяка една казана от Вас - дума. Благодаря предварително, и  Drinks на всички, независимо къде глисират, а и хубава "пукотевица" Yes

Tabou speedster 100l, RRD ltd V10 98l, Gaastra hybrid 6.7, Gaastra 6,2 Poison, Neilpryde speedster 5.7
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #1 -: 09.08.2007 17:40 »

Никога не съм се замислял, че има нещо по-различно когато има вълни (може да няма с какво :D):-O-: Ще споделя какво правя при такива условия:

Когато има чоп или насрещни вълнички до 1м слагам степса (базата) с около сантиметър по-напред от обичайното с цел да не ми излита дъската, карам с леко събрани пети (като Ч. Чаплин) и се опитвам да съм по-легнал (незнам дали е правилно, но така ми друска по-малко).

При по-големи и подредени вълни се опитвам да карам успоредно на тях в основата на вълната и след 20ина метра я пресичам на място което е полегато и хващам следващата за да не ме изхвърли на брега.

По и срещу вълни....това е мечтата на всеки, но трудно се намират такива условия.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #2 -: 09.08.2007 18:21 »

На мен ми прави spin-out понякога като подскочи дъската, затова гледам като наближа вълна да пусна по вятъра,  т.е. да пресека вълната що годе успоредно на нея, а ако подскоча гледам пак да приводня по вятъра, с изпъване на предния и свиване на задния крак.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
polkovnika
Вятърничав
Публикации: 233

we will never walk alone

« Отговор #3 -: 10.08.2007 10:28 »

Drinks Срещу спин аута - след като си на глисаж, с предната част на стъпалото на задния крак трябва малко да се натиска налъма, така,че освен да подържаш дъската успоредна на водната повърхност, особено при остри курсове, да закантваш  леко и външния ръб на сърфа.Общия метод е по- гопляма финка докато натрупаш умения за халсово каране. По принцип на вълна на всеки му се случва да изпада в спин аут. Важно е бързо да излезеш от него без да се откачаш от въжетата или както казва Юли - "ЛАПИЧКИТЕ".

Now Kite -  NORTH Evo -12, NORTH Evo 9, LIQUID FORCE Wow 7, Wow 5,  2side board -Undergraund, Directional board RRD COTAN 5.6,
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #4 -: 14.08.2007 17:31 »

Ако ти е слаб вятъра издебваш някоя вълна и я използваш като налкон за да засилиш дъската и да изглисираш Yeee

The Best Of The Best
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #5 -: 14.08.2007 20:02 »

Ако ти е слаб вятъра издебваш някоя вълна и я използваш като налкон за да засилиш дъската и да изглисираш Yeee
Хехе това вчера го направих на една вълничка на Дъбник... Yes

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
haimanov
Духовит
**
Публикации: 123

« Отговор #6 -: 30.08.2007 14:48 »

И аз да споделя моя опит със spinout-а и глисирането на вълни. По принцип вълните на Черно море са малко нехарактерни, защото за изключително къси, което прави появата им доста начесто. По принцип за мен най-гадната ситуация е да няма достатъчно вятър, а вълната да ти е към десния борд, скоростта понякога ти става по голяма от вятъра и като се "дръпне вълната" малко "увисваш", ако има вятър този проблем го няма.
Споделям мнението на Юли, когато има големи вълни и аз предпочитам да карам доста полегнал и да не натискам въобще дъската, когато стане spinout отварям платното и натискам на предния налъм за да я вкарам в "правия път", тази година (преди 3 седмици) хванах хубаво време на Св. Влас (8 м/сек.), а там има възможност да караш почти с/у вълните ... и се получават доста добри скоци.

По и срещу вълни....това е мечтата на всеки, но трудно се намират такива условия.

Та на това време с един Мистрал Vision 191l (платно 6.0)  беше почти невъзможно да се кара (аз съм около 70кг.) почти на всеки скок ужасен spinout и много натискане на налъма.
Но определено по мое мнение колкото си по-легнал е по добре.
А глисажа по вълните ... много зависи от вятъра.

Boards: BIC Techno-E 135l,
Sails : NS 6.0
70kg
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #7 -: 30.08.2007 15:27 »

Та на това време с един Мистрал Vision 191l (платно 6.0)  беше почти невъзможно да се кара (аз съм около 70кг.) почти на всеки скок ужасен spinout и много натискане на налъма.
За да намилиш този ефект карай по-изправено преди скока, наведи мачтата назад и дръж коленете "по-меки" при приводняването.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #8 -: 30.08.2007 17:21 »

.....използваш като налкон за да засилиш дъската и да изглисираш Yeee

Най-добре да намерите някой язовир с по-голям наклон и да се засилите по нанадолнището - така се учи най-лесно глисирането

(:-pp) (:-pp) (:-pp)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #9 -: 30.08.2007 17:23 »

...... да няма достатъчно вятър, а вълната да ти е към десния борд, скоростта понякога ти става по голяма от вятъра и като се "дръпне вълната" малко "увисваш"...

На това му се вика на сърфистки език: "вълната е повече от вятъра". Наистина е гадничко и по-добре да се пие бира при такова време! Няма никакво люлеене (поне в началото....)
 Mr. Green Drinks Mr. Green

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
haimanov
Духовит
**
Публикации: 123

« Отговор #10 -: 30.08.2007 17:30 »

На това му се вика на сърфистки език: "вълната е повече от вятъра". Наистина е гадничко и по-добре да се пие бира при такова време! Няма никакво люлеене (поне в началото....)
 Mr. Green Drinks Mr. Green

Да де ... ама като е имало вятър ... и се замъкнал до Несебър, при връщането стават такива неща Smile
Иначе за пиенето на бирата .... съм много за ! Smile

Boards: BIC Techno-E 135l,
Sails : NS 6.0
70kg
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: