Както си бях намислил отидох на кратка изследователска мисия из Гръцко. При липса на прогноза за остров Гьока тази за остров Корфу ми се видя добра. Краткото резюме от 3те дена там е:
Не става за уиндсърфинг или поне прогнозите са далеч от истината, но Корфу е чудесно място и времето прекарано там не е загубено. Препоръчвам да се посети.
В подробности:
Уиндсърфинга : Прогнозата беше много добра но после видях че е паднала. Закъснях с един ден и за 3 те дни успях да карам само един. Другото време (два дни) нямаше вятър. В деня когато духаше беше добре. Карах 5 часа след обяда със 7.5 метра. На моменти бях owerpowered, но в момента в който ригнах 6цата и вятъра падна. Вятъра може да се усилва и пада но е равномерен и не така поривист както в България. Спота е Issos Beach, мога да дам подробности ако някой иска да знае как точно се стига до него. Това място
http://www.corfu-windsurfing-centre.com/homepage.html дето го бях намерил в интернет се оказа че го има само във въображението на създателите си. Но на плажа намерих малък немски клуб който даваше сърфове HiFly за начинаещи. Имаха обаче и няколко добри дъски и платна. Вятъра е cross shore, навътре има както винаги с 1-2 възела повече, но и повече чоп, че дори и малка вълна. 100 метра от брега водата е до гърдите и е съвсем равно защото има лек завет от посоката на вятъра. По-издадения навъре пясъчен нос спира малко вятъра но и вълните. Плажа е хубав, огромни пясъчни дюни продължаващи с километри сигурно. Хората са малко. Наблизо има и езеро, но не отидох да пробвам как е там. Беше само един ден, но се разбих от каране, JPто направо летеше.
Пътя : На отиване го взех за 10:30 часа с кола, а на връщане за 9:30-10 часа. През по-голямата част от времето на отиване валя, на моменти беше порой с много ниска видимост. Пътя с ферибот е 2 часа ако е от Игуменица до град Корфу и 1 час ако е от Игуменица до град Лефкими. Така като цяло от София до острова се стига за 12 часа с 1-2 спирания и почивки. Разстоянието София Игуменица е 620 км, като между 80 и 90 са доста кофти планински завои на тесен път. Между 200 и 250 км са по магистрали (Via Egnatia и малко в България около София). Ферибота до Лефкими е 22 Евро за кола в едната посока и 4.50 на човек. До град Корфу е 30 евро за кола и 6.50 за човек. Цената на бензина в Гърция е като тука .99 до 1.10 Евро за 95, на различни бензиностанции е различно.
Спането: Август и юли е най-скъпо. Бях на къмпинг и ми излезе 12 евро на ден за колата мен и наем на палатка. Стая за двама може да се наеме за 30-35 Евро на ден. Цените юни и септември падат наполовина, така че тогава е съвсем прилично. Дори и август е пълно със свободни стаи, защото острова е огромен. Както в БГ са изкарали отвън надписи, което говори само по себе си . За хотели не питах, но май почват от 40 Евро нагоре. Отново извън най-натоварените месеци, цените са много по-човешки.
Преживяването: Наричат Корфу вечно зеления остров, а Джерълд Дарел го нарича Градината на боговете. Може да се видят тополи палми и кипариси едни до други. Но най-много са маслиновите дръвчета и кипарисите. Много цветя, зеленина пищна разстителност. Има много неща за гледане. Сградите са като правило максимум до 3 етажа и от едно време още се строят във венециански стил. Изключение е само град Корфу. Стария град и многобройните по-малки градчета разпръснати по целия остров предлагат страхотни гледки. Такова разнообразие от плажове, растителност и пейзажи трудно могат да се видят на едно място. Половината поне от острова ако не и повече са планини. Най-високия връх е 950м. Особенно ми хареса Палеокастратица. Това е курорт на западния бряг. Кристално чиста вода със синьо зелен цвят, който бях виждал до този момент само по снимките на списанията, на фона на скали, стръмни брегове и зелени планини. Снимах много, осветлението привечер в стария част на Корфу, а и не само там е вълшебно. По-нататък може да напиша повече подробности, но тъй като не са свързани с в уиндсърфинг, засега ги спестявам.
Храна: По кръчмите не е чак толкова скъпо. Както и в магазините храната е със същата цена както в България само че в Евро, т.е два пъти по-скъпа.
Извода който се налага е че западната част на Гърция не е подходяща за уиндсърфинг и прогнозите за Корфу примерно не ми изглеждат реални. Възможно е да съм уцелил безветрен период, но ме съмнява. Островите в егейско море пък са скъпи ако иска човек да иде с кола, така че в крайна сметка Гърция остава като място където човек може да иде веднъж дваж за да го види и покара, но не и място където може да се ходи постоянно. Спането извън юли и август според мен не е проблем. Проблема е скъпия ферибот до егейските острови.
Лично на мен Корфу ми хареса и с удоволствие бих отишъл там извън сезона. Такова хубаво място с толкова много неща за гледане а и не само, което е на 600 км от София, при положение че морето е на 400-450 км, заслужава да се посети.