21.11.2024 21:38
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Глисиране  (Прочетена 17309 пъти)
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« -: 20.01.2007 15:51 »

Може ли дъска с шверт да глисира? Не знам точно какво имате предвид под глисаж, но предполагам че е хлъзгане на дъската по повърхността на водата с висока скорост.  :-O-:

Пробвал съм понякога да карам без да пускам шверта, а понякога просто забравям да го пусна, ама по някое време усещам, че нещо дъската не може да се управлява много-много, а и някак губи скорост, несатбилна е, та се сещам и като го пусна, всичко се стабилизира и си идва на мястото. И като гледам новите дъски без шверт, имам някакви притеснения, че ще дойде ден когато ще се кача на такава и ще имам пак същите проблеми с управлението. Е, то сигурно така е направена че да може да се кара, щом го правят хората, ама все пак, това е естеството на въпроса ми. И, струва ли си да се опитвам да карам тази дъска без да пускам шверта, за да свиквам без него, или само ще се мъча?

Въпросите които задавам, понякога може да са малко странни, но съм почти самоук, само каквото съм чел и гледал и после практикувам...

Поздрави от Враца!

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #1 -: 20.01.2007 17:43 »

Може ли дъска с шверт да глисира? Не знам точно какво имате предвид под глисаж, но предполагам че е хлъзгане на дъската по повърхността на водата с висока скорост.  :-O-:
Оооо, като изглисираш, веднага ще разбереш, какво имаме предвид :D:

Често казано, не съм чувал дъска да е глисирала със спуснат шверт ...

Цитат
И, струва ли си да се опитвам да карам тази дъска без да пускам шверта, за да свиквам без него, или само ще се мъча?
Е, па, струва си, защо не, таман ще глисираш Smile, само дет по-трудно ще качваш, ама то и на това трябва да се научиш - да качваш без шверт и не на глисаж.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
The Bear
Отнесен от вихъра

Цецо от Враца

« Отговор #2 -: 20.01.2007 18:22 »

Хмммм, ами ти как разбра първия път, че започваш да изглисирваш? :/ Майтапа настрана, всеки пише глисираш, изглисирваш, ама на мен не ми е ясно какви фактори трябва да са налице, за да се случи това, и какво точно представлява... taz

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #3 -: 20.01.2007 18:40 »

Еее, то някой физик ще трябва да го обясни.  Глисиране е когато дъската се държи на повърхността на водата, НЕ от плаваемостта, а от скоростта.  Представи си как хвърляш плоски камъчета по водата, за да правиш "жабки". Е, това е глисаж, камъчетата всъщност глисират.

Повярвай, като изглисираш няма начин да не разбереш :D

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
The Bear
Отнесен от вихъра

Цецо от Враца

« Отговор #4 -: 20.01.2007 19:41 »

Ммммм, ясно.
Благодаря!
Де факто почти летиш, а водната повърхност ти служи само за направляваща.

Mladen
Полъх
*
Публикации: 62

« Отговор #5 -: 20.01.2007 20:11 »

Здравей , The Bear
Аз също бях самоук , докато не попаднах на този форум , и за 4 години не бях стигнал много напред . Какво имам впредвид : Първо от форума си изтеглих едно разкошно учебно филмче / има го някъде из форума , мисля че е в "галерия" / , което въпреки , че е на немски и , че е старичко е страхотно помагало . Второ : научих се да ходя да карам на "прогноза" , което ще рече когато има СИЛЕН вятър , защото явно уиндсърф се кара когато има уинд , т.е. вятър . За 4 прогнози това лято се научих да излизам от време на време на глисаж / въпреки , че още немога да вляза в налъмите /страповете/ , защото дъската ми е стар модел и е с доста тясна задна част , а аз съм доста тежък / , да правя старт от брега и воден старт. А сега на въпроса ти : първо ако смениш швертова дъска с такава без шверт и с по-малък литраж , знай че всеедно започваш отново да се учиш / поне при мен беше така / и второ : за да се опитваш да глисираш основното / поне според мен / е да се научиш да изнасяш центъра на тежеста на тялото встрани / не назад / извън дъската . Това може да се постигне при по - силен вятър и с подходящо за твоето тегло платно . Когато се получи бъди сигурен , че ще разбереш за какво става дума  и че най-вероятно първоначално малко ще се стресираш , но няма да се плашиш , почти при всички е било така . На пролет като се стопли времето , следи форума и непремено намери време и начин да дойдеш на Дъбник при някоя прогноза и знай , че ще ти се преобърне предствата за каране на сърф . Чао . С поздрави от Трявна .

Ако работата ти пречи на удоволствията / сърфа , ...... и ...... / - зарежи я !!!
dee
Буревестник
Публикации: 706

www.archstudioperfect.com

« Отговор #6 -: 25.01.2007 10:16 »

Последно, може ли да се излезе на глисаж без да се влиза в налъмите? На мен никак не ми се струва естествено това с налъмите и за това и не се опитвам много да влизам в тях. Предполагам, че трябва, ама наистина не се чуствам много комфортно на задния край на дъската даже и в по-силно време.  :-O-:

RRD Freestyle Wave 90
Exocet SL 71 - 118l
Search 4,2
Force 5,3
Fusion 6,1
Ride 7
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #7 -: 25.01.2007 13:02 »

Последно, може ли да се излезе на глисаж без да се влиза в налъмите? На мен никак не ми се струва естествено това с налъмите и за това и не се опитвам много да влизам в тях. Предполагам, че трябва, ама наистина не се чуствам много комфортно на задния край на дъската даже и в по-силно време.  :-O-:
За да може дъската да излезе не глисаж, ти не трябва да тежиш върху нея, а тялото ти трябва да е изнесено назад и настрани. Тогава се облягаш изцяло на платното, за да олекотиш дъската и тогава тя вдига (при достатъчно ватър за съотетната кавадратура платно) такава скорост, че ако не си в налъмите, някоя вълничка може да те изхвърли и да направиш "човка". Не, че не можеш да глисираш ако не си в налъмите, ама влезеш ли там всичко се променя и това всъщност е истинското каране. Всичко олеква и управлението е много по-лесно, а и ти си много по-стабилна.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #8 -: 26.01.2007 15:40 »

Наистина може да се глисира и без да си в налъмите, но Единственото и истинско каране е когато си в налъмите. Само в тях е комфортно и караш без да изразходваш много енергия и да се мориш. Влезнеш ли, ще осъзнаеш, че това е първото ти истинско каране. Това беше най-щастливия ми ден в живота (който по принцип е прекрасен). Всеки ден каране без налъми е тотално загубен. No nalumi, no kef. По-ясно не бих могъл да се изразя.
В заключение от тук нататък, всако каране трябва да ти е свързано с опити да влезнеш в налъмите ( и в четирите, респективно трите) което е най-естественото нещо на света.

P.S. Леле колко съм мъдър, направо се плашим :D

dee
Буревестник
Публикации: 706

www.archstudioperfect.com

« Отговор #9 -: 27.01.2007 14:45 »

Ок, сякаш всичко е ясно (освен онова за 4-те налъма  Smile). На мен за сега ми се струва че на задния край на дъската губя стабилност,но може би в налъмите ще е друго.  OK

RRD Freestyle Wave 90
Exocet SL 71 - 118l
Search 4,2
Force 5,3
Fusion 6,1
Ride 7
Sunny
Администратор

« Отговор #10 -: 28.01.2007 19:35 »

Ок, сякаш всичко е ясно (освен онова за 4-те налъма  Smile). На мен за сега ми се струва че на задния край на дъската губя стабилност,но може би в налъмите ще е друго.  OK
Според мен е нормално да губиш стабилност, защото тогава скоростта е по-голяма и неравностите по водата се опитват да те изхвърлят от дъската. Само налъмите ще ти дадат желаната сигурност. Но не трябва да се изнасяш само назад, а и настрани.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #11 -: 28.01.2007 21:17 »

Наистина може да се глисира и без да си в налъмите, но Единственото и истинско каране е когато си в налъмите. Само в тях е комфортно и караш без да изразходваш много енергия и да се мориш. Влезнеш ли, ще осъзнаеш, че това е първото ти истинско каране. Това беше най-щастливия ми ден в живота (който по принцип е прекрасен). Всеки ден каране без налъми е тотално загубен. No nalumi, no kef. По-ясно не бих могъл да се изразя.
В заключение от тук нататък, всако каране трябва да ти е свързано с опити да влезнеш в налъмите ( и в четирите, респективно трите) което е най-естественото нещо на света.

P.S. Леле колко съм мъдър, направо се плашим :D

Еееее, Шмит, ти направо ме разби! Аз досега си мислех, че истинското каране започва, когато се закачиш с трапеца. Таман реших, че съм станал "истински", а то какво излиза??? Това лято не стигнах до налъмите.  :-O-: Айде, другото лято ще ги мъча. Само дето на наш'то море не излиза много вятър - нито за глисаж, нито за налъми.  :-O-:

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
dr bre
Вятърничав
Публикации: 205

« Отговор #12 -: 16.08.2007 14:55 »

Оооо, като изглисираш, веднага ще разбереш, какво имаме предвид :D:
Така си е веднага ще разбереш. Това е като гимназията - първо само си целувал после ... глисираш :D :D :D
Sunny
Администратор

« Отговор #13 -: 24.08.2007 11:26 »

Ами аз не съм много съгласна с Shmit. За мен е било удоволствие всеки път, когато съм на сърфа. А когато постигна нещо като например в началото да отида до някъде и да се върна съм била толкова щастлива, че цяла нощ съм сънувала карането Yes Yes Yes Съгласна съм обаче, че истинското каране е в налъмите. Каквото и да правите трябва да се стремите към това, защото всичко в уиндсърфа е поректирано така, че каращия да е в налъмите. Тогава всичко става леко и лесно. Но пътя до налъмите не е лесен и всеки го знае. Иска се много каране. venelin аз съм сигурна, че още тази есен в Турция ще почнеш да правиш опити за налъми, защото там условията са перфектни - има подходящ вятър и морето е абсолютно гладко. Само ще трябва да се престрашиш да пуснеш дъската по вятъра, да увиснеш на платното, за да не и тежиш и тогава да атакуваш налъмите OK

Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #14 -: 24.08.2007 14:13 »

Еееее, Шмит, ти направо ме разби! Аз досега си мислех, че истинското каране започва, когато се закачиш с трапеца. Таман реших, че съм станал "истински", а то какво излиза??? Това лято не стигнах до налъмите.  :-O-: Айде, другото лято ще ги мъча. Само дето на наш'то море не излиза много вятър - нито за глисаж, нито за налъми.  :-O-:

Що чак другото лято??? Островът Септември звучи добре!!!Пък и от утре,ще бъдеш с една година по-опитен сърфист !!!  (:-pp) :О:

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: