21.11.2024 21:25
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Камберни платна - за и против ?!?  (Прочетена 18900 пъти)
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« -: 08.10.2007 17:44 »

Някой знае ли,дали има някаква съществена разлика в поведението на 2, еднакви като квадратура RACE платна(8.5 )-съответно с и без камбери .Трябва да направя нелек избор,така че всякакви мнения за плюсовете и минусите м/у двете са  hi

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #1 -: 08.10.2007 17:47 »

Някой знае ли,дали има някаква съществена разлика в поведението на 2, еднакви като квадратура RACE платна(8.5 )-съответно с и без камбери .Трябва да направя нелек избор,така че всякакви мнения за плюсовете и минусите м/у двете са  hi

Няма истинско RACE платно без камбери - там се гони най-добрата аеродинамика.
Предполагам имаш предвид някакво FREERIDE или FREERACE платно.

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #2 -: 08.10.2007 17:59 »

Според мен единствения минус на камберните платна е ,че водния старт е малко по-труден и то докато го извадиш от водата.От там нататък по отношение на поведението на платното по време на движение няма сравнение с никое друго платно.А за квадратура над 8кв. изобщо не трябва да се мисли за друго платно.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Eddie
Модератор

« Отговор #3 -: 08.10.2007 18:03 »

Няма истинско RACE платно без камбери - там се гони най-добрата аеродинамика.
Предполагам имаш предвид някакво FREERIDE или FREERACE платно.
Наистина става дума за FREERACE платно.  oops

Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
marino
Буревестник

« Отговор #4 -: 08.10.2007 18:31 »

Наистина става дума за FREERACE платно.  oops
OK :1:

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #5 -: 08.10.2007 19:15 »

В днешно време трябва да се обърне внимание и на това каква мачта иска даденото платно. Има камберни платна (повечето) които искат SDM (нормална) мачта с много карбон, но в последно време има и такива само за RDM. Ако ще се състезаваш или искаш да използваш пълноценно едно рейсово оборудване трябва и да го "въоръжиш" с подходящи материали. За гика при тази квадратура може да се направи компромис и с алуминиев, но с мачтата за съжаление компромис не може да се направи.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Eddie
Модератор

« Отговор #6 -: 08.10.2007 19:41 »

В днешно време трябва да се обърне внимание и на това каква мачта иска даденото платно. Има камберни платна (повечето) които искат SDM (нормална) мачта с много карбон, но в последно време има и такива само за RDM. Ако ще се състезаваш или искаш да използваш пълноценно едно рейсово оборудване трябва и да го "въоръжиш" с подходящи материали. За гика при тази квадратура може да се направи компромис и с алуминиев, но с мачтата за съжаление компромис не може да се направи.
Просто искам да мога да карам и на слаб вятър,за да напредвам.Не държа да е рейсово оборудването-най малкото,нивото ми е такова засега,че едва ли ще мога да извлека и половината от него.Затова си мислех,че едно freerace платно-нова концепция,би ми свършило работа на този етап!?! :-O-:Направи ми впечатление,че всички водещи производители предлагат големи квадратури и без камбери  hmmmm

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #7 -: 08.10.2007 20:10 »

Направи ми впечатление,че всички водещи производители предлагат големи квадратури и без камбери  hmmmm
Така е, съвременните платна са резултат на дългогодишни тестове. Всичко което можеш да изтискаш от нормалното каране което правим повечето в БГ можеш да получиш от добре проектирано безкамберно платно. Във форума има и състезатели и любители на камберните платна които могат да ти кажат колко малка е разликата (вероятно даже в минус за камберните) между тях за обикновенно фрирайд каране.
Според мен основния плюс на камберните платна е, че издържат повече на overpower и имат стабилен профил на силен вятър.
Минусите са, че по-трудно се обръща, по-тежко е, по-трудно се ригва и най-важното е което казах в горното мнение - новите искат RDM висококарбонова мачта.
Като краен резултат се получава почти два пъти по-скъп риг за съвсем малко повече перформанс, който на този етап едва ли ще усетиш. Не споря за преимуществата на камберите но според мен не ти трябва такова платно освен ако не го вземеш на старо.
Брей какъв писател се извъдих  :D ty

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #8 -: 08.10.2007 20:49 »

Ако взимаш race платно ти трябва не само мачтат да е многокарбонова, а е препоръчително да е от същата марка както и платното.Колкото по- голямо е платното,  толкова е по капризно за мачтата с която е проектирано.Някой спомена ли нещо за удължителите за race платната(става въпрос за по големите)? :D

Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #9 -: 09.10.2007 00:25 »

Някой спомена ли нещо за удължителите за race платната(става въпрос за по големите)? :D
Не ама такъв удължител струва колкото цялата ми мачта Censored
Рейсово не значи ли състезателно или аз нещо се бъркам? Преди време ми набутаха приятели Hmm taz едно 8.5кв с 4 камбера, карбонов гик и 100% мачта angry :#@: taz. Обясниха ми как само с него ще мога да карам на морето! Дръжки!!! Поне още квадрат ми трябваше отгоре, мачтата се счупи само 3 месеца след това както си беше ригната и чаках да духне (оказа се че това било нормално taz taz taz) а гика не се сгъва достатъчно и така си ми седи в мазето защото вече не искам д чуя за платно по-голямо от 7.5кв. Ако няма вятър за него значи трябва да се изръсиш с още 3000-3500 за нов или около 2000лв за ненужните буклуци на ПРИЯТЕЛИТЕ taz taz taz
Ох, извинявам се за тона, но още не мога да си простя глупоста.

The Best Of The Best
marino
Буревестник

« Отговор #10 -: 09.10.2007 09:04 »

Пак ще се включа,защото Еди говори за големи квадратури.1.RDM мачти изискват само малките квадратури от 7,0кв. надолу.2.Удължител за такова платно струва около 100$,но с малко повече усилие може да се опъне и с друг.3.Наистина опъването е малко по-особено,но когато свикнеш е много лесно.4.Наистина мачтата трябва да е проектирана за това платно и да е висок % карбон,но чупенето се получава от неправилна експлоатация/постоянно ригнато платно,оставена продължително на слънце,пясък и т.н./.Освен това за всички платна е по-добре да се ползва такава мачта.Всички тези "минуси" се изразяват преди да влезнеш във водата.Влезнеш ли във водат имаш само плюсове и съвсем не вярно,че се върти по-трудно.А примерно 4-ри камбера по 20гр. единия,става 80г.,едва ли са толкова много. Yeee

SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #11 -: 09.10.2007 09:43 »

Карането с голямо платно е голям кеф. Съвсем различно е чувството от това да караш с малко. С мако платно ми харесва повече, но с голямо е друга дисциплина и не е за изпускане. Друг плюс е че карането ти се увеличава с около 30% за година. Важно е обаче голямото платно да ти е читаво, защото при големият материал най-много се усещат кусурите на платната.

донт лай
Полъх
*
Публикации: 34

« Отговор #12 -: 09.10.2007 10:30 »

Ако не смяташ да се състезаваш забрави за камберно платно и мачта 100%.Камберно платно се кара само на овърпауър,иначе е много тежко и ше те измори два пъти по бързо.Високия карбон стандартни мачти са консуматив-чупят се като клечки за зъби-освен ако не обичаш често да си ги сменяш Mr. Green
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #13 -: 09.10.2007 11:16 »

Твърдо ЗА камберни платна в големите (над 7 кв.м.) размери.  Много по-стабилно, много по-голям обхват (в смисъл минимална/максимална скорост на вятъра).

Камберно платно не означава RACE.  Аз си карам Ezzy Infinity 7.5 кв.м с два камбера, което си е нормално freeride платно, ригва се лесно и си го карам с нормална евтина SDM мачта.

ПП. А пък за водния старт, аз си го повдигам с глава и заради големия камбер мога да дишам отдолу :D

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Eddie
Модератор

« Отговор #14 -: 09.10.2007 11:32 »

Твърдо ЗА камберни платна в големите (над 7 кв.м.) размери.  Много по-стабилно, много по-голям обхват (в смисъл минимална/максимална скорост на вятъра).

Камберно платно не означава RACE.  Аз си карам Ezzy Infinity 7.5 кв.м с два камбера, което си е нормално freeride платно, ригва се лесно и си го карам с нормална евтина SDM мачта.

ПП. А пък за водния старт, аз си го повдигам с глава и заради големия камбер мога да дишам отдолу :D

Мисля че и Захо кара същото само че е 8.5 -тази събота го видях в action  bravoo :1: bravoo

Страници: 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: