1. Камберите спомагат да караш на по-слаб вятър.
2. Формулските платна са направени за слаб вятър около 4 м/с може да се изглисира и за целта имат 4 или 5 камбера.
3. На race платна над 7 м2 е препоръчително използването на система на гика(по -големите race гикове имат на задният нок само ролки и трябва да се използва само система).Ако караш с даден материал и вятъра ти е слаб отпускаш системата и се получава по-голям джоб тоест увеличаваш подемната сила.След като изглисираш може да се натегне платното.
Без да искам да обидя някой, мисля да споделя моите виждания по цитираните точки!
1.Не съм сигурен, че точно това е целта на камберите! Да прав си, че камберите помагат за по-лесното изглисиране при слаб вятър, но косвено!! Основната полза от камберите (и точно за това хорат се чудят как да набутат повече в рейс платната) е СТАБИЛНОСТТА, която платното получава, и то при СИЛЕН вятър - т. нар. заключен профил! А именно- колкото е по-стабилно платното, толкова по-малко турболенции, толкова струята, която минава покрай профила на платното, минава по оптималния път, съответно по-голяма скорост!!!!!! Целта на цялата тази галимация е ползването и удържането (контролирането) на възможно най-големи платна (F=PxS), за дадения вятър - т.е. OWER POWER ( разбира се като имаме едно на ум за "задгиковото устройство")!! Нагледен пример - аз едвам удържам 5,5 м2 freeride платно, а Жоро Зъболекаря минава покрай мене с 8 м2 като бързия за Мездра и не само, че не му е силно, а му е "тамам"
!!!! За слабия вятър, по-голамо значение има площта на платното, а не толкова профила!!! А защо косвено, защото трудно би се постигнал какъвто и да е профил на една "палатка" 9 м2 без никакви камбери!!!!???
2. "Формулските платна" са направени за "формулските" ДЪСКИ, които могат да носят до 12,5 м2, за да могат да грисират
И на 4-5 м/с вятър, и имат 4-5 камбера, за да се справят
И на 10 м/с!
3. Тази прословута система, служи за финна корекция на профила на платното при различните курсове _пускане, качване и т.н., а не за ранно изглисиране ( провярвай ми, при 10 м/с с 10 м2 платно, изглисирването не е проблем).
Смятам, че достатъчно добре аргументирах съвета ми към на Eddie, който познавам, и не бих му препоръчал подобна СКЪПА, ТЕЖКА, КАПРИЗНА играчка!!!
Поздрави!!!