01.11.2024 06:44
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Дайте малко съвети  (Прочетена 5828 пъти)
stoil
Повей

Публикации: 2

« -: 04.07.2005 23:08 »

Здравейте. Може да се каже, че съм почти начинаещ. Нямам време и възможности да се запиша на училище. Имам следните проблеми с които не ми се отдава да се справя: При по-силен вятър, като се закача с трапеца и стъпя по-назад на дъската или в стъпенките, дъската започва да се завърта срещу вятъра и губя скорост. Друго което често ми се случва: по някъкъв начин хващам добра посока и набирам скорост. После платното ме дръпва и дори да отпусна задната част на гика излитам напред както съм си закачен с трапеца. Какво се прави в тези случаи ?
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #1 -: 05.07.2005 02:28 »

За вторият проблем за да ти се отговори правилно трябва да те видя какво правиш. Вероятно пускаш много по вятъра. Опитай да караш по- приклекнал, задължително влез и в двата налъма, изпъвай ръцете, наведи задния нок още малко към водата...

Успех!

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
vlad
Духовит
**
Публикации: 194

« Отговор #2 -: 05.07.2005 08:12 »

За да стъпиш по-назад дъската трябва да глисира :!:  :!:  :!:
При това положение опората е вече съвсем различна. Като четеш специално моите препоръки на посочения адрес имай предвид това.

Качването срещу вятъра в първата ситуация почти 100 % се дължи на това, че тежиш върху кърмата на дъската. Трябва да изнесеш тежестта си извън нейната площ, да я освободиш, за да излезе над повърхността. Сигурен белег, че тежиш върху кърмата е вирнат нос и зигзагообразно движение.

Силният вятър ти позволява да изнесеш тежестта си извън дъската, т.е. - видимо да легнеш навън или назад от диаметралната равнина на дъската. За да се чувстваш уютно трябва да си влязъл поне в предния биндунг(налъм) на дъската.
Освен това, възможно е и да държиш гика прекалено близко до предния нок (до мачтата). Пробвай да го хванеш по-назад, но така, че да се усещаш комфортно. Това ще ти позволи и да наведеш рига към кърмата, както казва Юли.
Като навеждащ рига назад обаче ДРЪЖ РАМЕНЕТЕ НАПРЕД :!:  :!:  :!:
Иначе нищо няма да се получи - резултатът ще бъде същия. Целта ти трябва да бъде да изнесеш тежестта си както извън площта на дъската, така и напред, към носа. Гарантирам успех!!!

Имай предвид и всичко това, което ти казва Юли.

И още нещо. Изхвърлянето се дължи или на прекомерно силен вятър, или на голямо съпротивление на дъската. Иначе казано това ще се получи 100 % при първата ситуация и там оправия няма, освен да се окичиш с допълнителен товар, та да му противопоставиш допълнителна тежест Twisted Evil

При втория случай причината може да се крие в това, че се противопоставяш на вятъра преди дъската да е тръгнала по него. Така се получава яка спирачка и мятането е съвсем закономерен резултат. За да го избегнеш трябва да позволиш на дъската да тръгне, едва след което да се опреш на вятъра.

Много е възможно причина за това да е и прекалено голяма дъска за конкретния вятър. Там вече няма начин - сменяй я, ако искаш да караш на такъв вятър.
stoil
Повей

Публикации: 2

« Отговор #3 -: 05.07.2005 17:56 »

Благодаря и на двамата за изчерпателните отговори. Действително дъската ми е малко голяма- 160 литра, а аз не съм тежък-70кг. Явно ще я покарам още малко и ще си взема друга. Колко литра ще са подходящи за мен ? Карам от около 1 година. Платното ми е 7.4 кв.м.
Юли
Администратор

« Отговор #4 -: 05.07.2005 18:17 »

По-скоро зависи от силата на вятъра. За около година вероятно към 120л ще са ти удобни, най-дълго се кара с 120л-130л, минимума който можеш да вземеш на тоя етап е към 100л.
И на 140л да се качиш в началото можеш да се шокираш или отчаяш. Знай, че това е само за малко.....бързо се свиква Wink

nttman
Повей

Публикации: 3

« Отговор #5 -: 18.11.2021 16:16 »

Привет!Напълно начинаещ съм и искам съвет! Какъв надуваем падъл борд да си купя с перспектива да сложа и платно ,между два варианта: 1.Hydro Force Freesoul 3Tech WS 11'2" и 2.STX WS Freeride 11'6"
Юли
Администратор

« Отговор #6 -: 18.11.2021 16:50 »

Добре дошъл във форума nttman hi

Зависи с какво платно ще се кара и колко тежи каращият. И двата модела са нисък клас, съответно не очаквай чудеса. Не могат да заместят твърдият уиндсърф. Може да стане само за първи стъпки или просто да се забавляваш на слаб вятър.
Дори високият клас падъл борд, с възможност за платно едва се справя. Ако искаш обратното - надуваем уиндсърф с който можеш и да гребеш, там нещата са по-различни. Поръчали сме няколко модела с различна големина и скоро би трябвало да са налични.

nttman
Повей

« Отговор #7 -: 18.11.2021 18:52 »

Добре дошъл във форума nttman hi

Зависи с какво платно ще се кара и колко тежи каращият. И двата модела са нисък клас, съответно не очаквай чудеса. Не могат да заместят твърдият уиндсърф. Може да стане само за първи стъпки или просто да се забавляваш на слаб вятър.
Дори високият клас падъл борд, с възможност за платно едва се справя. Ако искаш обратното - надуваем уиндсърф с който можеш и да гребеш, там нещата са по-различни. Поръчали сме няколко модела с различна големина и скоро би трябвало да са налични.
.     Искам просто да се забавлявам с децата,търся здравина и сигурност,така че се чудя от двата модела,вторият който писах е с 360 лв по-скъп,дали си заслужава,ако можеш помогни ми ,виждам че си разбираш от работата! Лека вечер!
Юли
Администратор

« Отговор #8 -: 19.11.2021 09:03 »

Зависи от теглото на каращите, за децата няма значение кой ще бъде. По принцип по-малкият трябва да е достатъчен, но той се помпа само до 15psi, което е малко. Ако всички сте леки, би трябвало да ви свърши работа.
Все пак бих те насочил към по-реномирани марки, със сигурност би спестил някои неприятности в бъдеще.
Успех OK

nttman
Повей

« Отговор #9 -: 22.11.2021 10:02 »

Привет! Ще послушам съвета ти,доверявам ти се изцяло! Спрях се на два варианта:1.Jobe Aero Venta 9,6’  и  2.STX WS Freeride 11,6 ‘. Ако имаш време и желание,моля те погледни им характеристиките и ми кажи кое да си взема! Приятен ден!
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: