XCite
Духовит
Публикации: 166
|
|
« -: 26.11.2007 19:30 » |
|
Може ли тука майсторите да ме открехнат за различните типове ски, които са в момента на параза. Значи карвинг и фрирайд са ми горе долу ясни - едните са за писти, другите за пудрата и всичко що е извън пистите. На хартия all mountain и all round горе долу са ми ясни, но въопроса ми е : Има ли смисъл от тях. Как са като усещане спрямо карвинга. Не че ще сменям ски този сезон, просто ми е любопитно. Изглежда ми, че всичко междинно е форма на компромис. Популярни ли са all mountain, all round, за какво ги предпочитат ?
|
|
|
|
JP XCite 150l, Aerotech Phantom 6.2m Sailworks Retro 7.5m Hot Sails Maui 9.0m
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #1 -: 27.11.2007 15:04 » |
|
Здрасти XCite ! 1.Alpine Race модели - World cup i FIS.Като правило World cup серията е строго лимитирана и се продава (раздава) само на състезатели,които имат вече точки по FIS.FIS сериятя се продава свободно.И двете серии са в 4 категории -слалом SL,гигантски слаломGS,супер Г SGи спускане DHL.Слаломните са с най изразен карв профил,който намалява при следващите ,по скоростни класове-като правило,ската за спускане е абсолютно права.Общото за всички модели е,че са проектирани за писти тип "бетон",агресивно каране,имат макс. твърдост и наказват и най малката грешка.Освен това са скъпи и изискващи RACE автомати-също скъпи!!!Не се препоръчват дори и на много напреднали скиори. 2.Експертен клас - за много напреднали скиори,имащи много добър контрол над ските.Този клас ,макар и много близък до Race моделите,позволява здраво и бързо каране и на по трудни терени...родните писти например 3.Аll round - също за по-напреднали скиори,каращи при всякакви условия и терени.Изискват по-малко усилия от горните два класа. 4.Аll mountain - са доста по широки и позволяват както пистово така и извън пистово каране.Доста удачен избор за начинаещи и не толкова напреднали,както и за по-спокойни натури. 5.Freeride - много широки и стабилни ски за извънпистово каране - за повече подробности в тази категория,питайте SHMIT 6.Freestile - лесно се познават по еднакво заоблените краища.Пируети,салта и пр....Изключително еластични.
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #2 -: 27.11.2007 15:20 » |
|
В общи линии,ширината при пистовите ски се увеличава прогресивно от профи към любителските класове,с цел по- лесен контрол от начинаещи и средно напреднали .Трябва да се обърне сериозно внимание и на обувките - всеки клас ски изисква и съответните обувки. RACE моделите са максимално твърди , с нулев комфорт и даващи максимален контрол над ската.С придвижването надолу по скалата ,твърдоста намалява ,докато комфортат и удобството се увеличават.Обикновенно в сайтовете на производителите,може лесно да се ориентира,кои обувка за какъв клас ски са предвидени .
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
SHMIT
|
|
« Отговор #3 -: 28.11.2007 01:39 » |
|
Малка корекцийка по точка 5. и 6. Ските за фрирайд също могат да са със заоблени задници (туин тип). Основното което ги различава от фристайл ските е дебелината им под кракъ, която е от 85мм. нагоре. Най употребявани са фрирайд ски м-у 90 и 105мм. под кракъ. Фрирайд ските стават и за фристайл, докато фристайл ските са по-тънки и са доста тегави за извънпистово каране. Иначе , Еди даде много изчерпателен отговор. Аз по първите 4 точки нямам никакво понятие и ми беше много полезно и интересно.
|
|
|
|
|
|
|
XCite
Духовит
Публикации: 166
|
|
« Отговор #4 -: 28.11.2007 12:36 » |
|
Благодаря Eddie за наистина изчерпателния отговор.Чат пат чета за ски, модели, тестове и т.н. Това инфо ми беше полезно. SHMIT, ските дето ми ги избра ще ги карам и тая зима. За по-нататак ще гледам, но събирам инфо отсега .
|
|
|
|
JP XCite 150l, Aerotech Phantom 6.2m Sailworks Retro 7.5m Hot Sails Maui 9.0m
|
|
|
stenli_33
Повей
Публикации: 1
|
|
« Отговор #5 -: 17.05.2009 23:29 » |
|
[Здравейте !!! Интересуваме,каква височина на ските да взема, специално free ride ?Висок съм 185 см!!!Благодаря за информацията!!!
|
|
|
|
|
|
|
extremerider
|
|
« Отговор #6 -: 18.05.2009 04:00 » |
|
за мен лично 1.95...Shmit да си даде окончателното мнение 'щот аз са реших да навлизам във фрийрайда след фрийстайла
|
|
|
|
~A-H-D Fast Forward 149l.~ ~Starboard Formula 147l.~ ~A-H-D G Ride 90l.~ ~A-H-D Kauli Pro 75l.~ ~Gaastra Nitro 5 11.0~ ~Gaastra Nitro 5 9.3~ ~Arrows Craze 6.0~ ~Arrows Zest 4.7~ ~Arrows Impact 4.0~ THE SERIOUS ONE
|
|
|
marino
|
|
« Отговор #7 -: 18.05.2009 09:08 » |
|
Какво е това 1,95???Това са ски за супер G.Съвременните ски са между 1,65 и 1,75.Няма значение колко си висок.
|
|
|
|
РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
|
|
|
extremerider
|
|
« Отговор #8 -: 18.05.2009 18:52 » |
|
Какво е това 1,95???Това са ски за супер G.Съвременните ски са между 1,65 и 1,75.Няма значение колко си висок.
аз лично не бих влезнал със ска 1.75 в Целото, НО ги има и такива парчета Можеш да вземеш сайдкътовете на всеки по- сериозен производител на екипировка и да видиш как вървят размерите за извънпистовото...
|
|
|
|
~A-H-D Fast Forward 149l.~ ~Starboard Formula 147l.~ ~A-H-D G Ride 90l.~ ~A-H-D Kauli Pro 75l.~ ~Gaastra Nitro 5 11.0~ ~Gaastra Nitro 5 9.3~ ~Arrows Craze 6.0~ ~Arrows Zest 4.7~ ~Arrows Impact 4.0~ THE SERIOUS ONE
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #9 -: 18.05.2009 21:36 » |
|
За мое най голямо учудване,се оказва че дължини като 185/195 са съвсем нормални за хард кор моделите на съвременните фриирайд ски (Rosignol / Salomon за справка)
|
|
|
|
|
|
|
SHMIT
|
|
« Отговор #10 -: 19.05.2009 00:04 » |
|
[Здравейте !!! Интересуваме,каква височина на ските да взема, специално free ride ?Висок съм 185 см!!!Благодаря за информацията!!!
Всичко под 190см. ще ти е късо. Хората които за първи път си купуват ски за фрирайд обикновенно правят грешката да си купуват къси ски, мислейки, че ще им е по-лесно и че ще са по маневрени. Така направих и аз преди години. Хората дето разбираха ми говореха, ама аз не. Висок съм 174см. и си купих ски 176см. (заглеждах и 168см мислейки за маневроста) След няколко карания с новите ски в дълбоката пудра, един приятел със същият модел но 186см. ми даде едно кръгче и тогава разбрах че съм се преебал. Смисъла на това мое дълго (за мене) писане е, да разбереш, че не трябва да мислиш за неща които не разбираш, и да се довериш на хората които ги разбират тези неща. Ската за фрирайд трябва да е 7-10см по висока от теб, и да е с широчина под кракъ над 100мм. Всичко друго не става!
|
|
|
|
|
|
|
SHMIT
|
|
« Отговор #11 -: 19.05.2009 00:11 » |
|
Жена ми за пример е висока 152см и кара ски 165см. Две години ми пищя, че съм и купил твърде дълги ски. Купих и миналия сезон ски 155см Кара ги 2 пъти и пак започна да си кара старите. (става въпрос само за извънпистови ски ползвани по предназначение)
|
|
|
|
|
|
|
extremerider
|
|
« Отговор #12 -: 21.05.2009 18:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
extremerider
|
|
« Отговор #14 -: 22.05.2009 00:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|