Venelin
|
|
« Отговор #15 -: 08.09.2008 18:23 » |
|
Лелей, тука къв спор се е заформил само ico_burgas ако го прочете, ще се шашне. Чил, преди 4 години аз си купих 152 литра дъска и я карах само с 6,5 кв.м. платно. Беше ми страшно трудно да сляза от 200 литра учебна швертова на 152 л безшвертова дъска. Возене с 6,5 кв.м. ми беше предел. Ако дъската ми беше по-малка (не като литраж, а като широчина на палубата), сигурно щях да се откажа. Тъй като карам сравнително малко, едва сега започвам да усещам, че е дошло време да сменям дъската - и то с две нови: една формула и една с по-малък литраж. Според мен напредването е много постепенен процес, който започва от по-голяма дъска и по-малко ветрило. Колкото повече караш, толкова по-бързо напредваш, но стъпките са си същите. То затова и тоя спорт е скъпо удоволствие - с напредването трябва да актуализираш матряла. Хубавото е, че от време на време има сбирки и можем да поливаме "актуализациите"
|
|
|
|
"Do or do not. There is no try."
Board: Fanatic Shark 145 l. Sails: 8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free Skills: Freeride Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
|
|
|
Mod_One
|
|
« Отговор #16 -: 08.09.2008 18:28 » |
|
|
|
|
|
\\\ | /// \\ - - // ( @ @ ) -------o00o-(_)-o00o------- F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
|
|
|
marino
|
|
« Отговор #17 -: 08.09.2008 18:35 » |
|
А..а ДА.
|
|
|
|
РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
|
|
|
ico_burgas
Полъх
Публикации: 31
|
|
« Отговор #18 -: 08.09.2008 20:07 » |
|
всеки ден го следя спора и вече за другата година ще си взема трапец , за да мога да продължа да се уча . А по въпроса със свикването - като се качих на моята дъска (имам гречка ширината и е 62,5 а не 72,5 ) 1 ден само се мъчих да дигам платното , но на следващия вече карах , а сега вече се пробвам да дигам скорост и т.н , всичко е в постоянството .
|
|
|
|
Jp X-cite ride 110l ; 5m2 Gaastra Pilot 09, 7.5m2 Gaastra GTX , 100%ентусиаст
|
|
|
chill
|
|
« Отговор #19 -: 09.09.2008 01:51 » |
|
Чил, преди 4 години аз си купих 152 литра дъска и я карах само с 6,5 кв.м. платно. Беше ми страшно трудно да сляза от 200 литра учебна швертова на 152 л безшвертова дъска. Возене с 6,5 кв.м. ми беше предел. Ако дъската ми беше по-малка (не като литраж, а като широчина на палубата), сигурно щях да се откажа.
Ми не знам, аз на Рибката се учех на 160 и 140 литрови дъски, шверта си го вдигах и го пусках само когато исках остро да качвам, и помня, че имаше само едно 6кв.м. учебно платно и чаках докато се освободи, защото с по-малките 5кв.м. ми беше нестабилно. Като се качих на първата ми дъска (135л) със 7кв.м. платно отначало не можех да зацепя, ама точно това е идеята - все пак процеса на учене започва от нещо, което не го можеш. И друго, доста хора споменават как големите дъски прощават грешките. Хубаво, ама това е нож с две остриета, защото се заучават грешни движения, които после пречат. Тя дъската не е тротоар, трябва да реагира.
|
|
|
|
Sails: Severne Convert 2016 7.5 Ezzy Wave SE 5.8 Ezzy Wave SE 4.7 Boards: Starboard Kombat 106L Starboard Kode 123L --- Pain is weakness leaving the body
|
|
|
Koljo
Полъх
Публикации: 65
|
|
« Отговор #20 -: 09.09.2008 11:21 » |
|
здрасти Ицо, и добре дошъл!
Значи твоята ситуация стои така, от гледната точка на един инструктор: С твоя Fanatic трябва само да се научиш да глисираш и да влизаш в налъмите, и да го затвърдиш около 10 часа на вода. Оттам вече ще е добре да имаш по-нормална дъска за твоите 50 кила - за нашето море това ще е около 100-110 литра (не повече!), дъска на 1-2 години, или нова, точно както казва Sunny. Тази дъска ще ти позволи напредък, и ще е дъската, от която ще се нуждаеш през следващите 2 години след това. Нормално хората ми казват (и то много по тежки от теб на килограми хора): "Аз още няколко години ще покарам моята 135 или 150 литрова дъска, да се науча да карам, да правя джайбове, и тогава ще си взема по-малка". А аз се опитвам да им обясня, че това е загуба на време, и че когато се качат на по-малка, до известна степен пак ще почнат отначало. И че единствения начин да се научиш да караш по-малка дъска е просто да започнеш да караш по-малка дъска. Първо, глисажната ти техника ще напредне много бързо, и ще можеш да излизаш на глисаж с много по-малко оборудване, отколкото преди ти е трябвало поради липса на техника. Второ, с твоите килограми на 100 литра ще си ОК. Без проблем ще си вдигаш платното със стартшкота без да потъваш. Няма нужда да правиш воден старт на този етап - нужно е само да глисираш в налъмите. И още нещо - КОЛКОТО ПО-МАЛКО Е ОБОРУДВАНЕТО - ТОЛКОВА ПО-ЛЕСНО СЕ КАРА! По-бързо излиза на глисаж, по -лесно завива, и т.н. Научи се да глисираш на Fanatic-a, и сле това ще са ти нужни около 40 минути да свикнеш на 100-110 литра. Хайде, успех. На Рибата е Кони - питай него. Той е най-добрият инструктор в България. И го поздрави от мен, моля.
|
|
|
|
|
|
|
Venelin
|
|
« Отговор #21 -: 09.09.2008 13:22 » |
|
Абе да не изместваме спора, ама... Заради странното ми работно време може да се окаже, че формулата е единственото ми спасение.
|
|
|
|
"Do or do not. There is no try."
Board: Fanatic Shark 145 l. Sails: 8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free Skills: Freeride Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #22 -: 09.09.2008 19:36 » |
|
Абе да не изместваме спора, ама... Заради странното ми работно време може да се окаже, че формулата е единственото ми спасение. Взех последните 2 останали от Exocet от тези дето гледа в магазина Може да наминеш да я погледаш и да се настроиш психически
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
Eddie
|
|
« Отговор #23 -: 14.09.2008 03:32 » |
|
Това е в отговор на намерението да си купува, цитирам, "нещо по-голямо ,по-вироко", край на цитата. Гледам един куп начинаещи, които си купуват 140-160L freeride или slalom дъски (че и формули) и ги карат с 5-6кв.м. платна. Нещо като да си сложа газова уредба на Cayenne-a.
В София начинаещите с формули сме двама.На тях под 10.00 и 11.00 не слагаме. Колкото до слаломните дъски,минималната квадратура,която си позволявам на моята 120л. е 7.6.
|
|
|
|
Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L. Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
|
|
|
Mitk0
Полъх
Публикации: 11
|
|
« Отговор #24 -: 30.11.2008 01:43 » |
|
Здравейте всички. Виждам , че темата е стара, но наистина държа да споделя и своята история. Мисля че съм доста близко до първоначалното учене в windsurf - а . Та така: от Варна съм, на 16 години- лято 2008 ми беше втори сезон. 2007 се записах на курс при Доктора. Започнах да карам с 4ка (тогава бях около 47 - 50кг) 2 дена така на 6тия си ден стигнах до 6.5 и го карах с HiFly Mambo 160l. След 4 - 5 дена тренйора на СК"Лазур" се върна от състезание в Англия и аз се записах да тренирам при него . Някаде от 15тото си каране като цяло запо4нах да карам Mistral One design(Mistral longboard + 7.4 kamberno platno). Малко преди това ми се беше с;учило и да изглисирам за 1ви път с мамбото и 5.7(без трапец). И така всеки ден поне 3 4аса каране с Оne Design - а.Научих се да глисирам и да карам с трапец и в страповете. Преди да запо4на да карам със 7.4кв си4ки ми викаха "виж се колко си малък. Караи 1 година с 5тички и т.н" Качих се на funboard някаде след първия си месец. Дъската с която карах е идентична със тази на Ицо. F2 Vega 135 litra широка е колкото тази на Ицо.Духаше Запад, бях с Pryde Core 5.0 но като си споням едвам го държах , за6тото Криса и Йоан също караха с 5кв(а те са над 70 кила). Но това си беше с фъна. Останалото време от лято си карах мистрала Началото на лятото на 2008 започнах да карам хибридI(Mistral prdoigy, F2 Lightnig i RS:X malko). След това ни донесоха в клуба Bic Techno 293 One design (дъска 75см 205литра + 7,8 платно с 2 камбера). ПОНау4их се на това нещо да глисирам на малко по къса дъкса от мистрала и един ден Криса ми даде да му пробвам материала(Starboard Isonic 122l i RS:Racing 7.8 . След тромавото Bic - 4e, на Isonica имах чувството че летя . Така ден след ден карах основно дъската на Криса Един ден карахме с него на запад - аз със 7.8 и соника а той s JP pro slalom 89l(59 см широка) i 6.2 Rs: Racing. Aз до тогава не бях посмял да се кача на по малка дъска от 120 л и 90 л ми се виждаше като нещо невъзможно. С много уговорки Криса ме нави да пробвам JP-to kaто ми каза че от 90л могат да дигам с въженце(вече бях станал 57 кг). След няколко опита да се ка4а ве4е бях в страповете и глисрах. И просто не можех да повярвам - толкова малка дъска а толкова лесно се кара. Със соника все падах по джайбовете като ми беше малко силно, а с 90литрова никакви проблеми. След 1 седмица карах и с по тясна дъска - 55см. Малко по малко скокчета- първо от чоп, след това и изкуствени на гладко. И тук ми свършва първата стъпка в уиндсърфа. Надявам се романа ми да ви е харесал и да не ви е отег4ил много много Ще се радвам догодина да се видим в Турция .
|
|
|
|
|
|
|
fireflay
|
|
« Отговор #25 -: 30.11.2008 03:04 » |
|
Мой ти си първия от варненските младежи,който открито говори,че е излязъл от "оковите" на уан дизайнерските "недоразумения"в сърфа.На пролет,на прогнозка,като ходим,ще те взема с моята кола(пътя от мен).Пусни си тел. в лично съобщение...
|
|
|
|
Naish wave 70l,Naish Global Wave 87,Naish Vector 104l;Naish Force3.7;Naish Force-4.2,Naish Force-4.7,Naish Boxer-5.8,Naish AMP-7.Някой,да продава бельо Naish(-:
|
|
|
lubo_vip
Полъх
Публикации: 10
|
|
« Отговор #26 -: 30.11.2008 10:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Sunny
|
|
« Отговор #27 -: 30.11.2008 12:54 » |
|
Mitk0 много ти е интересен разказа За 2 години страшно много си напреднал, което е похвално За годините си пишеш много грамотно, с което заслужи моите искренни поздравления Надявам се и в бъдеще да ни държиш в течение на развитието ти. На мен специално ми е много интересно.
|
|
|
|
Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
|
|
|
Mitk0
Полъх
|
|
« Отговор #28 -: 30.11.2008 16:07 » |
|
ДА. Разбира се, че ще ви държа в течение, но в следва6тите 4 месеца ще се прехвърля малко на кънки на лед(все пак нещо трябва де се кара - някои замества сърфа с кола, други с кънки............... ). А пък ина4е за първия си Front loop на вас ще кажа първо . ПП...Любооо тука хора с вътрешна информация не се допускат
|
|
|
|
|
|
|
Mitk0
Полъх
|
|
« Отговор #29 -: 30.11.2008 16:21 » |
|
Светлио ти пък ме изкара "Месията 2" .В интерес на истината като слезеш долу на Рибаря ще забележиш, че на поне 7 от 7те млдаши уандизайнъра им се кара соник, формула, но каквото и да си говорим ако не беше уан дизайна, на дали на българските условия щях по бързо да се науча да карам. .... :Respect: .... ПП PLS пишете по нещичко и тук http://www.varnasurf.com/forum/
|
|
|
|
|
|
|
|