01.11.2024 10:21
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Широчина на дъската vs. Литраж  (Прочетена 16820 пъти)
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #15 -: 10.09.2008 18:19 »

Starboard Futura е дъската.
Ами няма иконка за ПАРИЧКИ  - прав си: шейпа е абсолютно един и същ на двте серии (пише го в сайта им) - разликата е в материалите и съответно цената....(Futura са доста по леки)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
natchobg
Полъх
*
Публикации: 8

« Отговор #16 -: 10.09.2008 21:47 »

Радвам се че се получи интересна дискусия дотук  Drinks
Да припомня темата - в началото не ставаше въпрос за конкретна марка / модел дъска, а ми се искаше да чуя вашето виждане от опит за това доколко по-широките дъски компенсират по-ниските литражи. Според мен Захо го казва най-точно:
++ ширината на една дъска е много важно нещо!!! - ширината дава стабилниост! И ще ти кажа още нещо за стабилността от дългия ми опит - може даже дъската да потъва под теб когато вадиш платното и да си до глезените във водата - няма проблем стига ДА Е СТАБИЛНА

По отношение на коментара на Кольо за това дали смятам да карам дъската с 5-ца...Търся съвет за дъска на която смятам да се уча и надявам се да прогресирам... В това отношение не виждам защо да не ригна 5-ца, даже го намирам за наложително в някои случаи. И ето - отварям спецификациите на двата борда и ми прави впечатление, че при едните рейнджа започва от 7 м2. Това може и да няма практическо значение, ама за лаик като мен ми се набива на очи. Прав си за напредването и карането, ама нали затова отварям темата - предстои ми да избера първия си борд, който да е добър компромис м/у стабилност, маневреност, и не на последно място да не се налага да я заменям след 1 сезон.
Приятна вечер на всички! 

YahooSmile
Полъх
*
Публикации: 29

Arapeican dream

« Отговор #17 -: 10.09.2008 23:06 »

Тъй като виждам, че се разгоря дискусия,  Yes най-нахално ще се опитам да се вместя в нея като запитам... а какво ще кажете за едно 55 килограмово момишинци, което изкара курс това лято на Арапя, сиреч аз. Опитвам се да се ориентирам, за да разбера горе-долу какво би ми свършило работа и накъде да се насоча в търсенето на дъска, платно и т.н. Малко се наплаших след като последния път карах на не най-големите дъски и прекарах 90% от времето под сърфа и сега съм с множество синини и уплах   Sad   :(((
Мерси предварително  \0//

ARAPEICAN DREAM     :Smile
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #18 -: 11.09.2008 02:06 »

Като споменавате любимците ми Exocet, незнам как сте пропуснали модела Nano. 155 литровия вариант има диапазон на платната от 5 до 9 квадрата а из форумите се пишат само суперлативи за тази дъска.
http://www.exocet-original.com/products/nano.asp
http://www.exocet-original.com/products/nanoII.asp
По темата мога да кажа следното:
Повечето производители правят учебни дъски от около 230 до към 170 литра, всички други излизат от това понятие. По-малките дъски нямат шверт, не са толкова широки и налъмите им не са толкова близо до мачтата. Килограмите ти никак не са за пренебрегване, според мен дъска около 150 литра ще е перфектна за теб. Такава дъска ще караш около 2 - 3 години като основна, а после още 1 - 2 години като дъска за слаб вятър. Важно е дъската да е къса за по-добра маневреност, докато широчината дава измамно усещане за стабилност както някой беше споменал в предните постове. Широката дъска върви някак като спъната, завива по-трудно на скорост, изключвам поворите на място през носа или кърмата. Но пък истинкото каране е каране в налъмите, ако вземеш прекалено малка дъска ще се измъчиш докато се научиш да влизаш в тях. Ако се чувстваш неуверен, по-добре вземи още няколко часа и тогава мини на малка. При избора на дъска обърни внимание и на здравината, при първите опити за влизане в налъмите ще я наказваш многократно, че не те слуша Twisted Evil. Не, че няма майстори, но колкото по-рядко ги поздравяваш толкова по-добре.

YahooSmile, поздравления за смелоста OK. Навсякъде има трудности, но удоволствието при преодоляването им в този спорт е несравнимо.

The Best Of The Best
dee
Буревестник
Публикации: 706

www.archstudioperfect.com

« Отговор #19 -: 11.09.2008 10:01 »

YahooSmile, аз по принцип съм с твоите килограми и като си купувах дъската имах няколко часа (8-10) на фънбрд и бях започнала да се позакачам на трапеца. Взех си 119 литрова Fanatic TripleX http://www.boards.co.uk/equipment/boardsearch.asp?ID1=1058. (Тенк ю, Къри!) Вече си мисля че литрите и съвсем не са малко като за нас, но особеното на тази дъска - както пише де - е че и липсва широчината и стабилността на другите 120 литрови дъски. Според характеристиката, това я прави труднодостъпна, неконтролируема, вълнуваща и жива (още ли говорим за дъска? Smile).  Да ти кажа от личен опит - бая зор съм виждала с нея, обаче тази дъска просто ти влиза под кожата.  Ама много лирично ми се получи, нали?  :D  Good Luck

RRD Freestyle Wave 90
Exocet SL 71 - 118l
Search 4,2
Force 5,3
Fusion 6,1
Ride 7
Koljo
Полъх
*
Публикации: 65

« Отговор #20 -: 11.09.2008 11:08 »

Nacho, не литража на една дъска, а ширината има значение за това колко бързо се излиза на глисаж. Колкото по-широка, толкова по-лесно и бързо започва да глисира. Това, което казва Robby Naish е вярно - че на по-къса дъска по-трудно се правят повороти срещу вятъра, защото на носа ще има по-малка плаваемост, също че широката дъска трудно завива на скорост, и т.н. Трудности винаги има, и както споменах - няма такова нещо като идеални условия. Но - приоритета ти на този етап е да се стабилизираш, глисирайки в налъмите - това с по-широката дъска ще е по-лесно, а за поворотите - има и поворот по вятъра, където ти оставаш на кърмата на дъската, която е с голяма плаваемост. После ще се стабилизираш и ще ти е все едно дали ще обръщаш по вятъра или срещу него. Килограмите също не са за подценяване, и доколкото разбирам за твоя опит, най-лесния вариант е да почнеш да глисираш на учебна 180 литрова дъска няколко часа, и след това ще можеш да започнеш да използваш новата 150 литрова, която и да е тя. Иначе прехода от учебна 230 литра на лека 150 литрова дъска ще е доста труден. За петицата - и двете дъски могат да вървят еднакво с 5 квадрата. Спецификациите се дават за идеални условия - примерно за да се замислиш дали да не си купиш няколко дъски за различен вятър и квадратури. Нормално при мен хората започват да глисират с дъски между 160 до 230 литра, с 4 - 5 квадрата ветрила. И въобще няма никакъв проблем с литража и квадратурите. А точно това ти предстои и на теб. Не се задълбочавай във формалности.

Кайт училище www.freeride.bg
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #21 -: 11.09.2008 15:13 »

Понеже дискусията стана много обширна викам да обобщим така:
Най-хубаво е да имаш НЯКОЛКО (да кажем поне 3бр.) дъски за различни условия.  Wink Wink Wink
Брех, пак ми липсва иконката за ПАРИ (money на английски, значи  taz) - не може ли SysAdmina да направи нещо
ПП
Забравих да спомена - и съответните 5-6 платна разбира се  hi

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #22 -: 11.09.2008 16:01 »

НЕ МОЖЕ,живеем в моногамна държава една жена-една дъска taz

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #23 -: 11.09.2008 16:19 »

Eeeeee.... Да не намесваме жените, особено в контекста на тази тема..... Wink Wink Wink
Мен лично повече ми харесва обобщението на Zaho, с допълнение може би, че ще е чудесно парите да не са само на иконка... OK

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #24 -: 11.09.2008 16:30 »

НЕ МОЖЕ,живеем в моногамна държава една жена-една дъска taz
Бре lubo, здравата си го загазил - и жените и дъските трябва да се сменят редовно, иначе се изостава с .... материала  taz oops Drinks

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
dr bre
Вятърничав
Публикации: 205

« Отговор #25 -: 11.09.2008 16:33 »

... Влюби се в тази дъска и сега ще трябва да му я купувам :D ...
Успех!
Вен, да ти кажа ли мойта любов, като ще купуваш :D
YahooSmile
Полъх
*

Arapeican dream

« Отговор #26 -: 11.09.2008 16:41 »

Ми то май... най-насметка ще ми излезе директно да си закупя съответното сърфучилище на Арапя...  Twisted Evil  голям избор от дъски и платна пък ще имам и кой да ми работи  (:-pp)
Мерси за подробните описания... скоро нищо чудно да почна само море дъски и платна да сънувам (жалко че няма емо с надрусанка физиономийка :PYes

Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #27 -: 11.09.2008 18:42 »

Вен, да ти кажа ли мойта любов, като ще купуваш :D
Кажи, моля, ама на когото трябва, пък после разкажи на нас какъв е бил резултатът!!! :D :D :D Щото в крайна сметка цялата тая любов, която се лее в тази тема, опира до пари.

Нооооо... ако не се лъжа, един от героите на Шекспир в "Напразни усилия на любовта" мъдро казва следното:
"Парите са тор, върху която избуява човешкото щастие."
 Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
YahooSmile
Полъх
*

Arapeican dream

« Отговор #28 -: 11.09.2008 18:47 »

даммм ....... и ако приемем че човешкото щастие се изразява в сърфчета.... само ако се грижим добре за торчицата  :aaa ne: :aaa ne:  може да стане плодородна и да си отгледаме цяла сърфова градина с малки и големи зрели сърфчета.... От кой магазин да си намеря такава тор вълшебна    :-O-:    ??? къде къде къде????  taz   

Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #29 -: 12.09.2008 01:40 »

.... От кой магазин да си намеря такава тор вълшебна    :-O-:    ??? къде къде къде????  taz  
На Женския пазар има, но май не е вълшебна :О:

The Best Of The Best
Страници: « 1 2 3 »   Най-горе
Печат
Отиди в: