01.11.2024 08:36
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Да питам и аз...  (Прочетена 13086 пъти)
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« -: 01.12.2008 00:33 »

Извинявам се за "дъвканата" тема, ама сезона не предразполага много към каране, та може би няма да задръстя излишно форума...  man

Решил съм да се обзаведа с по-малка дъска. Главно да не ме мори голям чоп и СИЛНО време на Дъбника, и да мога да я карам на вълните на Острова.
Нещо съм станал фен на Naish, та: харесал си бях един All Terrain 104л '2008, но някой го купил. И сега се двоумя между 95л и 115л - същия модел.
Чудя се, ако си взема 95л, с какви проблеми евентуално може да се сблъскам...? Воден старт мога да правя, така че при силно време все ще мога да тръгвам и да стигам до другия край, пък там ако не успея да завия без падане, пак ще правя воден старт.
Насочвам се към 95л, щото ми се ще това да ми е дъската за ВЪЛНИ и СИЛЕН вятър, просто да имам нещо в крак с нормите и правилата, с което да участвам в битката когато стане напечено, а не да притеснявам хората и себе си, като се насочвам със 145л към вълните... :О:
Тежа 90-92кг.
Качвал съм се само веднъж на по-малка дъска (по-стар модел 110л) на гладкото на Острова, и се позакрепих, общо взето не се затрих...  :D
А има ли някакви проблеми, ако караш уейв дъска на гладко?
Благодаря предварително за отговорите!

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
extremerider
Pro :)
Публикации: 1102

« Отговор #1 -: 01.12.2008 01:26 »

Здрасти и поздравления за решението Drinks Аз бях като теб...стигнах до едно ниво с моето AHD fast forward-че (149л.) и разбира се в реда на нещата започнах да се озъртам за нещо по-малко много се колебаех дали да скоча направо на 110 или 95 както беше в моя случай, НО Съни ме ориентира и ми помогна да направя най-точния избор за което още веднъж получава моите адмирации и хилядите благодарности \0// В началото се чудех как въобще ще го карам това нещо въпреки че се бях качвал и се учех с трапеца на 74л при Къци.  70кг. съм и за пръв път използвах АHD-to ми G-ride 59 на Острова тъй като реших,че ще ми е нужна само тя.Първите няколко тигела ми беше некомфортно и се чудех така ли ще е и занапред, но след два три успешни паур джайба осъзнах предимствата и комфорта на малките дъски. За 12 дни така се срастнах с нея че като се прибрах въобще не исках да ползвам големия й брат Yeee  Според мен за ден два ще влезеш в час,а след това идва големия фън както казват протата така че хич не му мисли и скачай на Малечка Палечка OK --< Good Luck

~A-H-D Fast Forward 149l.~
~Starboard Formula 147l.~
~A-H-D G Ride 90l.~
~A-H-D Kauli Pro 75l.~
~Gaastra Nitro 5 11.0~
~Gaastra Nitro 5 9.3~
~Arrows Craze 6.0~
~Arrows Zest 4.7~
~Arrows Impact 4.0~ THE SERIOUS ONE
The Bear
Отнесен от вихъра

Цецо от Враца

« Отговор #2 -: 01.12.2008 19:05 »

Здрасти и поздравления за решението Drinks Аз бях като теб...стигнах до едно ниво с моето AHD fast forward-че (149л.) и разбира се в реда на нещата започнах да се озъртам за нещо по-малко много се колебаех дали да скоча направо на 110 или 95 както беше в моя случай, НО Съни ме ориентира и ми помогна да направя най-точния избор за което още веднъж получава моите адмирации и хилядите благодарности \0// В началото се чудех как въобще ще го карам това нещо въпреки че се бях качвал и се учех с трапеца на 74л при Къци.  70кг. съм и за пръв път използвах АHD-to ми G-ride 59 на Острова тъй като реших,че ще ми е нужна само тя.Първите няколко тигела ми беше некомфортно и се чудех така ли ще е и занапред, но след два три успешни паур джайба осъзнах предимствата и комфорта на малките дъски. За 12 дни така се срастнах с нея че като се прибрах въобще не исках да ползвам големия й брат Yeee  Според мен за ден два ще влезеш в час,а след това идва големия фън както казват протата така че хич не му мисли и скачай на Малечка Палечка OK --< Good Luck

Добре, ама ти защо не си взе 74л, след като даже си се учил на такава, ами отиде на 95? При твоето тегло 70кг, караш 95л, а при моето 90, следва да е 115л... Точно това ми е въпроса, чудя се като взема 115л, да не се окаже голяма за вълни, то айде за СЗ на Дъбник все си мисля че ще мога да я "натисна", та да не "излита".

Като гледам клипчето от съседната тема, и почвам да се замислям... Може би 95л ще ми е твърде малка, и ще е повече подводен риболов, отколкото сърф...  Smile  oops

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
extremerider
Pro :)

« Отговор #3 -: 01.12.2008 20:09 »

отговора ти се крие в местата, където ще я караш и колко духа там....аз не си взех по-малка,защото бях с твоите предубеждения за карането на малкия литраж.Но ако напрвим една сравнителна характеристика,която мисля би ти помогнала в Турция от 12 дни 12 карах докато в БГ успях да я вкарам точно 3 пъти за цяло лято тази дъска в употреба Cool Нямам възможност да обикалям много в Бг и взимането на 74л. лично при мен обричаше дъската на бавна и мъчителна смърт при туршията на дядо ми и неколкократното и проветряване в турско wall

~A-H-D Fast Forward 149l.~
~Starboard Formula 147l.~
~A-H-D G Ride 90l.~
~A-H-D Kauli Pro 75l.~
~Gaastra Nitro 5 11.0~
~Gaastra Nitro 5 9.3~
~Arrows Craze 6.0~
~Arrows Zest 4.7~
~Arrows Impact 4.0~ THE SERIOUS ONE
The Bear
Отнесен от вихъра

Цецо от Враца

« Отговор #4 -: 01.12.2008 20:42 »

отговора ти се крие в местата, където ще я караш и колко духа там....аз не си взех по-малка,защото бях с твоите предубеждения за карането на малкия литраж.Но ако напрвим една сравнителна характеристика,която мисля би ти помогнала в Турция от 12 дни 12 карах докато в БГ успях да я вкарам точно 3 пъти за цяло лято тази дъска в употреба Cool Нямам възможност да обикалям много в Бг и взимането на 74л. лично при мен обричаше дъската на бавна и мъчителна смърт при туршията на дядо ми и неколкократното и проветряване в турско wall

Ами местата са:
- при прогноза на Дъбник, по възможност всяка прогноза;
- на Острова, ~3 пъти в годината по 2-3 дни, като ми се ще да покарвам и на вълните...  :liar:

Зима е... ще умувам...  Smile

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #5 -: 01.12.2008 22:49 »

The Bear, ти си най-коравия сърфист който съм виждал на острова :1: Вече не се притеснявам като те гледам как влизаш на офшор 18м/с с 140л и 5.2кв, но със сигурност отдавна си "узрял" за по-малка дъска. По-новите дъски са доста по-лесни за управление независимо от размера си, по-широки, по-маневрени, по-леки... Има обаче голяма разлика в поведението на дъските под, и над 100л. При положение, че си решил да я караш само на прогноза няма да е проблем да караш и по-малка. Всички падаме, но както каза - воден старт и обратно Yeee. Задължително е да правиш воден старт и в двете посоки при това доста сигурен, особено на офшор.
Относно плюсове и минуси за уейв дъска на гладкото... само минуси, но преодолими :D. Малко по-трудно качва, по-трудно "полягаш" като за рейсово каране, не можеш да слагаш по-големи платна, а понякога се налага ако искаш да си на ход.
Съвременните дъски около тия литри рядко са строго профилирани. Въпреки, че се водят примерно фрирайд, добре се държат на вълни, а някои и на чоп.
В момента съм 90кг и най-малката ми дъска е 76л, не казвам, че трябва да вземеш такава, но тенденцията е постоянна и невъзвратима към намаляване на материала :D На гладкото съм я карал само веднъж, а на уейв спота 100%.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
The Bear
Отнесен от вихъра

Цецо от Враца

« Отговор #6 -: 02.12.2008 01:06 »

The Bear, ти си най-коравия сърфист който съм виждал на острова :1: Вече не се притеснявам като те гледам как влизаш на офшор 18м/с с 140л и 5.2кв, но със сигурност отдавна си "узрял" за по-малка дъска. По-новите дъски са доста по-лесни за управление независимо от размера си, по-широки, по-маневрени, по-леки... Има обаче голяма разлика в поведението на дъските под, и над 100л. При положение, че си решил да я караш само на прогноза няма да е проблем да караш и по-малка. Всички падаме, но както каза - воден старт и обратно Yeee. Задължително е да правиш воден старт и в двете посоки при това доста сигурен, особено на офшор.
Относно плюсове и минуси за уейв дъска на гладкото... само минуси, но преодолими :D. Малко по-трудно качва, по-трудно "полягаш" като за рейсово каране, не можеш да слагаш по-големи платна, а понякога се налага ако искаш да си на ход.
Съвременните дъски около тия литри рядко са строго профилирани. Въпреки, че се водят примерно фрирайд, добре се държат на вълни, а някои и на чоп.
В момента съм 90кг и най-малката ми дъска е 76л, не казвам, че трябва да вземеш такава, но тенденцията е постоянна и невъзвратима към намаляване на материала :D На гладкото съм я карал само веднъж, а на уейв спота 100%.
Излиза, че на добра прогноза вече не трябва да се качвам на 145-те литра, както правех досега  :(((. А като взема малка дъска за вълни, на гладкото ще е мъка и с нея и със 145-литровата, така че излиза че трябва и трета дъска  Hmm  tequilla.
Два въпроса още: Ти с колко литра караше на гладкото, когато се засичахме там? И, мислиш ли че ще мога да карам прилично на вълните, а и на СИЛНО време на Дъбника, [като последния (за мен) път когато бяхме на базата на плевенчани и валеше и беше студ; тогава си ми беше невъзможно да карам...05.10.2008; просто така се набираше неконтролируемо дъската и излиташе, и...  wall :Q:] със 115л? Помниш ли ти тогава с колко литра караше (на 05.10.08)? (станаха 3 въпроса  :D)

VenciV
Windmaster
Публикации: 578

« Отговор #7 -: 02.12.2008 09:23 »

...ти сам си даде отговора.... на острова по прогноза 95л на вълните ще ти е твърде голяма, за тука на Дъбника ще ти е добре... така ЧЕ ДВОЙНО ЗА ДА Е СПОКОЙНО...  :D :D :D

Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra
Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74
Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117
Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
The Bear
Отнесен от вихъра

Цецо от Враца

« Отговор #8 -: 02.12.2008 14:03 »

...ти сам си даде отговора.... на острова по прогноза 95л на вълните ще ти е твърде голяма, за тука на Дъбника ще ти е добре... така ЧЕ ДВОЙНО ЗА ДА Е СПОКОЙНО...  :D :D :D

Ееее, за по-малко от 95л не съм помислял даже. 95л ми се ще да е минимума на този етап. Щом според теб, 95 на вълните са твърде много, значи ще ми е добре  :О:, щото аз там два пъти влизах със 145 и колко да е - покарах, ама много се изморих. Т`ва са си 50л по-малко... Shocked Shocked Shocked

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #9 -: 02.12.2008 16:55 »

...А като взема малка дъска за вълни, на гладкото ще е мъка и с нея и със 145-литровата, така че излиза че трябва и трета дъска...
Два въпроса още: Ти с колко литра караше на гладкото, когато се засичахме там? И, мислиш ли че ще мога да карам прилично на вълните, а и на СИЛНО време на Дъбника, [като последния (за мен) път когато бяхме на базата на плевенчани и валеше и беше студ; тогава си ми беше невъзможно да карам...05.10.2008; просто така се набираше неконтролируемо дъската и излиташе, и...  wall :Q:] със 115л? Помниш ли ти тогава с колко литра караше (на 05.10.08)? (станаха 3 въпроса  :D)
Все някога ще вземеш и трета дъска, но това може да се отложи доста във времето, да не говорим, че можеш да смениш (пак след време) и 145л с по-малка, която да става и за по-силно време и пак да се справяш с две (дъски, не  mermaid :D). На Дъбник карах Exocet U-Surf 76L. А в Турция малко преди това - този Scross 93L.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #10 -: 02.12.2008 18:36 »

Безветрието и мен ме води в тази посока.
Аз съм твоите кг., в момента карам 115 л. и опредлено се оглеждам за нещо по-малко за острова и пукотевиците на Дъбник

Аз обмислям варианта 94 л. - може да се кара на гладкото, на Дъбник, ще върши работа и на вълните. Изглежда добра опция - особено про версията, която е само 5.9 кг.
(Няколкото Неш-а, които съм виждал и пробвал нещо ми се видяха крехки, не знам защо така :-O-:, иначе и аз ги харесвам като марка)

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #11 -: 02.12.2008 19:13 »

Този Scross специално 93L e адски добър във всякакви условия - и вълни и гладка вода и се държи перфектно на чоп. Вози страшно меко и гладко и изобщо не го усеща. Естествено няма качествата на уейв дъска, но пък уейв дъските са си само за вълни. Адски стабилно се държи, много маневрена и изключително бързо излиза на глисаж. Ада не говорим, че е яла доста бой( повечко от Юли, аз си я пазя (:-pp)) и няма драскотина по нея, да не говорим за счупване. Изобщо забравяш за ремонти и такива работи. А и цената и е много добра OK

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Eddie
Модератор

« Отговор #12 -: 02.12.2008 22:29 »

Ами местата са:
- при прогноза на Дъбник, по възможност всяка прогноза;
- на Острова,
Не само.Виж темата за Поморие . На снимката Жоро Зъболекаря (100кг) е с 76Л. и 5.4  OK

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
The Bear
Отнесен от вихъра

Цецо от Враца

« Отговор #13 -: 02.12.2008 22:52 »

Този Scross специално 93L e адски добър във всякакви условия - и вълни и гладка вода и се държи перфектно на чоп. Вози страшно меко и гладко и изобщо не го усеща. Естествено няма качествата на уейв дъска, но пък уейв дъските са си само за вълни. Адски стабилно се държи, много маневрена и изключително бързо излиза на глисаж. Ада не говорим, че е яла доста бой( повечко от Юли, аз си я пазя (:-pp)) и няма драскотина по нея, да не говорим за счупване. Изобщо забравяш за ремонти и такива работи. А и цената и е много добра OK

Наистина цената и е доста добра, ама поне едно съм решил ---> да е уейв дъската.  storm Yeee storm

ernesto
Полъх
*
Публикации: 45

« Отговор #14 -: 12.12.2008 18:11 »

Здравеите,
аз имам само wave даска 69 лт. 72 кг сум жече УЖАС.
карам иа  от 9 м/с на горе.
до сега ниамам пропоск на нито една прогназа на киато сум ходил. вярно избирам по силните прогнози но признаите си и вие правите така.
ако искаш да напредваш си вземи малкиа вариант 95 лт и скоро ще се отказеш от всичко по-голиамо.

Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: