23.11.2024 14:24
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Web камери на спотовете  (Прочетена 13312 пъти)
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« -: 22.01.2009 12:30 »

Сигурно на всеки се е случвало да гледа прогнозите, да се навива за каране, да тръгне и като пристигне.... да няма никой... . за вятър става въпрос... и основно по нашето море...
И си мисля, колко хубаво би било да има web камери на спотовете... и като си влезем във форума, да има едни бутончета, които да ни препращат към картина в реално време...
Не мисля, че и технически, и организационно, и финансово е чак толкова сложно и затормозяващо...
Колко училища има по нашето черноморие... и повечето имат интернет... една камера няма да ги затормози... напротив ще е като реклама на училището...
Но може би на мен ми се струва толкова просто.... не знам ако има проблеми идеята да се осъще... не ка да се напишат и заедно да се опитаме да ги разрешим.... АКО ИМА ИНТЕРЕС РАЗБИРА СЕ !!!

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #1 -: 22.01.2009 16:11 »

Миналата година го обсъждахме с Цецо от Плевен, как може да се постави камера на Дъбник. Значи откъм хардуера няма проблем, но тогава нямаше Интернет при бараките. Не знам сега какво е положението. Попаднах на някаква информация в Мтел, че има някакъв вариант за видеонаблюдение по тяхната мрежа, но не знам подробности, вероятно се плаща на минута и може да се използва вградената камера на някой GSM.
Ако се спрем на варианта с IP камера (което е най удобното), трябва да докараме Интернет по някакъв начин. Комбинацията от нет през GSM и IP камера усложнява много ситуацията.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #2 -: 22.01.2009 16:35 »

На Дъбник не съм ходил и нямам визуална представа - сега говорих с един познат каза ми, че може да стане, но трябва камера с насочваща антена (захранвана с ток разбира се) към точка - може да е отдалечена, но да има пряка видимост, в която има интернет... Каза ми, че е скъпичко - поне 1000 лв.
Но могат да се сложат камери примерно: в Бургас, к-г Градина, к-г Златна рибка, Арапя, Лозенец... и по Северното Черноморие, като на принципа на бартер училищата сложили камери да имат препратки към тяхни страници... или нещо подобно.... Просто аз така си представям нещата...
Сигурен съм, че във форума има и компетентни по този въпрос хора... Аз нямам такива претенции...

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #3 -: 22.01.2009 17:38 »

Сигурен съм, че някой ден ще има камери по спотовете. Хардуера вече е съвсем достъпен като цена. Проблем все още си остава интернета - на повечето спотове няма такъв. (По точно има, но през GSM) И после идва проблема с месечните разходи по подръжката. Даниел е прав, вероятно първо ще се появят камери по училищата - ако имат интерес, разбира се (камерите са нож с 2 остриета от търговска гледна точка)

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #4 -: 22.01.2009 18:10 »

Отдавна ми е хрумнала такава идея, ама кога ще стане не знам.Ще я  сложа камерата на терасата на къщата, а и интернет имам.Ама вятър няма вятър wall wall wall

Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #5 -: 22.01.2009 18:16 »

Леле La4o ако пък се появи вятър каква скомина ще правиш с тая камера на тези дето са на работа (:-pp)

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Юли
Администратор

« Отговор #6 -: 22.01.2009 19:17 »

Цецо, има ли телефон на БТК до бараките? Самата камера е към 150лв, остава да се плати нета до нея, което предполагам е 20-ина лева и готово. Ще стои някъде в козирката на халето или на прозореца в заведението за да не се мокри.

La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #7 -: 22.01.2009 20:48 »

Леле La4o ако пък се появи вятър каква скомина ще правиш с тая камера на тези дето са на работа (:-pp)

Наистина може голям бой да изям :Q: :Q: :Q:

Все пак да попитам, ако камерата е сложена към някой сайт,това преполага че трябва да се плаща и трафика?

The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« Отговор #8 -: 23.01.2009 00:28 »

Цецо, има ли телефон на БТК до бараките? Самата камера е към 150лв, остава да се плати нета до нея, което предполагам е 20-ина лева и готово. Ще стои някъде в козирката на халето или на прозореца в заведението за да не се мокри.

Каква е разликата между обикновена и IP камера? На IP камерата трябва ли и компютър? И въобще какво е необходимо, за да се направи една live web камера? Трябва ли да ползваш хостинг, или е някаква друга системата? Какви са вариантите?

Аз мога да сложа на покрива на халето, и да "предавам" от Врачанския язовир.  Smile Ще се вижда, ако има зайчета, също и когато е "огледало" :D.

Не ми е ясно как да направя самото "предаване на живо" в нета...

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
dangelo
Гост
« Отговор #9 -: 23.01.2009 12:57 »

Обикновенната камера (говорим за PC камера) обикновенно се закача за USB порт на някой компютър, докато IP камерата има RJ 45 или пък wireless интерфейс.
От името се разбира, че може да и се настрои IP адрес и да се достъпва по него. Тя обикновенно си има вграден софтуер за управление и не е нужно да има и компютър към нея. За да се пусне такава камера е необходимо да има интернет достъп до нея, т.е. да и се ръгне RJ-то което достачика на интернет всъщност доставя на клиента Smile. Хубаво е също и да има статичен IP адрес за да може да се достъпва през него всеки път.
Преди време си играх с една такава камера, която даже можеше да се "врътка" през нета, което беше доста забавно.
Един вид IP камерата е web site, който излъчва streeam video.
Дано не съм го написал много объркано Smile.
Юли
Администратор

« Отговор #10 -: 23.01.2009 20:28 »

Много добре си го описал Smile, до момента сме инсталирали 12 такива камери през последните няколко години. Става все по-лесно, и наистина някои от камерите могат да се "връткат" чрез софтуера. Беар, не е нужно да се плаща трафика, защото той е една нищожна част от него, още повече, че се генерира такъв едва след като някой се обърне към камерата.

Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #11 -: 23.01.2009 21:35 »

За съжаление няма кабел на БТК. Преди години, за малко да прекарат, но не стана. Имаше някога до Лавровия парк в съседство, но не знам каква е ситуацията в момента.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« Отговор #12 -: 23.01.2009 23:16 »

Обикновенната камера (говорим за PC камера) обикновенно се закача за USB порт на някой компютър, докато IP камерата има RJ 45 или пък wireless интерфейс.
От името се разбира, че може да и се настрои IP адрес и да се достъпва по него. Тя обикновенно си има вграден софтуер за управление и не е нужно да има и компютър към нея. За да се пусне такава камера е необходимо да има интернет достъп до нея, т.е. да и се ръгне RJ-то което достачика на интернет всъщност доставя на клиента Smile. Хубаво е също и да има статичен IP адрес за да може да се достъпва през него всеки път.
Преди време си играх с една такава камера, която даже можеше да се "врътка" през нета, което беше доста забавно.
Един вид IP камерата е web site, който излъчва streeam video.
Дано не съм го написал много объркано Smile.
Беар, не е нужно да се плаща трафика, защото той е една нищожна част от него, още повече, че се генерира такъв едва след като някой се обърне към камерата.

Аз под обикновена камера, имах предвид такава за видеонаблюдение (охрана). От няколко години, когато имам повече време се "образовам" по въпроса, досега съм си купил 2-3 камерки (евтини), една евтина DVR карта, софтуера на която бе пълно недоразумение, след това взех една друга по-малко лоша... Има много добри отзиви от Geovision платките (май натам съм се ориентирал), но са малко скъпички. Напоследък обаче са се появили някакви техни китайски копия, които са на супер примамлива цена, но не знам струват ли за нещо. Копирали са даже и името само че пред него са си сложили едно "ТТ", напр. TT GV800.
Мен ми трябва по принцип за наблюдение и запис (охрана) на производствено хале. Извинявам се, че доста "изкривих" темата.  :-O-: Та, и тези платки имат възможност да предават в интернет, и да се прави дистанционно наблюдение на дадения обект през И-нет. Само че и тук не ми е ясно трябва ли да имаш примерно хостинг и домейн, за да може да "предаваш" в интернет. Нали когато съм на Острова  :D трябва да напиша някакъв http:// адрес, за да мога да си видя бакиите във Враца...? В случая с IP камерата също този момент не ми е ясен - какъв http:// адрес се пише и откъде се взема?

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
dangelo
Гост
« Отговор #13 -: 23.01.2009 23:30 »

По въпроса за домейните да се изкажа  Wink. Когато напишеш http://... има едни сървъри из нета казват се DNS (Domain Name Server), които образно представляват едни таблици, в които има 2 колони в едната има домейна а в другата съответстващ IP адрес. Та когато напишеш такъв адрес браузера пита тези DNS сървъри кое IP съответства на този адрес и така реално достъпва сайта (камерата), който искме да достъпим. Та ще имаш същия успех (даже и по-голям ако не работи DNS-a) ако напишеш IP адреса в место домейн името.
Та не е нужно да имаш домейн, достатъчно е статичен IP адрес.
MasterJeki
Полъх
*
Публикации: 99

« Отговор #14 -: 23.01.2009 23:33 »

Цитат
...Има много добри отзиви от Geovision платките (май натам съм се ориентирал), но са малко скъпички. Напоследък обаче са се появили някакви техни китайски копия, които са на супер примамлива цена, но не знам струват ли за нещо...
Аз две години ползвах такава платка точно GV800 модел 4 порта 100 херца сега продължава да струва 700лв в много фирми /произведена е също в китай обаче/ Просто е в луксозна кутиика и доставчика и не сваля цената...
сега си взех за 199лв, от тези които ти казваш че са китайски - 16 порта 120 херца. Няма грешка вече 2 месеца. Софтуера им е еднакъв -нямат разлика. Просто се появи втори доставчик за БГ за марката
А ето понякока какво хващат разни камери Smile http://vbox7.com/play:b92d3966

So little we need and so much to understand this!
Weight: 97kg
Boards: Exoset NANO 125l 2008г., Starboard Formula 2008 Experience 160l
Sails: 5.2m Loft LipWave, 7.2 NeilPryde hellcat,  9.6m Loft O2
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: