Крис Bul 131
Наистина темата става много обширна и истината се крие някаде дълбоко. незнам дали ще мога да се обобщя, минаха ми толкова мисли в главата ,които вече не мога да ги хвана
Ще ви задам един въпрос.Кой е по велик сърфист? Този дето е карал 2ч сърф и е направил през тези 2 часа 20 спока и 20 салта или другия които е карал и тои 2ч до него и е правил само тигели и е излязал от водата пак толкова щастлив колкото и първия . Споковете ,салтата и тигелите ,джаибовете -всички тези фигури ще са една илюзия ,ако ти не си излязал от водата удовлетворен и щастлив .Всички знаем че нащо море не е гран канарското и ако не се научим да излизаме щастливи от него даже и от един безветровит ден -това е вече тъжно. А ако имаш истинска любов към него ще искаш да си постояно вътре, а за да си постоянно вътре ти трябва материял, така че не дисциплините в сърфа са важните ами тази любов ,която обединява всичко и трябва да се научим да я намерим като бъдем искрени и да не си кривим душата. ако те кефят фигури -прави фигури, ако те кефи само тигели-прави тигели, ако те кефи всичко -прави всичко, но ако накрая излезеш нещастен от водата ..... Има един друг фактор, който е много важен за щастието . Това е егото.Егото убива всичко истинско,то те кара да се правиш на нещо ,което не си ,само и само да другите хора да те харесват. През всичките тези години съм срещал толкова болни от его хора, че накрая видях че и аз съм такъв
навремето ходех и търсех по плажовете Никито пуканката ,Виктор Жеков и други извесни сърфисти, за да им покажа,че съм по бърз във водата и да им покажа колко съм добър и исках да съм най-добрия , ако не в света поне в бг
И тази моя амбиция ме разви много.С Павката Дуков обиколихме всички близки морета през 90-те години, за да изпълним нашата най голяма мечта- да направим салто ,което е царицата на фигурите (не казвам, че е най-трудната) и каде го направихме според вас-ами на Рибарския плаж
. През тези години видях толкова хора ,които въпреки че не можеха да си пъхат краката в страповете излизах от водата щастливи, все едно са направили двоино салто
Замислих се и си казах - защо ми трябва да обикалям насам натам, да се мъча да правя по 100 фигури на ден само заради славата ако те не ми носят удовлетворение,защо просто не започна да си карам за кеф. .Веднъж бягах по алеята и видях един приятел (В.К.)да бяга по пясака.Отидох при него и го питах -защо бягаш по пясака ела при мене по алеята . Той ми се усмихна и ми каза -ами тука се чуствам по близо до морето.Тези
думи ги осъзнах много години по- късно.Не те правят фигурите по близо до морето и по голям сърфист.Истината е другаде .В по горния пост някои се изказа че нямало нищо интересно в това дето някакъв човек облечен в неопрен и боне при ниски температури чупил бариерата от 50 възела
Ами какво може да се отвърне
които има очи ще види
ще види че този човек не е просто един човек с боне , а е бил световен шампион и в слалом и фристаил, топ wave карач и в този рекорд ще видиш целия му труд през живота му .Ти усещаш ли се колко много обиждаш този човек, а и не само него, ами и всичките му фенове и сърфисти ,които се възхищават на него и които знаят , колко много са дръпнали тези хора спорта ,за да можеш сега да караш материяла, който те кефи. Знаеш ли например колко години Бйорн е бил световен шампион по вълни, слалом, рейс и знеше ли, че е бил и световен шампион по фристайл и коя година
Виждаме само това, което искаме да видим, а защо не виждаш например че на остров Маргарита, всяко дете сърфистче има спонсор. Аз бях на Кабо Верде и се изумих как черните местни 12-годишни хлапета карат на вълните с най- добрата материялна част и когато разговарях с Джош Ангуло, тои ми обясни, колко се кефи да дава материяла на хлапетата и да ги учи, ами от каде излязаха всички тези хлапета в фристайла, ако не са спонсорирани .Чел ли си нещо за канарските и испанските млади сърфисти? А отвори ли каталога на Стар Борд, за да видиш ,колко народ спонсорира и ще видиш там снимките и на Веско и на Пепа и на Оводовски и моята
Ама видя, че отказали на някой спонсорство ,без да знаеш защо?Говори ли лично с NP-JP да ти обяснят защо така са решили.Ако ги знаеше тези неща нямаше да пишеш така, за да си компетентен в нещо, също трябва и да си чел малко.Всички хора сме се сблъсквали в живота си с други хора, който поради няква причина не са оценили усилията ни или умениаята ни и тогава сме се чувствали малоценни, ама някой от нас са го преодолели някой не са. Чувството за малоценност е много лош съветник, човек почва да прави неща ,с който да се хареса на другите , въпреки че това което прави не му носи нито радост, нито удовлетворение на самия него, прави го само и само да накара чувството за малоценност да млакне. Ама то млаква за малко и после пак почва да дранка глупости - казва ти - " виж го , той какви фигури прави, а пък ти нищо" и ти почваш да кроиш планове, запазваш си отпуски , бягаш от жена си и децата само и само да можеш да караш.Сърцето ти казва " това те изтощава, не те прави радостен вече- защо се преструваш ,че ти харесва" но ти не слушаш сарцето, а чувството за малоценност което изисква от тебе да правиш неща, които не те радват, но пък може някой от другите хора да ти каже Браво заради това. Има много велики хора на тази Земя- не само сърф карачи,ами и писатели , палководци, лекари и много много още с най-различни призвания, и общото между тях ,което ги прави велики е че винаги са правели само това което им носи щастие , било то да карат freestyle, слалом , wave , или яхти, боулинг ,билярд било то да пишат романи , да водят армий или да правят перфектни операции, важно е че правейки това, което ги удовлетворява те слушат само сърцето си и това ги зарежда с още повече енергия и те стават все по добри в това което правят.
И никой от тези хора не се е интересувал,какво мисли някой друг за тях. Защото винаги ще има и хора който те харесват и хора, който не те харесват, защото или не те разбират или са злобни.Но ако тези велики хора са променили съзнанието дори само на един човек, който ги е харесвал и си е казал - да и аз искам да съм велик и ще слушам само сърцето си и ще правя неща, който ме радват и ме удовлетворяват и когато го правя аз давам пример и на другите и да си позволят да са щастливи. Ето такав живот не е напразен,той е пълен с истински усещания. Аз лично не сам прочел и 10 книги в живота ми, но съм прочел хиляди сърф списания, които ги пазя още от 87 година и там научих нещата, в които аз вярвам ,но както вече казах, за да ги видиш трябва да имаш очи .Веднъж прочетах как при Бйорн отишъл един журналист и му казал -не те ли е гадно, че повечето хора смятат Роби Неш за по велик сърфист от теб ? Дюнкербек се усмихнал и казал- достатачно е да има и двама, които да харесват моя стил и това си заслужава.Аз не искам филмите ми за слалом да се харесват на всички, който вижда ще види в тях и фристайла и уеива и най-вече ще види всичките тези години любов към спорта. На мене сърцето ми се стопля, когато и един човек го е харесал и ми каже ,колко го е кефил филма и това си заслужава всичките мои нощи прекарани пред компютара за да направя филма. Светлио гледай си фристаила и се кефи, салтото няма да направи доктора (истенския) по добър сърфист от теб а нещо друго. За Wave вообще не ми говори. Спота на Гьока само е минал покрай истински Wave спот това че имаш такава даска и платно не те прави такъв, така както и като всичко ти е Неш не те прави Неш карач и между другото ти се чудя защо караш Неш след като тои не може да направи и една модерна фигура на фристаила kato..kulo,taka,shaka,ponch,funnel,gozzada,burner,bob,.
(това е по твойта логика) малеее ,че то и J.Polakow ne moжe ahahah аве тез кви карачи са ве ?.... Не дели хората на пловдивчани, софиянци и варненци- всички сме едно .И се опитаи да разбереш какво ти казвам като ти казвам, че за мен понякога и един ден каране на Рибаря ми е по хубаво от 10 дена на Гьока.и най-вече не казваи че не учим децата на фън .Павката е прав че си като кон с капаци .слезе един ден на рибаря и си направи извода за всички сезони .цялата ми материялна час е карат всички (а знаеш тя каква е)и даже им подарих стария 90л соник който и в момента е на базата . помисли си първо какво си дал за спорта и колко деца си обучил и дали си давал материяла си на деца да карат всеки път, когато пожелаят . Не вини Лазур, че не дава пари, ако не знаеш ,как стоят нещата. И най-важното не забравяй ,че те обичам
И на всички, които разделят спорта на дисциплини ,не се сърдете те просто са в по долен клас ,както сме били и ние ами им помогнете да си научат уроците.
Слушайте си сърцата,знам че за някой хора може да има много глупости и баналности написани тук , но дори само един от вас да ме е разбрал си струваше писането
хаах сега си прочетох всичко има и доста несвързани неща хахах стил Paulo Kuelo
PS. не се чудете защо няма много грешки въпреки че аз съм го писал
Жена ми редактира всичко
Криса .