01.11.2024 09:28
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Къде да поставя базата?  (Прочетена 7796 пъти)
Barborko
Вятърничав
Публикации: 204

« -: 02.04.2009 00:04 »

аз като по-зелен в сърфа мога ли да задам следния въпрос?:
когато карам на по-силен вятър с моята 142 л. дъска и малък матрял е доста странно усещането, защото дъската става доста непослушна, а ветрилото се държи странно. къде трябва да поставя базата, по-напред или по-назад?

въпрос като за две бири Drinks Drinks
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #1 -: 02.04.2009 01:08 »

При по-силен вятър базата по-напред, така се подобрява контрола, но скоростта става по ниска..Ако иска да ти излиза предния крак също трябва да се премести базата по напред.Но все пак си има някакви граници де.

chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #2 -: 02.04.2009 09:55 »

аз като по-зелен в сърфа мога ли да задам следния въпрос?:
когато карам на по-силен вятър с моята 142 л. дъска и малък матрял е доста странно усещането, защото дъската става доста непослушна, а ветрилото се държи странно. къде трябва да поставя базата, по-напред или по-назад?

въпрос като за две бири Drinks Drinks
По мое скромно мнение, базата MAX назад и като почне да играе и да рипа - сменяш на по-малки дъска и платно и базата пак MAX назад  Yeee

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
ernesto
Полъх
*
Публикации: 45

« Отговор #3 -: 02.04.2009 12:56 »

Принципа от личен опит е :
По-голямо платно-трака напред
По-малко - трака назад
Bul-131
Вятърничав
Публикации: 231

« Отговор #4 -: 02.04.2009 19:03 »

Този въпрос най го мразя защото няма правило .по принцип е така както казва Лъчо но има много фактори които играят в играта . който има повече дъски и платна може да прави така както казва колегата горе ама ако сме с лимит трябва да търсим центровката . колкото по малко е чопа и караме на по гладка повърхност като например в коридори на вълни тогава можем да си приместим трака назад . но пък ако ти излиза предния крак нестава да ти е трака назад Smile или пък си с по голямо платно също . силното време и чопа те прави нестабилен така че даваме напред трака ами гика ? колкото ти е по напред трака толкова повече се накланя платното назад и тогава трябва да дигнем гика малко ако е пък много високо ставаш пак нестабилен . финката е другото нещо ако финката ти е голяма не можеш да караш с назад трака ,дъската почва да канти както и голямото платно с назаде трак. сега ще се опитам да пресъздам малко казаното защото с писане е трудно да обясня. представете си ,че дъската ви е 110 литра и перфектната квадриатура е 7.5кв тогава слагаме трака посредата и колкото е по слабо времето можем да го дръпнем още малко назад но ако сложим 8.5кв  не можем да го сложим назаде защото върха на пирамидата (крака трак въженца) в случая въженцата ще се премести много назад и ние ще караме изкривени с излизащ преден крак.също така ако искаме да караме дъската с 6 кв ще ни е много гадно да сложим напред трака, ще правим спинаутове и ще се изкревим леко напред и дъската ни ще има по голяма триеща повърхност и ще сме по бавни .  да ама това също не е така ако финката ни не е правилната тоест ако е голяма а платното ни малко слагаме трака напред за да не ни се канти дъската и отпускаме въжетата по дълги защото платното се отдаличава от тялото. и обратното ако финката ни е по малка не  е хубаво трака да е напред защото спинаутовете ще последват един след друг .другия фактор е курса на каране които и тои ако го комбинираме с всички други параметри аидееее....Smile днешната тенденция на слаломните дъски е с по малки финки ама за нас това е неправилно защото ние не участваме в слаломни състезания и спускането downwind не на интересува. в Бг. цял живот гоним вятара който винаги ни се струва че по нагоре духа повече и качваме постояно .съвета ми е като си купувате финки Deboichet взимайте винаги 2см в повече от предлаганото а и нащо море е по малко солено. оф заболяха ме пръстите и не ми се проверява за грешки sory Smile
Barborko
Вятърничав

« Отговор #5 -: 02.04.2009 20:04 »

благодаря за изчерпателния отговор, но ще ми трябва малко време да асимилирам малко всичките комбинации  hmmmm
La4o
Духовит
**
Публикации: 124

« Отговор #6 -: 02.04.2009 23:14 »

Браво Крис много съдържателен отговор \0// \0// \0//.Ето едно клипче на формулска финка снимано под водата:

http://www.youtube.com/watch?v=qFB3PLmz9Ss
 Вижте само колко се отклонява финката.За това повечето карачи искат "твърди" финки, които по-малко огъват.А това огъване води до спинаут.Все пак има значение марката, големината и формата на финката.По-меките финки се използват когато вятъра е слаб и спомагат за по-лесното изглисирване.

Bul-131
Вятърничав
Публикации: 231

« Отговор #7 -: 04.04.2009 13:12 »

http://www.windsurfjournal.com/
отидете в дясно и вижте филмчето ай че след някой и друг ден ще го сменят ,но ще остане в архива
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #8 -: 06.04.2009 21:43 »

Крис това мнение е адски полезно \0//

Barborko мисля, че проблема ти идва не от положението на базата, а от това, че влизаш на много силен вятър (12-15м/с) с 142 литра дъска. Просто за този вятър трябва по-малка дъска, защото вятъра влиза под голямата и тя става трудна за контролиране

Също с какво платно караш? Ако е малко, тогава то не може да натисне дъската и се получава този ефект за който говориш.

Ако караш с малко платно, обратно на правилата може да дръпнеш трака малко по-напред, за да може платното поне малко да натисне дъската. Не е желателно, но е все пак някакъв компромис за справяне в ситуацията OK

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Barborko
Вятърничав

« Отговор #9 -: 07.04.2009 20:12 »

Barborko мисля, че проблема ти идва не от положението на базата ...

Съни, благодаря ти за комента. Аз и без това вече съм решил да слизам на по-малка дъска, така че да се надявам, че ще го реша този проблем.  ty
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #10 -: 09.04.2009 11:43 »

Съни, благодаря ти за комента. Аз и без това вече съм решил да слизам на по-малка дъска, така че да се надявам, че ще го реша този проблем.  ty
Запази си и голямата ако можеш  OK

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Barborko
Вятърничав

« Отговор #11 -: 09.04.2009 20:18 »

Запази си и голямата ако можеш  OK
е, задължително, че като слагаме големия мат`рял си трябват повечко литри. еле по при нас новобранките  (:-pp)  (:-pp)  (:-pp)
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #12 -: 09.04.2009 20:38 »

е, задължително, че като слагаме големия мат`рял си трябват повечко литри. еле по при нас новобранките  (:-pp)  (:-pp)  (:-pp)
Ами аз съм  новобранец (на 2 сезона ),но в случая големият мат'рял няма общо с това.Ако нямаш възможност да ходиш само на прогнози и  искаш да глисираш и на 4-5 м/с,ще ти трябва и литраж,който да носи големи квадратури.Благодарение на формулата,  миналата година дните,в които не съм карал се броят на пръстите на едната ми ръкаYeee

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #13 -: 10.04.2009 12:34 »

На по старите дъски имаше надписи на дъската относно мястото на трака. Разграфяването започваше от към носа за по голямите квадратури и намаляваше към кърмата. За най-малки платна обозначените места бяха най-назад, последното обикновено беше "Speed". Мен ме интересува защо различините дъски имат различна дължина за местене на трака?

إيفان الحياة
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: