21.11.2024 13:55
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Финка или друг проблем  (Прочетена 18387 пъти)
slav
Повей

Публикации: 2

« -: 23.04.2009 10:36 »

Здравейте
От дълго време чета форума, но чак сега се престраших да пиша. Съвсем скоро ще открия сезона за тази година и имам няколко въпроса свързани със слаломното каране.
Голямата ми дъска има само 44см финка, когато я карам с платно под 7кв започва да се опитва да се обърне вертикално по вятъра. С по-голямо платно нямам такива проблеми. Дъската е 125л, тежа 90кг, опитах с местене на трака напред, но не помогна много. Вероятно ще ми трябва по-малка финка, има ли значение твърдоста и при положение, че ще я карам само с платна до 7.5кв?
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #1 -: 23.04.2009 11:01 »

Тази дъска по принцип ще ти е трудно да я караш с платно под 7,0 кв.Аз също карам подобна дъска и под 7,0 е постоянно във въздуха,а аз съм малко по-тежък.И във всички случаи ще ти трябва по малка финка. Yeee

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Eddie
Модератор
Публикации: 1102

« Отговор #2 -: 23.04.2009 11:35 »

Колко ти е широка дъската? А кърмата?

Boards: Starboard Formula 159L. ; Starboard Isonic 122L. ; AHD Tracer 90L.
Sails : Gaastra Vapor2 - 10.0 ; Neil Pryde RS Racing - 9.0;Neil Pryde RS Racing - 7.8 ; Gaastra Vapor2 - 6.0 ; Gaastra Nitro3 - 4.7
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #3 -: 23.04.2009 14:56 »

Какво значи "вертикално по вятъра"? Той вятъра отгоре-надолу или отдолу-нагоре духа ? :О:

Ако дъската ти обръща право срещу вятъра, премести базата назад, евентуално гика надолу и натискай повече с предния крак.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
emo
Отнесен от вихъра
Публикации: 382

« Отговор #4 -: 23.04.2009 16:36 »

Не съм много " в час" по настройките,но аз карам спокойно 122л с 7м2 и 40см финка и ми е екстра! Wink Пробвай наистина с по-малка финка, трака по средата и не много вдигнат гик....
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #5 -: 23.04.2009 20:23 »

Добре дошъл във форума slav hi

Май недостатъчно ясно си задал въпроса. Предполагам щом в тази тема питаш, не си начинаещ и не става въпрос за "прекачване" на дъската. Добре ще е да уточниш какво имаш предвид.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« Отговор #6 -: 23.04.2009 21:30 »

Аз пък често си карам 145л с 5.2 при 46 финка, и доста добре си върви. Това нормално ли е?  Smile

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
Vasso-Divaka
Духовит
**
Публикации: 136

« Отговор #7 -: 23.04.2009 21:57 »

Slav, дай малко повече информация за дъската, платното, ФИНКАТА и ако можеш поясни малко повече какво те мъчи!

Аз пък често си карам 145л с 5.2 при 46 финка, и доста добре си върви. Това нормално ли е?  Smile

Странна комбинация!
А дали е добре, всичко зависи от разбиранията ти за добре!!!!  Wink
Мен ако питаш, просто няма начин, въпросната "комбинация" да "върви добре", ама никак Wink 

SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #8 -: 24.04.2009 00:12 »

Ако добре съм те разбрал , ти е трудно да пуснеш дъската по вятъра. Мисля , че проблема наистина е в размера на финката, но дали пък не ти е малка :-O-:

slav
Повей

Публикации: 2

« Отговор #9 -: 24.04.2009 10:19 »

Хич не съм добре с обясненията. : x :
Определено не съм начинаещ, последните 2 години карам предимно слаломно оборудване. Дъската е широка 73см, кърмата 53см. Ефектът е следния, дъската се опитва да се обърне към външния ръб, не където съм аз а другия и все едно иска да ме захлупи върху платното. Не ми пречи на курса, него мога да го контролирам, но не мога да натисна достатъчно за да залепя хубаво дъската във водата. Това става при силен вятър когато съм с по-малки платна, най-малкото което качвам на дъската е 6.4кв. Миналата година ми дадоха да пробвам 38 финка, но клонеше често към спинаут. Мисля че всичко идва от нея, какъв размер да бъде и има ли значение твърдоста и?
Искам да истискам максималното от оборудването, ще питам и други неща, но нека да си изясня първо това.
Vasso-Divaka
Духовит
**

« Отговор #10 -: 24.04.2009 10:49 »

Slav, според мен, всичко това са симптоми на голяма финка! Мисля че 38-40 е максимума, а това че
с 38 ти прави спин аут, най-вероятно се дължи на стила ти на каране - може би прекалено силно натискаш
със задния крак!! А каква точно беше финката 38 см, която си пробвал, защото има огромна разлика
между финка и финка!;)

emo
Отнесен от вихъра
Публикации: 382

« Отговор #11 -: 24.04.2009 10:56 »

Едното е финката,второ не добро позициониране на сиджимките вероятно.... Smile Усещаш ли напрежение в някоя от ръцете,докато си закачен?
Дръпни малко напред лапичките,трака по средата,финката 40см,гика да не е висок и натискай умерено на задния карк,докато качваш! OK
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #12 -: 24.04.2009 14:24 »

дъската се опитва да се обърне към външния ръб ... не мога да натисна достатъчно за да залепя хубаво дъската във водата ... при силен вятър

... 38 финка, но клонеше често към спинаут.
Няма съмнение, голяма финка за дъската/платното/вятъра.

За спинаута основната причина е задгиковото устройство.  (:-pp)
Освен това опитай с по-нисък гик (== по-малко наклонена назад мачта и център на усилието малко по-напред) и, ако си бил досега със слаломна, с фрийрайд финка (слаломните не прощават, ама с фрийрайдските е по-лесно да излезеш от спинаут).

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
The Bear
Отнесен от вихъра
Публикации: 432

Цецо от Враца

« Отговор #13 -: 26.04.2009 09:54 »

Мен ако питаш, просто няма начин, въпросната "комбинация" да "върви добре", ама никак Wink 

Хмммм, мен ми се струва, че доста добре си върви.  Smile
Какво, според теб, прави дъската и рига, докато "не върви добре, ама никак"? ("излита" ли, спинаува ли, "оре" ли,...)   И, при платно 5.2 и 145л, каква финка би трябвало да сложа? 90 кг съм.

92кг, 186см, Global Wave 98l _ Icon 145l _ Combat 4.2 _ Lip Wave 5.2 _ Pilot 6.0 _ Glide 7.5 _ GTX 9.0 (доволно изпробвано)
Vasso-Divaka
Духовит
**

« Отговор #14 -: 26.04.2009 14:25 »

Хмммм, мен ми се струва, че доста добре си върви.  Smile
Какво, според теб, прави дъската и рига, докато "не върви добре, ама никак"? ("излита" ли, спинаува ли, "оре" ли,...)   И, при платно 5.2 и 145л, каква финка би трябвало да сложа? 90 кг съм.

Извинявай, ако съм те засегнал с нещо!!! Не съм искал!!!!
Мисълта беше, че платното (Lip Wave 5.2) е прекалено малко за въпросната дъска и финка,  и тъй като заглавието на раздела е Slalom & Formula - тази комбинация изобщо не е подходяща за скоростното каране, което се опитваме да дискутираме!! То че ще върви, ще върви, но според мен ще е бавно! Това имах в предвид! А дали излита, спинува, оре или други подобни тегавини, не мога да ти кажа! Просто на 15 м/с+ и 5 м2, аз съм с 80 л. дъска ( 24 финка) и  тежа близо 80 кг. И понякога дъската ми идва голяма!!!!!!
Иначе всеки си кара с каквото си иска, и както си му харесва!!! А бързината - това вече е отделен въпрос Wink
Поздрави OK

Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: