Цецо, не е проблем да се отвори такава рубрика, но се безпокоя, че понеже не сме специалисти може да навредим на някого. Все пак с предупреждение, че не сме медици, може и да е полезна такава тема.
Антон, по мои наблюдения дисковата херния е опасна ако имаш изтръпване, проблем с някои функции на организма, пареза, както и непоносима болка. Не можеш да се излекуваш, но можеш да си помогнеш и дори да забравиш за нея.
Трябва да си направиш ядрено магнитен резонанс! Едва след неговото разчитане можеш да си почти на 100% сигурен, че имаш дх.
Както писаха по-горе, неврохирурзите твърдо препоръчват операция (след третия такъв, няма да ти прави впечатление), невролозите пък - "шъ тъ опраим"
Ако си в остра фаза (след доказана дх) можеш да опиташ противовъзпалителни на базата на различни съставки и да видиш кои от тях ти действат (защото не всички имат ефект върху твоя организъм).
Не е вярно, че нямаш време за реакция и безоперативно лечение, НО обърни внимание по-горе при какви случаи изчакването е противопоказно.
Ако наистина имаш дх, трябва да приемеш факта, че тя остава завинаги и трябва да се съобразяваш с нея от тук нататък. Определено ще повлияе на начина ти на живот, но с повече упоритост и постоянство ще я загърбиш.
На мен лекарите определено ми препоръчаха да не се движа, да не вдигам тежко, да не се усуквам, да се пазя от влага... Е слушах ги 4 месеца, но нямах подобрение. После започнах да плувам (във вода ми е супер), правя упражнения които ми показаха в санаториума, карам колело, ходих и на сърф в Турция. Беше началото на април и не беше топло. Започнах плахо и бях само около 15 минути във водата, втория ден пак плахо, но два часа, а третия бях на вълните и карах четри часа с 4.3кв така, че колкото и плахо да е било, карането си беше... каране
Във водата се чувствах добре, но не можех да си изкарам сърфа сам от болка (благодарности на Цецо от Враца, който ми помагаше) вечер ме болеше, но на другия ден всичко си беше по старо му.
С две думи, движението не е противопоказно, но все пак трябва да е дозирано.
Успех, и бързо възстановяване.