01.11.2024 06:40
Новини: Посетете нашият Online магазин, където можете да видите продуктите които продаваме, както и да си ги поръчате през Интернет.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Проблеми в кръста и уинсърф  (Прочетена 13972 пъти)
Антон
Полъх
*
Публикации: 27

« -: 04.06.2009 23:24 »

има ли сред колегите такива с хернии, дископатии и подобни - как се оправяте и карате ли изобщо (ако пише някой, явно да - препоръки?)

миналата седмица остър период, отпусна с много инжекции и хапове

после скенери, доктори - с голяма вероятност херния или пред-херниен стадий

някой с препоръки относно уиндсърфа оттук нататък - очевидно изключвайки този сезон, който ще се посвети на терапия...
haimanov
Духовит
**
Публикации: 123

« Отговор #1 -: 05.06.2009 09:22 »

Колкото и да ми е неприятно при мен хавата е горе долу такава, но с уточнението, че не стигам до инжекции и т.н.
 Малко като реклама звучи, ама онова "космическото" помага, поне на мен. И аз ходих по доктори те не ми забраниха да карам, но
ме посъветваха да внимавам за позицията на седеш и т.н.
Препоръките за уйндсърфинга, питай доктора Smile той ще ти каже най-добре с оглед на състоянието ти както можеш и какво не можеш да правиш !
Дано да не са зле нещата и да можеш да  --< --< --< --<

Boards: BIC Techno-E 135l,
Sails : NS 6.0
70kg
Антон
Полъх
*

« Отговор #2 -: 05.06.2009 09:41 »

препоръките са от тотално спиране ако не се подложа на операция (неврохирург много навит да оперира) до пълно одобрение (от алтернативни шамани)

засега мисля да чета литература по спортни травми и да видя някой и друг спортен рехабилитатор

lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #3 -: 05.06.2009 10:01 »

засега мисля да чета литература по спортни травми и да видя някой и друг спортен рехабилитатор

Незнам доколко в твоето състояние ще помогне, но аз бих препоръчала плуване. Аз си имам една стара болежка отпреди вече три сезона (след едно доста силово каране) дето си седи и се проявява при заседяване на едно място. Само плуването ми помага.
Също имам един приятел, също плувец, с много тежка форма на дископатия, на него нищо друго не помага освен плуване, дори когато е в особено тежки състояния.
Пожелавам бързо оправяне и възстановяване  @->- @->- @->- @->-

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
Mitko
Отнесен от вихъра
Публикации: 389

Тиквеник :)

« Отговор #4 -: 05.06.2009 10:07 »

Задължително се консултирай с още един лекар поне. На препоръките само на един недей да разчиташ, истории бол за такива случки с препоръките на някой "специалист" .
lukcheto
Off Line
Публикации: 2340

« Отговор #5 -: 05.06.2009 10:34 »

на лични ти оставих име и тел. на добър спортен рехабилитатор, доста сърфисти/кайтисти ходят при него
поздрави OK

"Stop chasing shadows, just enjoy the ride" bravoo
~ фaNatic SkaTe/85l~the RoCk~
~Jo Jo is back home/67l~
~Гaa mАНiК/3.3m2~nuHko~
~Ka.KiLLeR/3.7m2~WaVe ASSassIN~
~Vandal Enemy/4.5m2~WANTeд.No.2~
~Idol/4.0m2~TheFlY~
~Idol/4.8m2~BillY~
valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #6 -: 05.06.2009 10:54 »

За всеки организъм е строго индивидуално знам го от опит !!
Ако човек е в период на възпаление е нежелателно да се натоварва
Препоръчително е да си намерите добър физиотерапевт които не само
да изписва лекарства и инжекций което го прави по заможен финансово
ами да ви предпише лечебна гимнастика която да може да упражнявате и в къщи
с цел укрепване на окологръбначната мускулатура която предпазва от дискови херний :Q:
При Юли трябва да има една книжка с подробни напътствия и упражнения
Само за инфо имам 4 /четири / дискови херний потвърдени със скенер
2 шиини от една катастрофа и 2 кръстни L 5/S 1 и L 5/L 4 които много ме мъчиха
докато не отидох на санаториум от тогава се чуствам разкошно  :1:
Мисля че  и Юли беше предоперативен но ме послуша за санаториума и сега е добре
Надявам се да ти е полезна тази информация а що се отнася до оперативни действия опитай първо всичко друго  Good Luck

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
haimanov
Духовит
**
Публикации: 123

« Отговор #7 -: 05.06.2009 11:05 »

препоръките са от тотално спиране ако не се подложа на операция (неврохирург много навит да оперира) до пълно одобрение (от алтернативни шамани)

Всички хирурзи са навити на това ! Потърси второ мнение и още нещо като съвет не се подвеждай по шаманите, щото колко времето напредва, нещата се влошават, ако има възпаление то се увеличава и все повече притиска нерва в резултат на което може да станат необратими нещата дори и с операция !

Boards: BIC Techno-E 135l,
Sails : NS 6.0
70kg
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #8 -: 05.06.2009 13:41 »

Неврохирурзите задължително казват операция. Обаче аз за такива успешни съм чувала, че са изключително редки. Просто след изветсно време (понякога дори месец-два ) се появява рецидив и все едно не си правил операция. Това, което много помогна на Юли са:
1. всекидневни упражнения за укрепване на гръбната мускулатура
2. плуване
3. добре е пролет и есен да се ходи на санаторум. Ние бяхме във Велинград и около 15 дни след санаториума започна постепенно подобрение
4. Много помага разтягане. Юли си е сложил един лост в къщи и виси колкото пъти на ден има възможност.

Не се лъжи за операция, защото четохме по форумите за такива усложнения после, че ми се изправи косата.
Когато си в криза пий обезболяващи и протъвовъзпалителни и носи колан. Пролет и есен ходи на санаторум и ежеднвно (най-добре сутрин) си прави упражненията (те ти ги показват в санаториума)

Юли кара сърф и от това не го боли повече, а и лекарите не му забраниха. той има дискова херния, забравих това да ти кажа, за да се ориентираш за какво става дума.
Пази се също от изстиване на кръста.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #9 -: 05.06.2009 14:54 »

Антон, бързо възстановяване и намиране на най-добрата профилактика.

От известно време насам си мисля, дали да не отворим раздел спортни травми във форума? Не знам какво мислят администраторите и другите двама модератори, но повече информация по темите, които са проблем на потърпевшите е добре дошла? Аз например имам проблем с менискус на коляното и ще се радвам да чуя съвет и опит. (ще отворя отделна тема за този проблем)

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #10 -: 05.06.2009 16:24 »

Цецо, не е проблем да се отвори такава рубрика, но се безпокоя, че понеже не сме специалисти може да навредим на някого. Все пак с предупреждение, че не сме медици, може и да е полезна такава тема.

Антон, по мои наблюдения дисковата херния е опасна ако имаш изтръпване, проблем с някои функции на организма, пареза, както и непоносима болка. Не можеш да се излекуваш, но можеш да си помогнеш и дори да забравиш за нея.

Трябва да си направиш ядрено магнитен резонанс! Едва след неговото разчитане можеш да си почти на 100% сигурен, че имаш дх.
Както писаха по-горе, неврохирурзите твърдо препоръчват операция (след третия такъв, няма да ти прави впечатление), невролозите пък - "шъ тъ опраим" :liar:
Ако си в остра фаза (след доказана дх) можеш да опиташ противовъзпалителни на базата на различни съставки и да видиш кои от тях ти действат (защото не всички имат ефект върху твоя организъм).
Не е вярно, че нямаш време за реакция и безоперативно лечение, НО обърни внимание по-горе при какви случаи изчакването е противопоказно.
Ако наистина имаш дх, трябва да приемеш факта, че тя остава завинаги и трябва да се съобразяваш с нея от тук нататък. Определено ще повлияе на начина ти на живот, но с повече упоритост и постоянство ще я загърбиш.

На мен лекарите определено ми препоръчаха да не се движа, да не вдигам тежко, да не се усуквам, да се пазя от влага... Е слушах ги 4 месеца, но нямах подобрение. После започнах да плувам (във вода ми е супер), правя упражнения които ми показаха в санаториума, карам колело, ходих и на сърф в Турция. Беше началото на април и не беше топло. Започнах плахо и бях само около 15 минути във водата, втория ден пак плахо, но два часа, а третия бях на вълните и карах четри часа с 4.3кв така, че колкото и плахо да е било, карането си беше... каране :D Във водата се чувствах добре, но не можех да си изкарам сърфа сам от болка (благодарности на Цецо от Враца, който ми помагаше) вечер ме болеше, но на другия ден всичко си беше по старо му.
С две думи, движението не е противопоказно, но все пак трябва да е дозирано.

Успех, и бързо възстановяване.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Антон
Полъх
*

« Отговор #11 -: 05.06.2009 17:01 »

много благодаря за подробните отзиви, допълниха много добре картината която имах от скенера и лекарите
впрочем, и аз се начетох доста по темата в наши, немски и руски сайтове

бтв днес бях на много свестен и сведущ невролог (др Сарафов в Александровска) - ако някой се види в нужда, да се обади

Юли - препоръчай санаториум плс
дх е, и то на две нива, но в различен стадий
ямр на този етап не е необходим

тч поне до средата на август пълна пауза, рехабилитация  и после много много внимателно, при съмнение пауза до др година

интересно инфо за нас мога да препоръчам тук (мисля има и по други травми): http://books.google.bg/books?id=RFY8aXuPcgUC&pg=PA234&lpg=PA234&dq=disc+herniation+windsurfing&source=bl&ots=9LQuRKRs3Y&sig=BPofCLhmxREYrhKZiM40YtJKDM8&hl=bg&ei=xRwoSpOOCo21-Qa3n_maAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6#PPT1,M1
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #12 -: 08.06.2009 15:31 »

Има едно упражнение което ме оправи за 3 дни. Хипер екстензия се нарича. Прави се на специално уредче , подобно на лежанка за коремни преси. Аз ползвах такова на КЕТЛЕР МЕДИКС.
Останалите упражнения също е добре да се правят, но Хипер Екстензията върши чудеса. Бях много зле . Дископатия. От както си правя упражненията нямам абсолютно никакви проблеми с кръста.
Преди това всеки месец имах кризи за по 1седмица.

Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #13 -: 08.06.2009 15:48 »

Юли - препоръчай санаториум плс
Аз бях във Велинград и съм доволен от резултата. На първо място препоръчват Павел баня, но материалната база не е добра, и процедурите които се правят там освен, че могат да помогнат се случва и да влошат състоянието. Сещам се и за лечебната кал на острова, сигурен съм, че помага много  :О: oops :D

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #14 -: 08.06.2009 16:20 »

Санаториум в село Овча Могила обл. Русе ако е по програма на НОЙ е супер евтино около 15 лв. на човек Wink
Включени са 3 хранения застраховка двойна стая със сан.възел доста луксозно изпълнение ТV и  минибар :1:
Процедурите са доста разнообразни Масаж Ел.фореза Парафин Леч.физкултура Нагревки при доп. заплащане има и лазерна терапия
Водата е  43 * лековита за  много от хорските болежки особенно за дископатий дискови херний и парези :Q:
Телефон на санаториума 0632 72441 OK

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: