22.11.2024 00:19
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: Влизане и излизане от водата и опазване на материала при вълни  (Прочетена 3005 пъти)
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« -: 17.06.2009 12:49 »

Карам в Буртас, където вятърът е предимно on shore и срещам затруднения особено при излизане от морето... Имам чувството, че вълните ще ми се разсъсат платното - особено и когато е с по-голяма квадратура...
Много ще съм благодарен ако споделите опита си....

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #1 -: 17.06.2009 13:25 »

При влизане  се опитвам винаги и на всяка цена да държа рига над водата. Движа се напред, като платното е над мен и леко отстрани. Дали отляво и дясно зависи от ъгъла на вятъра спрямо вълните, ако е 90гр - където ми е по-удобно. Дъската я бутам чрез мачтата с носа напред и леко я натискам за да не я обърне вятъра. Влизам колкото мога по-навътре за да прескоча прибоя.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
haimanov
Духовит
**
Публикации: 123

« Отговор #2 -: 17.06.2009 13:36 »

Аз като излизам, слизам от дъската възможно най-близко до брега, като платното ми остава в ръцете, така и да те тресне някоя вълничка няма страшно, най-много да задере финката в дъното.
После изчаквам да мине вълната, хващам единият страп и на заден ход излизам от водата.

Boards: BIC Techno-E 135l,
Sails : NS 6.0
70kg
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #3 -: 17.06.2009 14:01 »

Карам в Буртас, където вятърът е предимно on shore и срещам затруднения особено при излизане от морето... Имам чувството, че вълните ще ми се разсъсат платното - особено и когато е с по-голяма квадратура...
Много ще съм благодарен ако споделите опита си....
Ами разкъсват го, уви... Като се пльоснат в него, дори и привидно безобидно. Историята познава такива случаи oops

Бих те посъветвал, преди да влезеш, да погледаш малко самите вълни. Обикновено имат някаква цикличност - 5-6 по-големи, после 2-3 по-малки... после може да има и "плато" - интервал без вълни. Цикличността зависи от плажа.

Като видиш, че се задават малки вълни или "плато" - издебваш и влизаш смело с бърз бийч старт, без много да се колебаеш. Иначе ще дойдат "големите". Имай предвид, че при по-силен прибой в интервала между две вълни нивото на водата може изведнъж да стане по-ниско, защото има отлив. Ако скокнеш от плитко точно в такъв момент вероятно няма да си счупиш финката на пясъка, но при всички положения ще се закотвиш с нея и няма да тръгнеш. И пак ще дойдат "големите" :D

По-неприятно е връщането, защото не можеш добре да прецениш добре цикличността. Тогава гледай внимателно прибоя, докато излизаш. И пак трябвада дейставш бързо - с бийч финиш и веднага хващаш и вдигаш рига и дъската над водата.

Ами това е от моя опит... равденски. Успех!

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #4 -: 18.06.2009 10:54 »

Благодаря за отговорите !!!
Установих, че и аз го правя по описаните от Вас начини, но трябва и практика....
Вчера вълните бяха относително големи и оттренирах този въпрос ... нещата определено започнаха да стават по-лесни.... И отново достигам до максимата , че "Колкото повече - толкова повече"... Вчера, когато отидох на плажа имаше хора, които стояха и се чудеха да влизат ли.. да не влизат ли, защото вълните им се виждаха големи.... а аз така се разбързах, че си забравих половината неща на брега....

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: