21.11.2024 16:19
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на уиндсърф и уинг оборудване на фирмите: LoftSails, Exocet, F2 Windsurfing, Lorch, GUL, Ascan, Unifiber, Zeeko, HB, Reptile, MFC, Goya и Quatro. Продуктите може да видите в нашият Online магазин.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: ТУРЦИЯ - Да се внимава за ......!!!!!!!!!!  (Прочетена 199691 пъти)
tenet
Полъх
*
Публикации: 8

« -: 07.09.2005 15:14 »

Sad Възможни проблеми в Турция от пресен мой опит: Sad

1. Засичат за превишена скорост с антирадар от движещ се насреща полицейски автомобил!!!!!!!! Нямате никакъв шанс. Май минималната глоба е 92 лири. За леки коли мах. скорост е 90км/ч, а за бусове 80 км/ч. Ако ви спрат искaйте да не ви пишат акт и да платите на ръка (тогава сумата става на две). Ако не се навиват жандармите (като моя случай), плащате на митницата цялата сума като попове. Не си мислете за антирадар или го скрйте на супер място защото глобата е 1000 лири и зандан!!!!!!!!!

2. Написаха акт (жандармите) за 700Евро на един румънец, че се гмурка и лови риба с харпун от Челик към дифузора ????????????? Твърдели че от Челик та чак до Wave спота било някаква зона забранена за гмуркане и лов на риба ??????????????? А бе имайте едно на ум ако се гмуркате с харпун.

3. От българска страна на новата митница в Лесово най близката бензиностанция е на 35км. Да не останете без гориво точно като мене. Едни полицаи уредиха да ми донесат 5 литра. Естествено платих си го тройно. То се оказа сетне че в района това си е бизнес. За радост сега строят на самата митница нова бензиностанция май OMV.
Ivo
Вятърничав
Публикации: 296

« Отговор #1 -: 07.09.2005 16:10 »

Тенко, тъкмо мислех и аз да отворя подобна тема! Явно не съм единствения изгорял!  :x

С няколко думи - ако не караш с точно разрешените км/ч (+ максимум 5 км/ч), никакъв шанс няма да ти се размине! Какви ти 90 лири - по 188 (или 110 евро) ни искаха на нас за 75км/ч в т.н. "населено място"! А как са ни засекли така и не разбрах, ама определено нас чакаха да спрат полицаите: "джентрум - 50, оптион - 55, бу - 80; пей плийс, пей!" (в превод от турско-английски: "в центъра (б.а.:населено място) може с 50 км/ч, допуска се максимум до 55 км/ч; вие карахте със 80 км/ч; плащайте веднага щото..."). А в ареста... абе гледали сте "Среднощен експрес" (който е по действителен случай) - доколкото са верни митовете, няма голяма промяна. Възможностите са 3 (3тата - не винаги): 1. плащаш веднага - пишат ти фиш; 2. пишат ти глобата на червената хартийка (талона, който ти дават на границата) и на Капъкуле - пак плащаш; 3. правиш се на луд, че не разбираш какво ти говорят (рискът е много да се изнервят и да стане по-лошо) и най-накрая сами ти предлагат да дадеш на ръка някой лев (при нас стана след като минахме на руски език hip ). Е, ние "минахме" с 1/3та от глобата ("добре дошли на Балканите"  Wink ). Голяма далавера!  Evil or Very Mad Поуката: носете си "кеш-резерва" или карайте с точно разрешената скорост (и пак си носете повечко пари; за всеки случай).

Иначе, на Капъкуле (на влизане в БГ), макар и да изглежда голяма опашката преди първото КПП (в нашия случай - около 200 метра), се минава вече нормално: около 2часа. Въпросът е на второто КПП от българска страна да се наредиш, където се нареждат колите с хасковска регистрация (обикновено са в допълнителна колона) - българите ни "оправят" много бързо на влизане, но чужденците - по 15 минути на кола (ако се бяхме усетили на време щахме и за 1-1.5 часа да минем границата).

И умната - на заминаващите! Вятър има. Много!
Tonny
Полъх
*
Публикации: 72

« Отговор #2 -: 07.09.2005 17:35 »

За гмуркането и риболова...

Румънеца се казва Лео  и е от Тимишоара ( надявам се да не са глобили Мирча другия Румънец )
Разрешен е риболова само за Турци и то с риболовен билет със снимка.
Освен това, можеш да ловиш само три вида риба: Лаврак голям и малък, онази плоската риба която продават по 10 лири на пазара и последната така и не разбрах.
Правилото важи както за морето така и за езерата.......

..: powered by The Dark Side :..
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #3 -: 06.05.2006 19:51 »

Вече доста ни ровят на митницата и не е желателно да се пренасят повече от 1 стек цигари на човек и литър алкохол.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #4 -: 28.05.2006 21:19 »

Преди няколко дни са идвали жандарми на острова и са казали, че вече е забранено свободното къмпиране. А ние докато бяхме, идваха всеки ден (по сигнал) и ни гледаха с бинокъл дали не се гмуркаме за риба.

Билет за подводен риболов струва към 60лв за две години.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Юли
Администратор

« Отговор #5 -: 12.07.2006 18:01 »

Опитах се да събера най-важната информация за острова на едно място.

Колите да не са по-стари от 20 год.
Бусовете които преминават границата преди 9:00 и след 17:00, плащат по 10$.
Горива - Безоловният бензин в Турция е около 3.3лв/л, газта е около 1.5лв.
Ако сте с чужда кола, много често турците искат пълномощното да е преведено на турски.
Зелена карта (Sigorta) - след като минете БГ границата, след първото КПП от турска страна на 100м по-надолу, вдясно за 1г=143 лири за 6м=72 лири. От българската страна, ако те питат за зелена карта им казвате, че ще си направите там. Обикновено не се заяждат и пускат - ако не, ще трябва да влезнете с друга кола (не пускат пешеходци).
На Лесово НЯМА "Free Shop" и бензиностанция с безакцизен бензин.

Ферибот - От Кабатепе върви до 18м/с. Кабатепе-Гьокчеада-11:00ч. и 17:00ч. Гьокчеада-Кабатепе-07:00ч. и 15:00ч, на това разписание не трябва да се разчита, но в сезона има и Кабатепе-Гьокчеада-09:00ч. и 13:00ч. Пътува се около два часа. Цената за лека кола е 17.5 лири като е включен шофьора и по 3 лири на човек. От Ечеабат до Чанаккале има всеки час а от Чанаккале до острова в 17:00ч. От Гьокчеада до Чанаккале е в 08:00ч.
Ето линк към разписанието: http://www.canakkaleonline.com/feribot.htm

Спането - На острова има много хотели с цени между 40 и 60 лири за двойна стая  (1 лира е около 1,1лв), в центъра е 40 лири с включена закуска. В Ешелек (близо до местат за каране) има къщи под наем (30-60 лири) и хотел Чилик - 60 лири. Има и три къмпинга с цени от около 5 лири на човек.

Телефон на КПП Капитан Андреево 037972009

chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #6 -: 13.07.2006 16:42 »

Необходими документи при пътуване в Турция с чужд автомобил (освен Зелена Карта или Сигорта):
  А. нотариално заверено пълномощно от собственика
  B. превод на пълномощното на турски език - нотариално заверен, легализиран, заверен в Посолството на Република Турция

В допълнение към горните:
Ако автомобилът е лизингов:
  C. разширение на Застраховка "Каско" за чужбина - неободимо условие собственикът да издаде пълномощно.

Ако автомобилът е служебен (и вие не сте управителя на фирмата):
  D. молба/пълномощно от управителя на фирмата до собственика на автомобила.

Документите A, C и D се получават от собственика/лизингодателя.

Документ B се прави във всяка една фирма за преводи и легализация.  Фирмите могат за извършат цялата услуга или само части от нея - например само превод и легализация, без заверка в посолството/консулството.

Заверката в посолството струва 18 USD.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Юли
Администратор

« Отговор #7 -: 13.07.2006 17:19 »

Още няколко напътствия за трафика в Турция.

Освен, че е желателно да спазвате ограничението на скороста трябва да знаете и следните неща:

- Полицаите не доказват с каква скорост сте се движили! При тях няма радар а поста който ви е засякъл е на около километър преди това. Обикновенно показват лист на който пише номера на колата и скороста с която е засечена.
- Полицаите искат пари. Заяждат се за всичко (извънгабаритен товар, скорост, антирадар, липса на видимост от водача..). Задължително се пазарите за рушвета (нормално пада до към 20-30 евро)
- За леко нарушение глобата с фиш е 82 лири и се плаща в общината или на границата (Внимание до 10 дни)
- Жандармерията не е военна организация! Имат власт по-голяма от тази на полицията, но не създават проблеми (не се заяждат, правят само рутинни проверки)
- НИКОГА не се опитвайте да давате рушвет на жандармерист!!!
- Трябва да спрете на сигнал СТОП дори и полицая да е без палка
- Нощем рядко има постове
- Понеже си спазват правилника, изпреварват много бавно (с около 5-10км/ч) и понякога много дълго
- Преди изпреварване примигват с фаровете
- Ото ластик е гумаджийница Very Happy

Инспектор Стрезов
Духовит
**
Публикации: 100

« Отговор #8 -: 14.07.2006 12:09 »

Още 1 линк за фериботите
drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #9 -: 14.08.2006 16:36 »

Засякоха ме и мен заедно с още две турски коли Sad с 10 км/ч превишение - значи могат да засичат по няколко коли едновременно.
Написаха ми глоба на която пише 101 лири , но полицая ми каза нещо от сорта да плата 75 лири на Капъкуле, но никой не ми ги поиска.. Но сега като гледам забележката (до 10 дни), започвам да мисля че не ми се е разминало.. Какво се случва като не съм платил глобата, има ли някакъв начин да се плати дистанционно (например посолство и т.н.)?

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
nixana
Полъх
*
Публикации: 14

« Отговор #10 -: 09.05.2007 11:35 »

А да ви питам за разпъването на палатки...Къмпингуването...прочетох в темата че е забранено :aaa ne:,но някакво развитие..дали не е отпаднала забраната,или да важи само за сезона? hmmmm...И друго ако е забранено,къде по-точно са къмпингите и близо ли са до местата за каране.. Yeee 

P.S. Много добра тема !!!! Drinks  bravoo Cok guzel !!!! \0//  :Sunny: :Sunny: :Sunny:
Юли
Администратор

« Отговор #11 -: 09.05.2007 15:03 »

А да ви питам за разпъването на палатки...Къмпингуването...прочетох в темата че е забранено :aaa ne:,но някакво развитие..дали не е отпаднала забраната,или да важи само за сезона? hmmmm...И друго ако е забранено,къде по-точно са къмпингите и близо ли са до местата за каране.. Yeee 

P.S. Много добра тема !!!! Drinks  bravoo Cok guzel !!!! \0//  :Sunny: :Sunny: :Sunny:
Близко са, непосредствено до плажа и малко по-далече от Wavespot-a

lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #12 -: 18.05.2007 09:32 »

Как ще реагират на границата,ако освен по бутилка алкохол на човек носим и стекче с кутийки бира и сирене,кашкавал, луканка,че не искам да ми се къса сърцето пред големия контейнер,като ги хвърлям?

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #13 -: 18.05.2007 10:17 »

Как ще реагират на границата,ако освен по бутилка алкохол на човек носим и стекче с кутийки бира и сирене,кашкавал, луканка,че не искам да ми се къса сърцето пред големия контейнер,като ги хвърлям?
По принцип коли със сърфове почти не ги проверяват,само поглеждат вътре.Аз пътувам с каравана и хладилника ми винаги е пълен с такива вкусотийки. tequilla

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Robby Naish
Вятърничав
Публикации: 249

« Отговор #14 -: 23.05.2007 12:00 »

Аз съм виждал на нашенци да им изхвърлят храната, но с мноооооого добре натъпкана кола явно с цел търговия.

The Best Of The Best
Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »   Най-горе
Печат
Отиди в: