01.11.2024 06:35
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1   Най-долу
Печат
Автор Тема: воден старт  (Прочетена 4118 пъти)
haydukata
Полъх
*
Публикации: 48

В интернет вятъра не спира

« -: 18.09.2009 13:03 »

Здравейте!
Имам следния проблем: при опит да направя воден старт не мога да извадя платното от водата. Случвало ми се е и да успея в това начинание, но толкова рядко, че аз не го броя. Все пак в името на точността когато извадя платното от водата нямам никакъв проблем със старта, НО пусто платно в повечето случаи не излиза. Не говоря за тежки, камберни платна, а за 5 - ци  и 6 - ци. Това ме наведе на мисълта, че нещо не правя добре. Обикновенно, когато правя опит да извадя платното вятърът вместо да го изпълни и извади от водата започва да го върти във вертикална проекция и платното заема перпендикулярно положение спрямо повърхността на водата.  В тази връзка можете ли да ми помогнете със съвети в кой момент се започва вдигането на платното, кога се получава описаната по - горе грешка и по принцип как е правилно да се вади платното. Искрено се надявам отговорът на въпросите ми да не е единствено "всичко с практика се постига", тъй като този отговор го знам от първия ми ден върху сърфа.
На всички отзовали се предварително благодаря.

Tabou speedster 100l, RRD ltd V10 98l, Gaastra hybrid 6.7, Gaastra 6,2 Poison, Neilpryde speedster 5.7
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #1 -: 18.09.2009 13:25 »

Всеки е минал този етап.Колко съм се ядосвал tazПрактика му е майката.Първо прави опити с най-малкото си платно докато свикнеш.Сега вече ми е все едно дали вадя 5 или 7.5

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #2 -: 18.09.2009 13:51 »

Първо нагласяш мачтата да е горе долу перпендикулярно спрямо вятъра. Отиваш при топа на платното и започваш да вдигаш от там, след което , пприхващайки мачтата се придвижваш към гика. Ако задния нок на гика ти се потапя във водата и платното застава перпендикулярно на водата (задния му край потъва) трябва докато вдигаш мачтата да плуваш към вятъра, за да извадиш края от водата.

PetarB
Духовит
**
Публикации: 170

« Отговор #3 -: 18.09.2009 14:00 »

Ще се опитам да дам коментарам, макар и да правя водния старт от това лято!  :Sunny:
За да ти завърти вятъра ветрилото и да го обръща очевидно много си паднал по вятъра когато вдигаш ветрилото.
За да ти е по-лесно да извадиш ветролото от водата пробвай като почнеш да го прихващаш от топа и слизай към гика.
Другия вариант е - качи мачтата върху дъската, така и самата дъска по-лесно ще си я наглъсиш спрямо вятъра преди да почнеш да вдигаш ветрилото.

Успех. Ама да знаеш работа му е майката и най-вече - не се отказвай  Good Luck  После ако знаеш къв е кеф... става с лекота и не се изморяваш толкова колкото да дърпаш старт шкота  Yes

Sails:
4.7 Severne Swat
5.3 Severne Blade
6.1 Simmer Mission X
7.2 Neil Pryde Fusion HD

Boards:
Starboard Kode   86 L
Starboard Kode 103 L
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #4 -: 18.09.2009 16:08 »

Ако случайно идваш на острова тези дни, обади ми се за да ти покажа какво и как да правиш. Ние тръгваме довечера.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #5 -: 18.09.2009 17:13 »

Много в важно не само да вдигаш мачтата, а и да я дръпнеш към теб, тоест нагоре и напред сякаш искаш да мине над главата ти.  Най лесно в началото е да качваш гика на задницата на дъската - така платното ти е вече извадено. Ако не ти стига гика до задницата  на дъската, тогава (примерно ще вървиш на десен халс) хвани с лявата ръка налъмите на дъската. С дясната ръка вдигни и едновременно издърпай мачтата към теб. Ако тръгне да се "закопава" задния нок, тогава използвай лакъта на дясната ръка като лост и повдигни задната част на гика и не спирай да дърпаш с лявата напред и нагоре. Сигуено не мога да го обясня добре, но както казва Юли ако дойдеш сега на острова се обади да ти покажем.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
chill
Windmaster
Публикации: 512

« Отговор #6 -: 18.09.2009 18:26 »

В допълнение към горните съвети, не бързай да го вдигаш платното, ами го издърпай в почти хоризонтално положение над главата си, дръж мачтата близо до водата, изчакай малко, така че задния нок да не е заровен във водата и тогава буташ нагоре.

Sails:  Severne Convert 2016 7.5
        Ezzy Wave SE 5.8
        Ezzy Wave SE 4.7
Boards: Starboard Kombat 106L
        Starboard Kode 123L

---
Pain is weakness leaving the body
Страници: 1   Най-горе
Печат
Отиди в: