21.11.2024 22:38
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Някой може ли да каже нещо за F2 SX 105l  (Прочетена 9949 пъти)
luke
Полъх
*
Публикации: 10

« -: 01.10.2009 14:17 »

Може ли някой да си каже мнението за тази дъска. Освен че е слаломна как се държи на вода бърза ли е стабилна чуплива ...
благодаря предварително Drinks
http://www.f2-surf.com/

JP Wave 79l, JP Freestyle 95 (Josh Stone)
Neil Pryde Alpha 4.2, Alpha 4.7, Atlas 5.4
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #1 -: 01.10.2009 14:47 »

Бърза и доста чуплива. hmmmm

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Mury
Полъх
*
Публикации: 24

« Отговор #2 -: 18.05.2010 08:51 »

за да не отварям нова тема ще използвам темата на колегата да попитам и аз за една дъска...става въпрос за италианската фирма DROPS...освен че дъските имат странната форма на "куршум" изглеждат и доста недодялани...ако някой е имал дъска от тази фирма ще съм благодарен да сподели впечатления и дали си заслужава(цена-качество) :-O-:

Sails:
5.9 Loft O2
Board:
BiC Techno 152
Еxocet SCross 130

Warning:Do not try this sport unless you are ready to change your life
metro
Вятърничав
Публикации: 212

Ветроход :)

« Отговор #3 -: 20.05.2010 12:34 »

Фирмата DROPS ми е позната от Илк Джан (сина на Хасан - собственика на Челик пансион) не съм чувал нищо за нея а и не познавам друг с такава дъска...не е от топ марките със сигурност и бих препоръчал да се ориентираш към така известните (няма да ги изброявам) няколко които са водещите в света на уйндсърфа! (за справка виж с кво карат по световните по фристайл, рейс, уейв и тнт Wink

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Gaastra - Echo 5.2, Manic 4.7, Manic 4.0
Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Mury
Полъх
*
Публикации: 24

« Отговор #4 -: 26.05.2010 20:06 »

Цитат
Фирмата DROPS ми е позната от Илк Джан (сина на Хасан - собственика на Челик пансион) не съм чувал нищо за нея а и не познавам друг с такава дъска...не е от топ марките със сигурност и бих препоръчал да се ориентираш към така известните (няма да ги изброявам) няколко които са водещите в света на уйндсърфа! (за справка виж с кво карат по световните по фристайл, рейс, уейв и тнт

Благодаря колега за инфото...вече съм се насочил към един BiC Techno283- (152)л.   мисля че като за начало след швертова дъска ще е добре за мен... OK

Sails:
5.9 Loft O2
Board:
BiC Techno 152
Еxocet SCross 130

Warning:Do not try this sport unless you are ready to change your life
metro
Вятърничав

« Отговор #5 -: 27.05.2010 00:10 »

Аз не бих те посъветвал да си купуваш толкова стара дъска...модерните дъски са не по дълги от 245см и са доста по широки и готини за каране и учене от старите дъски! Повярвай разликата е достатъчно голяма, че дори един начинаещ да я усети Wink
хмм...макар, че някои хора биха казали че тази дъска е страхотна и дори толкова стара е супер за каране поради редица факти включително, че самия Fabien Vollenweider (настоящия Tabou Shaper) е шейпър и на тази дъска и сигурно ще са прави донякъде,...но все пак дъските са се развили доста от 1999г когато за пръв път е произведена Wink
както и да е много се отнесох просто съвет пък ако много си и се навил взимай няма кой да те спре Wink

П.С другото което се сетих е: не бих препоръчал и толкова голяма дъска (152л.) освен ако не караш само в БГ или ако си по-тежичък...

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #6 -: 27.05.2010 09:55 »

Понеже в последно време се завъртяха много дискусии за дъски за начинаещи, нека всеки да си спомни на какъв кораб е започнал да се учи или да погледне в добрите училища какви дъски използват. Или поне вижте какво казват хората от STARBOARD дето РАЗБИРАТ какво е дъска и то много добре:

Модел RIO
"Bridging the gap between planing boards and lightwind longboards, blurring the line between stable entry level boards and progressive freeride boards, the Rio is the board that covers the widest scope of users in all wind conditions: windsurfing for everyone, every time and everywhere."

Вижте габаритите - това все още не е дъска за начинаещи както пише по-горе!
       Volume    Length   Width
Rio S       175    269    76.0
Rio M       195    275    80.5
Rio L       215    290    85.0

Ето и това което се препоръчва за обучение на начинаещи: Серията START
"The original Start from 1999 was the board that changed windsurfing from a difficult sport to learn into a sport that you could learn in just 60 minutes. Many of its features continue in today's Start:"
              Volume  Length   Width
Start L    235    275.5    100.5
Start M    210    280.0     94.0

Още малко от другите производители:
Вижте FUNSTER на JP, вижте Easyride на RRD ...

Който иска да коментира, макар че според мен коментарите са излишни.

И накрая защо писах този пост:
от доста години виждам хора, които се учат и не напредват. Даже някои се отказват, обезкуражени, в резултат на 'правилно' избраната дъска взета по съвет от експерти.
Нека все пак вярваме на големите производители в този спорт!

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #7 -: 27.05.2010 12:05 »

Всъщност според баба Айше (на Зекерия), която е един много добър експерт, е те това става най-добре за учене  (:-pp)

* Rush.jpg (96.02 KB, 480x716 - видяно 397 пъти.)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #8 -: 27.05.2010 12:34 »

Абе от баба ти Айше много неща можеш да научиш,стига да я слушаш внимателно,тя жената обича да обяснява :D

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Pavel_Gr
Вятърничав
Публикации: 265

Concerned with boundaries? Imagine no limits!

« Отговор #9 -: 27.05.2010 13:33 »

Никой не отрича, че новото е по-добро от старото. Би било чудесно всички да се учим, кефим, състезаваме на последен модел дъски и ако може да ги сменяме всяка година като излезе нов модел. Много хора го правят, но други,  дори и да искат, не могат, защото всички знаем, че нашият спорт хич не е от евтините. Мисля, че това е водещият проблем за начинаещите (освен понякога недостатъчната информираност) пък и за напредналите, за да не се качат на нови или по-нови - стари  :D сърфове. Важното според мен е дъската да е предназначена или поне подходяща за учебни цели, а ако може и да е новичка - какво по-хубаво. Drinks

Naish FreerideSlalom 95l / Exocet Cross 104l / RRD X-Fire V10 98l / RRD X-Fire V8 108L / RRD X-Fire V5 122l.
Neilpryde Zen 5,5m2 / Neilpryde Hellcat 6.7m2 / Neilpryde V8 7.2m2 / Point7 AC-K 8.5m2
metro
Вятърничав

« Отговор #10 -: 27.05.2010 13:36 »

Понеже в последно време се завъртяха много дискусии за дъски за начинаещи, нека всеки да си спомни на какъв кораб е започнал да се учи или да погледне в добрите училища какви дъски използват. Или поне вижте какво казват хората от STARBOARD дето РАЗБИРАТ какво е дъска и то много добре:

Модел RIO
"Bridging the gap between planing boards and lightwind longboards, blurring the line between stable entry level boards and progressive freeride boards, the Rio is the board that covers the widest scope of users in all wind conditions: windsurfing for everyone, every time and everywhere."

Вижте габаритите - това все още не е дъска за начинаещи както пише по-горе!
       Volume    Length   Width
Rio S       175    269    76.0
Rio M       195    275    80.5
Rio L       215    290    85.0

Ето и това което се препоръчва за обучение на начинаещи: Серията START
"The original Start from 1999 was the board that changed windsurfing from a difficult sport to learn into a sport that you could learn in just 60 minutes. Many of its features continue in today's Start:"
              Volume  Length   Width
Start L    235    275.5    100.5
Start M    210    280.0     94.0

Още малко от другите производители:
Вижте FUNSTER на JP, вижте Easyride на RRD ...

Който иска да коментира, макар че според мен коментарите са излишни.

И накрая защо писах този пост:
от доста години виждам хора, които се учат и не напредват. Даже някои се отказват, обезкуражени, в резултат на 'правилно' избраната дъска взета по съвет от експерти.
Нека все пак вярваме на големите производители в този спорт!

Zaho, ти говориш за 175л-266л дъски за слаб вятър които много се доближават до стандарта, формата и размерите на Formula boards, като характеристиките на този модел RIO и Rio-sport са 76см широчина на 177л и финка 57см-62см (стандарта за Formula boards е 100см широки и 70см финка - поправете ме ако бъркам говоря по спомени)
Ето какво казват Starboard за тези дъски също което подкрепя по-горе написаното, че се доближават до Formula boards:
As the wind speed increases, the Rio's unique wide tail derived from Formula racing boards provides the early planing, the high speeds and the high performance racing fun that have made it a best seller in the all-wind windsurfing category.
Експертите казват, че по-голямата опашка на дъската води до по-ранно изглисиране ДА но има и нещо друго...недостатъци са - пречи когато вятъра се усили и съответно не става за среден или силен вятър поради факта че е толкова литри и такива размери...няма смисъл да обяснявам повече защото всички знаете Wink
забравих в поста по-горе да уточня че говоря за чисти фрирайд дъски, фристайл и уейв...и като говорим за начинаещ с малко бюджет който иска да напредва не знам кой би препоръчал чак толкова голям литраж 152л. (освен ако наистина човека не е тежичък т.е примерно над 90кг. и кара само в БГ и тнт...) Иначе съм съгласен, че докато човек е начинаещ му трябва по-голяма дъска за да кара повече и да напредва по-бързо + да му остане за учебна дъска за всички трикове които се тренират на слаб вятър....но малко хора могат да поддържат стандарт в БГ, който изисква примерно: Голяма дъска за учене на трикове на слаб вятър и каране на слаб вятър...дъска за средн вятър...дъска за фристайл (ако се е ориентирал натам и се кефи) ...дъска за каране на вълни....
Та нека погледнем големите марки примерно JP, Starboard, Tabou и ще видим че фрирайд дъските са им в диапазона 245-252см дължина най-много! и пак повтарям говоря за чист фрирайд дъска не за light wind boards, formula boards и учебни дъски Wink
http://www.starboardcarve.com/spec.php
http://www.star-board.com/2010/products/board_futura.php
http://www.whatisthekode.com/2010/spec.php
http://www.star-board.com/2010/products/board_go.php - като за 175л. дъска дават 253см дължина!!!
http://www.star-board.com/2010/products/board_kode_tufskin.php

Давам пример със Starboard защото ти даде пример с тях и съответно при другите големи марки размерите са същите Wink

Голямата истина за мен са две неща: фристайл и уейв (уейврайдинг най-вече) ...рейс,слалом са друго нещо, там кефа е голям ала е за други хора не за мен Wink макар че и аз се замислям напоследък за слалома и рейс-а  хмм Smile))
Уф аре да духа и да караме, че от НЕкаране глей кви неща почнахме да коментираме + осещам как хората са натегнати (включая аз) и се хвърляме в спорове и тнт които ако бяхме карали нямаше да е така гррррр....
МНОГО МИ СЕ КАРААААААА!!!!  Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee Yeee

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #11 -: 27.05.2010 14:20 »

Така е Саше, но разликата между FORMULATA на STARBOARD и даже RIO-то (не START) е ОГРОМНА:
малкото RIO s, което по литраж е близко до формулата е дълго 269 см, при ширина 76см,
докато формулата е "само" 228 см и 100см ширина. А за техниката на каране ... нека кажат
формуладжиите ...
На мен лично, като минах от класическа freeride дъска 117 литра, на къса и широка слаломна дъска 120 литра ми трябваха десетина карания за да се науча отново да карам и правя маневри - доста по-трудни са с къса дъска.
Предполагам същото ще е това лято като се кача на 95 литровата дъска, която си взех - ще трябва наново да се уча (тук мисля, че напълно ме разбираш  Wink)
Хайде стига толкова - отивам да бая за вятър ...  --< magic

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #12 -: 27.05.2010 15:27 »

Голяма полемика :D
Ще помоля питащите за напред да дават и някакви данни от сорта на тежа еди колко си, карал съм еди колко си, нивото ми е еди какво си, както например е направил автора. Така ще може да се дават и по-точни и конкретни отговори.

Метро, голяма дъска за твоите 70ина килограма не значи голяма и за останалите. Силен вятър също не се връзва много с начинаещ. Формула е състезателна дъска и въобще не може да се сравнява с останалите. Какъв фристайл и уейв райдинг тук?!

Темата е дали еди кое си оборудване е подходящо за еди кой си начинаещ сърфист.
Не знам до колко човек може да си позволи да отиде да се учи на по-ветровити места (пожелавам всеки му), но около нас рядко има вятър (особенно уикендите :D) така, че моля съветващите да се съобразяват с този факт.

Мъри, дай малко повече подробности.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Mod_One
eXtreme iNside

« Отговор #13 -: 27.05.2010 15:41 »

Метро, голяма дъска за твоите 70ина килограма ....

Ма той е 70 кг преди да седне да пие бира .... Drinks :О:

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
metro
Вятърничав

« Отговор #14 -: 27.05.2010 17:04 »

...
На мен лично, като минах от класическа freeride дъска 117 литра, на къса и широка слаломна дъска 120 литра ми трябваха десетина карания за да се науча отново да карам и правя маневри - доста по-трудни са с къса дъска.

65кг. съм Wink
Захо ама не знам защо сравняваш freeride дъска със слаломна....
Фрирайд дъската е прощаваща на грешки и позволява лесно и бързо изглисиране и тнт...слаломните дъски обема и тежестта са разпределени по коренно различен начин (по-голямата част от обема е разпределна в носа и съответно малък обем на опашката...базата е изнесена към носа, дъното е плоско и равно и няма почти никаква извивка към носа за да може да бъде като залепнала за водата...) сравнение с останалите дъски което и определя да са толкова бързи непрошаващи грешките и профилирани...та нормално е да ти е коствало време да се адаптираш! Що се отнася за по-късите и широки дъски ще кажа, че се карат ДОООСТА по лесно и са много по прощаващи на грешките които правим и са перфекнти за учене на маневрите/триковете и позволяващи бързо напредванев сравнение със старите, по-дълги и тесни дъски...разликата е голяма наистина!  Има значение и на какво ниво си за да може да усетиш разликата Wink 
След извесно мислене, тестване и каране стигнах до изводите, че фрирайд дъските които са големички, доста комфортни за каране и прощаващи с времето ако се задържи прекалено дълго на тях човек натрупва грешки които дъската компенсира/прощава...след това като се качиш на една по-малка или доста по-малка дъска осъзнаваш че не можеш да караш Wink)))) не можеш да правиш много от маневрите които си мислиш че правиш перфектно...и знаете ли това защо се получава? не е проблема в дъската и литрите...а това че с по-малките дъски трябва да си много пецизен и внимателен защото тя няма да ти прости грешките които си правил при големите дъски Wink Аз това го усетих като прокарах 73л. уейв дъска и се научих и на нея да правя пауър джайбове, такове, лей дауни, 360 и тнт....но в началото ми бе МНОГО криво с нея..псувах я незнам си кво ала като изчистих грешките си натрупани от големите прощаващи дъски всичко си дойде на мястото Wink
Същото мога да кажа и за спотовете...когато се научиш да правиш разни маневри в Турция на острова...примерно пауър джайб, лей даун, 360, и тнт ако ще и на следвашия ден след каране в Турция да отидеш на Искъра или някой друг бг водоем няма да можеш да направиш и едно от тези маневри/трикове защото условията а именно - чопа, плаваемостта на дъската в сладка (вместо в много солена вода) си изиграват ролята, както и това че не сме свикнали да караме на съответния водоем и неговите специфики Smile
Та извода е, че човек се научава на голяма дъска и после като почне да прави триковете и маневрите (поворотите) на малка дъска, и в различни условия т.е водоеми...тогава може да каже ЕЙ научих се най-после....след това ще иде на океански вълни и ще види че е смешен и нищо не знае и не може да направи на тях ...и на тях трябва да се научи...ей такива неща Smile ама аз се кефя да се човърка напред и да се напредва и да се правят все нови трикове Smile
Всичко което казах по-горе може да се използва срещу мен лилиии...ма поправяйте ако греша де Wink

КАРА МИ СЕЕЕЕ   Yeee Yeee Yeee

Tabou Twister 100l
Tabou Da Curve 73l

Tabou Manta 100l
Gaastra - Savage 6.7
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: