22.11.2024 15:18
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Искам Искам !!!  (Прочетена 40156 пъти)
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #30 -: 20.10.2009 10:35 »

Не съм ходил да карам ски на Витоша, но от това, което съм чел , гледал, слушал съм разбрал следното:
 - Съоръженията са много стари и е трудно вече дажи и използването им, което ти разваля удоволствието от карането....
-  Пистите са молко и като брой и като параметри...
-  Достъпът до тях е затруднен и няма места за паркиране....
-  Местата за почивка между спусканията са малко .... и не съм чул някой да споменава има ли къде да се преспи, ако не си от София....
От една страна са желанието на фирмата, стопанисваща съоръженията да ги подмени, модернизира и доколкото разбирам благоустрои прилежащите зони...
От друга страна са желанията на екозащитниците - да не се нанесат поражения на околната страна...
Първо преди да кажа расъжденията си ще спомена, че съм от Бургас и по никакъв начин не съм заинтересуван и свързан (за съжаление) с фирмата стопанисваща съоръженията - уточнението е за тези, които могат да ме обявят в пристрастност...
Според мен безплатен обяд няма и е нормално желанието на една фирма влагаща пари, е да си ги възвърне и да спечели от това, което е направила - нали това са нормалните закони на бизнеса... Не можем да се сърдим и да имаме претенции към тях, защото и много от съфоромците също си имат бизнес и целта им е (освен удовлетворението) е да спечелят и пари... (въпроса за харченето им .... също е извън темата !!!)
Ако по проект ще се подменят съоръженията, подобри се качеството на пистите и се  подобри инфраструктурата - тогава няма ли да е от полза на всички обичащи зимните спортове (а и не само тях)...  няма ли да привлече нови и нови ентусиасти..... ?????
Някой ще каже : "Да но това не може да става като се унищожава природата !!!!!" - Естествено, че е така, но нима традиционно скиорските държави Австрия, Италия... не си обичат природата, че имат изградени писти колкото е пътната мрежа на България... Въпросът е да има контрол и ясни условия.. Да се позволи на фирмата да печели, но пред нея да се поставят ясни условия: да засади дървета, да спазва изискванията и т.н. Защогто както казах и по-горе безплатен обяд няма и ако иска да печели, да бъде задължена част от спечеленото да върне като инвестиции в опазването на околната среда...

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Bamze
Windmaster
Публикации: 545

« Отговор #31 -: 20.10.2009 12:17 »

Според мен си прав, но със сигурност трябва да има ясни условия, а в Австрия за всяко отрязано дърво се засаждат 10 ако витоша ски гарантира това на еко защитницете няма да има проблем според мен. А отделен въпрос е какво точно иска да направи Витоша ски и то нее ясно Smile  wall Така че има много неизвестни и все още не може да се направи оценка на ситуациата Smile wall

К2 Turbo Dreamer 167 Wide
Union SL Binding
K2 T1 Boots
Only God Can Judge Me!
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« Отговор #32 -: 20.10.2009 13:00 »

Сигурен съм че огромна част от екозащитниците са всеотдайни и мислещи хора,  които със сигурност ще предпочетат  някой пък и бил той и "Витоша ски" да построи нещо, унищожавайки 100 дървета ако се задължи да засади 2 000 и да влага част от печалбите си в благоустрояване на Витоша....   
Но............. без да искам да обиждам никой съм сигурен, че има и хора криещи се под знамето "екоактивист" обслужват свои или чужди корпоративни интереси.... защото според мен проблемът е не точно какво ще построи "Витоша ски", а защо точно Те, а не някойя друга фирма....
Пак казвам - ако има точни и ясни ангажименти за грижа за природата аз съм "ЗА" унищожаването на няколко дървета.... Защото в крайна сметка и другото построено ще е за здравето на хората....
Дали обаче фирмата концесионер щи декларира всичките си доходи, и съответно процента от тях да се реинвестира в околната среда - това е вече друг въпрос, на който съм сигурен също така, че отговора ще е отрицателен  hmmmm
Малко пописахме докато чакаме вятъра, но винаги са ме дразнили хора, които отричат всичко, стига да няма полза за тях самите....

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #33 -: 20.10.2009 13:06 »

Проблемът Витоша да е в това състояние - стари съоръжения, които според мен са изключително опасни (визирам най-вече Романския), липса на всякакви условия за нощувка или дори само да хапнеш някъде нормално са според мен сблъсък на интереси. Не може такава планина, която е в столицата и има перфектни условия за спорт, както и за туризъм да стои толкова години в това жалко състояние. Не знам кой и за какво се бори и кой какво не дава, обаче знам, че това е в ущърб на хората, тоест на нас :(((

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
Venelin
Pro :)
Публикации: 1097

« Отговор #34 -: 20.10.2009 17:09 »

А може би е време "хората", тоест ние, да направим една сбирка, да пийнем по 1-2 бирички и да обсъдим темата на живо. Тогава може да ви разкажа приказки за витошки "корояди", бански "лешояди" и най-различни други... животни. :D

"Do or do not. There is no try."

Board: Fanatic Shark 145 l.
Sails:   8.4 Loft O2, 6.5 BiC Cruiser, 5.2 Loft 360Free
Skills:  Freeride
Temper: Very friendly but aggressively unpleasant when annoyed
kalata_n
Духовит
**
Публикации: 136

« Отговор #35 -: 20.10.2009 17:13 »

Дядо ми (да е жив и здрав) е първия скиор в семейството. Той на 74г, аз на 17 - ходехме заедно в планината. Когато стане дума за Витоша той все се присеща за едно време, когато половин ден са бъхтели със ски и раници пеш до Алеко, после са утъпквали писта около 100м и след няколко спускания са си тръгвали (е последното спускане е било почти до центъра, но...). Да ви кажа ли с каква радост са се качили за първи път на "Бай Кръстьо" или малко по-късно на "Заека". ... Аз съм започнал да ползвам "Романски" преди 25 години и все си мисля, че не е нормално внуците ми някой ден да се наредят на същата опашка и да мръзнат по 30 минути до резена.
Единствената столица със ски курорт.... дръжки.... Кандидати за зимна олимпиада.... дръжки... Всеки гледа в чуждата паница и издига лозунги: "Аз ще си запаля къщата, само и само на съседа да му изгори плевнята.
Миналата зима карах 10 дни в Австрия и платих колкото за Банско или Боровец. Сравненията са безсмислени.
Честно да ви кажа не ламтя за курор с 240 км писти, но не мога да схвана защо тук всеки се опитва с пръдня боя да прави. Да не мислите че ми се ландурка 1600км до Австрия наместо да отида на 10км от дома ми. Ще се примиря и с 5 писти за сметка на разстоянията. Абе и на 2 писти, но всичко да е наред.
Общо взето съм доста възмутен от всичко около Витоша напоследък.
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #36 -: 20.10.2009 18:56 »

Аз съм твърдо ЗА сбирка, какво ще кажете за другия четвъртък 29ти? Drinks и аз имам истории за Витоша да разправям Yes...а вече и бира пия Wink Drinks

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
karata
Вятърничав
Публикации: 223

« Отговор #37 -: 20.10.2009 20:13 »

ами аз лично не знам с Витоша какво ще става.
Но нещо ще става . Днес гледах интервю с Цеко  Минев - и той се възмущава от Витоша
Мисля че ще го "оправят" в стил "а ла Банско леси...."но някой ще трябва да стане монополист...
kalata_n
Духовит
**

« Отговор #38 -: 21.10.2009 13:32 »

Още по темата Витоша
http://www.sportline.bg/news/46961/
VenciV
Windmaster
Публикации: 578

« Отговор #39 -: 21.10.2009 18:34 »

....аз слушам специалистите.. а те казват --- зимни курорти с надморска височина под 3000м да забравят за ски в близките години а иначе се присъединявам към Бамзе................................. всичко друго е лапачка с цената на всичко......................................

Sails:4,2 North Sail Vudoo 4.5 Simmer 4.7 North Sail Duke5.3 North Sail Ego 6.5 Gaastra
Boards: Tabou DaCurve 73l. Tabou DaCurve 79l.RRD WavePro-Twin 74
Naish SuperCross 85l . Mistral Flow 105l Mistral 117
Favorite sail 4.7.board 79 Wind 13-18m/s sides
Venelin

« Отговор #40 -: 23.10.2009 18:33 »

А ето и информация от другата страна по въпроса за ски-зоната на Витоша. Източник: http://forthenature.org/
Публикувам целия текст. Който желае да се осведоми - моля.

---

Природозащитници отхвърлят твърдения на „Витоша ски” АД и Българската федерация по ски

София, 23 октомври 2009 – През последните седмици представители на фирмата «Витоша ски» АД - собственик на ски съоръженията в център Алеко на Витоша - и на Българската федерация по ски непрекъснато изнасят неверни факти и превратни тълкувания за център Алеко, ски сезона в Природен парк Витоша и ролята на държавните институции -  дирекцията на Природен парк Витоша и изпълнителната агенция по горите.

Невярно твърдение: Ски сезонът на Витоша ще се провали. Пистите не са подготвени (косене на тревата, насипване на почва в ерозиралите участъци, затревяване, почистване от паднали клони, дървета и храсти) и са опасни за здравето на скиорите.

В ски център Алеко има само една писта - Витошко лале. За последните 10 години поддържането и подготовка й за ски-сезона са се изразявали само в косене, включително и за последните три години откакто фирмата «Витоша ски» АД е собственик на ски-съоръженията в района на Алеко. Други поддържащи и подготвителни мероприятия не се извършват. И в момента пистата Витошко лале е окосена. През есента на 2008 г. от пистата без разрешение бяха извадени каменни късове, което предизвика ерозия.

В Природен парк Витоша има и други места, където се карат ски – около хижа Сълзица, м. Ветровала, м. Офелиите. Българска федерация по ски не личи да се интересува от тяхното състояние, не подпомага финансово тяхното функциониране и дори не ги разглежда като част от ски сезона на Витоша. Дали това не е така, защото заместник-председателят на Българската федерация по ски Георги Бобев е управител на фирмата «Витоша ски» АД, собственик на ски-съоръженията на център Алеко.

Останалите места, където и досега са се карали ски, са високопланински пасища и ливади, които никога не са били косени.

Невярно твърдение: Съгласно плана за управление на Природен парк Витоша, подготовката на пистите за зимния сезон е задължение на дирекцията на парка.

Планът за управление на Природен парк Витоша описва всички дейности, които могат да се извършват на неговата територия от собствениците и ползвателите. Дирекцията на Природен парк Витоша не е нито собственик, нито ползвател. По принцип държавната администрация не може да подпомага или финансира дейността на частен бизнес, тъй като това е непозволена държавна помощ.

Невярно твърдение: На «Витоша ски» АД се пречи всячески да бъдат подменени остарелите и опасни лифтове и влекове. Повечето съоръжения са над 50-годишни и струват на «Витоша ски» неимоверни усилия и страшно много пари. На първо място се поставя сигурността на туристите. Откакто "Витоша ски" е собственик на съоръженията, са инвестирали само в подобрения около 2 млн. лв.

Няма никакви формални или законови пречки остарелите съоръжения да се подменят с нови. Дори планът за управление на Природен парк Витоша препоръчва това. Фирмата «Витоша ски» АД обаче за всичките три години не е предприела никакви опити или действия за подмяна на съоръженията.

Ако «Витоша ски» АД намира собствените си съоръжения за опасни и остарели, би трябвало да ги затвори, а не 3 години да ги оперира, като качва на тях стотици хиляди хора, включително и голям брой деца.

Всяко подобно съоръжение минава на годишен технически преглед от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ако не отговарят на изискванията, то не бива допускано да работи.

Лифтовете „Лале” 1 и 2, както и Симеоновският кабинков лифт са инсталирани през 1982.
Драгалевски лифт – 1-ва отсечка е пусната в действие през 1956, 2-ра отсечка влиза в действие 1968.
Романски лифт – построен 1968.

Ако Витоша ски АД е инвестирала 2 милиона лева в съоръженията, защо това не личи и защо продължава да ги смята за опасни?

Невярно твърдение: Една от най-добрите писти за ски бягане на Балканите – тази в Природен парк Витоша – в момента е неизползваема и напълно съсипана.

В изготвения от «Витоша ски» АД план за нова голяма ски зона на Алеко се предвижда върху въпросната писта за ски бягане да се изгради язовир за изкуствен сняг.

Същевременно един спортен клуб по ски бягане поддържа писта за ски бягане край хижа Сълзица, на която тренират включително и национални състезатели. Това обаче отново убягва от вниманието на Българска федерация по ски, които не коментират тази писта.

Невярно твърдение: Със своята дейност Българска федерация по ски иска да върне децата и младежите в планината, вместо да затлъстяват и да се занимават с наркотици в градовете.

От 18 години на Витоша има над 10 ски училища, които работят и в момента. На сезон тези училища обучават до към 10 хиляди деца. Тези училища не са подпомагани от Българска федерация по ски.

През изминалата година Българска федерация по ски подпомогна само фирмата «Витошки ски училища» чрез държавна субсидия от Държавната агенция по младежта и спорта, Международната федерация по ски и частни донори. «Витошки ски училища» е 80% собственост на фирмата «Витоша ски» АД, контролирана от Георги Бобев, който е замесник-председател на Българска федерация по ски. Според отчетите на Българска федерация по ски субсидията от Българска федерация по ски за «Витошки ски училища» възлиза на няколкостотин хиляди лева и с тези средства са обучени 3000 деца. Директното отдаване на тази финансова помощ без тръжна процедура е нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за юридическите лица с нестопанска цел.  . 

Българска федерация по ски подпомага и популяризира общо два скицентъра в България - Алеко на Витоша и Банско в Пирин. И на двете места цените на билетите и картите за лифтовете и съоръженията не са масово достъпни, т.е. не е ясно как така ще бъдат върнати в планините младите хора.

Невярно твърдение: Плановете за по-голяма ски зона Алеко не противоречат на режима на парка. Няма да има съществено увеличаване на ски зоната, няма да се наруши равновесието в парка, няма да се секат гори.

Планът не само нарушава режима на Природен парк Витоша. Витоша е и място от европейската екологична мрежа Натура 2000 и по двете директиви на Европейския съюз - за птиците и за местообитанията. Изграждането на по-голяма ски зона е основание за нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия, защото ще бъдат нарушени изискванията на двете директиви. В момента има вече 6 отворени процедури срещу България за неспазване на тези две директиви. Трябва да се работи за тяхното прекратяване, а не за отваряне на нови.

Според доклада по екологична оценка, представен за консултации с обществеността в периода 18 юни - 2 юли 2009 г., проектът за по-голяма ски зона на Алеко включва:

•   Площ на плана –  914,65 ха.
•   Надморска височина 1525 – 2265 м.нв
•   Изцяло върху земи с държавна собственост
•   Изцяло върху горски фонд
•   Ски писти - от сегашна дължина 11 434,11 м – увеличение на 19 885,36 м.
•   Площ на ски-пистите - увеличаване на 93,14 ха
•   Изграждане на 8 нови писти и реконструкция на 7 писти.
•   Пътеки – от сегашна дължина 17 790 м – увеличение на 22 056,62 м. и площ от 7,85 ха – увеличение на 23,29 ха.
•   Общо засегнати територии – 111,36 ха, от които 18,86 ха – гори, 92,7 ха – поляни, пасища, скали.
•   Ново открито водохващане за изкуствен сняг – 70 000 куб.м.

Проектът ще засегне природни местообитания от Европейската директива за природните местообитания: алпийски и бореални ерикоидни сьобщества, букови гори, смърчови гори, съобщества на клек, високопланински ацидофилни тревни съобщества, силикатни алпийски тревни съобщества, силикатни сипеи.

Ще бъдат засегнати местообитания на видове като вълка и мечка, която е приоритетна за опазване. 

Изкуственият сняг, който се ползва сега и неизбежно ще се ползва и при нови писти, се топи при температура над 4 градуса. За да се задържи, е необходимо използване на химикали. Това е проблем, тъй като част от пистите засягат Софийската санитарно-охранителна зона  при Каменното здание, от които се черпи питейна вода за Бояна, Княжево и Банкя. Наред с това в зоната влизат и локалните водохващания на обектите в самата нея.

Допълнителна информация:
В коалицията „За да остане природа в България” участват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, НД “Екогласност”, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, Сдружение „Природа назаем”, Сдружение „Еко мрамор”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила”, сдружение “Еко Рила” – Самоков, Българска федерация по катерене и алпинизъм и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Кампанията е подкрепена и от над 35 други организации.

http://forthenature.org

drv
Вятърничав
Публикации: 264

« Отговор #41 -: 23.10.2009 20:46 »

Иска ми се и аз да си кажа мнението:
1. До колкото си спомням витоша си смени собственика преди 2 а не преди 3 години.
2. Смятам, че лалето се обработва доста по-добре именно в последните 2 години
3. Вече много рядко се случва "лифта/влека не работи поради лоши условия"
4. Има повече оръдия и май по-добри - като гледам резултатите
5. По-нови и по-добри траци - или поне по-професионално ги позлват
6. Иска ми се да карам на 20 км от нас а не на 150 км.
7. Банско доказа, че и в БГ може да караме по европейски
8. Не разбирам много от екология, но съм обиколил почти половинната от австийските алпи, и виждам, че нещата не са като "екологична" Витоша.
9. Нека да си кажем, че единствения смислен ски курорт в БГ, го направи именно Цеко - колкото и да не го харесваме
10. Във връзка с подготовката на пистите - на сайта на витоша ски има копия на писмата които са изпращали до управата на парка - интересно е да се прочетат и да се сравнят с описаното в по-горния цитат. Имам приятел който е тракаджия на Банско и от него знам как подготвят пистите там. и не съм съгласен, че пистите не трябва да се подготвят (или подготовката да се свежда до косене на тревата) преди сезона.

Тука не искам разбира се да защитавам никого - просто искам да карам ски при добри условия - а по моите изисквания на Витоша те не са добри.

Тааа така мисля аз

ПП Май много крайно се изказах... но съм афектиран от липсата на прогноза за вятър за този уикенд! И за това съм склонен да обвиня: Правителството, Еколозите, Цеко, Русия, САЩ и международното положение!

Boards - Starboard Futura 154/90см., Starboard Futura 124/76см., Starboard iSonic 111/68 см.
Sails - Neilpryde RS:Slalom 9,5, H2 Racing 8,7; H2 Racing  7,7; RS:Racing 6,7
Weight: 110 kg
Venelin

« Отговор #42 -: 23.10.2009 21:19 »

Тука не искам разбира се да защитавам никого - просто искам да карам ски при добри условия - а по моите изисквания на Витоша те не са добри.
Съгласен. Аз съм на същото мнение. Но не искам някой да ми разправя врели-некипели, да ми плещи демагогии за поддръжката, за дечицата и пр.

Харесвам Банско по ред причини, но дали там караме по европейски е мнооого спорна тема.

kalata_n
Духовит
**

« Отговор #43 -: 23.10.2009 21:44 »

Ама тия наистина ли смятат изграждането на гьолче (резервоар) за сериозен екологичен пролем?????
А в Рила има язовири на 2500м. И да не ви казвам мрежата на Баташкия водносилов път какво чудо е. Или Белмекен-Чаира.
А и глупавите швейцарци нали си съсипват екоравновесието на поразия, защо да вървим по техния грешен път.
Да опашем планината с огради и дори еколози да не стъпват.
Прекален светец и Богу не е драг!
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #44 -: 23.10.2009 23:02 »

Ама тия наистина ли смятат изграждането на гьолче (резервоар) за сериозен екологичен пролем?????
А в Рила има язовири на 2500м. И да не ви казвам мрежата на Баташкия водносилов път какво чудо е. Или Белмекен-Чаира.
А и глупавите швейцарци нали си съсипват екоравновесието на поразия, защо да вървим по техния грешен път.
Да опашем планината с огради и дори еколози да не стъпват.
Прекален светец и Богу не е драг!

OK OK OK

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-горе
Печат
Отиди в: