21.11.2024 18:33
Новини: За зимата предлагаме екипировка за сноуборд и ски на фирмите: Lorch, Alpine Pro, Hannah, Relax, Bars, Regatta, Orange и F2 / Ftwo.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Разположение на страповете върху дъската  (Прочетена 10061 пъти)
daniel
Отнесен от вихъра
Публикации: 424

SeaWolf

« -: 03.11.2009 19:35 »

През уикенда си оборудвах една дъска и се зачудих къде да сложа страповете..
На дъската има по две положения за разполагане и всяко от тях с по три отвора за закрепяне на краищата... Като недотам напреднал  завих страповете на по-вътрешната позиция и поради факта, че краката ми, особено обути в боти са малко по-широки и предпочитам отворите да са по-отворени и крака ми да влиза по-навътре завих краищата на налъмите на средните дупки (от трите във вътрешна позиция). В резултат на това, след като сложих ботите и се помъчих да разтворя страповете максимално - не можах да ги затворя хубаво с лепките отгоре, а в последствие се оказа, че и крака ми не влиза добре...... Сега се сетих, че може да има и значение дали се завиват по-напред или назад...
Объркано стана,  и затова накратко: Моля, споделете опита си... по-навън или навътре; по-напред или назад и как да са разтворени максимално страповете..

Адреналинът е най-добрия наркотик.... Smile)
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #1 -: 03.11.2009 19:50 »

Когато се учиш да влизаш в налъмите ги слагаш на дупките лоито са възможно най-напред и навътре. Ако сложиш предната част на налъма на първата дупка, сътветно слагаш и задната част на първата дупка. Ако си с боти разширяваш налъмите от велкро лепенката, ако си бос ги събираш. Колкото по-начинаеш е човек във влизанерто в налъмите трябва да се оставят малко по-широки, за да е по-лесно влизането на крака. След това като понапредне човек е добре да са стегнати, като крака влиза някъде до горната извика на крака. Ако влиза до глезена са пекалено широки и не може да има достатъчен контрол върху дъската. Ако се учите на фристайл фигури също трябва да се оставят широки налъмите.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #2 -: 04.11.2009 00:57 »

Добре де,но когато аз прецених че е време да си преместя налъмите,страповете,биндлонгите(има хора чувствителни към терминологията)от най-отпред най-отзад не усетих никаква промяна,нито плюсове нито минуси :-O-:Та какво печеля с това,че са ми най-навън?Контрола върху дъската го усещам същия,все пак говоря за каране на паркета без да сменям финки на една и съща дъска.

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Sunny
Администратор
Публикации: 6442

« Отговор #3 -: 04.11.2009 10:30 »

Когато са по-настрани налъмите можеш повече да натиснеш дъската, да легнеш повече към водата, сътоветно да затвориш по-добре платното и като резултат да увеличиш скоростта и същевременно да имаш по-добър контрол върху дъската.

Windsurf: 3.7 Loft PureLip, 4.2 Loft PureLip, 4.7 Loft 4Wave, 5.7 Loft 4Wave | Exocet Usurf 76L, Exocet Cross 94L
Kites: Liquid Force P1 4.0, WoW 5.0, 6.0, 8.0, NV 10.5, Board Liquid Force Bliss 129cm
daniel
Отнесен от вихъра

SeaWolf

« Отговор #4 -: 04.11.2009 12:55 »

Което означава, че има значение и дали са по-напред или по-назад....
Начертавайки си нещата видях, че в по-външната позиция и на най-задната дупка страповете са най-изнесени към външния ръб на дъската... т.е. това ли трябва да е оптималния вариант, когата се напредне ???

lubo
Буревестник

« Отговор #5 -: 04.11.2009 13:25 »

Е колко по-легнал и колко по-затворено?Тук съм преди да ги преместя

* 8.jpg (53.91 KB, 641x480 - видяно 625 пъти.)

sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
lubo
Буревестник

« Отговор #6 -: 04.11.2009 13:33 »

Явно карам доста изкилифещино,щом се усещам,че от време на време вкарвам външен кант,за да не прекатервам(нарушавайки някои от основните закони на физиката) oops

Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #7 -: 04.11.2009 14:42 »

Което означава, че има значение и дали са по-напред или по-назад....
Начертавайки си нещата видях, че в по-външната позиция и на най-задната дупка страповете са най-изнесени към външния ръб на дъската... т.е. това ли трябва да е оптималния вариант, когата се напредне ???
Не свързано с "напреднал" - а със силата на вятъра. Външните позиции и по-назад са за по-силен вятър. Обикновено по-големите (120-150l) freeride (freemove) дъски имат такива възможности за настройка, тъй-като се карат на по-голям диапазон на вятъра. По- малките дъски нямат (или имат много малко позиции)  за настройка на страповете.
Ако вятъра ти е силен и страповете са навътре, не може да противодействаш добре на опита на дъската да се извърта надлъжно по оста си - трябва да преместваш стъпалата към наветрения ръб изкарвайки ги от страповете за да може да натиснеш ръба, което не е добре. Това е в общи линии и преполагам, че си го изпитвал.

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
daniel
Отнесен от вихъра

SeaWolf

« Отговор #8 -: 04.11.2009 14:59 »

Не свързано с "напреднал" - а със силата на вятъра. Външните позиции и по-назад са за по-силен вятър. Обикновено по-големите (120-150l) freeride (freemove) дъски имат такива възможности за настройка, тъй-като се карат на по-голям диапазон на вятъра. По- малките дъски нямат (или имат много малко позиции)  за настройка на страповете.
Ако вятъра ти е силен и страповете са навътре, не може да противодействаш добре на опита на дъската да се извърта надлъжно по вятъра - трябва да преместваш стъпалата към наветрения ръб изкарвайки ги от страповете, което не е добре. Това е в общи линии и преполагам, че си го изпитвал.
В същност редно беше да уточня, че дъската която подготвях, когато се сблъсках с въпроса е 93 литра.... и има две позиции навън и навътре и три напред - назад...
Иначе на голямата ми дъска 133 литра са ми навътре и не ми е минавало през ума да ги местя според силата на вятъра - но това предполагам е едно от нещата, на които човек се учи с каране... и четене на форума  OK ty

Mod_One
eXtreme iNside
Публикации: 1681

« Отговор #9 -: 04.11.2009 16:07 »

В същност редно беше да уточня, че дъската която подготвях, когато се сблъсках с въпроса е 93 литра.... и има две позиции навън и навътре и три напред - назад...
Иначе на голямата ми дъска 133 литра са ми навътре и не ми е минавало през ума да ги местя според силата на вятъра - но това предполагам е едно от нещата, на които човек се учи с каране... и четене на форума  OK ty
Това сме го коментирали много пъти - виж ето тук http://www.windsurf.bg/forum/index.php/topic,973.msg20411.html#msg20411 и на снимката:
Предния сърфист е с един страп отзад и си извадил крака за да натисне ръба, докато задния е с два страпа и няма проблеми ...

* straps.jpg (67.61 KB, 388x509 - видяно 691 пъти.)

\\\ | ///
               \\ - -  //
               ( @ @ )
 -------o00o-(_)-o00o-------
F..k the Cola, F..k the pizza, All we need is Slivovitza
Snooky
Полъх
*
Публикации: 88

« Отговор #10 -: 04.11.2009 19:29 »

Аз лично моята 110 литрова при слабо време ги измествам навън за да натискам повече, а при по-силно скороста си ми идва в повече, особено ако имам прилична насрещна вълна, и ги премествам навътре за по-голям контрол... Поне при мен е така  :-O-:

- Tabou Pocket Wave 78
- RRD Freewave 110
- Gaastra Poison 6.2, 4.2
- Gaastra Manic 5.3
- Maui sails Legend 4.7
tsvetelin
Вятърничав
Публикации: 238

« Отговор #11 -: 05.11.2009 11:42 »

Миналата сряда на Дъбник изпробвах точно това...Досега карах голямата дъска (данни в подписа) с вътрешни разположени страпове, но започнах да си вадя караката от стъпките (както Марино описа) особенно на предния крак. Също така при моята дъска шпица който се прави при по-легнало положение и при вътрешни позиции е малко неконфортен.

Затова след 10 кръгчета, реших най накрая ги преместя на външните позиции, за да мога да си изнеса тялото колкото се може по навън и да не тежа на дъската, но се сблъсках с проблем да започна да глисирам на слабия вятър. В този ден се опитвах да карам с 6.5 на 5-7м/с, и нямах достатъчно тяга за лесно глесиране. Когато стъпвах с предния крак, носа по бързо се ориентираше към вятъра(закантване при липса на пълно глисиране) и така е неуспявах да олекотя задницата на дъската за да тръгне - на практика правех силно пускане по вятъра.

В този случай при вътрешна позиция можех да глисирам, но предполагам че с малко тренировки ще стане и при външно положение, но ситуацията сама си искаше вънните позиции

72kg. RRD Wave Thruster 231x56x76l, Exocet Cross 239x59x94l, RRD X-Fire 112 235x69
Loft Lip Wave 4.3, Gaastra ManicHD 4.7, Lip Wave 5.2, Arrows T-Force 5.9, Loft O2 6.6, Loft Switch Blade 7.8
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #12 -: 07.11.2009 22:24 »

Ето какво казва Michael Rossmeier (Rossi) за страповете:

...При дъските предназначени за маневри и трикове (уейв, фрийстайл) предните страпове са разположени близо до централната линия на дъската и задния страп е само един. Това позволява по-добри ротации при фрийстайла и по-остри завой при карането на вълни.

Фрийрайд дъските са конструирани за по-високи скорости и с възможност за монтиране на страповете по-близо до ръба на дъската. Това дава възможност за пренасяне на повече тежест върху канта; по този начин се намалява контактната площ на дъската с водата, което допринася за по-висока скорост.

Страповете се настройват съобразно условията и личните предпочитания, като са в сила следните правила:

При фрийрайд и болшинството широки дъски отворите за монтаж са разположени във външия край на дъската. Като начало страповете се монтират на най-вътрешна позиция, по близо до централната линия. След като се свикне с дъската и глисирането с нея е комфортно, могат да бъдат преместени на по-външна позиция за повече скорост и по-остър ъгъл на качване. При този тип дъски вътрешните позиции на страповете дават възможност за повече контрол, а външните позиции за повече скорост. На широчина страповете се регулират така, че да позволяват всички пръсти на крака да влизат свободно до кокалчето. Това дава възможност за по-добро позициониране на ходилото върху канта, като позволява достатъчна стабилност и контрол.

При уейв и фрийстайл дъските се търси позиция, по-близка до централната линия на дъската. Колкото по-маневрено ориентирана е дъската, съответно настройката, толкова по-близо до централната линия следва да са монтирани страповете. На широчина трябва да се регулират достатъчно широко за да може ходилото да влезе почти до глезена!!! с цел максимален контрол и по-добро положение върху дъската.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Abit
Буревестник
Публикации: 855

тук-там

« Отговор #13 -: 14.11.2009 00:02 »

Много дупка много нещо... някой знаели в кои да слагам? За "новобранец" Smile

от към носа

от към опашката

Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #14 -: 17.11.2009 19:21 »

Според писаното по-горе:

* front.jpg (73.03 KB, 800x600 - видяно 510 пъти.)

* back.jpg (63 KB, 800x600 - видяно 528 пъти.)

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Страници: 1 2 »   Най-горе
Печат
Отиди в: