01.11.2024 06:39
Новини: За водните екстремни спортове, плуване и гмуркане предлагаме екипировка на фирмите:  Bare, Sooruz, Ascan, GUL, Aquasphere, Aqualung, Beuchat, World Industries, AirHead, Sooruz, DryPak и Spokey.

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Каравана  (Прочетена 120412 пъти)
lubo
Буревестник
Публикации: 894

« -: 20.12.2009 16:13 »

От доста време се чудя дали да си взема каравана.В момента гледам, че цените им са паднали доста,за около 3500лв. се взима около 5 метра с душ и тоалетна.Смятам да я ползвам 99% на острова.Прави ми впечатление,че повечето собственици на каравани не ползват банята и тоалетната им,защо е така,за мен това е основно предимство пред палатката?За едноосова каравана трябва ли някаква допълнителна категория към Б-то,колко са им данъци,винетки и т.н.Абе общо взето кой каквото знае да си каже доброволно Hmm.

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
SHMIT
Буревестник
Публикации: 852

« Отговор #1 -: 20.12.2009 17:18 »

Аз съм с кемпер. Банята и тоалетната си ги ползвам за склад (гардероб) когато съм на къмпинг, защото там си има и баня и тоалетна. Избягвам да ги ползвам, защото са свързани с много подръжка. Всеки ден трябва изхвърляш и миеш тоалетната, което не е много приятна работа. Ако пък изпуснеш момента, и се напълни до горе си е голяма гадост. Ползвал съм ги само зимата като ходя на ски.
Ако искаш да можеш да се къпеш спокойно, си купи каравана с душ кабина. Иначе като се увиеш с завесата против пръски, те хваща клаострофобия.
Съвета ми е, да си вземеш кемпер. По-скъпо, но доста по-практично.

lubo
Буревестник

« Отговор #2 -: 20.12.2009 17:44 »

Знам аз за кемпера, обаче е 5 пъти по-скъпо

sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
marino
Буревестник
Публикации: 805

« Отговор #3 -: 20.12.2009 19:30 »

Аз имам караBана и сам много доBолен.Но моята е малка,за да ми е по лесно патуBането.Има баня и тоалетна и си ги ползBам най редоBно.Не е Bярно,4е тоалетната се изхBарлй Bсеки ден,по-то4но Bедна6 седми4но.Даже сам намислил,ако й продам зимата да си Bзема по ноBа,но пак малка.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
lubo
Буревестник

« Отговор #4 -: 20.12.2009 19:39 »

Марино,до каква дължина намираш караваната за малка?с каква категория я теглиш?

Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #5 -: 20.12.2009 20:06 »

Моят съвет е да не си взимаш каравана за 3500 лв. от България, или ако си харесал вече някоя обезателно отиди да я огледаш с човек който е имал поне две каравани и има достатъчно опит с тях. Караваната е капризна стока и лошо гледаните (у нас за тези пари 90% ще попаднеш на такава) са направо за вторични суровини. Аз ходих до Холандия, там пазара е огромен, и за близка до тази сума си докарах много запазена и гледана каравана.
 Категория за теглене на каравана се изисква когато теглото й е над 750 кг. (всички над 4 метра са по-тежки). Трябва да имаш Б+Е, С+Е и т.н. всякаква категория + Е, абе явяваш се на изпит за теглене на ремарке. То изпита е една проформа с едно ремаркенце което тежи 150 кг. ама трябва да го минеш. Няма допълнителни винетки за нея, плащаш само гр. отговорност и в твоя случай със зелена карта - около 40 - 50 лв. Минава се еднократен преглед когато я регистрираш в КАТ.
По въпроса за екстрите - ми колкото е по-луксозна толкова повече ще се кефиш в нея. С баня, тоалетна, спалня и всичко за което се сещаш че имаш в къщи. Това разбира се рефлектира на цената, особено за възраста й. За стара каравана може да се говори когато е над 30 години, макар че има модели и отделни екземпляри който и на 35 г. са в идеално състояние и държат цена. Обезателно гледай караваната да има здрав, по възможност и нов форсейл или платнище (сенник, тента). Знаеш как пече и духа на острова и всякакъв компромис със сянката е недопустим.
Един последен съвет - не си взимай двуосна дълга и голяма каравана. В караваната най-важно е да е по-широко на ширина, а не по-дълго на дължина. Проблема с дългите и тежки каравани е че много трудно и бавно се транспортират, маневрират при изпреварване и паркиране и накрая място за съхранение когато се прибереш в България.

إيفان الحياة
lubo
Буревестник

« Отговор #6 -: 20.12.2009 21:40 »

Ванка,благодаря ти за точния отговор :OK:А ако се стигне до оглед ще те имам предвид :D

Barborko
Вятърничав
Публикации: 204

« Отговор #7 -: 21.12.2009 12:06 »

Подкрепям казаното от Ванката, като мога да добавя, че избора на каравана се доближава до избора на кола. може да е нова, ама като са й взели душицата и като е тръгнал пода и шасито да изгниват, по-добре си вземи по-старичка, но гледана и запазена каравана. По отношение на банята. почти не познавам караванаджия, който да си ползва банята през лятото. всеки си прави така наречената лятна баня, която представлява един голям бидон, който е свободно разположен на земята и водята се сгрява от слънцето. с една тръбна конструкция и малко винилче, правиш лятната баня и с помощта на помпичка, която е на 220/12 V качваш водата до едно душче, което си захванал грамотно за тръбната конструкция. абе малко катунджийско звучи, но всъщност е голям кеф и е много удобно. Любо, айде няма кво да го мислиш. взимай една каравана и на пролет към острова с 200  Yes  Yes  Yes
lubo
Буревестник

« Отговор #8 -: 21.12.2009 12:20 »

Другото, за което не съм много запознат, е къде на острова(Посула,Чилик,до хотела) ти дават да си закараш вода до караваната и как се постъпва с обратната(от душа)?
Знам, че може да задавам и тъпи въпроси, Shocked обаче не искам да стане като с кафявата крава

marino
Буревестник

« Отговор #9 -: 21.12.2009 13:04 »

На острова аз обикновенно спирам на Пусула и вода си нося с тубите.Горе-долу 40л. на ден ми стигат за двама човека и за къпане.На Чилик и на Шен не знам как е.Водата изтича под караваната и попива в земята.Някои каравани са оборудвани с маркуч с който отвеждаш водата на няколко метра от караваната.Това лято ходих в Гърция с караваната.Там нещата са много цивилизовани.Има отделни заградени места за караваната.Има изведена вода и ток.Но разбирасе цените са други-около 20 евро на ден за кола с каравана.Подкрепям Ванката,че караваната /за такива като нас-сърфисти/ трябва да е по-малка защото пътуването е по-трудно.И пак казвам, аз най-редовно си ползвам и банята и тоалетната.Общо взето си заслужава човек да има каравана или кемпер-зависи кое можеш да си позволиш.

РЕМОНТ НА УИНДСЪРФ И КАЙТ ОБОРУДВАНЕ. адрес:София,Кокаляне,ул.Александър Генков №8 , тел:0888200617
lubo
Буревестник

« Отговор #10 -: 21.12.2009 13:22 »

Добре,добре, обнадежден съм от получените отговори!До сега се оглеждах за около 5 м. но сега ще започна да гледам около 4м.
Иначе аз съм си къмпингар от малък с абсолютно пълно оборудване,сериозно подменяно през годините.Нооо къмпингарството на Острова и в БГ са две коренно различни неща.В БГ винаги разпъвам под дебела сянка,нещо не много разпространено на Острова,да мъча да опъвам голяма палатка е глупаво,а за шатра е направо забавно за околните(освен ако нямат ригнати платна в близост,тогава даже може и бой да отнесеш)

lubo
Буревестник

« Отговор #11 -: 21.12.2009 13:35 »

Примерно нещо такова?:
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=9&act=4&adv=91254844914929274&f1=details

Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #12 -: 21.12.2009 16:18 »

Явно ще те приобщаваме към караванджийското семейство  hi  Smile
Според мен има няколко най-важни момента в избора на първа каравана. За втора, трета и ... каравани, ти вече сам ще си преценил къде си сбъркал при покупката на пъвата  :D
Нещата могат да се степенуват и по по-различен критерии но за мен на първо място е от значение - ти и още колко души освен теб ще ползват едновремено караваната?
Демек колко месттна каравана да си избера? Ако ще я ползвате ти, жена ти и детето то можеш да си вземеш каравана с 2-3 места за спане. Ако ще се ползва от повече от трима - тогава 4-5, 6 месттна. От това зависи и колко дълга да е тя. Не ти препоръчвам каравана под 4 метра. Просто вътре всичко е много нагъчкано и двама души не можете да се разминете. Оптималната дължина е 4,20 - 5,50 м. И по възможност по широка - 2,10 - 2,30 м.
Аналогичен е избора с колко помещения за спане да е обзаведена. За двама може с едно помещение, за четирима задължително с две.
По въпроса с баня (тоалетна) или без баня. Ами избора си е твой. Обикновено ти ще носиш тубите с вода и касетката на тоалетната за презареждане  oops Ама пък няма да чакаш сутрин и следобед пред общата баня.
Не на последно място е и с какъв автомобил ще теглиш караваната. От това пак зависи колко голяма каравана можеш да си позволиш. За препоръчване е колата да е по-мощна и по-тежка за да не я "люлее" при теглене и по байра да не креташ с 40 км/ч.
Още нещо много важно свързано с колата - колкото повече багаж качиш на колата, толкова по приятно ще ти е пътуването. Освен че караваната няма да ти "тежи" ще ти е много по комфортно ако решиш да спреш по пътя за почивка да можеш да ползваш леглото, масата, хладилника и всичко останало по предназначение в караваната. Просто багажа няма да е по леглата и масата, а в колата  Yes
Следващият критерии за избор е годината на производство. За болшинството стари каравани преходната година е около 1990та. След 90та масово започва да се ползва "касетъчна" хим. тоалетна. Моят съвет такъв тип да търсиш и по възможност да се избере по просторна баня. Защо - ти след това от опит ще разбереш  Twisted Evil
Също така задължително да е с "комарници" по прозорците, караваните след 90та са болшинството такива.
Друг външен белег че караваната е след 90та е че мястото за газовите бутилки е вградено в караваната а не както при по старите на отделен "кош" на теглича.
Последното за което сега се сещам е за "стабилизатор" на теглича. Много полезна вещ при пътуване и теглене с по-голяма скорост по магистралата  Wink
Хайде стига съм писал че някой може да помисли че съм издал "наръчник на караванджийте"  :1:
Любо, пожелавам ти успех и винаги можеш да се обаждаш за съвет и ако трябва оглед.

إيفان الحياة
lubo
Буревестник

« Отговор #13 -: 21.12.2009 17:05 »

Ванка пак мерси за ценните съвети.За ползване е за двама(нямам намерение да отварям туристическа спалня)Колата ми е комби 2л. бензин , ако я сменям няма да е с нещо по-малко,все пак говорим за сърфмобил.За мъкненето на тубите,то и без това в нашия спорт половината е мъкнене,влачене,пренасяне,абе хамалска му работа,после ми разправят много красив и елегантен спорт било -дръжки

marino
Буревестник

« Отговор #14 -: 21.12.2009 18:53 »

Ванка,това с наръчника никак не е зле.Аз когато си купих първата каравана,може да се каже,че не бях виждал каравана до тогава.Това беше след първото ми ходене на острова с жена.Цяла зима прекарах в ремонтиране на караваната.Резултата беше -почти двойно тегло и бях на път да се откажа от караваните.Тогава аз бях единствения с каравана,но сега виждам,че все повече хора се насочват към там с каравана и е хубаво да знаят с какво се сблъскват. \/А за мъкненето не съм съвсем съгласен. :aaa ne:Аз правя следното:всеки ден се ходи поне до Ешелек,слагам си тубите в колата и мъкненето се състои в това да свалиш тубите от колата и да напълниш резервоара.Тука искам да отбележа,че това е основното предимство на караваната пред кемпера-имаш свободно превозно средство. --<А тоалетната се изчиства последния ден,зарежда се с химикал и е готова за следващото пътуване.Вярно не е много приятно,но поне си е твое. wallДет се вика и по път да ти даде зор има къде да го свършиш oops.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »   Най-горе
Печат
Отиди в: