22.11.2024 21:18
Новини: Sunny eXtreme е официалният вносител за България на кайт оборудване DaSilva, HB SurfKite, Peter Lynn (PLKB).

Windyweek - точни прогнози за вятъра Anemometers - Sunny eXtreme windsurf lessons

Уиндсърф, кайт, сноуборд, екстремни спортове

Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-долу
Печат
Автор Тема: Метео станция на Дъбник?  (Прочетена 53450 пъти)
pehooo
Полъх
*
Публикации: 11

« Отговор #30 -: 28.01.2010 19:20 »

Работя в областта на ветрогенераторите и  ветроизмервателните кули се захранват от 1 малък фотоволтаичен панел т.е. е напълно автономен има датчици за сила посока на вятъра температура налягане и тн данните се изпращат по gsm схеми . Монтират се по средата на полето без ток , тока е от ФОТОВОЛТАИКА.
Здравко
Полъх
*
Публикации: 10

« Отговор #31 -: 28.01.2010 21:20 »

По-добре ще е да опитаме първо с ток, иначе става сложно - фотоклетки, акумулатори, инвертори, стабилизатори...А стопанин от началото на 2009г е
"Язовир Горни Дъбник от началото на тази година се стопанисва от новорегистрирано сдружение на ловците и риболовците в селата Писарово, Горни Дъбник и Телиш. Сдружението се нарича "Ручина" и има за цел да опазва флората и фауната на язовира, да почиства и поддържа водоема. "Целта на нашето сдружение е да се привлекат младите хора в опазването на околната среда", казаха за медиите кметовете на трите села, регистрирали сдружението. И допълват, че в момента язовирът се охранява от бракониерски посегателства на доброволни начала, като сдружението има намерение да закупи и лодки за охрана на водоема, защото и сега охранителите правят обиколка на язовира, но тъй като той има голяма площ и няколко ръкава, цялостната му охрана от брега е трудна. В плановете на сдружението е също изграждане на вишка за наблюдение."
Собственост
"държавна собственост - 46%; общинска собственост - 10%; частна собственост - 44%;"
   ВЕДОМСТВО, ОТГОВАРЯЩО ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЕКТА   Министерство на Околната Среда и Водите
   Защитената зона попада в границите и съответната компетенция на:
   - Басейнова дирекция: Дунавски район;
   - РИОСВ: Плевен;
        - Област: Плевен;
   - Община: Червен бряг, Долни Дъбник, Искър;
   - РУГ: Ловеч;
   - ДЛ/ДДС: Плевен.
rumba.racing
Буревестник
Публикации: 799

« Отговор #32 -: 28.01.2010 21:59 »

Според него, в кулите може да се влезе само с лодка - ???, в това не съм много сигурен...

Аз съм почти сигурен , че няма друг достъп до кулите освен с лодка.
Както писах по горе лично съм се качвали на двете кули и едва ли не би ми направило впечатление ако има подземен тунел.
Предупредих , че има и недостатъци, но тук гоним по голяма независимост.
Ceco
Модератор
Публикации: 1753

« Отговор #33 -: 29.01.2010 13:07 »

Така е, язовирът се стопанисва от м.г. от това сдружение. Кулите най-вероятно не - всичко е част от витската напоителна система. Освен за поливане, шлюзовете подават вода за ВЕЦ-а под язовира. Дори и дадено за стопанисване, обикновено не се разрешава преотдаване, т.е. пак се налага да се обърнеш към собственика. При договорите с държавна собственост, това се спазва стриктно. Има и една подробност, за която в интернет не споменават - взаимоотношенията на сдружението с другите субекти около язовира...Според мен, добрата новина е тази кула за наблюдение, която имат намерение да строят.

За достъпа до кулите, щом Румен казва, значи е само с лодка. Но за независимостта на съоръжението - щом си в чужда къща, няма как да не се съобразяваш. А с един частник е много по-лесно да се разбереш, отколкото с държавата, или с някакъв колективен орган.

Мислех си още 2 неща за кулите:
Едното е сигурността: ако ние може да се качим на кулата, какво остава за тези, които нямат интерес да има камера - имат лодки, бръмчат с тях денонощно, винаги могат да влезат и те. Камерите и ветромера пък са идеални мишени за стрелците с/без ловен билет.
Другото: за да снима язовира, от кулите камерата трябва да е насочена на юг или на запад, т.е. и в 2-та случая през голяма част от деня срещу светлината; освен това е и малко далеч от мястото на събитията, което не е в полза на евтина камера.

Всъщност, има и трети вариант за разполагане: до язовира от м.г. има стрелбище, ще се строи и хотел. Изгледите за сериозни уговорки със собственика са добри. Метеостанция и компютър ще са добре там, по-лесно ще е и с интернета; по-сложно обаче ще е с камерата.

Докато си чешем езиците, проверихме въпроса с интернета. Техническото изпълнение е възможно, няколко от ISP-ите в района проявават интерес; въпросът сега е да направим цената поносима.

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Sails: Loft Lip Wave 4.3; Loft Pure Lip 5.0; Loft Oxygen 6.3 & 7.3
Snowboards: Ride Concept TMS 161, Lib Tech T Rice Pro 157
Здравко
Полъх
*
Публикации: 10

« Отговор #34 -: 29.01.2010 19:53 »

Мисля че най-важно за всички са данните от метеостанцията, бихме могли да минем и без камера, поне първоначално.Освен това камерата може да се монтира така че отвън да не личи че я има.И както е идеята достъпа до данните да е през този форум, то той може да се ограничи само за "наши " хора по различни начини.
Ceco
Модератор

« Отговор #35 -: 19.02.2010 14:29 »

Засега се спряхме на най-големия доставчик в околните села: изглежда най-сериозен.  Последно се разбрахме, като се стопи снега, да отидем до язовира и да се качим на покрива на халето (като най-висока точка), за да се установи към кое съoръжение има пряка видимост. Говорим за безжичен интернет, кабел няма кой да пусне. След това вече ще говорим за цена - както на антената, така и на месечната такса; на този етап провайдъра не пожела да се ангажира с конкретни суми.
Не съм говорил още с Антон, но ще се постарая тези дни да намеря начин да се срещнем.
Покрай неподходящото време и сноуборда не сме напреднали много  :D но приближаващия сезон  Yes ще ни стимулира за по-бързи действия...

Boards: Exocet: Cross 94 l, I-Style 101 l, RS 4 114 l; Fanatic FW 105 l; SB Futura 121 l, Mistral Syncro 124 l
Юли
Администратор
Публикации: 5493

The idea is to die young as late as possible

« Отговор #36 -: 19.02.2010 22:01 »

Аз имам една доста сериозна антена, дано стане.

Аз съм легенда :D

Sails: LoftSails PureLip 4.2, 4.5, Oxygen 6.3
Boards: Exocet U-Surf 76, Goya Proton 96
Kites: DaSilva Vibe 3.0, HB Legion 5.0, 6.0, 7.0, 9.0
Wing: KT 105L, KT 3.0, 4.0, 5.0, LoftSails 6.0
Ceco
Модератор

« Отговор #37 -: 24.02.2010 16:47 »

Говорих с Антон - няма проблем да монтираме камера и метеостанция на язовира.
Разбира се, срещу малък наем и разходите за ток.
Техници на интернет доставчика са ходили на проучване за пряка видимост, но е имало мъгла и не са успели да свършат работа. Ще ходят пак.
Е, вече сме една крачка напред, имаме място за разполагане. Тези дни ще видим какво ще се стане и с интернета.

rumba.racing
Буревестник
Публикации: 799

« Отговор #38 -: 25.02.2010 09:52 »

но е имало мъгла и не са успели да свършат работа. Ще ходят пак.

Това да не означава, че кагато има мъгла няма да има нет и камерата да не работи.
Трябва да се внимава пи падписването на договора за нета ,за да няма после  ОХО БОХО  Hmm Hmm Hmm
valko
Windmaster
Публикации: 673

« Отговор #39 -: 25.02.2010 10:23 »

за да няма после  ОХО БОХО  Hmm Hmm Hmm

При мъгла обикновенно няма вятър така , че не е проблем видимоста  :D

Boards : Fanatic Bee 117l  , Naish Enduro 106l
Sails : Loft freerace 5.3m2 , Loft 360 free 6.5m2 , Neil Pride combat 5.0m2
Юли
Администратор

« Отговор #40 -: 25.02.2010 23:59 »

Цецо ми каза, че вече имаме цена за наем на място и ток, остава само Интернет доставчиците да си кажат думата и да видим какво ще направим сс дружни усилия.

Vancho laifa
Отнесен от вихъра
Публикации: 439

« Отговор #41 -: 26.02.2010 11:54 »

Когато се стигне до оборудването за метео станцията мога да препоръчам SME Consult, лице за контакти Димчо Линков -
http://www.smewind.com/wb/pages/bg/kompaniata.php

إيفان الحياة
Ceco
Модератор

« Отговор #42 -: 01.03.2010 13:18 »

В събота пуснахме метеостанцията. Ще тестваме системата в Плевен около седмица, до 10-тина дни и след това ще преместим на Дъбник. Ако всичко върви гладко, надявам се към средата на март да може да вижда от всички съфорумци.

Юли
Администратор

« Отговор #43 -: 20.04.2010 10:03 »

Благодарение на плевенската група, станцията вече е факт! За сега все още е в тестови режим, но скоро ще се пусне на пълни обороти. Време е да помислим как може да се съберат нужните средства за да работи целогодишно.
Възможни варианти са:
Да се направи сметка в банка и който реши да може да преведе произволна сума.
Да се направи списък в магазина на спонсорите (произволна сума).
Да бъде достъпна само за платилите някаква такса (вероятно ще е към 10-20лв/година).
Да бъде достъпна само за регистрираните потребители на форума.

В момента може да се види на този адрес.

lubo
Буревестник
Публикации: 894

« Отговор #44 -: 20.04.2010 10:07 »

Браво на момчетата Smile(:Страницата изглежда страхотно :1:

bords:Naish 75l, RRD 85l,Lorch 105l,AHD 130l.
sails: Lip Wave 4,2m2,NeilPride Alpha 4,7m2,Loft O2 5,3m2,,Loft Lip Wave 6,2m2,Loft O2 7,4m2
Страници: « 1 2 3 4 5 6 »   Най-горе
Печат
Отиди в: