Аз бих отбелязал само един контрапункт - заради това, че нашият стандарт все още не ни позволява да сме част от света, да останем извън него ли? Да не се информираме, да останем извън културата и техническите достижения? Няма да стигнем американците така. Никога. Тук трябваше да има удивителна, Вен.... просто ще останем извън света - такъв, какъвто е. И без това сме много назад. Спорихме една вечер със Зорница, режисьорката на филма "Прогнозата", още правеха пробни снимки на Гьока. Тя, също както теб, твърдо държеше да се плаща. Попитах я: "Окей, на какво държиш повече - да изкараш пари с твоите филми, или да направиш хората по-добри?". Не се засягай, Вен, казах, че ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА УВАЖАВАМЕ авторското право и в България.
Здрасти Кольо, не се засягам
Темата е много обширна. Поста ми беше по-скоро предупреждение към търговците, защото в случая може да стане голяма беля. Има организации, които не биха имали нищо против да спечелят една торба пари от дело за злоупотреба с авторски права (и това обикновено не са авторите, а продуцентските им компании).
Съгласен съм, че стандартът ни е много нисък и това и причина да сме назад в много отношения. Но ако Зорница като режисьор е тръгнала да прави филм, защото иска хората да станат по-добри, нейните продуценти са я финансирали, за да спечелят пари. Производството на филми е един доста странен процес, при който т.нар. творчески екип (сценарист, режисьор, актьори, оператори и пр.) също трябва от нещо да се издържа. Без пари не става.